icon

Teenager odpovedá len „neviem“: Ako na neho?

3. júl 2026

Potrebujem radu od rodičov starších detí, lebo už mám pocit, že doma vediem rozhovor so stenou.

Syn má 14 a posledné týždne, možno aj mesiace, je jeho hlavná odpoveď na všetko „neviem“.
Ako bolo v škole? Neviem.
Čo budeš robiť cez víkend? Neviem.
Čo budeš jesť? Neviem.
Prečo si podráždený? Neviem.
Čo by ti pomohlo? Neviem.

Nechcem z neho ťahať výsluch ako policajt, ale zároveň mi je ľúto, že sa ku mne úplne zatvára. Keď ho nechám tak, mám pocit, že sa odcudzujeme. Keď sa pýtam viac, som vraj otravná.

Je toto bežná puberta a mám len vydržať, alebo sa dá nejako rozumne dostať cez to jeho „neviem“?

martinmmartin
3. júl 2026

Davas mu otvorene otazky ktore ho nutia "pisat sloh" na povel.
Pytaj sa na konkretne veci kde nebude musiet na tvoju pocest skladat litanie
Co bolo na obed?
Bol jozo dnes v skole?
atd
Ak chces noeco konkretne vediet spytaj sa konkretne a nikdy otvorene

chocolatebox
3. júl 2026
@martinmmartin

Davas mu otvorene otazky ktore ho nutia "pisat sloh" na povel.
Pytaj sa na konkretne veci kde nebude musiet na tvoju pocest skladat litanie
Co bolo na obed?
Bol jozo dnes v skole?
atd
Ak chces noeco konkretne vediet spytaj sa konkretne a nikdy otvorene

@martinmmartin tie tvoje otázky sú úplne rovnako konkrétne ako jej, tiež synátor odpovie neviem 😄

anonym_68acbf
3. júl 2026

Prečo si podráždený? Čo by ti pomohlo?

Pro týchto dvoch otázkach buď rada, že odpoved je neviem.

martinmmartin
3. júl 2026
@chocolatebox

@martinmmartin tie tvoje otázky sú úplne rovnako konkrétne ako jej, tiež synátor odpovie neviem 😄

@chocolatebox dava mu pocitit ze je jej "osobny zabavac" . Stiskne knoflik a mlady ma zacat sypat a naljepsie pridat nejaku anekdotu, nieco smutne, nieco smiesne.....pre mladeho je to cele uplne otravne a chrani si svoj svet do ktoreho matka nema pristup.

anonym_fa5078
3. júl 2026

miesto Co bolo v skole sa spytaj Odpovedal si dnes? Na matike skusali? Miesto Co budes jest sa ho spytaj ci chce chlieb so salamou. Otazky o podrazdenosti a ponuke pomoci zrus. Len skonstatuj, ze dnes vidis, ze nema dobru naladu, ked bude chciet moze sa prist porozpravat a tym to skonci

anonym_aa6505
3. júl 2026

@anonym_autor U nás ešte ďalšia otázka : čo mám variť? Neviem 😁

anonym_c0985c
3. júl 2026

u nas okrem neviem, je odpoved, ze si nepamata 😂

anonym_131209
3. júl 2026

Ja nepoznám odpoved neviem. Predbežný plán musí byt, aj ak sa neuskutoční. Ako nevie, čo bolo v škole? Kto to ma vediet? Kde bol, ak nevie o škole? 🙈 neprešlo by to….

anonym_353467
3. júl 2026

dobrá správa - o pár rokov tomu bude koniec. Len vydržať.

anonym_a2df47
3. júl 2026

@anonym_autor Nebuď zúfalá, je to úplne normálne v tomto veku. Treba vydržať tak 4-5 rokov a potom sa to začne zlepšovať. Syn má 30 a toľko, čo počas jednej návštevy s ním pokecáme, sme v jeho puberte asi ani za pol roka nerozprávali.

anonym_984051
3. júl 2026

Asi by som mu na jeho otázky zacala odpovedat rovnako 🙂

euka210
3. júl 2026

@anonym_autor neviem odpoveda moj 10r introvert, ide ma z toho klepnut. Pri 14r je to obdobie, najest sa vie hadam aj sam a ano, ked bolo obdobie, ze som sa vypytovala na nieco, tak som dostala rovnaku odpoved, ze som otravna.
Niekedy stacilo prist k nemu do izby a len tak si sadnut a byt ticho...a zacal sa vypytovat on, preco som tam...a obcas sam otvoril nejaku temu. Moj ma tiez 14r. Vytratilo sa to, ked skoncil kamaratstvo na dialku s dievcatom. Potom bol zase "normalny" a nie taky tajnostkar.
Ale je to puberta, chcu uz svoj priestor a my sme pre nich uz trapni.

anonym_f472e3
3. júl 2026

@anonym_autor no však mu začni odpovedať rovnako: čo bude na večeru? Môžem ist ku kamosovi? Môžem ostať dlhšie vonku? Neviem!… moje deti nič také nerobili, niekedy sú nervne, keď im niečo pripomínam, ako napr. máš kľúče, keď odchádzajú, a to viem, že by som s tým mala prestať. Ale so synom sa dá pokecať len keď prídem sama do jeho izby a popýtam sa ho… niekedy ma on sám zavolá, že potrebuje so mnou niečo prebrať. Ale viac fungujú také konkrétne rozhovory, nie také otázky že ako bolo, to je také ako keby to pytajuceho sa ani naozaj nezaujímalo.

anonym_fed33c
3. júl 2026

Ako v 14 kebyze kazdy den dostavam take otazky tak aj ja by som asi rovnako odpovedala. Ved sa musi uz pri nich citit ako na vysluchu. A co budes jest by som uplne vyhodila bud by si chystal sam pokial ma zdrave ruky aj nohy uz to dokaze alebo by som nachystala co ja chcem. Ta otazka mi pride pri pubertiakovi uplne bezpredmetna rovnako ako ked vidis, ze je podrazdeny.

althejka
3. júl 2026

Ja mam naopak ukecaneho , naozaj mi vsetko porozprava a obcas mam uz hlavu ako melon,lebo od malicka od prvych slov mele😁 je to super a vazim si to. Ale tiez ,uderom 12 rokov vidim, ze ma chvile a obcas aj tyzden ,kedy komunikuje iba utraxkami a odpoved "nic" je strop jeho vyjadreni. Vobec ma to nestrasi, objavuje avoj vnutorny svet,dospieva, odstrihava sa a to je vsetko v poriadku. Chce to cas, nechat mu priestor, ziadny pubertak od hladu neumrel, ked bude chciet,nech si vypyta. Pouzuvat skor oznamovacie vety nez otazky . To je dobre, mozog si tiedi sufliky a vyraba nove. 😁

danielahamar
3. júl 2026

Otravujes ho, proste ho to nezáujima. Ruku hore, kt to nezažila😄

jananovotna88
3. júl 2026

Moji tiež odpovedajú na tieto pre nich hlúpe otázky "neviem" na iný súbor otázok "no" Mne to ako základná odpoveď stačí. Spomeniem si, že rovnako v tom veku som tieto otázky neznášala.
Pri iných témach, vieme spoločne pokecať s každým svojim synom😀, takže odcudzenie nepocitujem, nepociťujem.
Ak my na školu odpovedia "neviem' bez zaváhania, pre mňa je odpoveď: bežná rutina, nič výnimočné. Ak je tam váhanie, už viem že je niečo mimo normálu. Naposledy ak mal jeden z mojich synov úspešné školské obdobie tak bez mojej otázky na ákolu ma upozornil "či som si všimla aké známky teraz má😀
Moji športujú : tak po úspešnom zápase mi povedia celý priebeh , po neuspešnom kto móže za prehru. Preberieme aj iné veci , vedia mi porozprávať o hudbe o filme o netradičnej školskej , alebo mestskej udalosti. Vedia vášnivo opísať vec ktorú by chceli do vlastníctva. Jeden syn má rád gastro relácie tak keď varím , chodil mi do toho kecať, teraz už pomáha, samozrejme on to videl, predsa vie čo je lepšie a ako sa to robí.... Už komčim😁

anonym_ec6c5a
3. júl 2026

No si otravna s tymito otazkami 😅 Ze "co by ti pomohlo?" 😅🙈 Pomoze mu, ked ho prestanes otravovat debilnymi otazkami a bud rad, ze ti to este takto na rovinu nepovedal 😀

mirka414
3. júl 2026

@anonym_autor buď rada aspoň za takúto odpoved 🤪😅..u nás pre zmenu neodpovedala vôbec a zo školy rovno do izby s telefónom v ruke (Corona čas 😪) hrozne obdobie .drzim palce

chocolatebox
3. júl 2026
@martinmmartin

@chocolatebox dava mu pocitit ze je jej "osobny zabavac" . Stiskne knoflik a mlady ma zacat sypat a naljepsie pridat nejaku anekdotu, nieco smutne, nieco smiesne.....pre mladeho je to cele uplne otravne a chrani si svoj svet do ktoreho matka nema pristup.

@martinmmartin opakujem, ako autorkine tak tvoje otázky sú úplne rovnaké (=otravne) 🤷‍♀️

jblheart
3. júl 2026

Začni robiť to isté ! 😀 Keď sa spýta Mama dostanem vreckové ? Neviem. Mama čo budeme jesť ? Neviem. Mama pomôžeš mi s domácou úlohou ? Neviem. Mama môžem ísť s kamošmi von ? Neviem. Mama som tvoj syn ? Neviem. 😂😂 Neviem či to pomôže ale môže to byť sranda. 😂

anonym_099153
3. júl 2026

@anonym_autor na mna isty cas pozerala dcera ako akvarijna rybicka ked som sa nieco opytala. Pritom sa tvarila ze tuho rozmysla a nic... ani to neviem nepovedala 😃 to je taky vek preslo to.

anonym_be8a65
3. júl 2026

Čo budeš jesť? Neviem.
Na tanier by som mu dala lístok s nápisom neviem. Nabudúce ti isto odpovie normálne čo bude jesť.

kacena4
3. júl 2026

v tomto veku je to normalne, tazka puberta, mne pomohlo zacat rozpravat aky som mala ja den, co som zazila potom tieto otázky nevyznievaju ako natlak a sledovacka. nieco ako zdielanie. drzim palceky

anonym_0747de
Včera o 08:24

@anonym_autor ja som dostala na podobnu otazku od psychologicky treba vydrzat to prejde. Ale je to otravne a demotivujuce.

pillowtalk
Včera o 08:46

Koľkokrát na takéto otazky aj ja odpovedám neviem. Jednoducho som prestimulovaná nechce sa mi rozprávať.. mozno ani naozaj neviem co chcem jest alebo co by som mala povedať..
A ked si trochu vyfúknem tak potom pridem sama a vrátim sa k odpovediam na otázky alebo začnem diskusiu o dni a veciach.. a to nie som teenager. Nechajte ho tak, v tom veku je najlepsie dať pokoj 😅

katkazatka
Včera o 08:55

U tinedzera este ok. Mne tak odpoveda manzel.😁

rozculena
Včera o 11:37
@anonym_aa6505

@anonym_autor U nás ešte ďalšia otázka : čo mám variť? Neviem 😁

@anonym_aa6505 napíš NEVIEM na papier a ten mu daj na večeru.Vybavené.

doda3103
Včera o 15:18

U nás takto odpovedá iba ak sa mu nechce alebo nebolo nič zazivne. Môj keď sa koľkokrát spýtam čo v škole tak rozpráva aj pol hodinu inokedy povie iba nič😁 na otázku čo chce jesť zas môj veľmi rýchlo vymyslí aj 5-6 veci🫣

anonym_8f60d2
Včera o 15:23

@anonym_autor su to otazky ktore davas dookola a ktore mu lezu na nervy. Nechce sa mu odpovedat. A ked sa mu vtieras lebo chces silou mocou komunikaciu tak sa pred nim zhadzujes. Ja by som ho nechala tak. A co jeho otec?
Skus zacat hovorit nieco, co by ho zaujalo napr aky si mala zazitok, co si z coho si smutna, co ta nastvalo… zapoj ho do nejakej spolocnej cinnosti bud nejaka spolocna praca, popros ho o pomoc alebo si zahrajte ako rodina spolocensku hru.