icon

Som staromódna alebo len starostlivá matka?

Včera o 14:45

Dobrý deň. Chcem sa len spýtať viete kam chodia vaše dcérky ským sa stretávate poznáte ich kamarátov ? Lebo ja chcem od dcéry aby mi aspoň sem tam dala vedieť kde je keď je von chcem vedieť akým sa stretáva a nič mi nepovie. Som staromódna? Ale keď ja sa o ňu bojím. A ešte ma zaujíma vedia sa už aj troška doma hýbať ? Upratať navariť lebo mne muž stále vyčíta že ju nechávam ako princeznú nič robiť.

Strana
z3
katica06
Včera o 20:03
@sisska96

@katica06 radšej sa nestrápňuj ďalej ;)

@sisska96 prejme si bola u mňa inventúre a.dokonale.l sa vyznaš

anonym_63393e
Včera o 20:07
@svetlonos

@sisska96
Zartujes? Je ich dosť, hlavne tie čo žijú na dedine. Sú v 18 schopnejší ako ja po 40tke. K rylovaniu mám odpor alebo teda nie ale neviem to a je mi to fyzicky veľmi náročné. Tie baby majú dnes 21 a 19 rokov, z rozličných rodín a že uvaria a úpravu, aj žiarovku vymenia, poškodia - to patrí k samozrejmosti. Ta jedna ešte sa aj o zvieratá postará, kravy kozy sliepky zajace. No ojedinele kusy zrejme. Alé úžasné dievčatá, dokonca bez "vady". A takto fungujú veru už roky. Dobrovoľné.

@svetlonos veď stačí čítat, ona má permakultúru, a každý okrem nej je trapny

sisska96
Včera o 20:10

ani neviete čo znamená, inak by ste nepísali sprostosti 😅

bjnr
Včera o 20:21

To, čo opisujete, nie je „staromódnosť“. Je to napätie medzi kontrolou a dôverou. Na jednej strane je váš strach o dcéru (čo je prirodzené), na druhej strane jej potreba súkromia a samostatnosti. A medzi tým vzniká tichý boj: čím viac tlačíte na informácie, tým viac sa ona uzatvára. A čím viac sa uzatvára, tým viac sa vy bojíte. Váš strach o ňu používate ako ospravedlnenie pre kontrolu. Keď sa pýtate na to, s kým je a kde je, ona v tom nepočuje materinskú lásku, ale nedôveru a výsluch. Tá uzavretosť, ktorú u nej vidíte, je pravdepodobne jej jedinou obranou pred vaším strachom. Tým z nej robíte človeka, ktorý je síce v bezpečí domova, ale je nepripravený na reálny život. Priznajte jej svoj strach ako svoj problém, nie ako jej povinnosť sa vám hlásiť. Namiesto otázok typu „kde si? s kým si?“ skúste zmeniť prístup na dohodu, nie kontrolu. Napr: „Potrebujem vedieť, že si v bezpečí. Stačí mi krátka správa, keď niekam ideš a keď prídeš“. Menej výsluchu, viac jasných hraníc. A čo sa týka domácnosti tak, nejde o to, aby „poslúchala“, ale aby cítila zodpovednosť ako súčasť života, nie trest. Zapojte ju do konkrétnych vecí, ale bez výčitiek, skôr ako prirodzené pravidlo fungovania doma. Ak ju dnes držíte v pozícii „princeznej“ alebo pod kontrolou, zajtra môže mať problém niesť vlastný život alebo vám ho bude tajiť (môj osobný prípad :D ). Bojujete viac za jej bezpečie alebo za svoj pocit istoty, že ju máte pod kontrolou?

bluka2
Včera o 20:38

Také základné veci ako cestoviny a pod. robí už aj moja 11 ročná a ranajky cez víkend robieva 7 ročný syn… nepecie síce kura, ale robí toasty. Neviem, čo sa smejete na tej 13 ročnej, my tu síce nemáme čo rýľovať, ale viem si predstaviť, že za 2 roky bude vedieť robiť skoro všetko, čo ja

anonym_fb41e6
Včera o 21:05
@lenka.25

Moja ma 20 a poznám a vždy som aj poznala všetkých jej kamarátov . Doma sa nikdy pretrhnúť nešla 😅, ale čo si budeme klamať , nikdy som to od nej nevyžadovala . Za to veľakrát, kým ja som prišla z práce , už mala urobené úlohy s mladšou dcerou , vysvetlila jej učivo keď nevedela a tak . A take rychlovky na jedenie sebe aj sestre pripravila . Ale aby varila pre všetkých , tak to nie . Max praženicu na raňajky

@lenka.25 20 ročná dospelá žena Ti nemusí hovoriť kde, kedy a s kým sa stretáva. Ale keď u vás ešte býva a živíte ju, mala by sa vám viacej angažovať v domácnosti a nájsť si aj prácu.

zuzi0911
Včera o 21:15

Mam dcery 17 a 15r a viem kam idú a ským. Poznám kamarátov aj osobne. Doma pomôžu. Úpracu, vedia si aj uvariť (cestoviny s omáčkou atd ),nakúpiť ak niečo potrebujem narýchlo ,tak zo školy donesú . . Aj keď teraz puberta trochu s nimi plieska,ale inak fajn .

Ak chceš zmenu musíš viac komunikovať, a spolu upratuje varte atď...

I

zuzi0911
Včera o 21:19
@sisska96

@katica06 By som chcela vidieť ktorá 13 ročná dievča kope, rýľuje, kosí na záhrade 😂😂😂😂

@sisska96 ja sa pridám ku @katica06 pretože aj moje dcery sú zručné čo sa týka záhrady a celkovo domu . Vedia si aj drevo naštiepať🙂

lenka.25
Včera o 21:20
@anonym_fb41e6

@lenka.25 20 ročná dospelá žena Ti nemusí hovoriť kde, kedy a s kým sa stretáva. Ale keď u vás ešte býva a živíte ju, mala by sa vám viacej angažovať v domácnosti a nájsť si aj prácu.

@anonym_fb41e6 ja niekde tvrdím že musí ? Povie lebo chce , leno nevidi dôvod mi nepovedať ? Priateľov ma už roky rokuce rovnakých a za posledné 2 roky jej pribudli asi iba 5 a keď idu na našu chatu , tak ma s nimi zoznámi , alebo keď su v meste na káve mi zavolá či sa nezastavim a ano zastavím , mna zaujíma moja dcéra či mala desať rokov , alebo či ma 20 rokov . A ja nepotrebujem aby sa doma viac angažovala , studuje VS , brigáduje , zábava sa s priateľmi , bude mat vlastnú domácnosť , ešte sa za cely život bude angažovať viac ako dosť . . Každý nech si robí a vychováva deti ako jemu vyhovuje .

vroni
Včera o 21:25

Moja dcéra má 19. Doma nerobila na príkaz nikdy nič, niekedy sama od neba povysavala alebo uvarila večeru ale pravdu povediac, Vianoce boli častejšie. Teraz je v druhom ročníku na VŠ, takže druhý rok býva sama, neumrela zatiaľ od hladu, ani ju špina nezerie, takže predpokladám, že túto vysoko intelektuálnu činnosť zvládla aj bez domáceho drilu. Teraz keď príde, väčšinou uvarí aj nám (a výborne), len potom tri dni umývam kuchyňu, lebo až tam sa zatiaľ vo svojom dospievaní zatiaľ nedostala 🤣 Jej kamarátov poznám, veselo ich vlaci domov pri každej vhodnej (a aj nevhodnej) prilezitosti.

anonym_c7ab87
Včera o 21:33
@anonym_9da5c9

@anonym_4e5b2e A citat s porozumenim vies? Ona chodi na taku skolu, ma byt cukrarka, a nevie piect. Klik??

@anonym_9da5c9 ďalši dôkaz slovenského školstva. Chváli sa, že má dve vysoké a nerozumie jednoduchému, krátkemu textu.

eeffka
Včera o 21:46

Dievcata neviem preco to hrotite, ja som nevarila nic hadam do 25r, zato som bola samouk v peceni od 13( som pazrava ...no🤣) od 11 som sila na stroji, plietla a hackovala som z burdy a caspisov, internet nebol) Kazdy ma ine hobby. Doteraz varim aby sme hladim nepomreli, nebavi ma to. Mam 2 deti. Zivot ma naucil.
Mam 21r starsiu a sla na internat, varit vie co to, uz sa aj do pecenia sama pusti obcas, clovek sa casom nauci.

tiezjedna
Včera o 21:59
@anonym_autor

@anonym_c54283 dcéra má 17 teda bude mať v máji

@anonym_autor prepáč, ale z tvojich komentárov som mala dojem, že má 10... 🙄

anonym_8dc4c0
Dnes o 11:03

@anonym_autor moja bude mat 7 rokov ale tak zhruba of 2,5 bola pri mne v kuchyni, sedela na linke, dodavala prisady do robota ked sme piekli... skusala valkat cesto...vykrajovat,,, neskor podavala riad z umyvacky aby som odlozila..kvety sa snazila poliat.... trvala som ba tom aby pomahala pri upratovani hraciek a tak.
Neviem si predstavit ju nechat len tak do 15 rokov ci pana, sak by mi uz ani prstom nepohla.. u nas ziadna drezura od mala

Len sem tam zapajanie do cinnosti, nabadanie na pomoc hravymi a roznymi sposobmi

lenka.25
Dnes o 12:17
@anonym_8dc4c0

@anonym_autor moja bude mat 7 rokov ale tak zhruba of 2,5 bola pri mne v kuchyni, sedela na linke, dodavala prisady do robota ked sme piekli... skusala valkat cesto...vykrajovat,,, neskor podavala riad z umyvacky aby som odlozila..kvety sa snazila poliat.... trvala som ba tom aby pomahala pri upratovani hraciek a tak.
Neviem si predstavit ju nechat len tak do 15 rokov ci pana, sak by mi uz ani prstom nepohla.. u nas ziadna drezura od mala

Len sem tam zapajanie do cinnosti, nabadanie na pomoc hravymi a roznymi sposobmi

@anonym_8dc4c0 no len nemôžeš ani porovnávať 7 ročné dieťa a 17 ročné . Moje baby keď boli vo veku tvojej dcéry , stále sa pri mne motali v kuchyni , vysávali každý deň , len preto, lebo ich to bavilo , no len prišiel deň , kedy ich aktivita prestala . Vieš ako sa hovorí , nekrič hop , kým nepreskočíš ..

anonym_8dc4c0
Dnes o 13:34
@lenka.25

@anonym_8dc4c0 no len nemôžeš ani porovnávať 7 ročné dieťa a 17 ročné . Moje baby keď boli vo veku tvojej dcéry , stále sa pri mne motali v kuchyni , vysávali každý deň , len preto, lebo ich to bavilo , no len prišiel deň , kedy ich aktivita prestala . Vieš ako sa hovorí , nekrič hop , kým nepreskočíš ..

@lenka.25 jasne, ale ked dieta nevedies od mala k nicomu - aka sanca ze neskor daco pomoze

lenka.25
Dnes o 14:11
@anonym_8dc4c0

@lenka.25 jasne, ale ked dieta nevedies od mala k nicomu - aka sanca ze neskor daco pomoze

@anonym_8dc4c0 myslím si, že väčšina matiek svoje deti k tomuto vedie . Ale jednoducho príde puberta , iné záujmy , tie deti sú už aj tak 90% mimo domu . A to čo robí teraz tvoja 7 ročná , na to ja už lej s úsmevom spomínam .

Strana
z3