icon

Sú mladí naozaj rozmaznaní a neloajálni?

7. mar 2026

Mate tiez pocit, ze mladi su rozmaznani a maju velke oci? Neudem hadzat vsetkych do jedneho vreca, su aj makaci, ale coraz viac pocuvam, ako nebudu pracovat za tisic eur, ze za to nevstanu z postele a podobne kydy. Mlady chalan, vyuceny, ze radsej ide do zahranicia. Mlada baba s maturitou, doraba VS nejaku pofidernu socialni pracu, tiez nepojde pod 1500 eur a mozem pokracovat.
Kamaratka vlastni mensiu restauraciu, tiez ma vysoku fluktuaciu zamestnancov. Akoby prestali byt ludia loajalni, bez chuti nieco dokazat.
Moj brat to iste, ide do zahrancia zvarat, ziadnu stalu pracu nema.

Strana
z6
inaemre
7. mar 2026
@anonym_autor

@ariannazara Lenze pre cudzincov budes vzdy odpad. To sa radsej vypracovat doma. Lenze dnes uz nikto nechce sa vypracovat, posupne a pomaly. Kazdy chce hned vsetko. O tom pisem.

@anonym_autor ja som sa vypracovala v zahranici. Nikdy som pre nikoho nebola odpad. Nechapem co taras. Mam VS a pracujem v oblasti ktoru som vystudovala

anonym_ab827a
8. mar 2026

Nech si kazdy zije ako chce..

minenkaa
8. mar 2026
@anonym_autor

@ariannazara Lenze pre cudzincov budes vzdy odpad. To sa radsej vypracovat doma. Lenze dnes uz nikto nechce sa vypracovat, posupne a pomaly. Kazdy chce hned vsetko. O tom pisem.

@anonym_autor a ty kde zijes ,to len pre Slovákov sú ľudia odpad ,všade inde si šikovných ľudí vážia

anonym_bd71b1
8. mar 2026
@anonym_autor

Do zahranicia robit gastarbeiterov? A zrovna brat nepracuje cely mesiac, len dva tyzdne, potom je doma. Tak aspon keby cely mesiac makal, alebo keby si dorobil maturitu. Pride mi to skoda. Ale frfle, ze malo by tuna zarobil.

@anonym_autor no vidíš a za dva týždne tam,zarobí viac ako za mesiac tu..Má rozum

anonym_bd71b1
8. mar 2026
@anonym_autor

@sense Pracujes isto v niecom kvalifikovanom, nie? To je nieco ine, nemuklujes niekde v sklade predpokladam.

@anonym_autor a tu sa nechovajú k ľuďom ako k odpadu? Akože nehnevaj sa, ale asi máš pekne ružové okuliare. Makať za minimálku a ešte sa zamestnávatelia k zamestnancom správajú zle. Makať vo výrobe na normu za 1200 euro ,robiť nočné a keď sa ides vyšťať tak na teba zazerajú že nebude norma.no ako prepáč ale to ozaj len clovek čo nema na výber alebo nemá ambície tak bude robiť toto...alebo chudera predavačka na ktorú húka debil čo si nevie sám nablokovať tovar lebo mu za to neplatia..za takú výplatu po sebe nechať húkať? Dibre robia všetci čo si vážia sami seba a odídu niekam kde to za to stojí aspoň trochu

tiezjedna
8. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ty sa podľa tohto hlúpeho názoru pohybuješ medzi ľuďmi, ktorí odišli do zahraničia a robia tam tie najpodradnejšie práce, pretože na viac nemajú...🙄 Inak by si takúto blbosť nemohla napísať.

althejka
8. mar 2026

za mna len mozno maju viac odvahy povedat co nechcu a viac sa hodit na trh aj mimo svojich hranic komfortu. Neostavaju cely zivot v jednom zamestnani, kde nie su spokojni a snazia si vyjednat si lepsie podmienky hned. je to len dalsia generacia s dalsim pistupom k zivotu.

anonym_f33be9
8. mar 2026
@anonym_aaed93

@anonym_f33be9 áno s mužom budem bývať v izbe 😂našťastie ja nemám problém s bývaním. Ale sú ľudia ktorí nemajú nejaké iné možnosti a bohužiaľ živoria od výplate k výplate

@anonym_aaed93 tak s mužom si už asi vieš kúpiť byt, aspoň 1 izbak, či garzonku. Ci mate obaja po 500?

anonym_67e190
8. mar 2026

@anonym_autor Tak majú iné videnie sveta. Teba to prečo trápi?
Ak by to bolo moje dieťa tak mi poviem: zlatíčko, je mi jedno či budeš do prace vstávať za 500 alebo 3.000€, ale živiť dá budeš sám. Tu mas jedlo, strechu nad hlavou, vodu na umytie. Tým to začína aj konci.

doda3103
8. mar 2026

Autorka predstav si,že môj 15rocny syn sa teraz chystá na strednú školu. Povedal by ti to isté hneď ako bude môcť začne chodiť na brigády do zahraničia a po škole sa tiež chystá preč. Sám už teraz vie,že pod 2000€ robiť nebude určite. To není vôbec lenivý,tak isto je dosť inteligentný a už teraz vidí čo sa tu na Slovensku deje a koľko ľudia zarábajú.

anonym_fd35e4
8. mar 2026
@doda3103

Autorka predstav si,že môj 15rocny syn sa teraz chystá na strednú školu. Povedal by ti to isté hneď ako bude môcť začne chodiť na brigády do zahraničia a po škole sa tiež chystá preč. Sám už teraz vie,že pod 2000€ robiť nebude určite. To není vôbec lenivý,tak isto je dosť inteligentný a už teraz vidí čo sa tu na Slovensku deje a koľko ľudia zarábajú.

@minenkaa to napíše niekto, čo v zahraničí ani nebol.
@doda3103 synova spolužiačka chodí brigádovať do AT za 12 eur a už vie, že po gymnáziu tam pôjde pracovať a externe študovať.spravila si rýchlo vodičský a jej spolužiaci pracujú v MC donalde za 6 eur v hrubom ona o 15 km ďalej za 12.

anonym_fd35e4
8. mar 2026
@simca06022011

@anonym_autor vies co, z takychto reci si netreba nic robit, ja toto pocuvam od niektorych ludi 20rokov, najma naozaj slecny co riadne ani nerobili nikde. Beriem to tak, ze jednym uchom dnu a druhym von, ak si najde lepsie, tak im to prajem. Realita je taka, ze cast ludom sa to podari, cast zabije ten nejlepsi cas na rast a pracu takymto lamentovanim a nakoniec skonica na hocijakej praci, ktoru im daju. Ano v praci lojalni je malokto, ale to uz tiez neberiem tragicky, ved aj tu ma par rokov presviedcaju debaty o tejto teme, ze naco.. v praci je najdolezitejsi plat. Nie napln prace, to ci mam pracu rada atd. Rovnako si myslim, tak ako pred 20rokmi chceli ist mladi do zahranicia, chcu aj teraz a za mna: nech idu. Ak tam aj neostanu navzdy, uvidia nove veci, inspiruju sa, jazyk sa naucia, skusenosti naberu a donesu si ich mozno domov a mozno sa im bude dobre darit v zahranici. Kazdy je strojcom svojho stastia.
Co sa mne nepaci novodobo je tlacenie na vysoke skoly, kvoli nejakemu statusu, ze pomaly sekretarka musi mat titul, kopa deti ide na vs, lebo to sa patri = na hocijake, aj take co absolutne nechcu robit.. lebo treba im to, nemaju co robit po strednej alebo nevdia co chcu robit.. to je nieco sa akokeby prehlbuje za roky viac a viac a mlady ludia tym velmi stracaju podla mna.Potom z kadejakej VS, ktora im je aj na nic, ocakavaju hned "vyhody" aj ked ta skola napr nema nic s poziciou na ktoru sa nakoniec hlasia...

@simca06022011 každý podporuje svoje dieťa nech si spraví VS, lebo vie, že ak nemá remeslo či chalan, alebo baba, tak veľa na výber nemá.Suhlasim každá sekretárka, obyčajná administratíva požadujú VS, ale potom nech je aj plat adekvatny 5 r štúdiu.Ja som ročník 81 a polovica okolia známych VS nemá teraz sa na to pozerá ako na luzrov.VS študovali ti, čo chceli byt farmaceuti, lekári, ekonómovia teraz má každý titul aj, keď má len poľnohospodársku, prirodovedecku.
Dnes bola debata, že o 15r nebudu zdr.sestry, lebo väčšina je v preddochodkovom veku a mladé idú do zahraničia.Dnes už automaticky chodia žiaci na Erazmus, stáže, alebo celú VŠ v zahraničí tiež nie som rada,že sa možno deti rozhodnú ísť prec.A to, co píšeš ako správajú zamestnanci ty si majiteľ máš iny pohľad asi nepoznám majiteľa firmy, ktory je spokojny s prístupom k praci

simca06022011
8. mar 2026
@anonym_fd35e4

@simca06022011 každý podporuje svoje dieťa nech si spraví VS, lebo vie, že ak nemá remeslo či chalan, alebo baba, tak veľa na výber nemá.Suhlasim každá sekretárka, obyčajná administratíva požadujú VS, ale potom nech je aj plat adekvatny 5 r štúdiu.Ja som ročník 81 a polovica okolia známych VS nemá teraz sa na to pozerá ako na luzrov.VS študovali ti, čo chceli byt farmaceuti, lekári, ekonómovia teraz má každý titul aj, keď má len poľnohospodársku, prirodovedecku.
Dnes bola debata, že o 15r nebudu zdr.sestry, lebo väčšina je v preddochodkovom veku a mladé idú do zahraničia.Dnes už automaticky chodia žiaci na Erazmus, stáže, alebo celú VŠ v zahraničí tiež nie som rada,že sa možno deti rozhodnú ísť prec.A to, co píšeš ako správajú zamestnanci ty si majiteľ máš iny pohľad asi nepoznám majiteľa firmy, ktory je spokojny s prístupom k praci

@anonym_fd35e4 ja som rovnako bola aj zamestnanec, mam uplne objektivny pohlad na vec

anonym_67e190
8. mar 2026
@anonym_fd35e4

@minenkaa to napíše niekto, čo v zahraničí ani nebol.
@doda3103 synova spolužiačka chodí brigádovať do AT za 12 eur a už vie, že po gymnáziu tam pôjde pracovať a externe študovať.spravila si rýchlo vodičský a jej spolužiaci pracujú v MC donalde za 6 eur v hrubom ona o 15 km ďalej za 12.

@anonym_fd35e4 maš pravdu, len si treba uvedomiť, že keď budeme mať platy ako v Rakusku, budeme mať i ceny ako v Rakusku. Všetko by išlo hore, okrem kvality sa obavám, bo sme na SK

minenkaa
8. mar 2026
@anonym_67e190

@anonym_fd35e4 maš pravdu, len si treba uvedomiť, že keď budeme mať platy ako v Rakusku, budeme mať i ceny ako v Rakusku. Všetko by išlo hore, okrem kvality sa obavám, bo sme na SK

@anonym_67e190 a miesu už také ceny?

anonym_67e190
8. mar 2026
@minenkaa

@minenkaa myslím všetky ceny nielen niektoré

anonym_67e190
8. mar 2026
@minenkaa

@minenkaa Výrazne drahšie:
• Reštaurácie – asi o 80 % drahšie. 
• Potraviny celkovo – približne o 30–55 % drahšie. 
• Mäso – často aj 2× drahšie. 
• Pečivo a pekárenské výrobky – až o 40 % drahšie. 
• Oblečenie a služby (kaderník, lekár, kino) – výrazne drahšie. 
• Domáce potreby a chemikálie – často lacnejšie na Slovensku.

Bývanie
Rakúsko/Slovensko
1-izbový byt mimo centra
700–900 €/400–600 €
1-izbový byt centrum
900–1300 €/ 600–900 €
Rodinný dom prenájom
1200–2000 €/700–1200

natalka13
8. mar 2026
@anonym_autor

@sara07 Myslis si, ze v zahranici je to lepsie? Mam spoluziacky v Irsku, Anglicku, dalsia je v Cesku, tam tiez vsetci nadavaju, vsetko drahe, byvanie aj potraviny. A platy tiez nic moc. Uz to nie je ako kedysi, ked si isli zarobit na byvanie a vratili sa nazad, kupili byt. To uz mozu rovno zostat doma, nie sa zahadzovat v zahranici.

@anonym_autor a niekto im zakazuje sa vratit ak im je tam zle? Nech len pridu domov.

natalka13
8. mar 2026
@anonym_fd35e4

@anonym_983153 ale firmy budú musieť zvýšiť plat, lebo učitelia , vodiči, ktokoľvek im za nástupný plat okolo 1000 robiť nebudú, lebo to bude min.mzda

@anonym_fd35e4 bude 970 a mozno buduci rok.

natalka13
8. mar 2026
@anonym_autor

@sense tak je rozdiel ist do zahranicia s tym, ze tam idem robit nejaku kvalifikovanu pracu alebo nekvalifikovanu. S nekvalifikovanou si tiez nic moc nezarobis, naklady vyssie ako u nas, takze su na tom v podstate rovnako, ako by zostali tu na Slovensku. Ale budu vykrikovat, ze na Slovensku nikdy, ze radsej do zahranicia. Lebo kazdy si z nich sadne na zadok, ked makaju v sklade niekde.

@anonym_autor to mas odkial?
V rakusku predavac-brigadnik nie na fulltime zarobi viac ako ucitel na SK.

natalka13
9. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_8b1319 Ked vidim tie zivotne ciele niektorych ludi - spat do 10tej, robit len z domu, pod 2000 eur ani nevstanu, samozrejme hned dom, auto nove, dovolenky v lete, v zime lyze.

@anonym_autor ved nech maju take ciele, ak nato zarobili uz mozu tak zit.
Jednemu nerozumidm, preco pracuju v zahranici, ked zarobia malo, platia vela?🤔
Preco nepridu zit na Slovensko? Kazdy chce viac penazi -ved na tie ciele😀

anonym_67e190
9. mar 2026
@natalka13

@anonym_autor to mas odkial?
V rakusku predavac-brigadnik nie na fulltime zarobi viac ako ucitel na SK.

@natalka13 a keď tam aj žije a všetko si platí, tak sa ma ten brigádnik určite lepšie ako učiteľ na SK
Či budeme furt porovnávať len výšku mzdy, životne náklady už nie?

anonym_fd35e4
9. mar 2026
@anonym_67e190

@minenkaa Výrazne drahšie:
• Reštaurácie – asi o 80 % drahšie. 
• Potraviny celkovo – približne o 30–55 % drahšie. 
• Mäso – často aj 2× drahšie. 
• Pečivo a pekárenské výrobky – až o 40 % drahšie. 
• Oblečenie a služby (kaderník, lekár, kino) – výrazne drahšie. 
• Domáce potreby a chemikálie – často lacnejšie na Slovensku.

Bývanie
Rakúsko/Slovensko
1-izbový byt mimo centra
700–900 €/400–600 €
1-izbový byt centrum
900–1300 €/ 600–900 €
Rodinný dom prenájom
1200–2000 €/700–1200

@anonym_67e190 v AT máš garantovaný 13 a 14 plat potraviny určite nie sú drahšie.V Parndorfe ako predavač zarobi viac ako človek s VŠ v korporate

carolynka
9. mar 2026
@anonym_autor

@sense Ved a nie su taki? Mukluju v sklade niekde v Anglicku, zarobia minimum, ale kydaju ako by na Slovensku nikdy nerobili. Pritom by sa mali uplne rovnako, ak by na tom Slovensku zostali.

@anonym_autor ano, aj v zahranici isli brutalne ceny hore ale stale je rozdiel, ci zaplatim 400eur mesacne za potraviny z 1000euroveho alebo 2500euroveho platu

sara07
10. mar 2026
@carolynka

@anonym_autor ano, aj v zahranici isli brutalne ceny hore ale stale je rozdiel, ci zaplatim 400eur mesacne za potraviny z 1000euroveho alebo 2500euroveho platu

@carolynka uplny suhlas, ale tu aj tak nebudu chápať ten rozdiel - máš sa zase a znova uskromnit, naučit hospodarit a byt loajalna ..vybavené 😂

Strana
z6