icon

Riešili ste problém s autorskými právami pri fotkách?

Dnes o 05:42

Dala som na jeden menší pracovný plagát fotku z internetu a teraz nad tým rozmýšľam.
Nebolo to nič veľké, žiadna reklama za tisíce eur, skôr taká lokálna vec. Ale fotku som našla cez Google a až potom mi napadlo, či som si tým vlastne nezarobila na problém.
Viem, že sa to nemá len tak brať, len úprimne, človek to niekedy spraví automaticky a nerieši zdroj, licenciu a podobné veci.
Stalo sa vám už, že vás niekto kontaktoval kvôli fotke z internetu?
Mám ju radšej hneď vymeniť?

anonym_11cd0e
Dnes o 05:44

@anonym_autor áno, vymeň ju. AI ti obdobný obrázok vygeneruje zadarmo, tak načo do zbytočne zarábať na problém.

anonym_dc935f
Dnes o 06:26

@anonym_autor ano, riesila som uz vela krat porusenie licencie. Kde vsade je ten plagat? Aj online, web, vytlaceny,....?

simsalabim
Dnes o 06:41

@anonym_autor ked hladas obrazok, nastav si obrazky s licenciou CC (Creative Commons). Tie sa daju pouzit nekomercnym sposobom.

autor
Dnes o 06:58
@anonym_dc935f

@anonym_autor ano, riesila som uz vela krat porusenie licencie. Kde vsade je ten plagat? Aj online, web, vytlaceny,....?

@anonym_dc935f Zatiaľ je to vytlačené len pár kusov a bolo to použité lokálne, nie na webe ani v platenej reklame. Práve preto som si povedala, či nepanikárim zbytočne, ale asi to radšej stiahnem a vymením, nech z toho nie je problém.

oskvarka
Dnes o 07:01
@anonym_autor

@anonym_dc935f Zatiaľ je to vytlačené len pár kusov a bolo to použité lokálne, nie na webe ani v platenej reklame. Práve preto som si povedala, či nepanikárim zbytočne, ale asi to radšej stiahnem a vymením, nech z toho nie je problém.

@anonym_autor podľa mňa lokálne v pohode. Ak to nie je na webe. Ale máš naozaj lepšie do budúcna nechať si obrázok vygenerovať AI

tilly
Dnes o 07:10

Ja akurát rozmýšľam, či riešiť. Niekto skrátka ukradol moje fotky z inzercie. Fotky môjho domu. Len neviem, či to má vôbec zmysel.

billy_jean
Dnes o 07:55

Stiahni si foto z databanky fotiek napr. shutterstock apd. Pokiaľ sa ti nepodarí, tak potom ako tu bolo povedané nechaj si vytvoriť AI. Určite nesťahuj fotku iba cez google.

anonym_dc935f
Dnes o 08:13
@anonym_autor

@anonym_autor no ak sa da radsej vymen, ja som pouzila foto bez licencie na web a prisiel liebesbfier, pokuta 250 eur.

anonym_25009c
Dnes o 08:16
@tilly

Ja akurát rozmýšľam, či riešiť. Niekto skrátka ukradol moje fotky z inzercie. Fotky môjho domu. Len neviem, či to má vôbec zmysel.

@tilly určite rieš, minimálne mu zrušia inzerát je to podvodník a chce od ľudí vylákať peniaze za obhliadku alebo rezerváciu

1marekk
Dnes o 08:26

@anonym_autor Ahoj, ja som ako spisovateľ používal fotky zo stránky Unsplash, prakticky je to zadarmo ale práva sa dajú získať napísaním autorovi 🙂. Ale vo všeobecnosti to nikto nerieši, musel by to byť vyslovene obrázok nejakého autora, ktorý je umelec a použitý tak ako som to urobil ja, kde som knihy predával výlučne s obrázkami.

Použitie AI je tiež varianta, ale tam si treba dávať pozor tiež, pretože vygenerovane obrázky od AI spadajú tiež pod licenciu.

Ale záleží, aký obrázok to je a od akého autora.

rozculena
Dnes o 08:28
@oskvarka

@anonym_autor podľa mňa lokálne v pohode. Ak to nie je na webe. Ale máš naozaj lepšie do budúcna nechať si obrázok vygenerovať AI

@oskvarka čo to znamená lokálne? V každom prípade je to krádež,ak autor nedal povolenie.

rozculena
Dnes o 08:30

ja som to riešila z opačnej strany,moja fotka bola použitá na webe jednej firmy.Viac som nenašla,ale neviem,či si to nedali aj na vizitky,cenníky....v tlačenej podobe.
Druhá fotka bola použitá ako profilovka danej osoby na jej webovke,to ma nasralo,keby sa opýtala,tak nemám problém,ale neriešila som to,lebo to bola kamoškina známa...

tilly
Dnes o 08:32
@anonym_25009c

@tilly určite rieš, minimálne mu zrušia inzerát je to podvodník a chce od ľudí vylákať peniaze za obhliadku alebo rezerváciu

@anonym_25009c je to realitka, ktorá predáva dom, ten istý projekt, ale na drzovku stiahli moje fotky, keďže ten ich dom je ešte len v štádiu hrubej stavby.
Keby sa opýtali, asi by som s tým problém nemala, ale toto je drzé.

zuzanka.zuzu
Dnes o 09:07

určite by sa posudzoval aj účel použitia, úplne niečo iné by bola akcia pre deti bez vstupného a ešte k tomu lokálna vs. niečo iné propagácia produktu na predaj vycapená polročne na webe 🤷 ale ak to nie je na nete, v podstate ťa ani nemajú ako nájsť, už sa s tým netráp

oskvarka
Dnes o 09:10
@rozculena

@oskvarka čo to znamená lokálne? V každom prípade je to krádež,ak autor nedal povolenie.

@rozculena veď je ja myslím že ak robí v dedine akciu pre deti na deň detí a stiahla si niekde odfotkenu mačku a dala ju na plagát CVČ vylepila ho pred dvere a nie je to ani online vec tak mala šanca že sa niekto bude sťažovať. Nevravím že je to v súlade s pravidlami. Nikdy si nevidela stiahnutý film, alebo jeho urobil na YouTube... Prípadne nikdy si ho neukázala svojej kamoske teda už si ako by zdieľala svojim spôsobom obsah ktorý si sama nevytvorila? Ja som sa už stretla z porušením autorkaych prav a aj s tým že to niekto riešil ale toto je podľa mňa úplne bežné že sa takto robia plagáty aj keď nevravím že je to ok, len môj názor je že je šanca veľmi blízka blízka že to bude niekto riešiť.