icon

Depresia u 15-ročnej dcérky

Včera o 13:42

Dcéra má 15 a je to s ňou ťažké. Nerozpráva sa so mnou, ani, keď sa jej pýtam čo sa deje, mi nepovie. Nechcem na ňu tlačiť a nútiť ju, aby sa mi zdôverila, keď nechce, ale je mi jasné, že sa niečo deje. Stále spí. Príde domov zo školy a ide spať. Izbu má ako jaskyňu. Žalúzie stiahnuté 24/7. Ďalšia vec je jedlo. Má dni, keď sa prejedá sladkým, potom zase neje a takto dookola. Zhoršili sa jej známky, prestala sa učiť. Keď ju volajú kamaráti von, nejde. Chodí po dome ako živá mŕtvola. Bojím sa o ňu, ale, keď neviem čo sa deje ťažko jej môžem pomôcť. Teraz má ísť písať monitor a prijímačky, no ja netuším čo bude robiť. Akoby jej bolo všetko jedno. Jej triedna mi vravela, že veľa detí v jej veku vyhorie z veľkého stresu v škole a podobne a, že je to možno aj náš prípad.

Strana
z2
anjelicek26
Včera o 13:52

Tak dcera potrebuje urcite pomoc psychologa, s tymto jej ty samotna nepomozes... niekedy par tyzdnov-mesiacov bez skoly na domacom vzdelavani (aj za cenu opakovania rocnika) vie spravit zazrak. Zavolaj zajtra pediatricke a porad sa, kam sa obratit najskor.

pribinak
Včera o 13:56

No nič, kontaktovať pedopsychiatriu a podchytiť to čím skôr

anonym_0438e4
Včera o 13:58

@anonym_autor nenechal ju chalan, nie je tehotná? Inak super, ze 15tky majú depresie. Chcela by som vedieť z čoho.

anonym_0347df
Včera o 14:01
@anonym_0438e4

@anonym_autor nenechal ju chalan, nie je tehotná? Inak super, ze 15tky majú depresie. Chcela by som vedieť z čoho.

@anonym_0438e4 ani len netusis čo všetko je pre 15 ročneho považovane za doležite.. Tak ako ona nechápe ako niekto ma depresiu v 40tke zo zlej práce, ty nechápeš čo sa jej odhráva v hlave... Škola, chalani, postava, kamošky, vyzor, atd atd...

januska12323
Včera o 14:02
@anonym_0438e4

@anonym_0438e4 nevyjadruj sa keď tomu nerozumieš

januska12323
Včera o 14:03

@anonym_autor vyhľadaj odbornú pomoc, sama jej asi nepomôžeš.

anonym_70012f
Včera o 14:05
@anonym_0438e4

@anonym_autor prestať kupovať sladké a začať jesť výživnú stravu proteíny, zdravé tuky, zeleninu... Samozrejme že je unavená, keď v strave neprijíma žiadne živiny, telo je bez energie. Nasaďte probiotiká, magnézium... a uvidíte či treba odbornú pomoc.
@anonym_0438e4 môže to mať zo stravy veľa cukru, čokolády, kofeín... zhoršujú úzkosti a depresívne stavy.

anjelicek26
Včera o 14:08
@anonym_0347df

@anonym_0438e4 ani len netusis čo všetko je pre 15 ročneho považovane za doležite.. Tak ako ona nechápe ako niekto ma depresiu v 40tke zo zlej práce, ty nechápeš čo sa jej odhráva v hlave... Škola, chalani, postava, kamošky, vyzor, atd atd...

@anonym_0347df tak kedze som desat rokov dozadu zvesovala u susedov obesene 14 rocne dievca u nich zo schodiska, kde rodicia nechapali, co sa stalo a preco...tak ti vravim, ze ano mozu a casto to konci velmi zle. Hormonalny vplyvy pocas puberty a nedozrety mozog a nervova sustava a nevidiet svetlo na konci tunela, to mas v tom veku velmi rychlo... tym detom treba pomoct. Cim skor.

anonym_924b2e
Včera o 14:09
@anonym_0438e4

@anonym_0438e4 trt sa tomu rozumies ale budes mudrovat. Depresia neznamena vzdy len stres alebo neschopnost vyrovnat sa s vonkajsimi okolnostami.

Moze to but dedicnost, hormonalne zmeny, chemicke procesy v mozgu…choroba, za ktoru “15ka” realne nemoze a potrebuje pomoc, nie odsudenie od tety na modrom koniku 🙄

anonym_924b2e
Včera o 14:10
@anjelicek26

@anonym_0347df tak kedze som desat rokov dozadu zvesovala u susedov obesene 14 rocne dievca u nich zo schodiska, kde rodicia nechapali, co sa stalo a preco...tak ti vravim, ze ano mozu a casto to konci velmi zle. Hormonalny vplyvy pocas puberty a nedozrety mozog a nervova sustava a nevidiet svetlo na konci tunela, to mas v tom veku velmi rychlo... tym detom treba pomoct. Cim skor.

@anjelicek26 fuha drsny zazitok

anonym_4275a8
Včera o 14:11

@anonym_autor

aky velky stres zo skoly? to by sa snad ucila? ja som mala stres ale ja som si fyzicky ublizovala, ked som sa ucila, lebo som bola tak nervozna zo skoly, ze az...tak som si ublizovala, nejdem specifikovat. doteraz mam vsak jazvy na tele.

vyhoreta v 15 rokoch? myslim , ze to je blbost. co bude robit ked bude dospela? snad si nemyslis ze ostane na ID az do smrti , za temnymi ciernymi zavesmi, urcite by som toto davno riesila so vseobecnym, nech Vas nasmeruje.

a nie sa temnila. ja som aj napriek tomu chodila von, ja som sa ale prejedala, mala bulimiu, potom anorexiu....ale nejak som sa z toho dostala, len som si na cely zivot doondila zaludok...

poruchy prijmu potravy nema? nie je chuda ci tucna? nesikanuje ju niekto? nestastna laska? ma uz menzes? nemala pohlavny styk? kyber sikana?

vy ju nahanate kvoli znamkam? mali stari rodicia depresie?
nebere HAK?

prepac, premyslam, dnes je velmi tazka doba. :( ja sa desim puberty

anonym_896274
Včera o 14:12

mojej kamoške sa obesil syn v 18ke, netreba ich problémy podceňovať aj keby sa nám dospelým zdali malicherné, vezmi ju k lekárovi, potrebuje lieky

anjelicek26
Včera o 14:12
@anonym_924b2e

@anjelicek26 fuha drsny zazitok

@anonym_924b2e tak uprimne jeden z najhorsich. Hlavne ked sme sa ju snazili ozivovat, rodicia boli prec len 20-30 minut na kratky nakup... nepomohlo bohuzial nic. Kamaratky vedeli, ze to chce spravit, mysleli si, ze si robi srandu. Rodicia to velmi, velmi tazko niesli, stacilo "vediet" a pomohli by jej...

autor
Včera o 14:16
@anjelicek26

@anjelicek26 Panebože, teraz si ma normálne vydesila... Je to hrozné, chúďa dievča aj rodičia... Musí to byť strašná bezmocnosť a je mi do plaču len, keď si to predstavím. Práve preto nechcem nič podceniť a nebrať to na ľahkú váhu.

anonym_4275a8
Včera o 14:18

@anonym_autor a vasa triedna je tak akurat tupelo, urcite vas mala skor infomrovat, ona s nou travi 1/3 dna, nech netvrdi, ze toto je bezny stav. nie, nie je.

'' Jej triedna mi vravela, že veľa detí v jej veku vyhorie z veľkého stresu v škole a podobne a, že je to možno aj náš prípad.''

anonym_4275a8
Včera o 14:20
@anonym_0438e4

@anonym_0438e4 aj mna by to zaujimalo. no vzdy vacsinou ide o sikanu, ci nestastna laska, hormony. a teda , teraz v tejto dobe, aj tie moderne vydobitky, ktore su viac na skodu, nez prospech. My sme mali tiez narocnu pubertu, ale teraz ten tlak na mladych je ozaj vacsi.

autor
@anonym_4275a8

@anonym_autor

aky velky stres zo skoly? to by sa snad ucila? ja som mala stres ale ja som si fyzicky ublizovala, ked som sa ucila, lebo som bola tak nervozna zo skoly, ze az...tak som si ublizovala, nejdem specifikovat. doteraz mam vsak jazvy na tele.

vyhoreta v 15 rokoch? myslim , ze to je blbost. co bude robit ked bude dospela? snad si nemyslis ze ostane na ID az do smrti , za temnymi ciernymi zavesmi, urcite by som toto davno riesila so vseobecnym, nech Vas nasmeruje.

a nie sa temnila. ja som aj napriek tomu chodila von, ja som sa ale prejedala, mala bulimiu, potom anorexiu....ale nejak som sa z toho dostala, len som si na cely zivot doondila zaludok...

poruchy prijmu potravy nema? nie je chuda ci tucna? nesikanuje ju niekto? nestastna laska? ma uz menzes? nemala pohlavny styk? kyber sikana?

vy ju nahanate kvoli znamkam? mali stari rodicia depresie?
nebere HAK?

prepac, premyslam, dnes je velmi tazka doba. :( ja sa desim puberty

@anonym_4275a8 Kvôli ppp chodila rok dozadu k psychologičke. Vracala po jedle. Dostala sa z toho, aj pribrala na normálnu váhu. Sledovala na tik toku jednu influencerku s ppp, ktorá neskôr zomrela na zlyhanie srdca a sama mi povedala, že je vďačná, že sa vyliečila a, že sa jej otvorili oči. Len sa modlím, aby to nebolo ono a opäť sa jej to nevrátilo.

anonym_2ef4da
@anonym_0438e4

@anonym_0438e4 detstvo a dospievanie bolo pre mňa psychicky ťažšie než dospelosť. Neustále nezapadanie do kolektívu, šikana, pocit menejcennosti urobí s detskou psychikou veľa. Ako dospelá mám svojho manžela a pár najlepších kamarátok a je mi u prdele čo si kto o mne myslí. Z dlhodobého ponižovania budeš skôr psychicky na dne ako z toho, že musíš každý deň ako dospelá chodiť do práce a platiť účty. Takže jednoznačne majú deti a dospievajúci validné dôvody mať depresie. A aj keby tie dôvody nemajú, tak nám to môže byť úplne jedno, lebo diať sa to deje a život si môžu zobrať aj bez podľa teba závažného dôvodu.

anjelicek26
Včera o 14:21
@anonym_autor

@anjelicek26 Panebože, teraz si ma normálne vydesila... Je to hrozné, chúďa dievča aj rodičia... Musí to byť strašná bezmocnosť a je mi do plaču len, keď si to predstavím. Práve preto nechcem nič podceniť a nebrať to na ľahkú váhu.

@anonym_autor prepac nechcem ta strasit. Tam slo o skratovu reakciu a miernu depresiu velmi sikovneho ticheho inteligentneho dievcata...preto... nepodcenovat a pomoct... psychologovi mozno povie veci, co je jej trapne povedat rodicov, na to tam je... rodicov tie deti casto nechcu popri praci zatazovat ich problemami navyse a potom nevedia kade s toho von...

curlyjanka
Včera o 14:22

@anonym_autor
uplne bez srandy, ak by to bolo mozne vezmite sa vy dve a niekde na samotu na dlhsiu dobu. travit cas a byt velmi velmi trpezlivy, kym sa neotvori a nepovie, co sa deje.

alebo ist za jej kamoskami. nieco musia vediet.

anonym_4275a8
Včera o 14:22
@anonym_autor

@anonym_4275a8 Kvôli ppp chodila rok dozadu k psychologičke. Vracala po jedle. Dostala sa z toho, aj pribrala na normálnu váhu. Sledovala na tik toku jednu influencerku s ppp, ktorá neskôr zomrela na zlyhanie srdca a sama mi povedala, že je vďačná, že sa vyliečila a, že sa jej otvorili oči. Len sa modlím, aby to nebolo ono a opäť sa jej to nevrátilo.

@anonym_autor vyborne, to su tie vydobitky modernej doby, inlfuenserky, hroza. :( mne sa to vratilo, bulimia, ked ma tyral ex. musela som byt chuda, lebo ma vysmieval, tak som po kazdom jedle vracala. a doondila som si zaludok na cely zivot. urcite smer pediatricka a psycholog. moc drzim palce

anonym_3f95b5
Včera o 14:25

@anonym_autor Ako prvé ju objednaj k pediatričke na kompletné odbery, keď sa vylúči zdravotný problém smer psycholog.

kp7333
Včera o 14:31

Akekolvek zmeny v spravani, strata komunikacie, zaujmu o skolu a zivot okolo mozu znacit dusevne ochorenie. Chodte ihned k doktorke, da vam odporucanie na klinicku psychologicku a ta po zhodnoteni stavu na detskeho psychiatra. Hlavne to neodkladat.

manzelskyporadca
Včera o 15:17

@anonym_autor Z toho čo píšeš naozaj môže ísť o depresiu alebo vyhorenie. Určite netreba zľahčovať situáciu a treba tomu venovať pozornosť. Ľudia v takom stave, často odmietajú aj pomoc odborníka, ktorú, ale rozhodne potrebujú. Niektoré prípady končia aj tragicky. U 15-ročnej, nechuť rozprávať sa s odborníkom nemusí byť úplne kategorická. Sedenia môžu byť s počiatku tiché, kým sa rozrozpráva. Aj adolescenti občas zažívajú vnútorne problémy, ktoré by rozložili aj dospelého. Je doslova prekliatim našej spoločnosti, že často je to vnímané "iba cvok chodí k cvokárovi" "iba kto je chorý na hlavu potrebuje odbornú pomoc." Akoby nebola hanba ísť k lekárovi so zlomenou rukou, ktorú som si zlomil vlastnou nešikovnosťou, ale ísť na terapiu, keď mi niekto ublížil, bola hanba na pod zem prepadnutie. 15 rokov je vek, kedy ešte máte nejakú moc nad dieťaťom. Nemám rád robiť veci "na silu", žiaľ niektoré prípady si takúto intervenciu vyžadujú, aby nedošlo k ublíženiu na zdraví či životu u seba, alebo u okolia. Rozhodne vyhľadať odborníka a voľky-nevoľky dotiahnuť ju na terapiu. Ja môžem síce odporučiť frázy, ktoré by ju mohli naviesť na to, aby to skúsila dobrovoľne, no v takom nastavení, človek môže racionálne byť presvedčený, že mu to pomôže, ale emocionálne to proste nespraví lebo nechce žiť lepšie (vnútorne cíti, že si to zaslúži), alebo nechce žiť vôbec.

anonym_e66daf
Včera o 15:52
@anonym_0438e4

@anonym_0438e4 vieš že duševné zdravie sa rapídne zhoršilo u teens?
57% dievčat pociťuje dlhodobo smútok a beznádej
30% dievčat vážne uvažovalo o samovražde?
https://www.cdc.gov/media/releases/2023/p0213-y...

anonym_d0f41c
Včera o 16:03

keď som mala 16, tiež sa diala vec ktorej som nechápala, že sa mi deje, nevedela som ani jesť, odmietala som chodiť von s kamošmi, chcela som len ležať, spať, ničila ma vlastná hlava a vlastné myšlienky. potom som zistila, že mám OCD. mladým ľuďom sa môže diať naozaj všeličo🙏

anonym_0438e4
Včera o 16:07
@anonym_e66daf

@anonym_0438e4 vieš že duševné zdravie sa rapídne zhoršilo u teens?
57% dievčat pociťuje dlhodobo smútok a beznádej
30% dievčat vážne uvažovalo o samovražde?
https://www.cdc.gov/media/releases/2023/p0213-y...

@anonym_e66daf tým teens stačí zobrať mobil a zakázať ss plus tráviť s nimi viac času a zaujímať sa o nich.

anonym_669f02
Včera o 19:07
@anonym_0438e4

@anonym_e66daf tým teens stačí zobrať mobil a zakázať ss plus tráviť s nimi viac času a zaujímať sa o nich.

@anonym_0438e4 mudrujes, ty si daj detox od mobilu a ss. Hlavne ze tukas do mobilu a pises na ss.

anonym_91f25d
Včera o 19:14
@anonym_0347df

@anonym_0347df zla vychova …. Keby bola vychovana „dobre“ depresie by nemala .a kedze ich ma uz v 15 tke tak to rodicia dobre dokaslali….

A pustite sa domna.

anonym_0438e4
Včera o 19:21
@anonym_669f02

@anonym_0438e4 mudrujes, ty si daj detox od mobilu a ss. Hlavne ze tukas do mobilu a pises na ss.

@anonym_669f02 ja nemám depky z debilin, co iný prezentujú ako pravdu na ss. A potom mladým ľuďom z toho dr.. e.
A sorry, keď ma v 15tich depresie, tak v 40tke, keď bude mať reálne zivotne problémy, urobí co?

Strana
z2