icon

Ako pomôcť dospievajúcej dcére so spánkom?

tulipanik12
3. sep 2026

Ahojte všetci, prosím, pomôžte kto môžte.
Moja dcéra 14 ročná už dlhšiu dobu nevie zaspať, samozrejme teraz cez prázdniny mala režim kadejaký a doobeda dlho vyspávala, no už je škola.
Skúšala som na radu pediatričky Melatonín junior nič, včera mi známa poradila tinktúru z valeriány zas nič.
Dávam jej aj magnezium pred spaním a nič.

Strana
z2
januska12323
3. sep 2026

Mobil odovzdať o siedmej večer, kúpiť budík alebo ju budeš budiť ty, na hudbu rádio a pred spaním žiadna veľká aktivita. Ale nie ty radšej budeš pýtať tabletky.

anonym_c71f52
3. sep 2026

Sťažuje sa ti? Či prečo to riešiš?

anonym_16caeb
3. sep 2026

Riešili sme pred dvoma rokmi podobný problém u našej žiačky. Mama behala od odborníka k odborníkom, chcela, aby jej dali potvrdenie, že bude chodiť do školy až na 3.hodinu, lebo skôr nie je schopná vstať a fungovať v škole. Samozrejme jej to nedali, lebo žiadny zdravotný problém nenašli. Trápili sa tak vyše roka. Nakoniec pomohlo zobrať mobil pred spaním. Odvtedy problémy so spánkom zmizli. Hudbu môže počúvať aj z rádia, keď bez nej nezaspí.

mamatroch
3. sep 2026

@tulipanik12 ono telo si svoj biorytmus nastavuje uz od rana. a tomu skodi aj to, ked prva vec rano je scrollovanie na mobile. Telo potrebuje rano vnimat denne svetlo a na zaklade toho telo "nastavi" aj cas tvorby melatoninu vecer, cize idealne je po prebudeni napr. z okna / z balkona sa aspon chvilu pozerat a nie mobil, TV... Plus aj tu su uzitocne rady:

https://lekar.sk/vplyv-mobilu-na-spanok/

danica2711
3. sep 2026
@tulipanik12

@anonym_a96148 hej, telefonuje si s kamarátkami cez whats up

@tulipanik12 no tak potom je všetko jasné, zober jej mobil a nepotrebuješ ju pchať medikamentami

anonym_0e2c82
3. sep 2026
@tulipanik12

@lucik194 o 21.30 chodieva, no reálne zaspi po polnoci

@tulipanik12 áno lebo si vola s kamoškami.. to je taký problém jej vziať mobil pred spaním?? ak áno to je už závislosť a to treba riešiť..

anonym_6cf928
3. sep 2026

@tulipanik12 mám 19 rokov a tento problém ma sprevádzal celu strednú.
moje overené tipy sú minimálne hodinu pred tým ako by si želala zaspať odložiť všetky obrazovky, max čítať knihu alebo si kreslit ale mimo postele... tento krok naozaj nepodceňujte, modré svetlo z displejov a TV v mozgu spomaľuje prirodzenú tvorbu melatonínu v tele. taktiež melatonin treba užiť 1-2 hodiny pred tým ako by ste chceli zaspať. to nie je liek na spanie, je to len niečo čo podporí zaspávanie. ja mám overený melatoninovy sprej z dm (dam si väčšinou 2-3 streky a spím do hodiny). keď už začne cítiť ťažšie viečka ľahne si do postele a na mobile som si zvykla púšťať biely šum a popri tom som hrala v hlave takú hru - na každé písmenko z abecedy som si povedala ovocie/zeleninu…. niečo čo som si zvolila. to zamestná vašu myseľ, mozog to unavuje a nikdy som ani celu abecedu nedokončila. taktiež nech skúsi si dávať masku na oči, aby aj keď otvorí oči tak má tmu.
treba však ale aj vedieť to, že u teenagerov je prirodzené, že zaspávajú neskoro. tak ako malé detičky zasa skoro.
keď by nezabral tento postup, ktorý, priznávam, je trochu zložitý, ale naozaj overený, jednu noc napr cez víkend nech nejde spať vôbec. telo sa z toho nezosype a tiež to radila aj spánková poradkyňa. potom keď bude cely deň bez spánku (ideálne nejaký pokojnejší pomalší deň) tak večer zaspí v ideálnom čase.

anonym_6cf928
3. sep 2026
@tulipanik12

@anonym_167f77 myslíš, že aj tie kvapky z valeriány brať asi dlhšie, však?

@tulipanik12 keď ,ako píšete, si do noci vyvoláva s kamoškami, tak verte mi, že žiadne kvapky používať dlhšie nezaberie. treba mobil zobrať, keď sa ona bude sama prebúdzať tým, že je na telefóne a stimuluje stále svoj mozog, tak vám skôr určite nezaspí.

lucik194
3. sep 2026
@tulipanik12

@lucik194 o 21.30 chodieva, no reálne zaspi po polnoci

@tulipanik12 a dokedy ma mobil v ruke, lebo ak do 21:30 tak ako si lahne do postele, tak to je cele zle. proste hodinku predtym ako lahne do postele mobil odovzda a koniec.

ziadne vyhovorky, ze musim si este s kamoskami zavolat, to mala a mohla urobit cele poobedie a podvečer.....

2691
3. sep 2026
@tulipanik12

@anonym_0e2c82 počúva cez neho hudbu, inak vraj nezaspí

@tulipanik12 a je to tu! O ôsmej zobrať mobil NATVRDO ! Áno , nebude spať možno týždeň (od jedu, že nemá mobil), ale zvykne si.

tulipanik12
autor
3. sep 2026

@tulipanik12 no ľudia zlatí, asi jej ozaj budem musieť obmedziť mobil, ale ona si väčšinou len kreslí na tablete ani do školy mobil nenosí, iba večer keď volá s kamarátkami a na tú hudbu ho používa

januska12323
3. sep 2026
@tulipanik12

@tulipanik12 no ľudia zlatí, asi jej ozaj budem musieť obmedziť mobil, ale ona si väčšinou len kreslí na tablete ani do školy mobil nenosí, iba večer keď volá s kamarátkami a na tú hudbu ho používa

@tulipanik12 nech si zavolajú o šiestej, o siedmej majú vybavený celý deň a môže byť ofline.

sisska96
3. sep 2026
@tulipanik12

@anonym_a96148 hej, telefonuje si s kamarátkami cez whats up

@tulipanik12 odložiť mobil

anonym_35f13c
3. sep 2026
@vikusjk

@tulipanik12 wow akoze to obdivujem, lebo moja este taky cas ani nerozmysla o tom, ze by sla spat 😅 ona chodi o jedenastej bezne cez sk.rok. A vstava tak 6:20. Potom si niekedy pospi hodinku- dve ked pride zo skoly.

@vikusjk Vou. A tebe toto jej nastavenie nevadí?

vikusjk
3. sep 2026
@anonym_35f13c

@vikusjk Vou. A tebe toto jej nastavenie nevadí?

@anonym_35f13c nie

anonym_35f13c
3. sep 2026
@vikusjk

@anonym_35f13c nie

@vikusjk Môj muž má tiež otočený režim. Žije tak vlastne od puberty... Možno skôr, neviem isto. Priznám sa, že občas nám to dosť komplikuje život. Jednoducho už nedokáže zaspať skôr a vstať v normálnom čase. Ak, tak je to veľká výnimka alebo jednoducho nespí vôbec. Nerada by som, aby to takto mali i naše deti. Preto vyzvedám, či to tebe nevadí a nemáte s dcérou kvôli tomu nejaké problémy.

vikusjk
3. sep 2026
@anonym_35f13c

@vikusjk Môj muž má tiež otočený režim. Žije tak vlastne od puberty... Možno skôr, neviem isto. Priznám sa, že občas nám to dosť komplikuje život. Jednoducho už nedokáže zaspať skôr a vstať v normálnom čase. Ak, tak je to veľká výnimka alebo jednoducho nespí vôbec. Nerada by som, aby to takto mali i naše deti. Preto vyzvedám, či to tebe nevadí a nemáte s dcérou kvôli tomu nejaké problémy.

@anonym_35f13c moja dcera to nema dlhodobo, ona sa teraz unormalni. To, ze ide spat trochu neskor ako ked bola mensia je podla mna normalne v jej veku, ani jej spoluziacky nechodia spat o desiatej

bielasovicka
3. sep 2026
@tulipanik12

@anonym_0e2c82 počúva cez neho hudbu, inak vraj nezaspí

@tulipanik12 ved tak ci tak nezaspí, ani s hudbou.

anonym_35f13c
3. sep 2026
@vikusjk

@anonym_35f13c moja dcera to nema dlhodobo, ona sa teraz unormalni. To, ze ide spat trochu neskor ako ked bola mensia je podla mna normalne v jej veku, ani jej spoluziacky nechodia spat o desiatej

@vikusjk Ak to nemá dlhodobo a vie sa preorientovať, tak potom super. Chápem, že pubertiaci chodia spať neskoro, ja by som rada mojim nastavila nejakú zdravú hranicu. Pri vstavaní 6.20 by som bola rada, keby o 22.00 už majú kľudový režim, aj keď nezaspia hneď. Sama na sebe cítim, keď idem spať neskoro, možno preto to tak riešim.

anonym_351fcf
3. sep 2026

Ja som v tomto veku dcéru uspávala, bolo to neúnosné a nič nepomáhalo..
Škrabkala som ju po chrbte, po nohách, po rukách, zaspala tak do hodiny, kľudne aj o 20:00.
Všetko sme prebrali, vyriešili, dohodli, aby nad ničím nemusela rozmýšlať a fakt len toto v tých najťažších situáciach pomohlo..
Mala aj nervy a vyháňala ma, ale nedala som sa😁
Všetko sme odložili, všetko nachystali a išlo to, boli to hormonálne zmeny určite

2691
3. sep 2026
@tulipanik12

@tulipanik12 super mamina , keby sme to nepoznali, tak ti to neradime 💙💙💙

pasomnica
3. sep 2026

Zobrať jej mobil a hotovo, žiadne melatoníny a somariny nepotrebuje, len vymýšla a keď je málo unavená, daj jej na starosť domáce práce alebo nech navarí večeru každý deň, hneď ju to prejde.

scila
4. sep 2026

@tulipanik12 môj syn bude mať 13 a tiež má problém so zaspávaním. Ja som to v jeho veku mala tiež. Postupne to prešlo.
Dávam mu lipový čaj alebo z materinej dúšky a snažím sa aby mal veľa pohybu, nech sa unaví.

anonym_7ae12b
4. sep 2026

ja odporucam zalahnut do postele o 21 hod, hodinu pred tym nech uz nepozera do tabletu, ci mobilu, nech si urobi hygienu, pripravi veci na dalsi den, prip. nejake ine light cinnosti, pri tom sa trocha upokoji, ak vyjde cas nech lahne do postele aj trocha skor a cita par stran z knihy , o 21 zhasnut a kludovy rezim...uvidis a uvidi aj ona, ze po 2-3 dnoch takehoto rezimu pociti vyrazny rozdiel, rano bude vstavat vyspata, cez den bude mat viac energie a telo nebude spracovavat toxiny, ktore sa nestihli za noc vylucit...ten pocit stoji skutocne za to!! a dodrziavat pravidelnost...

Strana
z2