icon

Je vapovanie a alkohol bežné medzi mladistvými?

10. júl 2026

To je normálne, aby 14 ročné deti vapovali a opíjali sa tak, že odpadnú alebo sa pozvracaju? Máte aj vy také vo svojom okolí? Je to v poriadku v rámci toho že skúšajú alebo je to cez?

anonym_d736ac
10. júl 2026

V poriadku to rozhodne nie je. Poznáme jednu ktorá ostala v 14 r tehotná, a áno, podstúpila interupciu, a 15 ročného brala záchranka opitého donemoty. Nie sú to žiadne sociálne prípady, v oboch prípadoch ide o deti z dobre situovaných rodín.

hopeja
10. júl 2026

Nie je to ok ale bohužiaľ to tak je, v dcérine triede vapuje min 2/3 žiakov, aj sa opijaju, dokonca dievčatá, jedna skončila aj v nemocnici. Kašlú na školu, kašlú na vsetko. A je to normálna trieda na bežnej základnej škole.

oceanahory
10. júl 2026

@anonym_autor V poriadku to nie je, ale nie je to ziadna novinka 🤷...Len napr. pred rokmi to boli klasicke cigarety...moja mama (pomaly dochodkyna) mi tiez rozpravala, ako potajomky na wc zakladnej skoly fajcili a nebolo to inak ani pocas mojich teenagerskych cias. Ja som sa 1x opila ako 14 rocna 🥴...nie som na to hrda, ale tymto chcem poukazat na to, ze toto sa dialo vzdy medzi mladymi ludmi.
Dokonca si inak ja osobne myslim, ze dnesna generecia je v tomto smere ovela uvedomelejsia, takze to nevidim tak tragicky, ako ty. 👍

anonym_7064bd
10. júl 2026

Prváčka na 5 ročnej OA takže 9. ročník ZŠ, polovica v jej triede cez prestávku vapuje alebo má žuvák a to je viac dievčat ako chlapcov.
14tku sme zbierali opitú váľajúcu sa v tráve keď zvracala, lebo ju opustil priateľ a zapíjala svoj žiaľ

anonym_85b2c5
10. júl 2026

My mame veľmi benevolentný prístup k alkoholu, niet sa čo diviť, že decka fajčia či pijú
Bežne je dostať cigarety sj alkohol, žiadne tresty, postihy.
Pre decka nie du žiadne resocializácne programy.

anonym_da865d
10. júl 2026
@hopeja

Nie je to ok ale bohužiaľ to tak je, v dcérine triede vapuje min 2/3 žiakov, aj sa opijaju, dokonca dievčatá, jedna skončila aj v nemocnici. Kašlú na školu, kašlú na vsetko. A je to normálna trieda na bežnej základnej škole.

@hopeja fuha, mam 4 deti ale vsetky chodili do viac-menej normalnych tried. toto urcite nie je norma. ty si Trencin mesto ci nejak dedina v okrese?

jamimo
10. júl 2026
@anonym_85b2c5

My mame veľmi benevolentný prístup k alkoholu, niet sa čo diviť, že decka fajčia či pijú
Bežne je dostať cigarety sj alkohol, žiadne tresty, postihy.
Pre decka nie du žiadne resocializácne programy.

@anonym_85b2c5 a keď napíšeš na mk, že na Slovensku je vysoká tolerancia alkoholu, pozitívny vzťahk nemu, a slováci sú národ alkoholikov, tak ťa tu upália 🙂

anonym_85b2c5
10. júl 2026
@jamimo

@anonym_85b2c5 a keď napíšeš na mk, že na Slovensku je vysoká tolerancia alkoholu, pozitívny vzťahk nemu, a slováci sú národ alkoholikov, tak ťa tu upália 🙂

@jamimo čakám kedy príde úderka, ktorá na všetky problemy odporúča pohár vina 🤣

januska12323
10. júl 2026

Bolo to tak pred desiatkami rokov a je to tak aj teraz, len sa menia možnosti ale decká sú stále rovnaké.

kkovacovak
10. júl 2026

@anonym_autor smutné je že tred je taký že dnešné decká nepijú ale fetujú. Osobne by som bola radšej keby mi dieťa príde v 15 opité ako sfetované. My sme neboli lepší takže asi to do určitej miery patrí k dospievaniu.

klotildabazarik
10. júl 2026

@anonym_autor keby sportovali tak podobne blbosti nerobia, ide aj o socialnu vrstvu, a sposob zapadnut, je to o "vychove"

anonym_47f34e
10. júl 2026
@klotildabazarik

@anonym_autor keby sportovali tak podobne blbosti nerobia, ide aj o socialnu vrstvu, a sposob zapadnut, je to o "vychove"

@klotildabazarik vacsina športovcov adolescentov pije, wapuje, skúšajú drogy jedna radosť. Myslím športové gymnázium, ale aj obyčajne aj výberové SŠ, gympel. Mám to priamo od vlastných detí, ktoré vrcholovo športujú aj sú na výberových gymploch. Takých "čistých" je možno 20-30%, občas skusajucich podobne. Ostatok už tomu prepadol. A v tomto veku to už nie je ani o výchove, ale o zapadnuti do partie.

hopeja
11. júl 2026
@anonym_da865d

@hopeja fuha, mam 4 deti ale vsetky chodili do viac-menej normalnych tried. toto urcite nie je norma. ty si Trencin mesto ci nejak dedina v okrese?

@anonym_da865d je to tn mesto, klasická trieda na klasickej základnej škole, normálne deti z normálnych rodín, neni to práve vzorová trieda, netvrdím že všetky triedy na tej škole sú rovnaké, ale aj tak je to zle vseobecne

anonym_da865d
11. júl 2026
@kkovacovak

@anonym_autor smutné je že tred je taký že dnešné decká nepijú ale fetujú. Osobne by som bola radšej keby mi dieťa príde v 15 opité ako sfetované. My sme neboli lepší takže asi to do určitej miery patrí k dospievaniu.

@kkovacovak tak,zas,nerobme z toho normu..v zivote som nebola opita a ani jedna z mojej partie kde nas bolo 5 dievcat,naj kamosiek.ani cigu som neochutnala. Nepatrilo to k dospievaniu vsetkych,veru nie...mam dospele deti na SŠ a VŠ a tiez nebola a nie je norma to co pises

kkovacovak
11. júl 2026
@anonym_da865d

@kkovacovak tak,zas,nerobme z toho normu..v zivote som nebola opita a ani jedna z mojej partie kde nas bolo 5 dievcat,naj kamosiek.ani cigu som neochutnala. Nepatrilo to k dospievaniu vsetkych,veru nie...mam dospele deti na SŠ a VŠ a tiez nebola a nie je norma to co pises

@anonym_da865d tak to ste vy