Dali by ste 15-ročnému radler?
Máme doma debatu kvôli synovi. Má 15 a tvrdí, že radler je „skoro ako limonáda“, tak nechápe, prečo mu ho nechceme dovoliť.
Ja nad tým práve rozmýšľam skôr tak, kde má človek pri tínedžerovi hranicu. V 15 určite nie? V 16? Alebo až neskôr?
@anonym_autor absolútne nie. V prvom rade nerozumiem pridanej hodnote - výživová je nulová a ak to má byť na priblíženie sa dospeláckemu pitiu piva, tak je to choré. Aby sa dieťa takto vychovávalo od puberty k alkoholu považujem za absurdné. A aby deti pili alko radler tak to je už úplne na hlavu. A teda aj proti zákonu. Potom sa nečudujte, že deti sú alkoholici, obézni a čo ja viem čo ešte všetko. v 10 rokoch cola, v 15 radler, ideálne aj redbull - prečo? načo?
@anonym_7b3ed2 A este je celkom zabavny argument, ze urcite uz alkohol pije. Okej, mozno aj fajci, tak mu to dovolme aj doma.
Nejake pokusy s alkoholom urobi tak ci tak aj bez teba. Jednu dobu som chodil na obedy okolo gymnazia, v okoli vzdy posedavali skupinky a zanechavali po sebe flase vodky a krabice dzusu. Nez prisli rodicia domov z prace, boli triezvi.
@patrike ale cítiš rozdiel v tom, že ako pubertiak robí človek kopec zakázaných vecí, lebo hormóny frajerina dospievanie a medzi tým, keď sa systematicky učia v domácom prostredí deti piť nie? Fakt nerozumiem, prečo majú rodičia potrebu servírovať deťom pivo.
@anonym_7b3ed2 A este je celkom zabavny argument, ze urcite uz alkohol pije. Okej, mozno aj fajci, tak mu to dovolme aj doma.
@mandzula nie dovoľme - pripáľme mu. Však IQsky to ani nie sú poriadne cigy... 🙈 chjo...
@marsmykkok to by som tak s určitosťou netvrdila - ja som začínala práve s radlerom kedysi 😉 síce alkoholickým, ale aj tak ...
@biba_18 Tak kedysi to boli ochutené pivá, teraz má z chuti piva niečo maximálne Šariš. Ale klasika Birell, Zlatý Bažant nie je ako pivo, inak by som ho ja občas nepila, ja pivo neznášam, ale ten Birell, Zlatý Bažant si v lete dám ako menej sladkú limonádu... Samozrejme ako píšem, nemá to čo piť niekoľkokrát týždenne lebo predsa hoci to má od piva daleko je to predávané pod značkou piva a tvári sa to ako pivo... Mne zase rodičia dali kedysi hocičo skúsiť, či likér, víno, šampanské a teda alkohol mi vôbec nechutí, nie je zo mňa konzumentka alkoholu.
Mam 11rocneho a 14 rocnu a nealko radler im ponuknem bez problemov raz za cas. Sama pivo nemam rada a radler ma fakt od piva strasne daleko. Detom dovolím aj ochutnať z vina, vobec to nie je ze im dovolim pit, ale ak chcu ochutnat, ok. Skor je to hlt pod dohladom. Navyse o rok-dva sa tvoj pojde zabavit s kamosmi a myslis ze bude pit kofolu? to sotva
@katkaseiner radler je pivo s limonádou… tak od akého piva to má ďaleko? 😏
@anonym_autor absolútne nie. V prvom rade nerozumiem pridanej hodnote - výživová je nulová a ak to má byť na priblíženie sa dospeláckemu pitiu piva, tak je to choré. Aby sa dieťa takto vychovávalo od puberty k alkoholu považujem za absurdné. A aby deti pili alko radler tak to je už úplne na hlavu. A teda aj proti zákonu. Potom sa nečudujte, že deti sú alkoholici, obézni a čo ja viem čo ešte všetko. v 10 rokoch cola, v 15 radler, ideálne aj redbull - prečo? načo?
@anonym_7b3ed2 V prvom rade je dôležitý príklad doma... Krásne to vidno na fajčiaroch, fajčia ľudia čo to mali aj doma a fajčili aj ich rodičia. Ako v puberte skúsi fajčiť asi skoro každý, ale deti nefajčiarov s tým prestanú, deti fajčiarov zvyknuté že je to nejaká norma z domu fajčia celý život. A rovnako je to aj s alkoholom, ak decko vidí odmala že vrchol zábavy je cez víkend ožrať sa, bude to v dospelosti tiež robiť, ak vidí že sa dá mať aj iné koníčky a alkohol piť maximálne na oslavách bude piť veľmi príležitostne.
Môj má 15 a nemám problém s Radlerom, ani s kávou. Viac mi vadia tie energeťáky, ktoré jeho spolužiaci pijú a mám tušenie, že si dá aj on. Tvrdí, že nie. .Ale ked si spomeniem na svojich 15, keď sme v parku pili vodku a čučo s horalkou ako brzda, tak som ešte celkom spokojná, že len takto. Mne v tomto veku najviac chutilo všetko zakázané. Akonáhle som dosiahla plnoletosť, stal sa zo mňa v podstate abstinent.
@anonym_7b3ed2 V prvom rade je dôležitý príklad doma... Krásne to vidno na fajčiaroch, fajčia ľudia čo to mali aj doma a fajčili aj ich rodičia. Ako v puberte skúsi fajčiť asi skoro každý, ale deti nefajčiarov s tým prestanú, deti fajčiarov zvyknuté že je to nejaká norma z domu fajčia celý život. A rovnako je to aj s alkoholom, ak decko vidí odmala že vrchol zábavy je cez víkend ožrať sa, bude to v dospelosti tiež robiť, ak vidí že sa dá mať aj iné koníčky a alkohol piť maximálne na oslavách bude piť veľmi príležitostne.
@marsmykkok S týmto porovnaním nesúhlasím. U nás doma fajčili obaja rodičia - doma. Keď som bola v puberte, slušne som im povedala, že ma to dusí a obaja sa presunuli na balkón. Otec napokon zomrel na rakovinu hrtana. Sestra ani ja sme NIKDY nefajčili a už ani fajčiť nebudeme. U manžela bol otec notorický alkoholik, svokra sa s ním napokon rozviedla - v časoch, keď byť rozvedená znamenalo v našej spoločnosti ešte stále stigmu (začiatok 70. rokov) a majster u nich vo fabrike jej to pekne dával "vyžrať". Môj manžel ani jeho brat nepijú alkohol ani 0,0 radlery a pod. Čiže zovšeobecňovanie tu nie je na mieste. Naopak, poznám deti z nefajčiarskych a bezalkoholových rodín, ktoré po opustení domova dymili ako komíny...
AI odpoved:
je vhodny pre 15 roc. chlapca?
Z medicínskeho a psychologického hľadiska nie je radler (ani ten s označením 0,0 %) ideálny nápoj pre 15-ročného chlapca na pravidelnú konzumáciu.
Hoci z pohľadu legislatívy neexistuje zákon, ktorý by zakazoval predaj verzie 0,0 % neplnoletým, odborníci pred ním varujú z dvoch hlavných dôvodov:
1. Psychologické riziko (Budovanie návyku)
Odborníci na závislosti zdôrazňujú, že pitie nealkoholického piva či radlerov v dospievaní stiera hranice a normalizuje pivnú kultúru. Tínedžer si zvyká na:
• Horkastú chuť chmeľu, ktorá je špecifická pre pivo.
• Vizuálny rituál (pitie z plechovky alebo pivného pohára s penou v partii kamarátov).
V 18 rokoch je potom prechod na klasické alkoholické pivo oveľa prirodzenejší a rýchlejší, čo podľa psychológov zvyšuje riziko neskoršieho vzniku závislosti.
2. Nutričné zloženie (Vysoký obsah cukru)
Bežné radlery (aj tie bez alkoholu) sú v podstate sladké limonády. Jedna 500 ml plechovka obsahuje často 20 až 30 gramov cukru, čo predstavuje približne 5 až 7 kociek cukru. Pre zdravý vývoj, zuby a metabolizmus dospievajúceho to nie je vhodná voľba na uhasenie smädu.
Výnimky a alternatívy
Ak si dá 15-ročný chlapec radler 0,0 % výnimočne (napr. na oslave namiesto kofoly alebo po náročnom športovom výkone), jeho zdravie to neohrozí. Ak siahnete po tejto alternatíve, odporúča sa zvoliť verzie s označením „Light“ alebo „Bez pridaného cukru“. Ako stála súčasť pitného režimu tínedžera je však oveľa vhodnejšia čistá voda, domáca limonáda s ovocím alebo nesladený čaj.
Bratov od 10tich pije radler,moji ochutnali hlt a nechutil im to mal starší 13 a mladší je rovesník bratov.Nie každý má rád a ak budeš zakazovať tak si ho dá z kamošmi mimo domu.Takto keď mu sama dovolíš budeš vidieť či sa mu vôbec páči.
... je to pivo, aj keď s nulovým obsahom alkoholu, nie limonáda. Ak mu chutí, nebude mať žiadne zábrany siahnúť aj po alkoholickom.
@jaaty nebuďme naivné, že by 15-16r chlapci neochutnali aj tvrdšie 0,0 radler 😀
@anonym_autor no my sme skúšali prvý alkohol v 13-stich rokoch a od 15 normálne sme chlastali robili chaty vodky poschovavane v skrini a v posteli doma 😂 kupovali nám starší frajeri 😂😂 podľa mňa to k tomu veku patrí našťastie nikto z partie nedopadol zle, všetky baby sú učiteľky na ZŠ 🙂 a chalani sú úspešní tiež
no, mna minule uplne odpalkovalo ked 10 rocny synovec pil radler, a rodicia ani okom nemihli...ze ved to je nealko...na druhu stranu alkoholizmus mame v rodine, chlapca je mi luto
@anonym_457e0b vobec by som sa nebala, ja ako mala 2 r som hodila do seba panak. A cuduj sa svete alkohol nemusim.a alkohol sa nam skor skazi ako vypije
@anonym_autor Raz som pozerala rozhovor s jednym detskym psychologom. Ten rozhodne neodporuca detske sampanske. Deti sa nemaju hrat na to, ze "piju". Tak si odpoved sama, ci neoalko pivo je v poriadku.
Za mna nie, nie je to v poriadku. A je rozdiel, ze to ochutna tajne. A je rozdiel s pozehnanim rodicov.
@marsmykkok my s mužom nefajčíme, syn fajčí. my s mužom pijeme pivo, syn nepije 🤷♀️ je takmer abstinent…
Ja som nikdy nepila ani nefajčila v puberte a to isté očakávam od môjho syna - takže nie. Napriek protestom celej rodiny mu ja toto nedovoľujem. Ak mu tajne dajú - neoplyvním, môj postoj rodina pozná. Práve ako je vyššie spomenuté - podporuje to chuť na pitie piva a vytvára základ návyku.
Ja som nikdy nepila ani nefajčila v puberte a to isté očakávam od môjho syna - takže nie. Napriek protestom celej rodiny mu ja toto nedovoľujem. Ak mu tajne dajú - neoplyvním, môj postoj rodina pozná. Práve ako je vyššie spomenuté - podporuje to chuť na pitie piva a vytvára základ návyku.
@martinka17 aj u nas takto👍
Nedala , ani nulový , ide aj o psychologicky aspekt. Nevidím dôvod na pitie takého nápoja.
Čo sa zamladi naučíš,na starobu akoby si našiel ...
viem ze spoluziaci v 16 uz fajcili a pili pivo a veru aj tvrde a to dokonca oficialne v krcme za mojich cias. Rodicia na to nic ... A to vtedy ziaden radler nebol. Takze nemusi nzamenat ze ked si da radler bude pit aj pivo.
viem ze spoluziaci v 16 uz fajcili a pili pivo a veru aj tvrde a to dokonca oficialne v krcme za mojich cias. Rodicia na to nic ... A to vtedy ziaden radler nebol. Takze nemusi nzamenat ze ked si da radler bude pit aj pivo.
@anonym_6eea91 teraz už aj 12-13 ročne deti pijú tvrdí alkohol po parkoch 🤷🏼♀️čo za mňa nie je normálne. Ja som až na strednej skúsila tvrdé a cigarety. Nefajčím, nepijem len občas na oslavách a dam si nejaký ten drink keď oslavujeme s kamarátkami.
Za mňa pokiaľ dane dieťa nechce piť a fajčiť tak nebude. Je to aj o výchove o povahe dieťaťa.
Mám partnera a ten fajčí od strednej 🤷🏼♀️on nepije už ani na oslavách. Málokedy si dá pivo s kamarátmi.
Myslím si že v teen veku robia deti blbosti, skúšajú ale musia mať hranicu.
@anonym_autor ten 0,0 ochutnaju nasi 15r a 12r v pohode, je to len limonada. Je to stale lepsie ako ked vidim 13r decka si kupovat energetaky 🤦♀️
@anonym_6eea91 teraz už aj 12-13 ročne deti pijú tvrdí alkohol po parkoch 🤷🏼♀️čo za mňa nie je normálne. Ja som až na strednej skúsila tvrdé a cigarety. Nefajčím, nepijem len občas na oslavách a dam si nejaký ten drink keď oslavujeme s kamarátkami.
Za mňa pokiaľ dane dieťa nechce piť a fajčiť tak nebude. Je to aj o výchove o povahe dieťaťa.
Mám partnera a ten fajčí od strednej 🤷🏼♀️on nepije už ani na oslavách. Málokedy si dá pivo s kamarátmi.
Myslím si že v teen veku robia deti blbosti, skúšajú ale musia mať hranicu.
@anonym_dfd361 teraz?? Menej ako kedysi 😆
absolutne by som to nedovolila, ale viem, ze si to decka kupuju, aj ked by im to ani nemali predat
Ked si v lete otvorim nealko pivo ochutene dam sa napit aj mojim detom ak chcu a su pri mne maju 12 a 9..cele plechovky nepiju. Ja to tiez nepijem casto
Zakázané ovocie chutí najlepšie. Z môjho okolia viem že taký čo mali všetko strikne zakázané vždy boli mimo domu ako odtrhnutý z reťaze.
Na nealko 0,0% radlere nevidím nič zlé, minule v reštike ochutnalo aj moje 6 ročné dieťa. Veď to nemá s alkoholom nič spoločné, radler by som zaradila do kategórie Kofola, Vinea a iné ochutené malinovky. Nie je to zdravé ale raz za čas to človeku neublíži. Často sa rozprávame o stravovaní, snažím sa aby dieťa malo zdravé stravovacie návyky, vedelo ktoré potraviny sú lepšie, ktoré horšie. Aby neskôr keď nebudem mať 100% kontrolu vedelo samé vyhodnotiť veci správne.
@anonym_autor mám doma síce len 13 ročného, ale my nedávame ani detské šampanské. Neviem si predstaviť dať mu radler o 2 roky, ale ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy. U nás v rodine keď som vyrastala bol veľký problém z alkoholizmom a preto mám s tým problém a nechcem mu dávať žiadne asociácie spojené s alkoholom. Aj keď si nerobím ilúzie, že nikdy s kamarátmi nechutná... Doma mu to však podsúvať nechcem