Riešenie konfliktov s dospievajúcimi deťmi
Som si to precitala a taka rada stoji za nic...a este od obornika...
áno , bola asi pre týždňom, dvoma tu na MK
Doporučujem dočítať dokonca. Autor článku navrhuje sociálku. Chcem vidieť koľko rodičov túto radu aj ocení.
@anonym_autor smutné, keď niekto ide “udať” svoje vlastné dieťa, miesto toho, aby mu pomohol. 😂
Tak podľa mňa ako nezainteresovaný tretia strana v tomto je to fain ..ak teda tá sociálna kurátorka bude ako človek fain tak je to dobrý plán (lebo vždy je to o ľuďoch...ktorý zahŕňa len extra autoritu ale predovšetkým veľkú mieru zainteresovanosti a akcie matky. Podobné by podľa mňa mohol poslúžiť aj ten psychológ nejaký školský...prípadne nejaký dobrý učiteľ so skoly...ale ak hľadáme autoritu z pozície práva a pochopenia vzájomného spoluzitia tak je to podľa mňa dobrý nápad...k psychológom majú mladý ľudia často negatívny vzťah lebo to berú tak že ich chce niekto označiť za psychicky chorých. Či to bude fungovať je otázne. Ale tak niečo treba zmeniť jednoznačne...
Co sa mi na clanku paci, je spisanie povinnosti dietat podla zakona - o nich mnohi nevedia. Deti si myslia, ze povinnosti maju iba rodicia a deti iba prava (a aj mnohe zeny tu, ktore su proti zapajaniu deti do domacich praci ci starostlivosti o surodencov).
“Odborník radí”.. rada profesionálna, tak ako káže zákon? 🤔 v poriadku…. Realita a prax zvykne byt úplne iná. Je kopa rodičov, ktorý nikdy nespravia také rozhodnutie! Poslať “samy na seba” sociálku. 😳 každý na míle bočí od takých veci, najlepšie ani vypočuť si takú radu od odborníka… pretože nie dieťa je pre nich dôležité, ale status na verejnosti….presne to platí aj v škôlke, škole…
. “Moje dieťa nemusí ist k psychologovi, rozprávať sa raz naučí, ešte je malé….. a moje dieťa nemá žiadnu diagnózu, a čo keď si mýli písmena? Je iba trošku nepozorné…”
Len aby nikto neukazoval prstom na moju rodinu…. Všetci sme zdraví, šťastní, nič nám nechýba, mame sa skvelo.
@anonym_autor preboha to je o mne a mojom decku. Tiez samozivitelka, decko na mobile 7 hodin denne a to ratam skolsky rok. Desim sa prazdnin. Kazdy bozi den hadky , vikendy su peklo. Lenze ma PAS, meltdowny nonstop, nechce nikam chodit na vsetko je odpoved nie, nemozem si najst priatelov lebo on neznesie novych ludi, neznasa dovolenky, zneprijemny kazdu chvilu svojim negativnym postojom. Taky odbornik neexistuje.
Ja povazujem informacie odbornika za velmi uzitocne. Viem, ze malokto by problemy riesil so socialkou.
Pri podobnych problemoch by som dala cely prispevok precitat svojmu dietatu. (a povedala by som mu, ze ak bude s takymto chovanim pokracovat, zariadim sa podla rady odbornika) , aby si uvedomilo, ze ma nie len prava. A pochopilo stare, aj ked otrepane: dokial som za teba zodpovedna, zivim ta a byvas v mojom byte budeme zit podla mojich pravidiel. Vsetko v priatelskom ale rozhodnom tone.
A este lepsie to dat precitat dietatu preventivne v ramci priatelskeho rozhovoru, t.j. este pred pubertou.
Stastie, ze som nic podobne nemusela riesit.
Ja povazujem informacie odbornika za velmi uzitocne. Viem, ze malokto by problemy riesil so socialkou.
Pri podobnych problemoch by som dala cely prispevok precitat svojmu dietatu. (a povedala by som mu, ze ak bude s takymto chovanim pokracovat, zariadim sa podla rady odbornika) , aby si uvedomilo, ze ma nie len prava. A pochopilo stare, aj ked otrepane: dokial som za teba zodpovedna, zivim ta a byvas v mojom byte budeme zit podla mojich pravidiel. Vsetko v priatelskom ale rozhodnom tone.
A este lepsie to dat precitat dietatu preventivne v ramci priatelskeho rozhovoru, t.j. este pred pubertou.
Stastie, ze som nic podobne nemusela riesit.
@roja01 presne prevencia je základ mať hranice a očakávania vydiskutované dopredu. Moji mobil dostali do mňa s tým že je to môj mobil a samozrejme že ho používajú bez toho aby som kontaktovala každé písmenko čo napíšu ale majú podmienky používania a musia ich dodržiavať. A keby im aj niekto iný chcel dopriat viac lebo sommnou nesúhlasím ..stále riešim dostávajú od druhých sladkosti od babiek a tiet peniaze...od mala to tak.funguje ano dostal si to či ono ale ja som matka a rozhodujem ja či teraz ty môžeš napríklad taký obnos peňazí mať pri sebe toľko sladkého naraz zjesť a neviem čo všetko... Keď sa niekto ohradi že ale veď to je jeho vôľa a ja s tým nemám nič tak mu poviem že ako keby mu donesieš drogy tak ako sa na to mám pozerať...ja som za dieťa zodpovedná a za jeho zdraví vývoj vo všetkých aspektoch a robím podľa svojho vedomia a svedomia všetko čo sa dá samozrejme so všetkým rešpektom k dieťaťu a bankám.
@roja01 presne prevencia je základ mať hranice a očakávania vydiskutované dopredu. Moji mobil dostali do mňa s tým že je to môj mobil a samozrejme že ho používajú bez toho aby som kontaktovala každé písmenko čo napíšu ale majú podmienky používania a musia ich dodržiavať. A keby im aj niekto iný chcel dopriat viac lebo sommnou nesúhlasím ..stále riešim dostávajú od druhých sladkosti od babiek a tiet peniaze...od mala to tak.funguje ano dostal si to či ono ale ja som matka a rozhodujem ja či teraz ty môžeš napríklad taký obnos peňazí mať pri sebe toľko sladkého naraz zjesť a neviem čo všetko... Keď sa niekto ohradi že ale veď to je jeho vôľa a ja s tým nemám nič tak mu poviem že ako keby mu donesieš drogy tak ako sa na to mám pozerať...ja som za dieťa zodpovedná a za jeho zdraví vývoj vo všetkých aspektoch a robím podľa svojho vedomia a svedomia všetko čo sa dá samozrejme so všetkým rešpektom k dieťaťu a bankám.
@oskvarka Súhlas, tu je zjavne problém nie ten blbý mobil, ale že matka nemá žiadnu úctu a rešpekt u dcéry a zlyhala výchova. A teraz ide o mobil, nabudúce ju napadne ak jej nedá 100 eur na mobil, potom 200 eur na marišku, teda za mňa ak matka bohužiaľ už nezvláda svoju rolu treba to riešiť v zárodku a zastaviť to aj takto cez úrady... Teda mne sa rada páči. Presne sa tu ukazuje ohýbaj ma mamko pokým som ja Janko, lebo ak si rodič nevybuduje zdravý vzťah kým je dieťa malé a všetko dovolí decku, v puberte sa mu to nepekne vráti.
Co sa mi na clanku paci, je spisanie povinnosti dietat podla zakona - o nich mnohi nevedia. Deti si myslia, ze povinnosti maju iba rodicia a deti iba prava (a aj mnohe zeny tu, ktore su proti zapajaniu deti do domacich praci ci starostlivosti o surodencov).
@simsalabim lebo samé majú traumy z detstva. Potom to takto prenášajú ďalej, ze dietatko nič nemusí, nema limity. Hovorí sa tomu z extrému do extrému.

Táto téma bola alebo je tu na MK.