icon

Oľutujem, ak nepôjdem na stužkovú?

23. jan 2026

Ahojte, teraz som v 4. ročníku na 5 ročnej strednej, budúci rok budem maturovať čiže v novembri bude stužková. So spolužiakmi vzťah nemám, hoci sa v škole normálne bavíme, mimo školy sa s nikým nestretávam a nikoho z triedy nepovažujem za kamaráta/kamarátku. Má vôbec zmysel ísť na stužkovú ak so spolužiakmi nemám vzťah? Budem to ľutovať? Trochu sa bojím toho, ako bude reagovať okolie (rodičia, profesori, aj spolužiaci) ak oznámim že na stužkovú nepôjdem ale naozaj sa mi tam nechce ísť. Bol už niekto prosím v podobnej situácií alebo máte nejaké rady?

biba_18
24. jan 2026

@alica110 tak tak, treba ešte povzbudzovať ľudí že nemať vzťahy je normálne…

autor
24. jan 2026

Ďakujem veľmi pekne za rady, keď vidím že koľko ľudí neišlo a neľutuje to tak sa skôr prikláňam k tomu že nepôjdem, ale som ochotná ísť možno na hlavný program ak by to rodičia veľmi chceli, ale s tými sa o tom ešte musím porozprávať. Možno je to divné že so spolužiakmi vzťah nemám ale od 1. ročníka mám individuálny vzdelávací plán zo zdravotných dôvodov. Zo začiatku ma spolužiačky volali von aj sme sa často bavili ale s tým že som stále behala po lekároch a po liečbach som sa často necítila dobre tak ma prestali volať von a nejako sme sa prestali mimo školy aj baviť, čo chápem a neviním ich za to lebo kamarátiť sa s človekom ktorý sa stále necíti dobre a nemôže s vami kvôli tomu chodiť von je dosť ťažké ❤

alica110
Autor odpoveď zmazal
saxana000
24. jan 2026

Ja som isla na stuzkovu skladali sme sa a bolo to take oficialne.ale na dozvuky uz som neisla.myslim ze dve sme tam neboli nechybalo mi to.a hoci na stretavky zo strednej chodim oficialne aj neoficialne a spominaju sa tam aj tie dozvuky nikdy ma to nemrzelo ze som tam nebola.

andrejka2424
24. jan 2026
@anonym_autor

Ďakujem veľmi pekne za rady, keď vidím že koľko ľudí neišlo a neľutuje to tak sa skôr prikláňam k tomu že nepôjdem, ale som ochotná ísť možno na hlavný program ak by to rodičia veľmi chceli, ale s tými sa o tom ešte musím porozprávať. Možno je to divné že so spolužiakmi vzťah nemám ale od 1. ročníka mám individuálny vzdelávací plán zo zdravotných dôvodov. Zo začiatku ma spolužiačky volali von aj sme sa často bavili ale s tým že som stále behala po lekároch a po liečbach som sa často necítila dobre tak ma prestali volať von a nejako sme sa prestali mimo školy aj baviť, čo chápem a neviním ich za to lebo kamarátiť sa s človekom ktorý sa stále necíti dobre a nemôže s vami kvôli tomu chodiť von je dosť ťažké ❤

@anonym_autor
Myslím že ťa spolužiaci aj tak radi uvidia, ak sa rozhodneš prísť. Ak vieš,že by ťa tam rodičia radi videli a chceš ich potešiť, neurobíš krok vedĺa. Kedykoĺvek môžete odísť.Ak sa rozhodneš neísť, je to tiež úplne v poriadku.Netráp sa, nie je to nič, čo budeš do smrti ĺutovať.Sú dôležitejšie veci v živote.❤️

anonym_d940f4
24. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor autorka, takychto tem, ci ist/neist na stuzkovu, je tu uz viacero a v kazdej sa cca 90% vyjadrilo, ze neboli na stuzkovej, nelutuju to alebo boli a lutuju to. podla toho by si clovek mohol utvorit dojem, ze ved na tu stuzkovu uz skoro nikto nechodi, ja z mojho sirokeho okolia mozem potvrdit presny opak. nepoznam nikoho kto by na stuzkovu nesiel. uznam, ze financne v dnesnej dobe to nemusi kazdemu rodicovi vychadzat ale od toho sa skladaju uz od 1.triedy a zaroven nemusi to byt top luxusna akcia. pokial skola disponuje jedalnou, da sa to zrealizovat aj tam, ved kedysi nebyvali stuzkove len v restauraciach. viacere argumentuju tym, ze tie peniaze sa daju lepsie vyuzit, na dovolenku, na vylet. ano, to sa da, ale dovoleniek moze byt este aj 100 ale stuzkova je len jedna. vacsina rodicov ju vnima ako taky milnik, ked ich dieta vstupuje do dospelosti, ved aj maturite sa hovori, ze je to skuska z dospelosti. z mojho okolia viem, ze rodicia sa na tuto slavnost tesia a vnimaju to aj ako take podakovanie za vychovu a podporu v studiu. aj v nasej triede boli skupinky ale prave takato velka akcia ukazala, ze sme si dokazali navzajom porozumiet, spoznali sme sa aj z inej stranky ako bezne v skole a veru niektori, o ktorych by som to v zivote nepovedala, velmi milo prekvapili ako sa zapojili ci uz do programu ci do organizacie. mavame stretka po rokoch a ked pozerame fotky, je na co spominat a vzdy sa pobavime. autorka, je len na tebe ako sa rozhodnes ale urcite by som sa nerozhodovala na zaklade vyjadreni vzorky ludi na anonymnom fore ale skor by som sa popytala v okoli, kamaratov, sesternice a tak. este dodam, ze poznam triedu, kde si odhlasovali ze miesto stuzkovej pojdu na vylet do zahranicia kde si odovzdaju stuzky. najprv hura system, potom polka triedy povedala, ze nepojdu, zvysok isiel a po rokoch zhodnotili, ze keby sa mohli znova rozhodovat, tak by si spravili nejaky lacnejsi variant stuzkovej a potom kto by mal zaujem, by vyrazili na dozvuky na ten vylet.

mandzula
24. jan 2026
@anonym_d940f4

@anonym_autor autorka, takychto tem, ci ist/neist na stuzkovu, je tu uz viacero a v kazdej sa cca 90% vyjadrilo, ze neboli na stuzkovej, nelutuju to alebo boli a lutuju to. podla toho by si clovek mohol utvorit dojem, ze ved na tu stuzkovu uz skoro nikto nechodi, ja z mojho sirokeho okolia mozem potvrdit presny opak. nepoznam nikoho kto by na stuzkovu nesiel. uznam, ze financne v dnesnej dobe to nemusi kazdemu rodicovi vychadzat ale od toho sa skladaju uz od 1.triedy a zaroven nemusi to byt top luxusna akcia. pokial skola disponuje jedalnou, da sa to zrealizovat aj tam, ved kedysi nebyvali stuzkove len v restauraciach. viacere argumentuju tym, ze tie peniaze sa daju lepsie vyuzit, na dovolenku, na vylet. ano, to sa da, ale dovoleniek moze byt este aj 100 ale stuzkova je len jedna. vacsina rodicov ju vnima ako taky milnik, ked ich dieta vstupuje do dospelosti, ved aj maturite sa hovori, ze je to skuska z dospelosti. z mojho okolia viem, ze rodicia sa na tuto slavnost tesia a vnimaju to aj ako take podakovanie za vychovu a podporu v studiu. aj v nasej triede boli skupinky ale prave takato velka akcia ukazala, ze sme si dokazali navzajom porozumiet, spoznali sme sa aj z inej stranky ako bezne v skole a veru niektori, o ktorych by som to v zivote nepovedala, velmi milo prekvapili ako sa zapojili ci uz do programu ci do organizacie. mavame stretka po rokoch a ked pozerame fotky, je na co spominat a vzdy sa pobavime. autorka, je len na tebe ako sa rozhodnes ale urcite by som sa nerozhodovala na zaklade vyjadreni vzorky ludi na anonymnom fore ale skor by som sa popytala v okoli, kamaratov, sesternice a tak. este dodam, ze poznam triedu, kde si odhlasovali ze miesto stuzkovej pojdu na vylet do zahranicia kde si odovzdaju stuzky. najprv hura system, potom polka triedy povedala, ze nepojdu, zvysok isiel a po rokoch zhodnotili, ze keby sa mohli znova rozhodovat, tak by si spravili nejaky lacnejsi variant stuzkovej a potom kto by mal zaujem, by vyrazili na dozvuky na ten vylet.

@anonym_d940f4 Ja ako milnik vnimam ukoncenie strednej skoly, nie napudrovanu cancaradu. Dcere som povedala, ze na stuzkovu, ak sa pre nu rozhodne, samozrejme pojdem, rovnako jej na nu dam peniaze, no sama sa rozhodla, ze po stuzkovej proste netuzi. Za podporu mi dakuje inak, nie ucastou na stuzkovej. Ja som na tej svojej bola, v tej dobe ina moznost ani nebola na pretrase, no ked si na nu spomeniem, tak nic, ziadna specialna emocia, pokojne by som bez nej vydrzala. Jedina emocia, co si so stuzkovou spajam, je vdaka rodicom, ze mi kupili na tu dobu fakt drahe saty (rok 1998 - 4000 korun), a to sme boli pomerne chudobna rodina a saty doteraz nosi dcera na plesy.

anonym_00e998
24. jan 2026

Osobná skúsenosť - nebola som na stužkovej. Boli sme malá škola a keď dva roky predtým dve moje kamošky nešli bol z tohto strašný poprask. O dva roky neskôr keď som s tým prišla ja už to nikto neriešil, dokonca sa ku mne jedna spolužiačka pridala - sama by asi nenašla odvahu. Neľutujem ináč, keby s dal vrátiť čas, znova by som nešla.

anonym_d940f4
24. jan 2026
@mandzula

@anonym_d940f4 Ja ako milnik vnimam ukoncenie strednej skoly, nie napudrovanu cancaradu. Dcere som povedala, ze na stuzkovu, ak sa pre nu rozhodne, samozrejme pojdem, rovnako jej na nu dam peniaze, no sama sa rozhodla, ze po stuzkovej proste netuzi. Za podporu mi dakuje inak, nie ucastou na stuzkovej. Ja som na tej svojej bola, v tej dobe ina moznost ani nebola na pretrase, no ked si na nu spomeniem, tak nic, ziadna specialna emocia, pokojne by som bez nej vydrzala. Jedina emocia, co si so stuzkovou spajam, je vdaka rodicom, ze mi kupili na tu dobu fakt drahe saty (rok 1998 - 4000 korun), a to sme boli pomerne chudobna rodina a saty doteraz nosi dcera na plesy.

@mandzula esteze nie sme ako ludia vsetci rovnaki a najdu sa aj taki ako ja, co stuzkovu nepovazuju za napudrovanu cancaradu. skoda ze si nepochopila podstatu mojho prispevku. nevadi. kazdeho slobodna volba. nastastie.

ivicatolic
24. jan 2026

@anonym_autor o nič neprídeš, ak nie si spoločenská 🍀

ankare
24. jan 2026

@anonym_autor kašli sa na všetkych a choď tam. Kvôli sebe. Budeš na to spomínať celý život.

slavomira236
24. jan 2026

@anonym_autor nebola som ja ani jedna kamoska. Sli sme do baru na discoteku namiesto stuzkovej. Na dozvukoch na chate sme uz boli ..

patricek22
24. jan 2026

ja som nebol lebo 2ja chalani s ktorými som sa bavil nešli, tak som sa na to vykašľal ... ale tak my sme mali takú stužkovú že v podniku za 50€, neplánovali sme to 4 roky lebo covid a tak .... čiže záleží či tam pôjdu tvoji kamoši zo školy ... ak áno, tak choď ... ak nie,nechoď ...

anonym_e6927a
24. jan 2026

Ja sa na svoju stužkovú už ani poriadne nepamätám 😆 (20r)

misery95
25. jan 2026

@anonym_autor
Ja osobne som na tom bola rovnako. Na stužkovú som nešla a vôbec to neľutujem ani s odstupom rokov.

biancarv
25. jan 2026

Ja som nebola a neľutujem to, prešlo už 20 rokov. Dve z triedy sme neboli. Nie je to povinné.

princezna_bosorka
25. jan 2026

@anonym_autor ak ta teraz nemrzi predstava, ze prides o tu oficialnu rosadu, nebudes musiet zhanat saty, riesit kadernicku a make-up a ze nebudes mat zopar (mozno) peknych fotiek, asi to lutovat nebudes... a teda - ak nie si party girl, ktora si uziva kazdu jednu diskoteku, dedinsku zabavu a svadbu az tak, ze do rana nezide z parketu, asi fakt nie je velmi o com.

ps: ist iba na oficialnu cast je tiez riesenie. saty sa daju pozicat, alt. mozes vybrat nieco z toho, co mas doma (jedna moja spoluziacka pred 20 rokmi prisla na stuzkovuv obyc dlhych ciernych bavlnenych satach, remienkovych turistickych sandalach, rozpustene vlasy, ziaden makeup a nikto to neriesil)

anonym_cfc59f
25. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor akoby si pisala o mne. Aj mna volali von, potom uz nie, ked som nesla... Na stuzkovej som bola. Len ja som mala spoluziacky, s ktorymi sme sa poznali este zo ZŠ predtym, nez som ochorela, Aj ked sme mali uz ine zaujmy. Za mojich cias sa stuzkova brala ako samozrejmost. Trochu som sa bala, prvy ples, na diskoteky som nechodila, ako to prebehne, nepoznam spoluziakov, s kym a ako sa budem bavit.... ani von so spoluziakmi som nechodila, ani lyziarsky, alebo ine aktivity som neabsolvovala, vtedy boli este povinne zemiakove brigady. Tiez, co si obleciem ma matalo, nevedela som, co si oblecu spoluziacky. Ale mala som dalsiu vyhodu oproti tebe - bola som dennou studentkou, aj ked som vela zo skoly chybala (nemocnice, liecenia...)
Porad sa s rodicmi. Rob, ako citis, nik na teba nebude zazerat, ani ked pojdes, ani ked nepojdes. Oficialna cast je aj prejav ucty k ucitelom za starostlivost, triedny s hrdostou a laskou pripina stuzky. Mas rada triedneho ucitela, vychadzas s ucitelmi? Pred stuzkovou v triede medzi studentami zvyknu byt aj hadky, co sa tyka pripravy, to spoluziakov este zblizi. Ja som bola mimo diania, predsa ma zaradili do programu - taka kratka, mala, nema rolicka, kde sa nedalo nic pokazit, aby som nemala tremu.
Neoficialna cast - vecera a volna zabava, Tej sa zucastnit nemusis. Alebo skusis a mozes kedykolvek odist. Tu je risk, ze zaplatite a prepadnu financie. Teraz pisem ako rodic - ozelela by som peniaze, keby sa dcera necitila v pohode, .odisli by sme. Neviem, ako si na tom zdravotne. O pol noci zvyknu byt častušky - citanie kratkych basniciek, potom kolujuci zban s vinom, rozbijanie.
Rob, ako citis. Mozes aj zariskovat. Rodicia ta poznaju najlepsie. Triedny ta mozno bude prehovarat. Ver mi, spoluziaci su velmi starostlivi, kazdy ma starosti sam so sebou. Zvycajne maju obrovsku tremu pri odovzdavani stuziek, aby nic nepokazili. Vyhodu oproti tebe (aj mne v minulosti) maju tu, ze sa navzajom poznaju, maju spolocne zazitky. Kazda trieda ma svoje skupinky, aj "neviditelnych" spoluziakov. Ja som bola ta neviditelna.
Nic sa neudeje, ked na stuzkovu nepojdes. Ked pojdes - ziskas novu skusenost. Rodicia si zvyknu poplakat pri pripinani stuziek. Akokolvek sa rozhodnes, bude to dobre rozhodnutie.

stanislavicenka
25. jan 2026

@anonym_autor je uplne bezne, ked niekto nechce ist. Mne by bolo jedno, co si mysli okolie. Ved je dolezite, ako to vnimam ja

anonym_cfc59f
25. jan 2026

Sla som a nelutujem, je to zavrsenie urcitej etapy v zivote, taka oslava, odmena pre rodicov, ucitelov a pre seba. A zaroven bodka.

curlie
25. jan 2026

@anonym_autor nešla som na stužkovú, vzťah som mala mimo školy s 2-3 spolužiačkami ale a ostatnými nič. Nikdy som neľutovala a myslím, že ani ty určite nebudeš 😊 Za pár dní všetci zabudnú, že nejaká stužková bola 😊

anonym_03fb1b
25. jan 2026

V piatok mala stužkovú moja dcéra. Čo viem z jej rozprávania a bolo to aj vidieť, baby sú kolektív, ktorý ju síce medzi seba berie, ale len aby sa nepovedalo. Nemá umelé nechty, nemá vejáre na očiach, ani pichnuté pery, nechodí na diskotéky, nevajpuje, nepije. Vlastne sa sama 'dobrovoľne' stala outsiderom, pretože má iný životný štýl, chodí do fitka, sleduje si stravu, je prirodzená. Celý večer sa bavila buď s dvomi spolužiakmi alebo s nami. Rozumiem tvojim pocitom, ja sama som na moju stužkovú ísť nechcela a dodnes si na ňu spomínam tak všelijak, len nie slovami 'bolo to super'. Nemáš ani jednu spriaznenú dušu? napriek kolektívu a obavám bola dcéra rada, že tam šla. Bola princeznou, mnohí jej chválili šaty, tanečné črievičky, v ktorých vydržala celý večer, zatiaľ čo ostatné baby si poobúvali jordany (a podľa mňa to s tým nádhernými šatami vyzeralo otrasne). Zváž to, máš ešte čas.

anonym_4baa3f
25. jan 2026

@anonym_autor ja som bola, no keby mam moznost tozhodnut sa opat, tak nejdem..

trisha_r
25. jan 2026

@anonym_autor podľa mňa nebudeš . Nemáš normálny kolektív s ktorými by si si to vyslovene užila . Ja som ísť nechcela, nakoniec som šla lebo čo by iní povedali.... Akože taká hlúposť. ... Ľutujem že som šla, ľutujem,že na takú hovadiny dali naši toľko peňazí, a ľutujem aj stratený čas ktorý som tam aj tak nechcela stráviť. Neries iných ale seba a po konci školy aj tak nikoho z nich nestretnes.

mimimoje
25. jan 2026
@anonym_autor

Na tejto téme je presne vidieť ako sa spoločnosť mení, ako sa ľudia odcudcidzuju, nevytvárajú si vzťahy a je normálne byť tým, kto nikam nechce. Potom sa tu všetci čudujú v iných témach, aká je zlá.spolocnot. keď už rodičia podporujú deti v tom, že byť "dôležitý a neísť na trápnu stužkovú" je vlastne úplne úžasné.

ivicatolic
25. jan 2026

V dnešnej dobe toľko peňazí, radšej dovolenka, to by ste si užili

minenkaa
25. jan 2026
@mimimoje

Na tejto téme je presne vidieť ako sa spoločnosť mení, ako sa ľudia odcudcidzuju, nevytvárajú si vzťahy a je normálne byť tým, kto nikam nechce. Potom sa tu všetci čudujú v iných témach, aká je zlá.spolocnot. keď už rodičia podporujú deti v tom, že byť "dôležitý a neísť na trápnu stužkovú" je vlastne úplne úžasné.

@mimimoje toto bolo vždy ,vždy boli ľudia čo sa nechceli zúčastňovať takýto akcii
V čom je ten človek dôležitý

anonym_cb330d
25. jan 2026
@mimimoje

@mimimoje ale prosim ta, ja som mala stuzkovu v roku 1992 a 2 spoluziacky odmietli ist. Len sa o outsideroch nevedelo, lebo sa nevypisovalo na modry kon a neprediskutovaval to nikto s nikym. Nic extra sa v sucasnosti nedeje, bolo to vzdy. A este jednu spoluziacku som mala, ktora sa odmietala fotit na triedne fotky. No a co?

bokabuka
25. jan 2026

Nám učiteľ vždy hovoril, že stužková je pre rodičov. Lebo samozrejme často žiaci vymýšľali že radšej pôjdu na dovolenku k moru na výlet. Ale ozaj teraz ako dospelá to vidím, že to je fakt asi skôr o tých rodičoch, uvidia to svoje dieťa krásne oblečené, vyvoňané, zrazu úplne dospelé a pripravené na život. 😊 To isté svadba, my sme tiež zvažovali svadbu pri mori o 2 ale potom si hovorím že veď tí naši rodičia nás toľko vychovávali a nie sú tu večne a tak sme spravili tradičnú svadbu a veru keď som videla rodičov, starých rodičov, aj našich súrodencov, všetci sa tam z nás tak tešili, všetci si aj poplakali, bolo to krásne. 😊 Takže ja by som šla, keď už nie pre seba tak pre rodičov. A pre teba to tiež určite bude pekný večer, možno sa tie vzťahy so spolužiakmi aj prehĺbia a ešte sa s niekým viac skamarátiš. A ak aj nie aspoň sa pekne vychystáš, budeš mať pekné fotky a spomienky, zatancuješ si, zabavíš sa, nevidím dôvod neísť okrem prípadne veľmi zlej finančnej situácie kde by to bolo na úrok nájmu alebo tak samozrejme.

sulavikova
25. jan 2026

@anonym_autor nie, neoľujutete!!! Práveže použijete peniaze na seba a nie sa večne o
prispôsobovať, lebo sa to patrí.