Nezvládanie 17 ročnej pubertiačky
Ahojte, potrebovala by som váš názor alebo radu pretože mne aj sestre už došli nápady ako túto situáciu riešiť. Jedná sa o moju 17ročnú neter s ktorou nikdy neboli žiadne problémy, bola milé dievča, usmievavá, ochotná vždy pomôcť ale už koncom minulého školského roka začala v škole robiť raz za čas menšie priestupky, že vyrušovala na hodine alebo si nepísala poznámky. Ale neriešili sme to ani učitelia tomu vtedy neprikladali veľkú váhu, keďže sa blížil koniec roka. Ale čím ďalej tým viac to začalo byť horšie z tých ojedinelých vyrušovaní sa stal trend na každej hodine, ďalej sa pridal ku tomu aj alkohol cez víkendy a chaty s kamarátmi, zhoršil sa jej aj prospech v škole a čisté 1,2 nahradili známky 1-5 v najväčšom počte bohužiaľ 3-5 našťastie na pol roka jej učiteľky dali šancu opraviť si známky, (keďže do tohto šk.roku nosila domov samé 1) zo všetkých predmetov z ktorých jej vychádzal priemer na 3, týkalo sa to asi polovici predmetov a na všetky sa naučila na polročnú písomku na 1 ale teraz má zase priemerne len 3-5 zatiaľ má zo všetkých rokov najhorší priemer a z 3predmetov má zatiaľ len 5. Sestra chodí do školy ako na klavír stále rieši nejaký problém, že bola drzá na hodine alebo k iným pracovníkom školy, alebo že odišla cez prestávku s kamarátmi zo školy atp. Doma tiež je dosť výbušná a prestala úplne slušne komunikovať so sestrou a nepomáha s ničím. Od septembra už bola aj u riaditeľky 3x kvôli správaniu v škole, triedna profesorka, zástupkyňa, školská psychologička a v neposlednom rade samozrejme aj ja so sestrou a zvyšok rodiny sa jej snažíme dohovárať no bez výsledku. Už naozaj nevieme, čo máme robiť. Otca ani nepozná a ani neprešla žiadnym ťažkým obdobím, ktoré by mohlo mať toto za následok.
@alby2014 presne tak je v 2 ročníku. Ja mám tiež známeho policajta tak sa s ním dohodnem či by sa to dalo urobiť žeby prišli na chatu
@lenulilienocucka no oni vyuzili to,ze mu pveodlai,ze ho fakt nahlasia ako nezvestneho :D a fakt to spravili ....
Ja si myslim napr. ze chata raz za nejaky cas, keby mame pvoedala, kde s kym a opytala, ci moze ...nie je tragedia. Ide o jej pristup, ze sama si to komplikuje, lebo ked rodic dietatu veri, tak tie otiaze postupne popusta viac a viac.
@lenulilienocucka len k tym peniazom,dala by som si pozor skade jej isu,poznala som dievca co si v jej veku zarabala vyzliekanim sa pred webkou pred muzmi ale rodicom vravela ze chodi upratovat...
@alby2014 u nej sú tie chaty a pitie 2-3x do mesiaca a stále to zatajuje kde ide a kedy príde.
@lenulilienocucka vikend? 2X3 do mesiaca? No,dievca nevie, co so sebou minimalne.
@lenulilienocucka nemáte ju pod kontrolou.... keby sa normálne učila (myslím tým, že si priemer drží v jednej rovine) a pomáhala doma a chodí takto tak jasné, vám to môže byť jedno ak si plní povinnosti...
je niečo v čom je odkázaná sama na seba, čo jej mama nepomáha? Varí jej stále ona? Upratuje kto? Perie kto? Do školy chodí dievča dúfam busom. (teda ak tam vôbec chodí)
Rozmýšľam nad tým stále ale nezávidím vám to teda, podľa mňa ste v štádiu, ktoré ak podceníte, alebo budete riešiť zo zlého konca, zle to skončí... normálne neviem, či to čo som písala vyššie, by som aj aplikovala :-/
@threetail sestra jej varí len obef raňajky, desiatu, večeru si chystá sama, upratuje si len svoju izbu a do školy chodí autobusom už od 6.ročníka na ZŠ
@lenulilienocucka no lenže keď policajt urobí čáru a spíše sa oficiálny záznam hold sociálka bude preverovať aj tvoju sestru pretože je neplnoletá, fláka sa a chlasce
skoro každý urobí v mladosti blbosť, a potom sa to rozdelí jeden sa znormalizuje a jeden nie
@lenulilienocucka nech rpestane aj tie obedy, aj prat aj vsetko,v ed mame sa nemusi chciet a mlada to tiez musi tolerovat :D
@tom_i ale to boli znamy, ofiaclny zaznam z toho nebol...🙂
@lenulilienocucka ... Pomôcť jej nájsť si brigádu ak nemá, potom si už môže hľadať sama takú, ktorá by jej najviac vyhovovala. Veľa sa s ňou rozprávať o reálnom živote, o sexe, o drogách, ísť spolu na výlet, na zákusok... Ja som tiež vystrkovala rožky, ale doma bol prísny režim. Mama musela mať so mnou veľa trpezlivosti. Len raz ma prefackovala, ani neviem prečo, ale viem že som bola vtedy na ňu drzá. Všetko som jej musela dopredu hlásiť, písať sms či som v poriadku, vtedy pre mňa strašná otrava. Zábavu som si platila z vlastných peňazí, brigádovala som cez víkendy... Môžeš ju aj zobrať na výstavu alebo na filmový festival... A ešte v jednom príspevku si spomenula že máte v rodine policajta. Určite s ním môžeš hodiť reč. Napr. mohol by jej ukázať prostredie kde pracuje...Pamätám si ako naša vychovávateľka z intráku zorganizovala exkurziu do pankráckej väznice. Mne to prišlo vtedy strašne cool, mala som 18. Jej kamarát tam robil a ukázal nám miestnosti kde popravovali politických väzňov. Zimomriavky mi behali po tele a doteraz mám v hlave živý obraz ako sme po vstupnej kontrole vošli na dvor a počas nášho čakania na nás väzni pokrikovali. Fuuuuu, bola to minútka, ale vtedy som si povedala že ja tak určite neskončím. Jeden z naj výletov v mojom živote 👍 ... Ale hlavne veľa trpezlivosti s ňou, vyrastie z toho.
Zakazovat nic neporiesi - ja som robila hluposti prave preto, ze doma mi bolo zakazovane uplne vsetko, ziadna chata ani ta slusna, ziadny lyziarsky, absolutne ziadne vreckove - a pritom som bola super bezproblemova studentka, hanbila som sa pred rovesnikmi ako pes. Je to tazke obdobie a myslim, ze moji rodicia ho nezvladli, zakazovali aj normalne veci, lebo 'co ak'. jedno stastie, ze mam v sebe hlboku empatiu a vzdy mi prislo luto - na to sa u neteri neda apelovat? Na jej citlivost? Zakazy a vyhadzovanie z domu uz nepomozu - zaslo to pridaleko a aj tak si nemyslim, ze sestra to zvladne, na to treba drsnejsiu pevnu povahu. Skor by som sa s mladou dohodla na kompromisoch - pozri, pit bude chodit, zabudni, ze s tym prestane, tak nech sa dohodnu, ze ju bude aspon informovat, kde cca je, atd.
Neviem,ale rozhovory a stále dokola len rozhovory...V tom vidím zmysel...Možno matka nie, ale to sa upraví....Je to pubertiačka, ale musí cítiť silu a podporu matky...Takže ja myslím zno u a opakovane rozhovory a nech dcéra cíti intimitu vo vzťahu
@lenulilienocucka ale nežije len v tej izbe predsa... nech povysáva celý byt, vynesie smeti, nech ide do toho obchodu čo majú 3 minúty od domu nakúpiť aby mala z čoho navariť.
Nech sa o tú domácnosť stará aj ona.
Mala som spolužiaka, ktorý bol geniálny (vyštudoval za lekára v Španielsku, tam začal aj pôsobiť) samé jednotky ale na druhej strane pravidelne riešil chaty, byty, žúrky, alkohol, cigarety ... neviem či o tom jeho rodičia vedeli ale ak hej, asi im to bolo "jedno". V škole prosperoval na výbornú, vždy bol najlepší, problém tam s ním nebol absolútne žiadny, tak možno aj tieto jeho pubertálne výstrelky brali ako súčasť dospievania. Ťažko povedať.
Možno je cesta dohodnúť sa: Nech jej dá sestra nejaké povinnosti, ktoré musí mať splnené (viď vyššie) a priemer v škole nech nemá horší ako napr 1.5 (ak je bystrá, nie je dôvod, aby prepadala) ak to všetko splní, nech si robí čo chce. A samozrejme nech jej mladá povie kam ide a kedy sa vráti (rozumej či v sobotu na obed, alebo v nedeľu večer, nie presnú hodinu, nech má pocit "slobody") - normálne ako dohoda medzi dospelými. Nikto predsa nežije mimo pravidiel ako odtrhnutý z reťaze.
@tom_i aaale to zalezi, kamoska bola hladana 2 tyzdne a ked sa doma zjavila, normalne to stiahli z policie, ze sa proste vratila. Ziadne halo ani problemy neboli. Ona inak bola aj v ustave na par mesiacov (Nove zamky tusim pre problemove deti), tam plakala, ze chce ist domov, vratila sa a bolo to este horsie, nenavidela matku za to, ze najlahsie je hodit zodpovednost na inych...
deti sú zvláštne bytosti, vedia urobiť v živote človeka riadnu paseku..Ale ked ich máme s láskou tak ich tak aj vychovávame, neviem čo sa udialo v rodine tvojej kamošky, ale myslím že kde je láska, tam je všetko...Samozrejme poznám rodinu kde láska nepomohla, ale existuju extrémy kde bežný ludia nemusia zapadnúť
@majaxy no neviem ale mne tie rozhovory v puberte nič nedali a strašne mi liezli na nervy, keby ma radšej prefackali len nie tie ,,múdre,, rozhovory. Na niekoho to nezaberá vôbec.
@prevenar, inak taku chujovinu si povedal, ze az. Ja s muzom sme prehnani pedanti, puntickari, a nasa dcera presny opak. Ma sice 7 rokov, ale ina nebude. Rovnako moji rodicia su puntickari a brat bol vzdy presny opak aj je. Takisto moj muz ma brata, su uplne odlisni, moj muz maximalny slusak, poctivec, jeho brat hajzel najhrubsieho zrna. Rodicia slusni, poctivi. Hm.... asi tolko k tomu.
@lenulilienocucka, podla mna nou hadze puberta, kedze bola doteraz taka super, tak je presny opak. Poradit zial neviem.
@katka1981 presne tak, u nás tiež tak, s mužom puntičkári a dcéra bordelárka. No čo. Bojujeme aspoň 1x do týždňa si upratať izbu , povysávať, utrieť prach. -aspoň že ju žehlenie baví, keď ja to nenávidím. Radšej ožehlí celému vchodu ako si upratať izbu. Ako deiťa som nebola taká puntičkárka ale ani taká bordelárka ako dcéra. Keď sa rozhádzalo aj sa upratalo.
@kvetinka75 ano, ani mne nič nedali...asi ani synovi, ale myslím že dieťa musí cítiť spolupatričnosť rodiny, inak by to mohlo byť horšie, snád aj do buducna
Pre Boha ženy,je v nahoršiom veku :D
Keď je v rodine klud,harmonia aj peniaze - dieťa si povie,že nechce byt jak rodičia,nachadza (z pohladu rodicov) "podradnych" kamaratov, chlasce,fajci,flaka sa..
Ked je v rodine nepokoj - chce mat pokoj od hadok,kriku, ide sa opit,zhulit,vyjasit,aby nemyslelo na to,co je doma
Ste na dieta "mäkki" ? Jasne,ze si bude robit,co chce ! Mama vyzehli
Ste prisni ? No jasne,ze pride " a just pojdem"
Puberta je prave o tom,ze si dieta mysli,ze mu cely svet krivdi,prave ono je to chuda a väčšina citi tu "samostatnost" prave v tom,ze som sam/a ,bez rodicov,s partiou,myslia si,ze prave partia ich chape,rodicia su dospeli,oni to nechapu :D
Kolke z nas realne nikdy nepili ? Nefajcili ? Nepovedali mame,ze ona to nechape,nech da pokoj ? Otcovi,ze je staromodny ? Rodicia sa boja,dieta nechápe,ale,ze coho sa boja..
Normalne jej povedzte,ze ste aj vy vyvadzali,urcite bola v ziackej nejaka ta 4,nechcelo sa vam rano vstat na nultu,tak ste akoze zmeskali autobus 🙂 zasmejte sa na prihodach a az ked sa zlepsi vztah sestry s nou, moze prist na dohodu ( zakazy neplatia uz u vas)
Nech sa zveri,ci ma chlapca,ake ma problemy,co ju trapi 🙂
@lenulilienocucka No neviem, riesit to laskavym dohovaranim je pekna vec... ale ukazala by som jej priklady - urcite su v ich okoli vzdelani ludia s prijemnym zivotom vdaka dobrej praci a vzdelaniu, aj menej stastne ("socialne") pripady ustvanych zien, ktore sa k tomu dopracovali jej podobnym sposobom zivota. Pekne dorazne jej ukazat, ze tak moze dopadnut, ci to fakt chce??
Dievca nema 13, ale 17 a teda dost rozumu na pochopenie vaznosti situacie 😠
@kvetinka75, jasne aj ja som bola bordelarka, asi kazde decko. Ale napr. knihy sme s muzom museli mat v skole bud nove, alebo max. po 1 ziakovi, inak sme trhali strany aby sme nove dostali. Ona ma knihy na zac. roka nove, zanovne, na konci roka, des. Pokrcene rozky, dotrhane.... ma na haku. No ktovie, mozno sa raz zmeni. Bratrancova starsia dcera, ani vzdor nemala, moj otec, ze uzasna vychova, tak dobre dieta. Prisla puberta, mama sa z nej ide zblaznit a moj otec sa len smeje, ze hm. Tak sa sekol. Ja som tiez boa mudre, kym som deti nemala. Teraz mam druhe a viem co ma caka, tak sa snazim krotit, lebo nemozem prist o nervy uz teraz 🙂 A puberta bude peklo. Lahko sa mudruje druhym, ked kazde decko je uplne ine. Nasa ma uz aj vynimky v skole niektore, lebo ucitelky pochopili, ze inak sa neda. Je to maly motak 🙂 Ale drza nie je a je velmi snaziva v skole a dava pozor, zatial.
@mizunka19 kazde dieta ma pravo na divoke obdobie, kazde...a 95% ludi si ho aj prezije. Idealne na vysokej, alebo vo veku, ked uz tu zodpovednost moze trochu niest. Mozem cest prehlasit, ze v puberte som nevyvadzala, ked som mala 17 a mama povedala, ze do osmej budem doma, bola som...divoke obdobie som si odzila na intraku, ked uz clovek "parby" riesil za vlastne nabrigadovne, na opicu si musel sam urobit polievku etc.
Dovod, preco moja mama mala tri deti s relativne kludnou pubertou, bol ten,ze od detstva, som vedela, ze co povie to splni a to nas prosim fakt nebila. Proste len, ked povedala, ze daco spravi,tak to spravila.
Doteraz sa smejeme na tom, ako si sestra chcela nasilu farbit vlasy na cierno ( taka jemnaaaa blondika, no hrozne by vyzerala), mama jej povedala, robi si co chces, ale ked prides s ciernou hlavou ostriham ta na jezka. Sestra si tu hlavu nikdy nenafarbila a dodnes tvrdi,ze si myslela, ze mama je toho fakt schopna. Inak, jasne,ze by ju neostrihala. 🙂
Point je v tom,ze taka vychova musi bezat od zaciatku, nie zdohadat sa v 17tke. AJ uprostred vasnivej puberty som si o mame myslela hrozne veci, ale len myslela, nikdy sme sa nehadali krikom, nejake veci som robila s frflanim, ale robila, lebo som tu mamu proste milovala a vazila si ju...
Nie, kazde dieta musi voci rodicovskej autorite revoltovat tymto sposobom ako popisuje zakladatelka.
Necitala som vsetky komentare, takze mozno sa to tu uz spominalo, ale za seba ti poviem, ze v jej veku som mala podobne problemy. Hoci ja som sa aj dost rychlo spamatala...za vsetkym bol totiz chlapec. Moze to byt aj v neterkyn pripad. Jeden chlapec, ktory sa jej velmi paci a mozno aj ona je a on ju taha na zle chodnicky, lebo tak vraj pre neho bude viac cool. Aj tlak partie robi svoje. V tomto pripade by som sa asi skusila spojit (nejako..neviem ako..) s rodicmi ostatnych tych deti a riesit to s nimi..alebo jej proste zakazat sa s nimi stretavat. Viem ze to je tazko...ale v kazdom pripade by som sa snazila nieco robit. Iba dohovaranie nepomoze. Drzim palce!

V 17 nepustiť na chatu? Zasa z toho nerobte tragédiu, keby bola normálna a komunikovala a nechovala sa ako zduté rozmaznané decko, nevidela by som problém. V 17 som už dávno mala brigádu, vlastné peniažky, rozum a keď som niekde chcela ísť, trebalo sa vypýtať. V živote by som si nedovolila takého správanie! Dieťa nemá rešpekt voči matke. V jej veku už dávno mala prebrať zodpovednosť za svoje činy a mali by sa jej prestať poskytovať služby ako v hoteli. Keď vie v 17 vypiť, mala by vedieť aj doma niečo spraviť.