icon

Stretnutia generácií na detských ihriskách: Konflikty a porozumenie

Včera o 09:46

Musím sa priznať, že ma tento článok nahneval aj rozosmútil, ako vôbec nedokážeme chápať detské prejavy. Unavené uplakané dieťa už je hneď nevychované a keď neposlúcha na povel, zas rodičia nevychovávajú. Úplný des. Aj vy máte takéto zlé skúsenosti s detskými ihriskami? To je nonsens, aby starí ľudia vyháňali detí z ihrísk, tak kde sa potom majú vybehať? Už asi len pred obrazovkou si zahrať FIFU na playku alebo čo, nechápem toto.
https://www.postoj.sk/199230/prekazaju-na-svadb...

anonym_fd51cf
Včera o 09:55

@anonym_autor to vážne sa ide z tohoto robiť kauza? Koľko ľudí hádzalo z okna avokádo? Predpokladám že nejaký jeden psychočlovek s pocuchanými nervami to nezvládol. Toto nie fenomén dnešnej doby, takíto psychoľudia boli vždy, aj keď sme boli my malí, dokonca keď boli naše deti malé. Jedna bláznivá ženská pravidelne hučala na naše deti, nech sa vypadnú hrať niekde inde, lebo ona kuká telenovelu.
Keď som bola ja malá, ďalšia debilná tetka vyliala na nás kýbeľ s vodou, lebo ona chcela ticho. Vždy staršia generácia nadávala na mladú že je drzá a nevychovaná, nič nové na svete.

„Naša mládež miluje prepych, je zle vychovaná, vysmieva sa predstaveným, vôbec si neváži starých ľudí. Dnešné deti sú hotoví tyrani. Nevstanú, keď do miestnosti vojde starší človek. Odvrávajú rodičom. Jednoducho povedané: sú veľmi zlé…!“ Seneca (-4–65 pred n. l.) rímsky stoický filozof, štátnik a dramatik Prisudzované výroky O zlu, O deťoch, O ľuďoch, O rodičoch Sókratés

„Naša mládež miluje prepych. Nemá správne správanie. Neuznáva autority a nemá úctu pred starobou. Deti odvrávajú rodičom, srkajú pri jedle a tyranizuju svojich učiteľov.“ Sókratés (-470–-399 pred n. l.) klasický grécky filozof z Atén O správaní, O deťoch, O jedlu, O starobe

Zdroj: https://citaty-slavnych.sk/temy/mladez/

obrazkova
Včera o 10:08

@anonym_autor no, tiež som už zažila od dôchodkýň nejaké podrypnutia, keď sa malý hral...boli tam podonášane staršie hračky, autička, tak malý sa s tým hral, spúštal po takej plošinke a pani hneď, že či aj doma dovolím takto rozbíjať hračky....🫣

anonym_fe70d9
Včera o 10:10

Nemam zle skúsenosti
Práveže stretavam milých ľudí a od kedy mam dieťa,tak o to viac mam možnosť vidieť ako ľudia su fajn,usmievaví,prihovoria sa, radosť v ociach,ked sa na nich dieťa usmeje
A ze niekto niekde je prepnuty,no to bolo vždy a aj bude

autor
Včera o 10:13
@anonym_fd51cf

@anonym_autor to vážne sa ide z tohoto robiť kauza? Koľko ľudí hádzalo z okna avokádo? Predpokladám že nejaký jeden psychočlovek s pocuchanými nervami to nezvládol. Toto nie fenomén dnešnej doby, takíto psychoľudia boli vždy, aj keď sme boli my malí, dokonca keď boli naše deti malé. Jedna bláznivá ženská pravidelne hučala na naše deti, nech sa vypadnú hrať niekde inde, lebo ona kuká telenovelu.
Keď som bola ja malá, ďalšia debilná tetka vyliala na nás kýbeľ s vodou, lebo ona chcela ticho. Vždy staršia generácia nadávala na mladú že je drzá a nevychovaná, nič nové na svete.

„Naša mládež miluje prepych, je zle vychovaná, vysmieva sa predstaveným, vôbec si neváži starých ľudí. Dnešné deti sú hotoví tyrani. Nevstanú, keď do miestnosti vojde starší človek. Odvrávajú rodičom. Jednoducho povedané: sú veľmi zlé…!“ Seneca (-4–65 pred n. l.) rímsky stoický filozof, štátnik a dramatik Prisudzované výroky O zlu, O deťoch, O ľuďoch, O rodičoch Sókratés

„Naša mládež miluje prepych. Nemá správne správanie. Neuznáva autority a nemá úctu pred starobou. Deti odvrávajú rodičom, srkajú pri jedle a tyranizuju svojich učiteľov.“ Sókratés (-470–-399 pred n. l.) klasický grécky filozof z Atén O správaní, O deťoch, O jedlu, O starobe

Zdroj: https://citaty-slavnych.sk/temy/mladez/

@anonym_fd51cf Ale zranili pri tom sedemročné dieťa, mohlo sa stať aj horšie. To máme považovať za niečo bežné, keď po deťoch budú lietať predmety len preto, že sa správajú ako deti?

anonym_fd51cf
Včera o 10:19
@anonym_autor

@anonym_fd51cf Ale zranili pri tom sedemročné dieťa, mohlo sa stať aj horšie. To máme považovať za niečo bežné, keď po deťoch budú lietať predmety len preto, že sa správajú ako deti?

@anonym_autor nie nemáme to považovať za bežné, dotyčný prepnutý človek nech sa idenfikuje, potrestá. Toto sa nerobí. Ale zas netreba z toho robiť články tohto typu, že deti sa vytláčajú, deti prekážajú. Urobil to jeden prepnutý človek, nech sa potrestá on, nie písať zovšeobecňujúce články, akoby hádzalo do detí zeleninu pol Slovenska. Toto mi už pripadá zbytočné huckať ľudí proti sebe. Ja píšem, že vždy sa našli šibnutí, čo im deti vadili, nie je fenomén dnešnej doby. Pán starosta miestnej časti z článku nech použije svoje kompetencie a vyrieši tento konflikt, je to medziľudský konflikt na jednom sídlisku.

anonym_5f0269
Včera o 10:28

Reakcia z clanku je vyhrotena ale rodicia by sa mohli zamysliet nad tym ci je v poriadku pokracovat napriklad v ceste MHD ked dieta dostane zachvat a zacne nekontrolovatelne revat. Stava sa mi to bezne v elektricke. Nie ste tam sami, je to verejna doprava pre siroku skupinu ludi a bolo by fajn brat ohlad aj na okolie. Su ludia hypersensitivni, uzkostni ci ini, ktori cestuju v tej elektricke, chcu sa len pokojne dostat domov a cudzie decko tam vrieska tak, ze ho pocut aj cez vypeckovane airpody. Navrhujem vystupit, utisit dieta a nastupit do dalsej. Ked dieta reve na ulici, tak ludia maju aspon moznost odkracat, lenze ked reve v ele, tak je to fakt vazenie, odkial sa neda utiect.

anonym_2d91e9
Včera o 10:43
@anonym_5f0269

Reakcia z clanku je vyhrotena ale rodicia by sa mohli zamysliet nad tym ci je v poriadku pokracovat napriklad v ceste MHD ked dieta dostane zachvat a zacne nekontrolovatelne revat. Stava sa mi to bezne v elektricke. Nie ste tam sami, je to verejna doprava pre siroku skupinu ludi a bolo by fajn brat ohlad aj na okolie. Su ludia hypersensitivni, uzkostni ci ini, ktori cestuju v tej elektricke, chcu sa len pokojne dostat domov a cudzie decko tam vrieska tak, ze ho pocut aj cez vypeckovane airpody. Navrhujem vystupit, utisit dieta a nastupit do dalsej. Ked dieta reve na ulici, tak ludia maju aspon moznost odkracat, lenze ked reve v ele, tak je to fakt vazenie, odkial sa neda utiect.

@anonym_5f0269 vy si fakt myslite že dieťa v amoku vonku upokojite ? 😂..ak sa to len trochu podarí, v ďalšom autobuse to začne znova...čiže tam len rychlo domov.

anonym_29c6dc
Včera o 10:44

My mame pri dome krcmu a ihrisko. Milujem, ked su tam deti rodicov, co sedia v krcme bez dozoru aj do 22:30 - 23:00. Ja mam tiez deti, ale o 20:00 uz byvali v posteli. Ano, boli horuce dni, ale toto sa tu deje niekolko rokov. Samozrejme, ze sa starsi ludia stazuju, ze si vecer nemozu ani tv pozriet, lebo pod oknami krik ako v Zoo. Ja na tu stranu okna nemam, ale uplne tych chudakov dochodcov chapem. Ja som ako matka malych deti po krcmach nevysedavala. S detmi sme chodili von aj v horucavach - travili sme prazdniny pri vode, v lese, na kupaliskach a vecer boli take hotove, ze same padali do postele. Ale ked dieta cely den na pc/tabletoch/mobiloch, vecer ich vezmu do krcmy, tak jasne, ze deti "sportuju". Ale nie su ti vsetci - je to chudobna spodina, co tu byva, tzv white trash. Rodicia robia vo fabrike, deti budu tiez..

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_fd51cf
Včera o 10:59
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor inak všimla si si, že v článku ani raz nebol spomenutý dôchodca? A ty už virtuálne vedieš hon na dôchodcov, o toto ti išlo? Ponadávať na dôchodcov? Asi si si to uvedomila, lebo si to hneď zmazala, no pekne

autor
Včera o 11:04
@anonym_fd51cf

@anonym_autor inak všimla si si, že v článku ani raz nebol spomenutý dôchodca? A ty už virtuálne vedieš hon na dôchodcov, o toto ti išlo? Ponadávať na dôchodcov? Asi si si to uvedomila, lebo si to hneď zmazala, no pekne

@anonym_fd51cf Ach j aj, hej, presne o to mi ide...

anonym_fd51cf
Včera o 11:07
@anonym_autor

@anonym_fd51cf Ach j aj, hej, presne o to mi ide...

@anonym_autor prečo si nestojíš za názorom na dôchodcov? Prečo si to zmazala?

anonym_2243cc
Včera o 11:13
@anonym_5f0269

@anonym_5f0269 pani, ved vystupne vy z elektricky a mate pokoj.

zuzana76
Včera o 11:14

@anonym_autor to su aj mladi, ktorym deti prekazaju, cim dalej tym viac, ani nechcu vlastne deti mat. Ano, celkovo sme sa naladili, ze deti su zlo, su drahe, ukricane, stale nieco chcu, odcerpavaju vela energie, ludom a najma mladym zenam, ktore by mohli mat tuto prirodzenu tuzbu, tak skor sa k tomu stavaju tak, ze dieta im zivot skomplikuje. Cize ano, deti sa stali neziaducimi.

zuzana76
Včera o 11:14
@anonym_2243cc

@anonym_2243cc ale ona nikoho neobtazuje, ja som s dietatom vystupila, ked zacalo plakat. Necesitovala som busom casto, ale ak zacal byt placlivy, k som vystupila.

anonym_2243cc
Včera o 11:17
@zuzana76

@anonym_2243cc ale ona nikoho neobtazuje, ja som s dietatom vystupila, ked zacalo plakat. Necesitovala som busom casto, ale ak zacal byt placlivy, k som vystupila.

@zuzana76 urcite matka s dietatom vystupi niekde v poli medzi dvoma dedinami.

autor
Včera o 11:18
@anonym_fd51cf

@anonym_autor prečo si nestojíš za názorom na dôchodcov? Prečo si to zmazala?

@anonym_fd51cf Zmazala som to omylom a nechcelo sa mi to vypisovat znova, ale pokojne. Aj v južanských krajinách žijú starí ľudia a je tam v lete bežné, že deti sú vonku s rodinami aj do polnoci. Je to normálne, deti sú súčasť našich rodín a nepovažujú ich za obťažujúci problém. Ale u nás ich stále deti vyrušujú. Sú celé dni doma a potom majú problém, že večer nepočujú kvôli deťom telku, aj s takým argumentom som sa stretla. Na fb zdieľajú retrospomienky, aké to bolo krásne, keď boli za Husáka ihriská na sídliskách plné a deti nepotrebovali mobily, ale keď majú skutočné deti pod oknami, už sa to nedá vydržať. Niečo v tom duchu som písala a nemám si prečo za tým nestáť, bol to technický problém, nie úmysel.

anonym_1dff96
Včera o 11:19

@anonym_autor to pisu akokeby to zacalo teraz 😃 som husakove dieta a stale na nas niekto dospely z okna bytovky vrieskal nech nevrieskame a nech ideme vrieskat inde, aj vedrom vody suseda obliala. Len nebol internet tak sa nepisalo o kazdom prde.
A ked prsalo tak sme sa vozili vo vytahu a bicyklovali vo vestibule alebo behali krizom cez bloky po pivniciach. Kolko sa na nas dospeli nahucali. Ale smola vchody sa vtedy nezamykali.

anonym_fd51cf
Včera o 11:25
@anonym_1dff96

@anonym_autor to pisu akokeby to zacalo teraz 😃 som husakove dieta a stale na nas niekto dospely z okna bytovky vrieskal nech nevrieskame a nech ideme vrieskat inde, aj vedrom vody suseda obliala. Len nebol internet tak sa nepisalo o kazdom prde.
A ked prsalo tak sme sa vozili vo vytahu a bicyklovali vo vestibule alebo behali krizom cez bloky po pivniciach. Kolko sa na nas dospeli nahucali. Ale smola vchody sa vtedy nezamykali.

@anonym_1dff96 presne, toto bolo vždy, len teraz cez sociálne siete sa ide z jedného prípadu urobiť šokantné odhalenie hádzanie zeleniny po deťoch. Pritom sa to stalo jednemu dieťaťu na jednom sídlisku, a snáď dotyčný hádzajúci nervák bol upozornený, potrestaný a možno to ani nebol starý človek, možno to bol teenager, ktorý sa chcel vyspať pred rannou brigádou.

anonym_5f0269
Včera o 12:07
@anonym_2243cc

@anonym_2d91e9 Neviem, nemam deti. Cielom je skor aby dieta neobtazovalo ostatnych ludi. O jeho upokojenie sa uz musite postarat vy.
@anonym_2243cc Ale ja nikoho neobtazujem predsa. Sedjm ticho v elektricke a chcem sa dostat domov. Som ohladuplna k ostatnym, nepustam si nahlas hudbu, netefonujem, nekricim... Ak by som aj vystupila, tak ludi ako ja je plna elektricka. Maju vsetci vystupit?

anonym_4fc582
Včera o 13:00

@anonym_autor ja som bola kedysi tvrdý zástanca detí v každej oblasti života. Tvrdila som, že deti sú život, radosť, pokračovanie života. Rokmi a skúsenosťami som názor zmenila. Stále nemám problém ak deti tlieskajú, tancujú, kreslia, smejú sa a sú plné vravy a zaujímavých myšlienkových pochodov. Nevadí mi keď aj plačú v primeranej norme. Zas nie celý let v lietadle , ale to je chyba rodičov a chudák dieťa.
Ale ako osoba, ktorá mám náročnú prácu, strácam toleranciu nevychovaných a drzých detí, ešte arogantnejších rodičov. Napríklad v reštaurácii, prídu so cca 7 mesačným dieťaťom na večeru. Dieťa je v stoličke nepokojné a nervózne, dajú mu mobil z rozprávkou do ruky a telefón má zvuk na plné gule. Vtedy si poviem kurnik ja som sa tu prišla kvalitne najesť, užiť si kulinárske momenty s manželom a mám za ušami hučiacu kopu. Áno, deti v reštaurácii môžu byť, ale od veku, kedy sa deti vedia upratať s tým kde sú a ako je potrebné a žiadúce stolovať.
Druhou kapitolou je ihrisko pod oknami mojich rodičov. Keby ste videli ten neporiadok, čo tam mamky nechajú aj s deťmi, tak by ste neverili. Rozhádzané erárne hračky až po chodníkoch, plné plienky pod lavičkou, obaly s chrumiek. S fleku by som ho zrušila. Keď sa ľudia nevedia správať, nech nemajú nič. Iný bonus je work out ihrisko. Od poobedia do noci mládež s JBL reprákmi na plné gule, samý vulgarizmus, naši mali už 2x rozbité okno. Super, jedna radosť detičky. Keď ich otec s mamou požiadali aby boli tichšie nadali im do statých kktov a curiev. Zavoláš MP za rušenie nočného kľudu, kým hliadka príde tak zdrhnú, alebo potom vybije okno. Ešte lepšie sú oddychové zóny v bytových blokoch. Tak to bol čert dlžen. Oddychová zóna tak akurát pre bezdomovcov a feťakov. Bordel, špina, smrad a hulákanie aj do 3 rána. A teraz ty, ako poctivý, slušný občan makajúci 12 nočné v pekárni, alebo v sanitke nemáš právo oddýchnuť si, podriemať pred nočnou, vyvetrať a pozerať s otvoreným oknom dobrý film. Lebo detičky a spratkovia sú viac. A mamičky si myslia, že ich dieťa je anjelik a ten čo hodil avokádo je prepnutý psychopat. Nie, nemusí, ja sa mu veru ani nečudujem 🤷‍♀️

anonym_1c05f9
Včera o 18:27

Uvedomme si, že tí ľudia počúvajú vreskot detí celý deň. To nie je hodina dve ale celý deň.. ja schvaľujem, že o 8 má byť už dieťa doma minimálne navečerané a okúpané. Nech sa deti rozvíjajú cez deň a ideál keby s ním rodičia šli aj na výlet alebo robiť aktivity, bike, korčule atď nie len vypustiť to na ihrisko a rodičia sa na lavičke debatia kým deti si robia čo chcú. U nás teda je na dennom poriadku hádzanie piesku, strkanie, nadávky, škrekot, hádky.. a osobne mi skoro zbili dieťa lebo sa zastalo svojho brata na ktorom ležal iný chalan. 6 ročného !!
Kto to má celé dni počúvať a znášať ? Toto je rozvoj detí ? Ďakujem pekne.
Btw. prázdniny končia, myslím, že je čas naladiť deti na režim keď budú chodiť do školy nie že o 9 ešte vreštia pod oknami. Nečudujte sa, že vám decká skáču po hlavách keď všetko len zľahčujete a režim nemáte žiadny

anonym_be1209
Včera o 19:33
@anonym_autor

@anonym_autor Nikdy som nezazila, ze by na ihrisku niekto po detoch vybliakaval alebo nieco hadzal. Po nas krical jeden dedko z okna, aby sme nebehali po trave, ked som bola decko, to bolo všetko. S detmi sme chodili na viacero ihrisk a denne, cadto aj dvakrat za den, ale nic sme takeho nezazili. Pardon, raz som bola ja ta, co vzala palicu starsim detom, ked nou ohrozovali mladsie a ich matky nic a slovny dohovor nepomohol.

anonym_c33078
Dnes o 00:43
@anonym_5f0269

@anonym_5f0269 a čo tak vystúpiť z električky keď sa mi nepáči plač dieťaťa a počkať si na ďalšiu? To dieťa je možno hladné, zranené, chce byť rýchlo doma v kľude nie kde je ďalších 50 ľudí ktorí si ho kriticky premeriavaju. Matka robí isto tiež čo môže, žiadna matka nepocuva rada plač svojho dieťaťa.

anonym_c33078
Dnes o 00:52
@anonym_4fc582

@anonym_autor ja som bola kedysi tvrdý zástanca detí v každej oblasti života. Tvrdila som, že deti sú život, radosť, pokračovanie života. Rokmi a skúsenosťami som názor zmenila. Stále nemám problém ak deti tlieskajú, tancujú, kreslia, smejú sa a sú plné vravy a zaujímavých myšlienkových pochodov. Nevadí mi keď aj plačú v primeranej norme. Zas nie celý let v lietadle , ale to je chyba rodičov a chudák dieťa.
Ale ako osoba, ktorá mám náročnú prácu, strácam toleranciu nevychovaných a drzých detí, ešte arogantnejších rodičov. Napríklad v reštaurácii, prídu so cca 7 mesačným dieťaťom na večeru. Dieťa je v stoličke nepokojné a nervózne, dajú mu mobil z rozprávkou do ruky a telefón má zvuk na plné gule. Vtedy si poviem kurnik ja som sa tu prišla kvalitne najesť, užiť si kulinárske momenty s manželom a mám za ušami hučiacu kopu. Áno, deti v reštaurácii môžu byť, ale od veku, kedy sa deti vedia upratať s tým kde sú a ako je potrebné a žiadúce stolovať.
Druhou kapitolou je ihrisko pod oknami mojich rodičov. Keby ste videli ten neporiadok, čo tam mamky nechajú aj s deťmi, tak by ste neverili. Rozhádzané erárne hračky až po chodníkoch, plné plienky pod lavičkou, obaly s chrumiek. S fleku by som ho zrušila. Keď sa ľudia nevedia správať, nech nemajú nič. Iný bonus je work out ihrisko. Od poobedia do noci mládež s JBL reprákmi na plné gule, samý vulgarizmus, naši mali už 2x rozbité okno. Super, jedna radosť detičky. Keď ich otec s mamou požiadali aby boli tichšie nadali im do statých kktov a curiev. Zavoláš MP za rušenie nočného kľudu, kým hliadka príde tak zdrhnú, alebo potom vybije okno. Ešte lepšie sú oddychové zóny v bytových blokoch. Tak to bol čert dlžen. Oddychová zóna tak akurát pre bezdomovcov a feťakov. Bordel, špina, smrad a hulákanie aj do 3 rána. A teraz ty, ako poctivý, slušný občan makajúci 12 nočné v pekárni, alebo v sanitke nemáš právo oddýchnuť si, podriemať pred nočnou, vyvetrať a pozerať s otvoreným oknom dobrý film. Lebo detičky a spratkovia sú viac. A mamičky si myslia, že ich dieťa je anjelik a ten čo hodil avokádo je prepnutý psychopat. Nie, nemusí, ja sa mu veru ani nečudujem 🤷‍♀️

@anonym_4fc582 budem reagovať iba na tú reštauráciu. Je na rodičovi, aby zhodnotili pripravenosť svojho dieťaťa. Bez toho aby to vyskúšal sa nedozvie či je dieťa pripravené chodiť s nimi do reštaurácie alebo nie. Ten prípad so 7 mesačným mohol byť kľudne prvý a posledný krát čo do reštaurácie išli, zistili že to nie je ešte pre ich dieťa vhodné a na nejaký čas návštevy reštaurácie odložia. Ja som s mojím dieťaťom chodila do reštaurácií od narodenia. Nikdy doteraz neplakal a nikdy nemusel dostať mobil na pozeranie. Má skoro 2 a môže sa to zmeniť, nehovorím. Poznám aj prípady kedy 8 ročné dieťa vystrájalo tak že by som sa zaňho byť matkou hanbila.