Ako pomôcť dospievajúcej dcére so spánkom?
Ahojte všetci, prosím, pomôžte kto môžte.
Moja dcéra 14 ročná už dlhšiu dobu nevie zaspať, samozrejme teraz cez prázdniny mala režim kadejaký a doobeda dlho vyspávala, no už je škola.
Skúšala som na radu pediatričky Melatonín junior nič, včera mi známa poradila tinktúru z valeriány zas nič.
Dávam jej aj magnezium pred spaním a nič.
mobil nemá pri sebe v izbe? je dosť možné že je hore lebo je na mobile aj potajomky... a ani pred spaním by deti nemali pozerať do mobilu.. nech si zoberie knihu alebo časopis do ruky unaví sa skôr ako len tak ležať v posteli... energetáky alebo sladené vody nepije?
@tulipanik12 pevný režim aj cez víkend. Ráno vstať a fungovať celý deň, žiadne polihovanie s mobilom v ruke a podobne. Nejaká fyzická aktivita - nemusí sa zodrať do krvi, ale šport, dlhá prechádzka, bicykel, nech ti pomôže upratať atď. A večer v normálnom čase do postele, opäť žiadne scrollovanie na mobile, ale proste smerovať k spánku.
Pozrieť sa aj na stravu a nápoje - u puberťákov je celkom bežné pitie sladených alebo dokonca energetických nápojov, toto zatrhnúť, rovnako obmedziť sladkosti.
A nečakať, že sa to upraví za jeden večer.
teens zvyknú byť o 2 v noci ešte na mobile, rozprávala si sa s ňou ako to majú jej spolužiaci? či jej nepíšu pozde v noci?
@tulipanik12 ona mala problémy zaspať aj pred prázdninami, ale potrebujem konkrétny tip na niečo po čom zaspí?
@tulipanik12 ona mala problémy zaspať aj pred prázdninami, ale potrebujem konkrétny tip na niečo po čom zaspí?
@tulipanik12 po športe. Okolo 6-7 večer ísť na hodinu - hodinu a pol behať, ale pravidelne a to jej pomôže.
teens zvyknú byť o 2 v noci ešte na mobile, rozprávala si sa s ňou ako to majú jej spolužiaci? či jej nepíšu pozde v noci?
@anonym_a96148 hej, telefonuje si s kamarátkami cez whats up
No žiadny výživový doplnok nepomôže, kým sa neužíva dlhodobo + v puberte to trošku ovplyvňujú aj hormóny. Šport je fajn aspoň 2-3x do týždňa a prirodzený pohyb k tomu. O 9 večer jej zobrať telefón a dať jej do ruky knihu, zvykne si potom chodiť spať skôr.
@tulipanik12 po športe. Okolo 6-7 večer ísť na hodinu - hodinu a pol behať, ale pravidelne a to jej pomôže.
@anonym_1d3068 iuff, no tip veľmi zaujímavý, no behať ju nedonútim, ešte tak prechádzka?
No žiadny výživový doplnok nepomôže, kým sa neužíva dlhodobo + v puberte to trošku ovplyvňujú aj hormóny. Šport je fajn aspoň 2-3x do týždňa a prirodzený pohyb k tomu. O 9 večer jej zobrať telefón a dať jej do ruky knihu, zvykne si potom chodiť spať skôr.
@anonym_167f77 myslíš, že aj tie kvapky z valeriány brať asi dlhšie, však?
@tulipanik12 prerušovaný spánok s mobilom v posteli z toho bude nevyspatá
večer keď tvrdí že ide spať nech vypne mobil a ti ho donesie
ráno si ho vyzdvihne
a nebude ju lákať pozerať v polospánku do obrazovky
@tulipanik12 zober jej mobil a upravý sa jej aj spánok ... radšej do nej budeš pchať lieky na spanie🙄
@anonym_167f77 myslíš, že aj tie kvapky z valeriány brať asi dlhšie, však?
@tulipanik12 akýkoľvek doplnok, ale pokiaľ neupraví aj ten zvyšok, tak spať nebude.
@tulipanik12 zober jej mobil a upravý sa jej aj spánok ... radšej do nej budeš pchať lieky na spanie🙄
@anonym_0e2c82 počúva cez neho hudbu, inak vraj nezaspí
@anonym_1d3068 iuff, no tip veľmi zaujímavý, no behať ju nedonútim, ešte tak prechádzka?
@tulipanik12 prechdzka je tak pre seniorov 65+
Tak iný šport, chodiť plávať, cvičiť aerobik, ….cokolvek kde vydá energiu
No kede dotera nemala nikdy poriadny režim treba jej spraviť,šport ,kvalitnenjedli,mobil čo najmenej
@tulipanik12 výhovorky. Zrušiť cely mobil. O 21.00 odovzdať
hudba ju nabudi, dokedy pocuva? lebo to moze byt problem.
predpokladam, ze to ma aj na sluchadla, nie na reprak.
ale zaspi aj bez hudby, lenze nie je na to naucena.
stale si nenapisala cas, kedy chodi spavat. ak o 22:00 tak do telefonu pozerat max do 21:00 detto hudba.
proste hodinu pred spankom ziadne elektronicke zariadenie, lebo ona je stale potom akoby "rozrusena", nie je v klude.
@tulipanik12 zožeň si Tibetskú hubu a pripravuj jej domáci kefír, prečistí a ozdraví črevnú mikroflóru, tým sa zvýši produkcia spánkových hormónov (pozri info os črevo-mozog). Žiadny kvik fix nie je a neuč puberťáka na doplnky valerián a pod. Môže mať z nezdravej stravy zanesené črevá zlými baktériami, chronickým zápalom.. to veľmi narúša spánok upravila by som stravu. Večer jej zober mobil, ak nebude spať môže skončiť na antidepresívach.
a davat jej nieco na spanok, je v tomto veku hlupost, stale na vyvija, takze za mna zrusit mobil, a nejaky sport 2x tyzdenne.
a kludne 2x tyzdenne aj prechadzka vecer, padne teplota, to telo bude trosku viac unavene, zaspi hned
hudba ju nabudi, dokedy pocuva? lebo to moze byt problem.
predpokladam, ze to ma aj na sluchadla, nie na reprak.
ale zaspi aj bez hudby, lenze nie je na to naucena.
stale si nenapisala cas, kedy chodi spavat. ak o 22:00 tak do telefonu pozerat max do 21:00 detto hudba.
proste hodinu pred spankom ziadne elektronicke zariadenie, lebo ona je stale potom akoby "rozrusena", nie je v klude.
@lucik194 o 21.30 chodieva, no reálne zaspi po polnoci
Moja mala uplne obrateny rezim cez prazdniny, v noci bola hore a cez den spala. Teraz ma samozrejme tiez problem zaspat, ale ona celkovo chodi spat dost neskoro, aj cez skolu. Zacalo to min. rok. Ale ono sa to postupne upravi, len sa musi unavit tym, ze bude rano skoro vstavat, uz vcera v takom rozumnejsom case vravela, ze je unavena, ale zase sla az o polnoci spat, tak ratam, ze buduci tyzden uz bude ok.
@lucik194 o 21.30 chodieva, no reálne zaspi po polnoci
@tulipanik12 wow akoze to obdivujem, lebo moja este taky cas ani nerozmysla o tom, ze by sla spat 😅 ona chodi o jedenastej bezne cez sk.rok. A vstava tak 6:20. Potom si niekedy pospi hodinku- dve ked pride zo skoly.
@tulipanik12 zožeň si Tibetskú hubu a pripravuj jej domáci kefír, prečistí a ozdraví črevnú mikroflóru, tým sa zvýši produkcia spánkových hormónov (pozri info os črevo-mozog). Žiadny kvik fix nie je a neuč puberťáka na doplnky valerián a pod. Môže mať z nezdravej stravy zanesené črevá zlými baktériami, chronickým zápalom.. to veľmi narúša spánok upravila by som stravu. Večer jej zober mobil, ak nebude spať môže skončiť na antidepresívach.
@anonym_e50cd2 kefír, jogurt a pod. nezje má intoleranciu na laktózu a síce viem,že kyslé už majú min. laktózy, no nemá to rada
@tulipanik12 nechcem ťa spochybňovať ale podľa mňa na to ideš zle. Melatonin nie je zazrak, ak pozera stale do mobilu a je na ňom keď je spať tak nečudo, že zaspí neskoro.
Čo by som robila:
- hodina- dve pred spaním žiadna obrazovka
- výrazne limitovaný screen time
- mobil cez noc mimo spálne
- večerná rutina
- hodinu spaním stíšte svetlá, dobré je jemné teplé svetlo, my doma používame pred spaním červené svetlo.
- nech má dostatok pohybu a aktivít mimo telefónu
- spánok pravidelne plus mínus v tom istom čase a to isté zobúdzanie sa
@tulipanik12 hudbu skuste pusit aj cez nieco ine ako cez mobil. Mobil a sluchatka, nebodaj este bezkablove (tie take stuple) su to najhorsie co moze byt.
@anonym_e50cd2 kefír, jogurt a pod. nezje má intoleranciu na laktózu a síce viem,že kyslé už majú min. laktózy, no nemá to rada
@tulipanik12 ak necháš kefír fermentovať dlhšie nebude obsahovať laktózu stačí, keď pridáš lyžičku do hotového jedla raňajkovej kaše, dipu na pečenú zeleninu - šalát, ochladnutej polievky, nátierok, smoothies... nemusí ho piť samotný je lepšie ho jesť s jedlom, pomôže lepšie rozložiť a vstrebať minerály, vitamíny.. ale vidím, že v rodine je šéf dcéra a matka sa len prispôsobuje nemá to rada, nechce sa jej, potrebuje mobil na spánok..
@tulipanik12 ty len hľadáš výhovorky ako sa čo nedá, najradšej by si ju naštopala zázračnými tabletkami nech máš pokoj aj ty, lebo toto čo ti tu píšeme vyžaduje aj tvoju spoluprácu a zodpovednosť a nedajbože decku stanoviť hranice, lebo budeš za zlú. Ale od toho si rodič. Alebo potom nechaj nech si ide spať kedy chce, ráno nech ide do školy v polospánku, na desiatu jej pribaľ redbull aby vydržala v škole s otvorenými očami a cez víkend to dospí koľko bude potrebovať, aj tak sa dá.
Kľudne jej posuň večierku o hodinu, ale jednoducho základ je, aby dni trávila aktívne, nie len s mobilom v ruke alebo pri počítači a aby ste mali pod kontrolou aj stravovanie, a to nemusí byť nijak drastické, len sa proste vzdať sladených nápojov, energeťákov, zbytočného cukru.
Cudujem sa, ze 14 rocna s Tebou takto toci. Hlavne, ze riesit lieky, kvapky, ekobio sprostosti a podobne, miesto zavedenia normalneho rezimu decku. Cez den menej obrazoviek, viac pohybu, a vecer o 21 proste odovzda mobil, mozesi citat knizku. Ja nechapem, co stale riesis mimo toho,... Aha, lebo "ona toto nie, ona tamto nie..."
Tak potom bude takto fungovat dalej - ked Ti neprekaza, ze jej to neprospieva. Valeriana jej iiisto pomoze, bez toho, ze by ste zmenili rezim na normalny a prospesny 🙃

Rezim kadejaky? 🙂
Tak ono za dva dni nezmeni nieco, na co bolo telo nastavene dva mesiace. Jednoducho chodit v normalnej hodine spavat, aj ked sa jej spat neda, bude proste lezat v tme od normalnej hodiny a telo bude oddychovat.