Chcem byť dlhšie vonku: Ako presvedčiť rodičov?
Ahojte, mám 16 rokov. Mám prísnych rodičov ale niekedy mám pocit, že si ani nevšimli, že už niesom to malé dievčatko ale už som strašia. Na ich pravidlá som si už zvykla ale na čo neviem je to, že keď idem von s kamoškami tak musím prísť domov do 19 (v zime to ešte celkom chápem, kdeže je skoro tma ale v lete veľmi nie). Ja chápem, že sa o mňa boja ale chcela by som byť aj dlhšie von, nepotrebujem byť do polnoci ale stačí mi aj do 21 ale oni o tom nechcú ani počuť. Už mi to je aj trápne trochu pred kamoškami, že ja sa s nimi o 18:30 lúčim a oni su aj do 23 v meste. Taktiež v lete idem na koncert, ktorý je 2 dni, veľa ma to stálo ich presvedčiť aby som vôbec mohla ísť (prespím u krstnej), ale aj to mám čas príchodu max o 22:30. Ja už aj rozmýšľam, že v lete na koncert ani nepôjdem keď mám byť už o 22:30 späť (koncert je približne do 1 rána a nebudem sama ideme partia). Nechcem robiť za chrbát, že rodičom poviem, že prídem ku krstné o 22:30 a s ňou sa dohodnem, že neskôr lebo keď na to prídu tak už ma nikde nepustia. Ďakujem, že ste to vôbec dočítali a vlastne ani neviem čo čakám od tejto diskusie asi iba pocit, že ma konečne niekto vypočul.
mňa mama tiež nepúšťala - no, prežila som to… v podstate mi nič neušlo ☺️
svojmu dieťaťu som síce dovolila byť von dlhšie ako do 19-tej, ale dlhšie ako do deviatej fakt nie. a nie som si istá či by som ho pustila v 16 niekde na dva dni na festival či koncert…
Divné. Desatrocny syn je v lete bezne s chalanmi vonku na ihrisku do pol deviatej...
Rodica by ti mohli trochu viac verit. Vydrž este dva roky a potom im to snad dojde...
@anonym_autor fuha ja som teda mala večierku do 22 ale na dedine. V lete je to ozaj malo do 19 z toho čo pises mi neprídeš nejaká hlúpa , že by mali mať naozaj obavy ale chápem ich strach. Jediné čo pomôže je rozhovor s nimi žiaľ nič iné ...
@anonym_autor Nooo ak si dobre pamätám ani ja som v 16tich nemohla byť bohvie koľko dlho vonku. Tiež mi vtedy otec povedal, že môžem byť tak do siedmej a dosť ma to štvalo, lebo aj niektorí moji mladší kamoši mohli byť dlhšie. Tuším rovnako to bolo aj v 17tich. Bolo to tak rôzne. Ale ja som aj tak väčšinu času trávila s mamou a s ňou som chodievala von a bývali sme dlho vonku.😁😁 Spätne nemám pocit, že by mi takáto “večierka” spôsobila ujmu na zdraví. Bude to v pohode😊 Ale chápem, že ťa to hnevá…ja som sa tiež hnevala, že už nie som malá a tiež by mi stačilo vtedy aspoň do deviatej. Ale môj brat ked mal 17 mohol prist domov aj o jedenastej🙄.
@anonym_autor pockaj casu, a bude aj to, nic ti neutecie , to mi ver a to by som ti mamou mohla byt
@anonym_autor nič ti neújde. Počkaj si na vysokú školu budeš si môcť robiť čo chceš ako dospelá
Je to pre tvoju ochranu, este si mlada a naivna. Niekto to moze vyuzit a skoncis zle. Za chvilu budes mat 18 a budes moct vymetat festivaly, kolko budes moct. Nic ti neujde.
V meste,či na dedine? Pokiaľ v meste, tiež by som ťa pustila Max do 20;00. Si malé dievča, či chceš,či nie. Buď rada,že máš takých rodičov. Venuj sa uceniu, raz im podakujes.
No moje deti(16,17) maximálne do 21:00 pokiaľ nie sú na brigáde.Dedina,ale podľa mňa je jedno či dedina,mesto.Som za ne do 18 zodpovedná,viem že sa stretávajú aj s takou partiou,o ktorej si nemyslím že sú ok.Vlastne viem to a nie je mi to po vôli.Ale nezakazujem im stretávať sa s nimi,len nie po večeroch.Dohováranie nula bodov.
Ahoj, ja som to mala podobne, teda nie až tak ze do 19 ale do 21. Aj ked som bola staršia, dokonca aj ked som uz mala 18. Vždy mi hovorili ze kým bývam s nimi budem musieť poslúchať. Mala som s tym problém lebo som mala vzdy starších kamarátov a ti samozrejme mohli byt ovela dlhsie. V tej dobe ma to velmi hnevalo. A to nebolo az tak dávno, mam len 24. No nemozem sa uplne sťažovať lebo som velmi často preslávila u kamarátky ktorej rodičia nas púšťali do kedy sme chceli. Takze chápem ako sa cítiš. Pokial su tvoji rodicia naozaj taky prísny, asi s nimi nepohne nic. Mne pomohlo az ked som sa odsťahovala. No dnes uz mam vlastne dieta a ked si predstavím ze o par rokov bude chcieť byt vonku s kamosmi a ja budem doma trpnut ci je v poriadku, tak aj rozumiem prečo sa moji rodiacia bali. Tak ci tak, skus sa s nimi porozprávať na priamo. Posad sa s nimi, povedz im ze ta to naozaj trápi. Vies ze to nechcú počuť, no nech skúsia aspoň popremýšľať nad tym, či by si im niecim vedela ukázať ze ti môžu veriť. Ak si doteraz neurobila žiadnu hlúposť a chodíš na cas domov, skus im povedat ze ako môžu vidieť, tak si zodpovedná a sľúbil im ze by to tak aj zostalilo. Možno ak by si s mamou alebo otcom zdielala polohu aby videli kde si, alebo ze im budes volať alebo písať. Možno nieco pomôže🙂
@anonym_autor mňa naši vždy púštali- príchod v lete som mala v pracovné dni do 21:00 a víkend som chodila s kamoškou na diskotéky a do 02:00- 03:00 najneskôr som mohla byť. Drogy dom nebrala, alkohol nepila, my sme sa tešili, že sa pekne oblečieme a zatancujeme si. Ale vieš, bola iná doba. Nebola taká kriminalita, toľko áut na cestách, prisťahovalci žiadny v meste, ani bezdomovci a policajti sa pravidelne v meste vozili na autách. Teraz je tá doba omnoho horšia a popravde, pochybujem že svoju dcéru by som tak dnes pustila, nie že by som jej neverila, ale nqčo skušať osud aby sa jej niečo stalo..
@anonym_autor Máš dobrých rodičov, to si váž. Nemáš 18. Nepotrebuješ byť dlhšie vonku. A nepotrebuješ ani presvedčiť o tom tvojich rodičov. Oni tiež boli v tvojom veku. Takže kľud, vedia, ako sa cítiš. Kúp si fenku, chodievaj ju venčiť a sleduj, ako sa bude správať, keď sa začne hárať. Tiež si rozmyslíš, či ju pustíš von samú do 1.00 v noci.
Je taky vtip :
slusne mlade dievca je o siedmej v posteli, aby bola o deviatej doma 🙂
@anonym_autor Máš dobrých rodičov, to si váž. Nemáš 18. Nepotrebuješ byť dlhšie vonku. A nepotrebuješ ani presvedčiť o tom tvojich rodičov. Oni tiež boli v tvojom veku. Takže kľud, vedia, ako sa cítiš. Kúp si fenku, chodievaj ju venčiť a sleduj, ako sa bude správať, keď sa začne hárať. Tiež si rozmyslíš, či ju pustíš von samú do 1.00 v noci.
@loliki Prosim ? Harajuca sa fenka ? To je ake prirovnanie ?
Nehovoriac o tom, ze pokial ide o samotny sex a rozne pettingy, tak to ide v pohode zvladnut medzi prichodom zo skoly a prichodom rodicov z prace ... nie raz som nacapal pubertakov, ako sa oblizuju na schodoch v panelaku a veru ruky mali kde-kade postrkane.
Mam 15 ročnú a v pohode ju pustím do 9 napr . Ak by mala ísť do mesta a dlhšie určite by som trvala na tom že pre nu prídem, spojom ( vlakom ) by som ju nepustila . Takže skus poprosiť rodičov. Že tak môžu aj po teba prísť do mesta ak by .mňa tiež nechceli pustiť vždy niečo mali za problém.
@loliki to co si dovoľujes prirovnať normálne mladé dievča k harajucej fenke (a to nechcem uraziť zvieratka)...nechutne co jedna žena, asi ? aj matka dokaze vypustit...v jej veku je úplne prirodzené, že chce tráviť čas s rovesníkmi a zabávať sa, o tom je mladosť...
Skus jednať asertívne.
1.Začni tým, že chápeš, ze sa o teba boja, nevedia kde sú a s kým, že vieš, že je to prejav ich lásky k tebe. Ze chápeš, ze je to ťažké dôverovať a pustiť kontrolu.
2 Povedz, ako sa cítiš (namiesto ich dohnotenua, te sú prisni). Napr ked ha musím byť doma o 7mej, a kamarátky ostávajú do 11tej, cítim sa ako outsider, vylúčená zo spoločnosti. Veľakrát ony len prichádzajú, keď ja už odchádzam. Takto prichádzam o spoločné zážitky mimo školy.
3. Navrhni riešenie - zase so svojimi picitmi: veľmi by ma potešilo /bola by som vďačná, keby ste dovolili byt vonku do 22tej.....navrhni pravidlá a skus argumentovať faktami, že ti môžu dôverovať. Napr dobrými známkami, že nezanedbavas povinnosti, pomáhaš s domácimi prácami, že sa správaš slušne. Navrhnú pravidlá, s ktorými si ok, napr vždy budeš mat pri sebe mobil, že môžu vedieť, kde sa nachádzaš, že budú vedieť s kým si, dáš kontakt napr na kamošku a fakt sa budete držať spolu, že nebudeš meškať a neprídeš opitá, vze budeš mat pri sebe slzný sprej. Niečo z toho.... Ze nech ti dajú šancu 1 mesiac vyskúšať, či to funguje a potom to spolu prehodnotite. Nech vidua, že si rozumná a zodpovedná.
Tie ktoré tvrdíte, že boli ste ba tom rovnako a neubudlo z vás - ok, ale isto v tom čase vám to nepomohlo, ak ste presne toto počuli od starsich... A prišlo vám to strašne nespravodlivé a veľmi dlha doba k dospelosti bez obmedzení.....
Však ona nechce byť do rána vonku, ale do 9tej namiesto 7mej.....je pubertiačka, potrebuje kontakt s rovesníkmi a spoločne zážitky. Ak to neide na úkor školy.
Ja som mala prísnu mamu veľmi. Ako 23rocna som mala prvého priateľa a ten musel poprosiť rodičov, aby ma pustili na silvestrovskú chatu na 3 dni.
A áno, dnes po 30tke mam manžela, deti, dobrú pracu, rovnako ako tie kamaratky, ktoré mohli chodiť von a dlhšie. Avšak nízke sebavedomie a pocit nekompetentnosti ma sprevádza celý život v rôznych oblastiach, a určite je tam veľký podiel toho, že mama bola prísna, nič nedovolila, vo všetkom sa rozhodovala namiesto mňa, nemala vo mne dôveru a držala nadmernú kontrolu nad mojim životom neprimerane k môjmu veku.
Tiez som mala prisnych rodicov a nemohla byt dlho vonku, mladsie deti mohli byt dlhsie. A ani v 18 sa to nezmenilo, matka vyhlasila, ze dokym byvam v jej byte budem dodrziavat jej pravidla. Doteraz mi to je luto, mam pocit, ze som si ten vek nemohla uzit. Dufam, ze tvoji rodicia dostanu rozum.
nebudem isat ako som to mala ja -kedze to bolo davno a doba sa zmenila... uprimny rozhovor a skusit predlzit aspon o hodinu s tym,ze budete pred bytom kdena teba budu vidiet ... ak nie hold nepresvedcis.. a je aspon dobre,ze sa ich nesnazis oklamat ... dnesna doba je ina-deti maju viac volnosti . rodicia ich ozu kontrolovat cez smart zariadenia....ale je aj viac nebezpecna,kedze v tv je stale nieco -kto koho zabil len tak ... ale rodicia su naozaj extremne prisny ...no moja tiez vyplakava ,ze o 9 uz musi do postele-ma 12... lenze ona ak nejde skoro spat na druhy den je strasne mrzuta ... 😀
Pre teba je celý svet kamošky zábava
Ale pre rodičov bezpečnosť,hranice
Každá kamoška alebo človek ma niečo lepšie, niečo horšie
A život nieje len o tom čo sa nám páči
Skús s rodičmi sa porozprávať ale dospelá niesi,oni nesú zodpovednosť
Ako tu bolo spomenute a tou fenkou, dobrý príklad
Ked by si mala ty za niekoho alebo niečo zodpovednosť a chrániť ho,tak by si sa na to pozerala inak a tiež by si stanovila pravidlá hranice
Vieš, tiež sme boli vonku partia kolegov, všetci sa poznali. Bola to párty kolegyne, mala 18, ja 31 teda žiadna omladina. Vypila som jeden pohár kolu s whisky a z aprolu asi 2 glgy (vylial sa mi), a ešte obyčajnú kolu. Nejaký špekulant mi dal niečo do pohára. Mne zrazu prišlo divné, bola som na záchode. Tam má už čakal pred dverami kolega, že som dlho preč a či potrebujem pomoc. Vyšli sme pred bar a potom zase ku stolu. Viem, že ma vzali speť kefa s kolegyňou - moji kamoši, tvorili pár. Nemala som kľúč od izby, ťa že nevadí veď prespím u nich. Zvyšok si pamätám len útrzkovo. NIKDY! som po alkohole nemala bleckout. A to keď som raz za čas išla večer von, píla som oveľa viac ale vedela som piť, čo pohár alkoholu vždy k tomu pohár vody. Takže zniesla som toho hodne! Teda toto bolo tak Max 5x ročne, nie pravidelne. A nikdy mi nič nebolo, tobôž aby som si nepamätala tak moc. Úprimne? Ja do dnešného dňa neviem, čo sa v tu noc stalo. Ti kamosi mi neskôr navrhovali ist s nimi do trojky, nikdy toto nebol môj štýl! Odmietla som x krát.
Pokiaľ by som v tu noc otehotnela, netuším, kto je ilotec.
Išla som tam v pohode, veď sme sa poznali... A naviac, na druhý deň som pracovala, takže vôbec som nemala v pláne veľa piť.
To je príbeh aby si rodičov možno lepšie pochopila. Mne sa to stalo ako "starej kože" zodpovednej, zrelej, rozumnej, životom skúsenej. Nikdy by som neverila, že sa toto mne stane. A vidíš? Stalo sa predsa.
A v 16 ticho by ma ani vo sne nenapadlo uvažovať o 2 daňovom festivale v noci. Na diskotéku som mohla až od 18 a doma o 23:00 😂 des. Časom sa to zlepsilo. A v týždni som asi mohla byť vonku dlhšie ale nie po baroch a kvakali sme s kamoškami pred panelákom na lavičke. Mama nad videla. Ale isto nie dlhšie ako do 21:09 aj to tak Max víkendy.
Neboj, síce je to blbé ale dozenies neskôr 🙂.
Ja som tiež nemohla byť v tom veku dlhšie a moje deti tiež nie. Je to kvôli bezpečnosti, nie, kvôli buzeracii
@anonym_autor keď budeš mať svoje deti, tak to pochopíš, a čím ďalej je horšia doba, čiže ani sa nečudujem
Raz rodičom poďakuješ, máš 16 rokov, tvoje prvé miesto je vzdelavanie sa, zabaviť sa dá aj cez deň.
@loliki to co si dovoľujes prirovnať normálne mladé dievča k harajucej fenke (a to nechcem uraziť zvieratka)...nechutne co jedna žena, asi ? aj matka dokaze vypustit...v jej veku je úplne prirodzené, že chce tráviť čas s rovesníkmi a zabávať sa, o tom je mladosť...
@anonym_af2393 Kde vidíš prirovnanie? Jedine, že "trafená hus zagága". Hormóny urobia svoje aj v mladosti a môže na to slečna doplatiť.
Ja som si v 16 chodila von ako som chcela, cim viac zakazujes tym horsie.
A v 18 som sedela doma, moje deti tiez budu mat volnost, podla mna je to chore nepustit dieta von.
@anonym_af2393 Kde vidíš prirovnanie? Jedine, že "trafená hus zagága". Hormóny urobia svoje aj v mladosti a môže na to slečna doplatiť.
@loliki ty si dobra hus...skôr asi platí, že podľa seba súdim teba...ale predstav si, že nie každý chodí večer von, len aby kopuloval
Čo povieš na to že ja som mala 28 a ešte aj vtedy mi mama zakazovala, prikazovala až kým som neodisla?tým nevravím že máš odísť to nie .

@anonym_autor Mala som to úplne rovnako. Vždy doma max do 20:00 a takto to bolo do 18ky. A popravde? Ani zo mňa neubudlu a absolútne o nič som neprišla ale zasa ja nie som typ, ktorý by neustále niečo musel robiť a musel niekde byt