icon

Sú mladí naozaj rozmaznaní a neloajálni?

Včera o 06:42

Mate tiez pocit, ze mladi su rozmaznani a maju velke oci? Neudem hadzat vsetkych do jedneho vreca, su aj makaci, ale coraz viac pocuvam, ako nebudu pracovat za tisic eur, ze za to nevstanu z postele a podobne kydy. Mlady chalan, vyuceny, ze radsej ide do zahranicia. Mlada baba s maturitou, doraba VS nejaku pofidernu socialni pracu, tiez nepojde pod 1500 eur a mozem pokracovat.
Kamaratka vlastni mensiu restauraciu, tiez ma vysoku fluktuaciu zamestnancov. Akoby prestali byt ludia loajalni, bez chuti nieco dokazat.
Moj brat to iste, ide do zahrancia zvarat, ziadnu stalu pracu nema.

Strana
z6
anonym_bab615
Včera o 06:46

Môžeš byt aj ty vyčurana a ísť do zahraničia, vyštuduj aj ty sociálnu prácu a nezavid

anonym_983153
Včera o 06:47

@anonym_autor asi ze z tisic euro nevyziju? Naco pojde robit za tisic, ked naklady ma 1300? Pojde pytat zvysok od mamicky?

alenka58
Včera o 06:47

pokiaľ sa vzdelávajú alebo idú do zahraničia tak určite nie sú rozmaznaný, ale chcú dosiahnuť viac

anonym_1e83f6
Včera o 06:49

Ak majú príležitosť, možnosť zarobiť viac, tak nech idú. Čo je na tom zle? S takym platom ti na SK asi ani hypotéku nedajú. Takže vidina vlastného bývania žiadna. Nech idú, vyskúšajú si, ako sa žije vo svete, nech so zarobia, naučia sa jazyk…. To nie je rozmaznanost, tomu sa hovorí cieľavedomosť a ambicióznosť.

lindous
Včera o 06:52

Ísť pracovať do zahraničia, kde môže viac zarobiť, ale aj získať kopu životných skúseností, lebo bude musieť dospieť a starať sa sám o seba je pre mňa úplný opak rozmaznanosti a lenivosti… čo je zlé na tom chcieť mať viac? Ak sa chcú osamostatniť, z 1000€ to naozaj nepôjde… Rozmaznaný je pre mňa človek, ktorému rodičia dajú všetko na zlatom podnose a on si to ani neváži… Zdvihnúť sa a ísť zvárať do zahraničia chce aj zručnosť, aj odvahu… takisto prečo by som zostávala v nejakom zamestnaní, keď mám lepšiu ponuku? Z loajality sa nenajem…

anonym_3fe6c3
Včera o 06:55

@anonym_autor a ako sa da v dnesnej dobe vyžiť z 1000€ a nebyť na krku rodicom do 40ky ? Potom sa necudovať, ze mladí ludia sa nejdu osamostatniť a maju taký ten mama hotel.. vziat si na 40 rokov hypo a nebať sa prisť o pracu a uživiť rodinu, to nestoji len peniaze ale aj zdravie
A nezáviď a choď aj ty

anonym_b3e1ba
Včera o 06:58

Mylis si pojmy a dojmy 🤷‍♀️ Rozmaznani by boli, keby povedali ze za 1000 nebudu makat a zaroven zostali doma a zivila ich mamicka. Kto povie, ze za 1000 nebude makat a ide si hladat lepsie je - rozumny🙂

anonym_f7d044

Ak kamoska plati minimalku plus nieco malo na ruku, co je dost pravdepodobne, tak sa ani necudujem.

anonym_983153

No a blbe je, ze ked si otvorite profesiu, tak je tam vacsina platov, kde je tisicka mesacne. Ti, ktori nie su az taki ambiciozni a osvazni, robia za taketo prachy

marianarem
Včera o 07:01

@anonym_autor Vies co, ja prave citam roman z obdobia okolo druhej svetovej...Oproti ludom, co zili vtedy, sme rozmaznani uz aj my, zijeme oproti nim doslova v blahobyte (vacsina z nas) a berieme to ako samozrejmost. Ale odhliadnuc od toho, prave ist zvarat do zahranicia mi nepride ako priklad rozmaznanosti, ved to je normalne hladanie obzivy.

anonym_07d1cb
Včera o 07:04

Ak si tie peniaze skutocne odrobi, preco by mal(a) robit za almuznu v tomto drahom ficolande, kde sa maju dobre iba ti, co robia na cierno (a)alebo su nacicani na stat. Tak idu do zahranicia ... Aku perspektivu ma zit z ruky do ust, ked to co zarobis, padne iba na prevadzku (podnajom, energie, jedlo), hypo do toho ani nahodou. Este ako tak, ked das dva nizke platy (1000 eur) dokopy, ale aj to iba kym nepridu deti (rodicak plus dalsie naklady), alebo do rozvodu.
Najskor ta Ficov stat vykosti o 50% z hrubej mzdy, potom ta z cistej mzdy zase zinkasuje na vyssej DPH 24% a dalsich poplatkoch. A hore sa vozia na limuzinach a rozmyslaju, ze zakazu volby, aby sa zabetonovali hore ako za komancov for ever a mohli vsetkych zdierat, kym ekonomika apda kvoli ich neschopnosti. AKo moze niekto riadit stat, kto sa dostal do parlamentu iba vdaka robeniu videi tik toku, aby sa ludia neockovali. Jedina kvalifikacia je, ze vie pustit kameru na mobile a rozpravat dristy, ktore sa pacia menej obdarenym inteligenciou.

minenkaa

@anonym_autor ako to že niekto ide do zahraničia pracovať je rozmaznanost,ty vies ake to je ťažké žiť v zahraničí prvé roky?
A lojálnosť k práci,to čo je za blbost ,je to práca,nie rodina,deti ,kamaráti

tetapetra

@anonym_autor máš ti to trošku pomýlené, ale nevadí .Kamošky by som sa spýtala, či náhodou u nej nerobia ľudia na dohodu a ako ich platí. Niekedy býva problém aj tam.

anonym_aaed93
Včera o 07:06

A čo máme robiť keď nájmy stoja 800+ ? Z 200 e ma človek vyžiť ? Vy možno máte vlastné bývanie ale my mladí nie, pokiaľ nemá človek bohatých rodičov. Dnes je tak všetko strašne drahé, že z 1000 e nikto nevyžije už

moonlight1210
Včera o 07:07

@anonym_autor lenze kazdy jeden (aj ty!) do zivota chceme aj zabavu. Teda dovolenky, cestovanie, kino, ist si niekam sadnut s kamosmi, festivaly, koncerty, divadlo, wellness, …. dopriat si aj to, co sa nam paci, teda knihy, sperky, oblecenie, elektorniku, dekoracie, zariadenie do obydlia, ….

Sme ochotni si na tu zabavu zarobit, chodit do prace. Ale isto nie tak, ze ten pouzitelny zisk, po odratani mesacnych nakladov, bude predstavovat 50-100 eur. A to by sme radi este aj daco z toho usetrili na sporenie.

Takze ano, mladi maju spocitane, kolko by potrebovali. A ked im to tento stat neumozni, idu si to zarobit inde.

Co je smutne, je to, ze tento stat by to vedel do istej miery umoznit, keby sa tu neliali miliony do zbytocnosti a bokom. A ziadne odhalenie a zverejnenie s tym nic neurobi. Na to uz nasa koalicia prisla. Ze ked nas varia ako zabu, tak ani kradez stomilionov nas uz zo stolicky nezdvihne, aby sme sli priamo do parlamentu ich pustit na plti po dunaji do madarska. pripadne aj dalej, ak si ich tam orban nevylovi.

Mavneme rukou a radsej rozmyslame, ako navigovat v tych uzkych mantineloch, ktore nam nastavili a neuviest sa do nebezpecenstva, ze prideme o pracu, lebo nas drzia pod krkom hypo a uvery a vyhliadka na buducnost deti, ze im chceme tiez cosi dopriat.

anonym_e09cf0
Včera o 07:07

Aj my sme mali ako mladi velke oci. To je jednoducho tak. Ono casom clovek pride do reality a zariadi sa, podla moznosti a schopnosti. Niekto ide do zahranicia, niekto maka za 1000 doma. Mna skor pobavi, ze mladi nechcu len platy 4000, ale chcu za to byt jedine influenseri, , klasicku pracu eee. To je ta rozmaznanost. Nie, ze makaju doma ci vonku.

anonym_bed0cf
Včera o 07:08

@anonym_autor jasne ze z 1000 e nikto nebyzije kéd je všetko drahé to nie je rozmaznanost.. Kazdy mladý chce len dôstojne žiť nič viac..

anonym_bed0cf
Včera o 07:09
@anonym_aaed93

A čo máme robiť keď nájmy stoja 800+ ? Z 200 e ma človek vyžiť ? Vy možno máte vlastné bývanie ale my mladí nie, pokiaľ nemá človek bohatých rodičov. Dnes je tak všetko strašne drahé, že z 1000 e nikto nevyžije už

@anonym_aaed93 utekať zo Slovenska.. Tu nás nič dobre nečaká 😐

ariannazara

V dnesnej dobe ti treba len tisic eur na splatku hypoteky, a potom sa mas ist co pásť ku kravam?
Trochu porozmyslaj, preco odtial ludia chodit do robit do zahranicia lebo za tie platy tu by mali tak akurat velke hovno.

autor

Do zahranicia robit gastarbeiterov? A zrovna brat nepracuje cely mesiac, len dva tyzdne, potom je doma. Tak aspon keby cely mesiac makal, alebo keby si dorobil maturitu. Pride mi to skoda. Ale frfle, ze malo by tuna zarobil.

anonym_e09cf0
@anonym_aaed93

@anonym_aaed93 kazdy zamestnavatek by rad dal viac penazi, ved chod podnikat, uvidis, ako sa peniaze pre zamestnancov zarabaju. A hlavne v nasej krajine. Stale sa zvysuju dane, poplatky, odvody.
Preco nejdes podnikat?

autor
Včera o 07:10
@moonlight1210

@anonym_autor lenze kazdy jeden (aj ty!) do zivota chceme aj zabavu. Teda dovolenky, cestovanie, kino, ist si niekam sadnut s kamosmi, festivaly, koncerty, divadlo, wellness, …. dopriat si aj to, co sa nam paci, teda knihy, sperky, oblecenie, elektorniku, dekoracie, zariadenie do obydlia, ….

Sme ochotni si na tu zabavu zarobit, chodit do prace. Ale isto nie tak, ze ten pouzitelny zisk, po odratani mesacnych nakladov, bude predstavovat 50-100 eur. A to by sme radi este aj daco z toho usetrili na sporenie.

Takze ano, mladi maju spocitane, kolko by potrebovali. A ked im to tento stat neumozni, idu si to zarobit inde.

Co je smutne, je to, ze tento stat by to vedel do istej miery umoznit, keby sa tu neliali miliony do zbytocnosti a bokom. A ziadne odhalenie a zverejnenie s tym nic neurobi. Na to uz nasa koalicia prisla. Ze ked nas varia ako zabu, tak ani kradez stomilionov nas uz zo stolicky nezdvihne, aby sme sli priamo do parlamentu ich pustit na plti po dunaji do madarska. pripadne aj dalej, ak si ich tam orban nevylovi.

Mavneme rukou a radsej rozmyslame, ako navigovat v tych uzkych mantineloch, ktore nam nastavili a neuviest sa do nebezpecenstva, ze prideme o pracu, lebo nas drzia pod krkom hypo a uvery a vyhliadka na buducnost deti, ze im chceme tiez cosi dopriat.

@moonlight1210 Ja tomu rozumiem, ale nemoze mat kazdy vsetko. Uz nie je komunizmus.

anonym_765639

@anonym_autor a kde je problem? Tiež pracujem v zahraničí. Ponúkli mi tu dvojnásobok ako na sk, tak prečo by som mala zostávať na sk?

anonym_e09cf0
@anonym_autor

Do zahranicia robit gastarbeiterov? A zrovna brat nepracuje cely mesiac, len dva tyzdne, potom je doma. Tak aspon keby cely mesiac makal, alebo keby si dorobil maturitu. Pride mi to skoda. Ale frfle, ze malo by tuna zarobil.

@anonym_autor ved zarobi, preco Ti to vadi?

anonym_13538a

A koľkých takých naozaj skutočne poznáš? Nejdu robiť za 1500€ a čo? Čo robia potom? Len mi povedz, keď poznáš mladých. Sedia doma na zadku a živia ich rodičia? Alebo buď odídu do zahraničia alebo robia všetko preto, aby mali vyšší príjem. Lebo ja poznám len tieto posledné dva prípady. A na tom nevidím nič zlé. Ba naopak, ich šikovnosť. A hlúposť podaktorých starších, čo sa uspokoja s almužnou v jednej a tej istej firme a myslia si, že ak si nevypýtajú zvýšenie, alebo neodídu do inej firmy, ktorá ponúka vyššiu mzdu tak to z nich robí lepších ľudí.

autor
@ariannazara

V dnesnej dobe ti treba len tisic eur na splatku hypoteky, a potom sa mas ist co pásť ku kravam?
Trochu porozmyslaj, preco odtial ludia chodit do robit do zahranicia lebo za tie platy tu by mali tak akurat velke hovno.

@ariannazara Lenze pre cudzincov budes vzdy odpad. To sa radsej vypracovat doma. Lenze dnes uz nikto nechce sa vypracovat, posupne a pomaly. Kazdy chce hned vsetko. O tom pisem.

sense
Včera o 07:12

Úprimne mať 20r a vedieť zvrat , tiež idem do zahraničia . Ísť robiť do zahraničia nemá s rozmaznanostou nič spoločné. Pretože šikovný zvárač ak nie je rozmaznany a vie aj čo to ušetriť zarobí krásne peniaze. Ak je rozmaznany a nechce sa mu robiť, nezarobí ani v zahraničí. Či si myslíš ,že tam rastu peniaze na stromoch? Môj brat robí tiež zvárača a nielen plat ale hlavne podmuenky sa nedáju porovnať.
A spýtaj sa tej tvojej kamarátky čo ponúka tým zamestnancom keď má takú fluktuáciu? Určite to nebude preto, že ponúka férový plat a dobré pracovné podmienky aby zamestnancov motivovala. A sorry keby mám niekde robiť za minimálnu, od nevidím do nevidím a ako si majiteľ reštaurácie zmyslí, tak tiež idem do zahraničia. V podstate som aj išla.

anonym_e09cf0
Včera o 07:12
@anonym_autor

@ariannazara Lenze pre cudzincov budes vzdy odpad. To sa radsej vypracovat doma. Lenze dnes uz nikto nechce sa vypracovat, posupne a pomaly. Kazdy chce hned vsetko. O tom pisem.

@anonym_autor Ty si zaspala dobu? Ci mu zavidis? Ci robi niekto pri stroji tu, alebo v zahranici, v tom je aky rozdiel?

moonlight1210
Včera o 07:13
@anonym_autor

@moonlight1210 Ja tomu rozumiem, ale nemoze mat kazdy vsetko. Uz nie je komunizmus.

@anonym_autor tak prave vtedy sme mali “kazdy vsetko”, lebo v skutocnosti nikto nemal nic poriadne.
To bola falosna iluzia.

Ktora nostalgicky pretrvava u celkom vela starsich rocnikov. Ale je to dane i tym, ze tam prezili detstvo, a to su zo zivota najlepsie spomienky (pokial boli podmienky okolo aspon ako tak stabilne. Teda nie vojna, hlad a pod.).

ariannazara
Včera o 07:13
@anonym_autor

@anonym_autor netrep nezmysli, a tu sa ako spravaju nasi zamestanavatelia? ako? My nesme pre nich odpad? Hodia ti prostych 900 eur a makaj a kazdy ta ma na haku, zlavne ze oni sa vyvazaju kazdy rok na novom BMW. Ze ti tu v podniku ktory je nonstop napraskany kde ked si das ranajky a kavu pod 30€ nezaplatis, hlada casnika za 5 eur na hodinu?! Tak ako sorry ale odriet sa jak kon za 5 eur na hodinu, a cuduje sa ze nemoze zohnat ludi, tak snad uz mame trochu rozumu.

Strana
z6