Pustili by ste dieťa na internát?
Dcéra je osmacka, rozmýšľam ísť na internát, ktorý je cca 70 km cesty od miesta bydliska. Síce je ešte rok na to, ale neviem či ju v tom podporovať... Ide o to, že s jej povahou sa trochu bojím. Je taká, že na všetko má čas, všetko jej trvá, ja som ako strela, ona ako slimák. Doma tiež nič nechce pomáhať, nechce sa jej po sebe umyť riad, do všetkého ju musím nutit najradšej mobil do ruky. Zdá sa mi taká popleta. tak neviem ako by sa starala o seba sama. Síce teoreticky sú to štyri dni v týždni, v nedeľu večer by sla, v piatok by bola doma. Neviem raz čo robiť...na jednej strane by sa možno otukala, zrýchlila tempo, osamostatnila, čo by som veľmi chcela...na druhej strane sa bojím či by tam netrpela. Ona ísť chce, avšak nevie si to ešte tak uvedomiť.
Poraďte... A zároveň sa chcem opýtať, aké sú vaše deti, čo sú na intrakoch? Boli vždy samostatne alebo až tam akoby dospeli?
@anonym_autor ja nie, bala by som sa, to co sa v internatoch teraz deje je humus, kazdy s kazdym atd... hlavne dievca by som nepustila
@322sima123 Bola som na internáte od 15 rokov, bolo to pred 20 rokmi a veci sa diali aj vtedy. Neviem aké špeci veci sa dejú teraz. A bolo to takto, kto chcel veci robiť, ten ich robil, kto veci robiť nechcel, ten ich nerobil. Veľmi záležalo od výchovy a človeka.
Ja osobne by som na intrak poslala všetky deti, ktoré nenesú za seba žiadnu zodpovednosť, lebo rodičia všetko urobia za nich. Zrazu zistia, že mamička nebude letieť xy km kvôli tomu, že si dieťa musí ísť vyriešiť stravné do jedálne, cestovné ku ekonómie, či štipendium, že keď chcú jedlo navyše, treba si ho pripraviť, pripadne aj zarobiť 🙂 za mňa super skúška samostatnosti, potrebujú to 🙏.
Využi ten rok na to, aby si ju motivovala k tomu, že ak chce ísť na internát, musí sa začať správať zodpovedne. Dať preč mobil, upratovať po sebe (nie niekedy, ale vždy a hneď). Nech ukáže, že sa o seba vie postarať a že sa na ňu môžeš spoľahnúť. Je lenivá? Fakt? Lebo ste jej to dovolili. Upratovať nemusí, lebo sa jej nechce, ale mobil má. Takže tak či tak, pustila by som ju. Buď jej to pomôže, alebo sa nič nezmení a bude takáto celý život. Teraz už škody vo výchove príliš nenapravíš.
@melanta nepíšem, že je nonstop na mobile. Píšem že sa jej nechce a najradšej by mala mobil v ruke.
@anonym_autor ja nie, bala by som sa, to co sa v internatoch teraz deje je humus, kazdy s kazdym atd... hlavne dievca by som nepustila
@322sima123
veď hádam si ju dobre vychovala v kresťanskom duchu, tak nechápem tvoje obavy 🤔
@322sima123
veď hádam si ju dobre vychovala v kresťanskom duchu, tak nechápem tvoje obavy 🤔
@mondolina väčšina tých “dobre vychovaných vo viere” sú potom najviac odtrhnutí z reťaze. Akože čo som videla u nás na škole, tak poviem ti, drvivá väčšina. Čiže niet sa čo čudovať 😁😁
@anonym_autor Tak je najvyšší čas a intrák ju naučí. To bude pre ňu najlepšia škola života.
@melanta ja nie som frustrovana, ja sa z vas uplne rehocem .... ako podla 2-3 viet robite zavery o vychove, ktore trva uz 14-15 rokov?
Ak si to nemyslela mne, ale adresovala si to mne, tak prepac, lebo u nas to tak nie je.
Ale vidis, slepice dalsie, co tu rypu, pritom tu pisali viacere to iste, len mozno inak zabalene - ved aj samotna autorka ma ten problem, ale "matka roka" som ja 😅 Poviem po skole detom, aby mi vyrobili korunka, vyhrala soooom
Ale dakujem autorka teme, aspon si precitam aj ja tu druhu stranu a skusenosti s tym intrakom
@anonym_f82cf1 tiež som v šoku, žiadne rady len kritika, ako som spackala výchovu. Človek robí najlepšie ako vie...
Z rozpravania znamych:
1.pripad : chalan doma lenivy, jedlá mu nechutili, poriadok sa mu robit nechcelo, po 4 mesicacoch na internate, zje vsetko, robi poriadok, pomaha doma bez reptania, nic nezbuda, nic nestraca.
2. pripad: v celku slusny chalan, bohuzial taka mäksia povaha, co obdivuje silnejsie povahy a vodcovske typy, zacal pit a fajcit, do skoly sa mu moc nechcelo.
3. pripad: po 3 mesiacoch odchod z internatu, kocka to nedavala s ostatnymi spolubyvajucimi na izbe - kvôli neporiadku, niektore nemali poriadne hygienicke navyky a zistila, ze ma rada pohodlie doma vecer, hlavne zaspavanie sama a v klude.
Je to jej rozhodnutie, bud ju to posilni, alebo este viac zlomi, v kazdom smere ti nebude nikdy vycitat, ze si ju tam nedala a kvôli tebe nemohla ist.
@gab ďakujem 💗
@322sima123 bol by to viacmenej dievčenský internát, rozmýšľa nad pedagogickou
@anonym_autor hajde do sveta
intrák ju naučí. Moja dcéra bola na SŠ u nás v meste, čiže nebola na intráku, ale už vtedy si všetko ohľadne školy riešila sama. a aj keď mala cestovať na prax mimo mesta, max som ju odviezla na stanicu. teraz je na VŠ na intráku. Doma sa jej pomáhať veľmi nechce, v jedle je vyberavá a tam? rozpráva mi, ako rieši upchatý odtok od vlasov, ako hocičo zje atď.
@322sima123 Bola som na internáte od 15 rokov, bolo to pred 20 rokmi a veci sa diali aj vtedy. Neviem aké špeci veci sa dejú teraz. A bolo to takto, kto chcel veci robiť, ten ich robil, kto veci robiť nechcel, ten ich nerobil. Veľmi záležalo od výchovy a človeka.
@yoxinka ja som bola od 14, z celého poschodia mali problém iba dve baby, veľmi prísne vychovávané, dosť bigotne rodiny, tak sa odtrhli z reťaze. Hromozvodom ,cez okno zdrhali... Ostatné sme mali iba drobnosti, príchod pár minút po termíne, rehoty po večierke. A naozaj nás to naučili samostatnosti. Ak sme boli hladné po hnusnej strave , museli sme sa naučiť robiť si zásoby, alebo stihnúť potraviny, aby nám do rána neškrkalo v bruchu. Aby sme mali hygienické potreby, veci do školy, skrátka bez mamy za riťou.
@322sima123 bol by to viacmenej dievčenský internát, rozmýšľa nad pedagogickou
@anonym_autor za tie mesiace co vás čakajú do nástupu, môžete zisťovať recenzie, názory, ísť sa pozrieť aký je tam stav a režim, zisťovať možnosti v okolí, ako riešiť cestovanie spoje a rozhodnúť sa na pevnom až neskôr.
@anonym_autor Na strednu? Nikdy. Moj otec aj muz boli. Stredna je akurat to "krehke" obdobie puberty ked dieta potrebuje rodica.
Samoststnost sa da trenovat aj inak.
@anonym_autor ja by som nepustila a hladala skolu kde cestovanie nevyzaduje intrak
@anonym_autor ja by som nepustila a hladala skolu kde cestovanie nevyzaduje intrak
@krasneleto prečo by si nepustila?
@322sima123 😂😂😂😂 co sa deje? Myslis ze deti objavili sex len nedavno?
@krasneleto ?
tisícky detí zvládli internáty, aj v dobe keď neboli takéto vymoženosti
@krasneleto ?
tisícky detí zvládli internáty, aj v dobe keď neboli takéto vymoženosti
@cacianka to je v poriadku, ja za seba hovorim nie.. vonkocom nie stredna skola...
@krasneleto prečo by si nepustila?
@anonym_autor jednoducho nie som s tym stotoznena, 15 rocne dieta nevie kde je sever a nastastie to riesit ani nemusim, lebo skoly su u nas aj kde byvame alebo do 30 km , co nevyzaduje internat..
Bude to pre nu najlepsia skola zivota. Nic ju tak nepripravi na zivot ako toto 😉 Podla mna bude uplne v poriadku. ♥
@anonym_autor jednoducho nie som s tym stotoznena, 15 rocne dieta nevie kde je sever a nastastie to riesit ani nemusim, lebo skoly su u nas aj kde byvame alebo do 30 km , co nevyzaduje internat..
@beata_k
@krasneleto baby, máte z určitého pohľadu pravdu. Pre mňa bolo zaťažko dcéru aj na VŠ do svet pustiť, bála som sa. Ale je potrebné si uvedomiť, že ľudia žijú aj v lokalitách, kde ak by dieťa nepustili na stredoškolský internát, tak dieťa môže skončiť jedine ako predavačka alebo murár, pretože v bežnej dennej dostupnosti tam stredné školy nie sú. A tam buď človek poľaví zo strachu alebo obmedzí dieťa v živote ako takom.
@beata_k
@krasneleto baby, máte z určitého pohľadu pravdu. Pre mňa bolo zaťažko dcéru aj na VŠ do svet pustiť, bála som sa. Ale je potrebné si uvedomiť, že ľudia žijú aj v lokalitách, kde ak by dieťa nepustili na stredoškolský internát, tak dieťa môže skončiť jedine ako predavačka alebo murár, pretože v bežnej dennej dostupnosti tam stredné školy nie sú. A tam buď človek poľaví zo strachu alebo obmedzí dieťa v živote ako takom.
@melanta V takom pride, ano.
@anonym_f82cf1 ale toto je o výchove. Ak decko neupratuje a doma nič nerobí, pretože je lenivé, ale mobil mu dám, tak to je o výchove. Lenivé dieťa je potrebné motivovať a niekedy aj negatívne. Ale nerobiť nič s tým, že veď je lenivé a je proste také, to je chyba výchovy.
@melanta som si to tiez myslela, ale potom tu napisala jedna pani, co popisovala, ze davala rozne zakazy, brala mobil, telku, hry, vychovne opatrenia hociakeho razu lietali v domacnosti hore dole, ale decko si z toho nic nerobilo a bol lenivy aj tak... pricom skoncil VS, ale odmietal pracovat. Nakoniec ho rodicia vyhodili z domu, lebo neprispieval nicim a ich vyzieral.
ja si nemyslim, ze tie deti su take nemozne, vacsinou je to rpeto, ze rodicom robia na priek alebo preto, ze im niekto fuci na chrbat pri vsetkom. Ak mas o nej zmyslanie ako o nemoznej, co sa strati, tak ju pusti.. podla mna jej to urobi dobre a vybuduje si sebavedomie inde ako doma. Moja tiez by bola stale s mobilom, robit nieco spolu neexistuje a slimak je oproti mne (kto nie je??? v domacnosti vacsinou je to tak, ze mama je najrychlejsia).,ale ostane sama a urobi si vsetko... prezije tabory, vylety, ...
Ja osobne vyberam podla skoly, nie podla toho ci je a nie je internat. Mam jeden v hladaciku, ale to je len moznost. Prenu skolu sa dohodneme.. o dva tyzdne :D
@melanta som si to tiez myslela, ale potom tu napisala jedna pani, co popisovala, ze davala rozne zakazy, brala mobil, telku, hry, vychovne opatrenia hociakeho razu lietali v domacnosti hore dole, ale decko si z toho nic nerobilo a bol lenivy aj tak... pricom skoncil VS, ale odmietal pracovat. Nakoniec ho rodicia vyhodili z domu, lebo neprispieval nicim a ich vyzieral.
@reela takýto prípad poznám aj ja. Ale buďme úprimní, takýchto prípadov je málo, to nie sú štandardné situácie, preto nie je ani v poriadku porovnávať takéto prípady s normálnymi deťmi (či už lenivými alebo nie).

@322sima123 ... Neviem, co myslis pod pojmom ,, dejú sa veci" ale ubezpečujem ťa že ,, veci" sa diali na internátoch aj pred 20 timi rokmi. 😂