Sú mladí naozaj rozmaznaní a neloajálni?
Mate tiez pocit, ze mladi su rozmaznani a maju velke oci? Neudem hadzat vsetkych do jedneho vreca, su aj makaci, ale coraz viac pocuvam, ako nebudu pracovat za tisic eur, ze za to nevstanu z postele a podobne kydy. Mlady chalan, vyuceny, ze radsej ide do zahranicia. Mlada baba s maturitou, doraba VS nejaku pofidernu socialni pracu, tiez nepojde pod 1500 eur a mozem pokracovat.
Kamaratka vlastni mensiu restauraciu, tiez ma vysoku fluktuaciu zamestnancov. Akoby prestali byt ludia loajalni, bez chuti nieco dokazat.
Moj brat to iste, ide do zahrancia zvarat, ziadnu stalu pracu nema.
@anonym_autor nie nemôžu mať všetko ale musia mať na zivot a ,prečo by mal niekto niekde robiť za minimálnu mzdu ,keď o dom ďalej si dokáže v tej istej práci zarobiť násobne viac
Ceny služieb na Slovensku sú porovnateľne so zahraničím,ceny potravín sú dokonca vyššie ako v zahraničí ,tak prečo ostať tam kde si na to ten človek nedokáže zarobiť
Podnikateľ nemôže žiadať od zamestnancov ,aby robili u neho len preto ,aby jemu šlo podnikanie a ak chce mať stálych a kvalitných zamestnancov,jednoducho ich musí ohodnotiť
Ohodnotenie znamená naozaj dibry plat na tu určitú oblasť
@minenkaa Lenze za pracu niekde vo fabrike ti nikto viac neda, je to praca, ktora sa da naucit za hodinu, bohuzial, tak to je. Ak chces vyssi plat, musis pren nieco urobit.
@anonym_autor autorka, problem niesu mladi ludia ale nastavenie podnikania na Slovensku. Podnikatelia su vykoristovani statom, vysoke odvody, dane. Tym padom nemozu ponuknut mladym ludom odpovedajuce platove ohodnotenie aby mohli aspon dostojne zit. Potom mlady clovek moze bud robit za par eur do nemoty na slovensku s nulovymi vyhliadkami alebo moze skusit zahranicie.
mladí ľudia vidia, ze z 1000e mesacne nebudu ani byvat, ci uz hypo alebo najom, tak to asi logicky nechcu.
@anonym_autor Autorka preco je podla teba socialna praca pofiderna? To si nejako mylis,pretoze s takouto skolou mozu ludia pracovat napr. v DSS-ke so starymi ludmi, ale aj ine cinnosti v ramci pomoci ludom. To sa ti zda akoze zbytocne? Kamoska ma tuto skolu, najprv pracovala v DSS so starymi ludmi tu na SK a neskor isla do zahranicia,kde zarobi uplne inak ako tu za rovnaku pracu. Naplna ju pomahat ludom. Ved aj ty raz mozes skoncit v DSS a tam sa o teba budu starat prave zeny/muzi s touto skolou. Nepodcenuj nieco, o com nemas paru ako je. Mas to pomylene, ako aj s mladymi, ktorí sa snazia. Za to,ze chce pracovat, ale ide do zahranicia, vzdy lepsie ako doma sediet a vyuzivat mamahotel, ci? Rozmaznaní su za mna aj tí, ked dostanu nastupny plat 1500eur tu na SK a frflu,ze im to je malo na zaciatok, pritom vypracovat by sa vedel aj na ovela lepsi plat casom. Ale ta 1000cka je naozaj malo. Horsie, ked uz odmietnu nastup 1500 a pod. s moznostou zvysenia zarobku do buducna. Za mna su títo rozmaznaní, co odmietaju to co ozaj je uz dobre a tí co su mamahotel a nepohnu ani prstom pre to, aby si nasli pracu. Tí co pracovat chcu ci tu na SK alebo idu do zahranicia je ich plus, snazia sa. Hovoris,ze v zahranici zarobia tolko co tu pri nekvalifikovanej praci, ale zas naucia sa tam vyborne cudzi jazyk, co je tiez plus, pretoze neskor sa moze aj takyto clovek, ak bude sikovny presadit v tom zahranici na lepsie platenu poziciu, ty nevies ci mu tam nadriadení neumoznia moznost nejakeho kurzu, ci rekvalifikacie na danu lepsiu poziciu, alebo si nedorobi ten clovek tam sam nieco na vlastne naklady. Mne pride,ze mas take len cierno-biele videnie, ale to co je medzitym uz nevidis a nechces vidiet. O tomto by sa dalo debatit aj tyzden, myslis,ze je moznost, ze by ta vobec nieco z tej tvojej ulity presvedcilo? Lebo zatial po tolkych aj velmi dobrych komentaroch co zeny dali, sa mi to nezda.
@anonym_autor opäť miliardarky MK so 6tisicovymi platmi a manžel s platom generálneho riaditeľa zároveň špičkový chirurg a po večeroch a cez víkend kladie plavajucu podlahu… K teme to čo píšu v novinach a na sociálnych sieťach kde sa zobrazuje generácia Z ako ta čo vie vyjednávať je úplná pravda. Problém je v tom že vyjednávať sa dá len z pozície že niečo ponúkam. Generácia Z je nevzdelana, nevychovana, lenivá až primitivna, ale vyhrážať sa tým že odídu a chcu neviem aké výhody a neviem aké platy to im ide. A o com točím? O PhD študentoch 🤦🏻♀️😂 mňa by skôr zaujímalo ak by niekto poradil ako s mimi jednať lebo my uz ani nevieme ako na nich.
@zeldia Dobrý deň, čo presne máte za problém s PhD študentmi? ako PhD študenta ma to zaujíma, lebo si myslím, že naozaj pracujeme pomaly do 30-ky za žiadnu pracovnú stabilitu a poväčšinou smiešne peniaze. Kto ide robiť doktorát a chce niekedy v živote mať vlastné bývanie, musí si popri tom nájsť 1) partnera s normálnou prácou a 2) mať sám druhú, tretiu prácu.
@minenkaa Lenze za pracu niekde vo fabrike ti nikto viac neda, je to praca, ktora sa da naucit za hodinu, bohuzial, tak to je. Ak chces vyssi plat, musis pren nieco urobit.
@anonym_autor Ale veď robia, idú do zahraničia a aj keď možno začínajú s nekvalifikovanou prácou, dá im to skúsenosti a možnosti sa vypracovať alebo študujú. Ale ty práve aj to kritizuješ.
Ja rozumiem, že sú aj takí, ktorí chcú veľké peniaze a nerobia pre to nič, čakajú, že im spadnú z neba pre pekné oči a na tom by sme sa tu asi všetci zhodli, že je rozmaznanosť a pohodlnosť, ale ty si odporuješ, keď v jednom komentári kritizuješ mladých ľudí za to, že nechú nič dosiahnuť a nechce sa im robiť, v druhom za to, že niečo dosiahnuť chcú, lebo to nemôžu mať všetci a v treťom aj za to, že niečo pre to robia, len preto, že to je inak ako si to mala ty.
@anonym_autor preto uz vo fabrikach prestavaju robit slovaci a pridu sem ludia z krajin, kde je este horsie ako tu. Budu byvat v ubytovni, daco zarobia a poslu to domov.
Ja sa uprimne ani necudujem, ze nechcu mladi ludia robit za 1000 eur, ked si chcu nasetrit na byvanie.
@anonym_autor
Už si u tej tvojej kamošky v reštike odpracovala aspom rok bez kamaratsjych benefitov? Nie, však? Tak vyskúšaj a potom sa tu vystazuvaj. A že ľudia idú von za lepším platom? Veď choď aj ty. A že za 1000€ nestane? No nevadí, pokiaľ má zdesene milióny. Inak by išiel keby maminka zastaví kohútik aj majitel. Pokial majú hniť doma rodičom na gauči, treba to riešiť rodičmi. No keď sú šikovný a majú prácu mimo ak, čo stým máš za problém? Brata živia ty, keď nepracuje alebo čo vlastne riešiš?
A nie, nie som mladá rozmaznané aké tiež som odišla z Sk, tiež má fun.sutuacia donutila..
@anonym_aaed93 kazdy zamestnavatek by rad dal viac penazi, ved chod podnikat, uvidis, ako sa peniaze pre zamestnancov zarabaju. A hlavne v nasej krajine. Stale sa zvysuju dane, poplatky, odvody.
Preco nejdes podnikat?
@anonym_e09cf0 predstavte si mám doma podnikateľa 😂takže o tom viem svoje, to že tento štát ničí všetko čo môže to je dlhá diskusia.
@ariannazara Lenze pre cudzincov budes vzdy odpad. To sa radsej vypracovat doma. Lenze dnes uz nikto nechce sa vypracovat, posupne a pomaly. Kazdy chce hned vsetko. O tom pisem.
@anonym_autor to si nemyslím bratranec je už 12 rokov v dánsku, berie si akurát dánku, je tak veľmi spokojný s tým životom s svojou prácou, že v živote by sa na Slovensko nevrátil. Neviem či v našej krajine by ste si len tak išli za šéfom pýtať zvýšenie platu🤷🏼♀️ lebo podľa vás robíte viac a dostávate menej a čuduj sa svetu šéf povedal, že ma pravdu a pridal mu. Chovajú sa k nemu s rešpektom a vypracoval sa na veľmi vysokú úroveň🤷🏼♀️čo možno tu by nebolo možné.
Tak konečne je tu generácia, čo si otvorí hubu a otvorené povie, že robiť za smiešnych 1000€ v hrubom 12ky robiť nebudú. Ja im fandím a neviem prečo by sa absolventi po vysokej škole mali tešiť minimalke a ešte šuchat nohami. Tiež by som bola demotivovana, nelojálna a hľadala inde.
Syna som nasmerovala na odbor, kde už počas strednej školy pracuje a zarába. Po škole ma prácu istú. Či už tu alebo v zahraničí. Ja by som tiež pod 1000 € v čistom nepracovala.
@anonym_autor opäť miliardarky MK so 6tisicovymi platmi a manžel s platom generálneho riaditeľa zároveň špičkový chirurg a po večeroch a cez víkend kladie plavajucu podlahu… K teme to čo píšu v novinach a na sociálnych sieťach kde sa zobrazuje generácia Z ako ta čo vie vyjednávať je úplná pravda. Problém je v tom že vyjednávať sa dá len z pozície že niečo ponúkam. Generácia Z je nevzdelana, nevychovana, lenivá až primitivna, ale vyhrážať sa tým že odídu a chcu neviem aké výhody a neviem aké platy to im ide. A o com točím? O PhD študentoch 🤦🏻♀️😂 mňa by skôr zaujímalo ak by niekto poradil ako s mimi jednať lebo my uz ani nevieme ako na nich.
@zeldia možno ich stačí len poriadne zaplatiť a bude 🙂
@anonym_autor ale ja sa mladým naozaj nečudujem…. Vstať ráno z postele za 1000€ by sa nechcela ani mne ori dnešnych cenach v obchodoch 😕
Autorka ja mám pocit, že si nikdy v zahraničí nežila a utvorila si si názory len z toho, čo si počula. Na Slovensku je pre väčšinu ľudí život náročný. Je tu drahota, strašne odvodové zaťaženie a otrasná mentalita. Politická situácia spôsobuje vycestovavanie do zahraničia v obrovskej miere a tým nepriamo aj vplyv na osobný život- malo kontaktu s rodinou a kamarátmi a často aj problém s nájdením partnera.
Ja som kedysi robila za 300 eur mesačne a bola to moja hlúposť. Kiežby som mala aj ja rozum dnešných mladých.
@anonym_autor neviem autorka, kde je vlastne problém. Naozaj budem úprimne rada, ak napíšeš, čo ta hnevá..
Že sa niekde nedarí zamestnať a získať nejakého zamestnanca, obsadiť miesto? Alebo, že ti mladi čakajú, že ich bude niekto živiť? Alebo, že sa radšej uskromnia, vyžijú z mala, čakajú kým sa naskytne niečo lepšie, ale nebudú chcieť pracovať za taký príjem? Alebo, že odchádzajú preč do zahraničia a nebudujú si život doma?
@anonym_dbb5ea Ved ok, ale nemozu mat vsetci vsetko. Aj domy, aj auta, aj HO, aj dovolenky a neviem co este.
@anonym_autor ale akí všetci a aké všetko? Prečo máš mať ty právo na “všetko”, ale ostatní ľudia nemajú mať podľa teba šancu si zarobiť, aby sa mali lepšie? Aby mali slušné bývanie, prácu, auto alebo tri, dovolenky aj deti. Ty si čo za neprajného a pesimistického človeka? O čo ti vlastne ide? Aby sme s tebou nadavali na “mladých” čo “chcú všetko hneď”? Veď sa staraj o svoju riť a ostatných nechaj žiť podľa seba. Nikto nepotrebuje tvoje zvolenie k tomu, aby žil podľa svojich predstáv. Normálne ľudia začínajú byť chorí na hlavu…
@anonym_autor no pockaj, ale aj ten pasovy robotnik ci upratovacka ma pravo na dostojny zivot. A takych ludi treba, darmo budes pisat, ze ak chce viac, musi preto nieco urobit. Keby boli vsetci ambiciozni, tak by nam nemal kto upratovat a robit vo fabrikach.
A tito ludia nemaju pravo na dostojny zivot? Tito ludia maju zit dozivotne v lacnych ubytovniach, nemaju mat deti, nemaju ist nikdy na koncert, dovolenku ci do kina? Len preto, ze nemaju kapacitu na ambicie a vyssie vzdelanie?
Kazdy poctivo pracujuci ma byt dostojne financne ohodnoteny, poctiva praca ma byt primerane ocenena, aj ta najobycajnejsia.
Len pri dnesnych cenach ti 1000 euro vystaci na 2 tyzdne dostojneho zivota, zvysne 2 tyzdne sa mas ist past.
@moonlight1210 Ja tomu rozumiem, ale nemoze mat kazdy vsetko. Uz nie je komunizmus.
@anonym_autor ani v "komunizme" nemali všetci všetko, to kde si nabrala, práve naopak len komunisti mali
Mam 2 mlade kolegyne,jedna si ani dovolenku nezoberie pomaly jak je rok dlhy a druha pnkuje aj 3m vkuse.Takze mam hned 2 extremy opacne.A obe mladucke,bezdetne.
@anonym_dbb5ea Ved ok, ale nemozu mat vsetci vsetko. Aj domy, aj auta, aj HO, aj dovolenky a neviem co este.
@anonym_autor prečo by nemohli mať? Ty máš koľko rokov? Máš názory ako stará cetka, ktorá väčšinu života prežila v socializme a vlastne mysľou tam ešte stále je
@anonym_autor asi ze z tisic euro nevyziju? Naco pojde robit za tisic, ked naklady ma 1300? Pojde pytat zvysok od mamicky?
@anonym_983153 a presne toto je ta logika mladých. Náklady mam 1300 tak nepôjdem robiť za 1000. Cize namiesto 300 euro v mínuse, budem radšej 1300 euro v mínuse ze? A samozrejme pýtať od maminky. Ale to, žeby som na čas, kým sa zapracujem a zvýši sa mi plat, som sa uskromnil, tak to ani za boha!
A čo máme robiť keď nájmy stoja 800+ ? Z 200 e ma človek vyžiť ? Vy možno máte vlastné bývanie ale my mladí nie, pokiaľ nemá človek bohatých rodičov. Dnes je tak všetko strašne drahé, že z 1000 e nikto nevyžije už
@anonym_aaed93 izbu mas za 300, max.350 euro. Nasetri si, vypracuj sa a budeš mat aj na byt. Ja neviem co by ste hneď chceli. Jaj, všetko vlastne.
@ariannazara Lenze pre cudzincov budes vzdy odpad. To sa radsej vypracovat doma. Lenze dnes uz nikto nechce sa vypracovat, posupne a pomaly. Kazdy chce hned vsetko. O tom pisem.
@anonym_autor presne, každý chce hneď všetko. Len to tu týmto lumenkam proste nevysvetlis. A najmä, ze jednoducho nemôžu mať všetci všetko a rovnako. Socik už tu bol, nepáčili sa im, chceli kapitalizmus. A ked hi majú, zase sa im nepáči. Je tu milión diskusii o tom, ako mladý chcú mať hneď všetko a naraz. Plat, dom, autá, dovolenky.... mali sme to my všetko hneď? Alebo až postupne? Zatiaľ čo drvivá väčšina z nás si odkedy to bolo možné sterila a chodila a brigády, teraz mladý poznajú len chillovanie a užívanie si života. Keď skončia VS, nemajú ani na akontáciu na byt, ale áno, za to, ze su rozmaznany, samozrejme za to môže fico. Aj za to, za aké premstene ceny sa prenajímajú byty, aj za to môže Fico. Nie ti vychcanci, co to prenajímajú. Ach jaj, ešte že toho Fica tu mame. Aspoň mame na koho nadávať, a zvažovať našu neschopnosť a pohodlnost. A ano, nech sa paci, pokojne sa dá ísť do zahraničia, každý má dvere otvorené. Ale ani tam nepadaju pečene holuby priamo do huby a treba makať. Ale áno, zase Fico.
Najlepsie je, ako ludia nadavaju na zamestnavatelov, ale vysledna cista mzda a prosperujuci stat sa urcuje pri volbach. To ako stat prilaka dobrych zamestnavatelov a kolko vam necha z cistej mzdy. Ak zamestnavatel musi platit dan z transakcii, vysoke dane, vysoke odvody, ako nema odbyt, lebo dane zadusili nakupy, tak mu zakonite nezostava na vyssie platy. Tento toxicky mix spolahlivo zadusi vsetko. Preto dnes vidime, ze rast na slovensku je najnizsi z okolitych krajin, dane a odvody najvyssie, do cien sa premieta dan z transakcii a vyssia DPH a jedini, koho vyzmykal Fico na svojich konsolidacnych balickoch, su bezni ludia. Firmy sa zobrali a odisli (ECO, Samsung v Galante konci,...). A znizil sa deficit? Nie. Ta zberba hore vytvorila dve nove ministerstva, nakupuje vo velkom, prezerie okamzite co vyberie, tam si delia zakazky a uz rozmyslaju nad dalsimi ozobracujucimi balickami, lebo vidia, ze ludia su sprosti a neburia sa proti takemu jednaniu.,... Tak preco by nepritiahli sroby este viac, ked su pri moci a mozu.
@anonym_07d1cb to, čo nás naozaj zabíja sú 13te dochodky vo výške cca.1 miliardy, na ktoré mäsa ekonomika jednoducho NEMA. Co som tuším zachytila, tak sociálna ma momentálne horko ťažko na tých 11 dôchodkov. Verím že v budúcich voľbách sa hlas ani do parlamentu nedostane a najmúdrejší minister ET si konečne vyskúša, co je to real e aj pracovať a nielen hubou tliachat.
Najmladšia teda nie som, no ešte nemám 30 rokov a za 1000 eur by som teda robiť nešla. 5 rokov som študovala na ťažkej VŠ, makám na sebe, špecializujem sa. Neverím na nejaký pomyselný strop, nad ktorý by mladí nemali zarábať, len aby starší nepovedali... Každý nech si zariadi život po svojom.
@anonym_8b1319 Ked vidim tie zivotne ciele niektorych ludi - spat do 10tej, robit len z domu, pod 2000 eur ani nevstanu, samozrejme hned dom, auto nove, dovolenky v lete, v zime lyze.
@anonym_autor lebo takto ich "vychovali" rodicia. Len mladý zabudli na to, ze ich rodicia tiež kým niečo mali, tak najskôr makali aj 15-20 rokov. Nie ze im všetko spadlo do lona v 25ke.
@zeldia možno ich stačí len poriadne zaplatiť a bude 🙂
@brrunetkaa nie, cez zvyšovanie peňazí to nejde, skúšali sme. Práve naopak podľa mňa, obmedziť zdroje aby bola väčšia konkurencia. Ja mám prírodne vedy tam sa nikto nehrnie a berieme koli projektom úplne vsetko, lebo nedostanem grant ak nezapojim mladých. Mladí nie sú, mne sa nezdá že až tak malo platíme, ak mám dobry grant, viem dať odmeny. Študent je u mňa na štúdiu ma sa oboznámiť s procesom ako to funguje a robit čo mu hovorím a tato časť nefunguje. Ale to je celoeurópsky problém plus napr Izrael - nechcu pracovat oni sa chcu tak maximálne fotiť na IG.

@anonym_autor nie nemôžu mať všetko ale musia mať na zivot a ,prečo by mal niekto niekde robiť za minimálnu mzdu ,keď o dom ďalej si dokáže v tej istej práci zarobiť násobne viac
Ceny služieb na Slovensku sú porovnateľne so zahraničím,ceny potravín sú dokonca vyššie ako v zahraničí ,tak prečo ostať tam kde si na to ten človek nedokáže zarobiť
Podnikateľ nemôže žiadať od zamestnancov ,aby robili u neho len preto ,aby jemu šlo podnikanie a ak chce mať stálych a kvalitných zamestnancov,jednoducho ich musí ohodnotiť
Ohodnotenie znamená naozaj dibry plat na tu určitú oblasť