icon

Učiteľka nespravodlivo obvinila syna, že opísal slohovú prácu

mojemaletrdlo
16. máj 2017

Ahojte všetci,
chcem požiadať o radu, prípadne mi napíšte svoj názor, ako by ste riešili situáciu vy. Mám chalana, začína mu už puberta, bude mať 14. Slovenčinárka im zadala za domácu úlohu napísať sloh - malo to byť rozprávanie o nejakej príhode alebo zážitku, vraj by tam mala byť aj nejaká tá priama reč a niečo v zmysle "a v tom...", alebo "a zrazu..." Prácu napísal, pričom príbeh si vymyslel a nepísal to v 1. osobe, o tom ako si hlavný aktér príbehu v lese pomýlil medveďa s kravou - nedávno sme v správach videli reportáž o medveďoch na strome v Starom Smokovci. Priznávam, trochu som mu s tým písaním pomohla, je to bežný chalan, nie práve nejaký Shakespeare. Učiteľka ho obvinila pred celou triedou, vraj také dačo už čítala, a že to opísal. Jasné, prišiel domov celý hotový, vraj sa tam cítil pred deckami "ako taký blbec", a že to má prepísať, lebo ináč mu dá 5, vraj to má byť reálny príbeh, o zvieratku alebo zo športu. Nuž, zvieratko nechováme, na športy Marek moc nie je, a a písať o dovolenke pri mori, to je skôr opis ako rozprávanie. Navyše, synátor to prepísať odmieta a ja s ním vnútorne súhlasím - ide totiž o princíp. Keď to prepíše, akoby priznal, že to opísal. Viacmenej som už rozhodnutá, že ho podporím, aj keď bojím sa poprasku a očakávam výčitky učiteľky, že decko si malo urobiť úlohu samo - bez mojej pomoci. Ich triedny, mimochodom správny chlapík, vraj hovorieva, že "učiteľ má vždy pravdu", viem, že to myslí zo srandy, mno, povedzme aj zo srandy aj naozaj... Ako by ste to riešili vy? Ďakujem za reakcie. Ľubica

persica
Odpoveď bola odstránená
mojemaletrdlo
autor
16. máj 2017

@zuzana76
Vy ste učiteľka a teraz ste sa presne ukázali. Takto fungujete v školách. Jasné decko si vymýšľa a zveličuje. Tak to teda nie.

atrami
16. máj 2017

@mojemaletrdlo pisala som ti vyssie. Preco nenapise o tej krivde. Moj syn na slovencine vyslovene hladel do blba. Ucitel mu dal poznamku za nepozornosť. Tvrdo sa bil, ze on pocuval. Tak mu dal slohovu pracu. Puboš mu to ešte aj zversoval. Učiteľa skoro vystrelo. Môj sa teda neda.Ide. casto proti muru. Slovenčina mu aj ide. Gramatika pokulhava, ale inak fajn. Nenechaj syna sklonit hlavu, aj ked tu pracu neodovzda,ale nech to v sebe nedrzi.

zuzana76
16. máj 2017

@mojemaletrdlo no my sme tu nikto na tej hodine neboli, reagovala som na maslenku, ktorá chce celý incident hnať hádam až zriadovatelovi, to je podľa môjho názoru prehnané, ak sa cítite dotknutí, treba sa hlavne porozprávať s pedagógom a v kľude, nikto z nás nebol prítomní a teda nemôžeme odsúdiť ani konanie učiteľky, napisala som ako by som to riešila ja, a stojím si za tým, že učiteľ pozná úroveň vedomostí a schopností žiaka aj s prípadným zlepšením

mirro
16. máj 2017

Ja by som učiteľke stručne a jasne napísala pravdu,ako to bolo. A samozrejme by som nenechala syna sloh prepisovať. Aby mladý videl,že som na jeho strane. Iná je POMOC pri DÚ a VYPRACOVANIE DÚ za dieťa.

zuzana76
16. máj 2017

Nikto z nás nebol prítomný

janinah
16. máj 2017

@mojemaletrdlo už to tu nerozoberaj,ešte sa dozvieš,že si sloh písala ty a ešte aj odpísala odkiaľsi....porozprávaj so synom čo chce urobiť ON a podpor ho v tom...
môj je piatak,úspešne urobil prijímačky na dve najlepšie 8r. gymká v našom krajskom meste, konzultujem s dcérou učiteľkou v Kolumbiii a sesternicou psychologičkou,myslím konzultujem veci okolo učenia.....rozvíjame osobnosť,netlačíme na výkon,dávame čas a priestor aj na koníčky a detstvo...a neučíme sa s ním,ak dostane horšiu známku /2 -3/alebo zabudne niečo zobrať do školy- je to jeho zodpovednosť a ničomu sa nenaučí,ak mu bude mamka tašku dochystávať alebo ho skúšať,či je naučený...

mojemaletrdlo
autor
16. máj 2017

@atrami Ďakujem. My problémy so slovinou nemáme, ale táto téma proste nesadla. Vraj rozprávanie o lienke na zábradlí mi tu niekto odporúčal. Vtipné. Ja bych to dala, ale chalan nie. Aj z umeleckého opisu mu dala iba dvojku. A čítala som to, mal to dobre napísané a písal to sám v kuchyni, ja som varila. A nepomáhala som mu vtedy. V pohode, my to zvládneme. Chápem, že už to písať nechce. Tým by sa akoby priznal, že opisoval. Nech ohodnotí, to čo napísal. Už som sa rozhodla, aj pod dojmom niektorých dosť zlostných príspevkov. Kde sa to v tých ľuďoch berie?

terezka1947
16. máj 2017

@mojemaletrdlo pozri...ja mam taku skusenost-bola som osmacka,v slovencine som bola dobranajma sloh,no a prednasanie-chodila som po sutaziach a bola viac menej upesna
mali sme domacu ulohu,nejake rozpravanie....napisala som ju,sedela pri mne kamaratka,kt.rozhodne nebola priemerny,skor podpriemerny ziak-bola znama opisovanim,blicovanim,atd-nebola hlupa,bola leniva....
chcela si pred hodinou moju domac pozriet-ja som jej zosit dala,cez velku prestavku si cele rozpravanie opisala...nic mi nepovedala.
zacal hodina,ucitelka namatkovo vyvolala s domacou ju a mna-precitala jej ulohu-jasala....
precitala moju-vraj som ju opisala od nej
ze preco?ze sa to nerobi.....nechapavo a bez slov som tam stala
jednak sklamana zo spoluziacky,no este viac zo slovencinarky...
este som akurat povedala slovencinarke,ze preco by som prave ja opisovala?ze som to nikdy ani nerobila a ani nepotrebovala robit....a aj tak som ostala za ja.
co dodat?neviem...niektore skolske nespravodlivosti skratka treba prezit=ja by som isla za ucitelkou a povedlaa jej ako to bolo,ze neklamal-syn teda,aby siel a ze napise novu pracu,ale ze neklamal,neopisoval....ine neurobis nic

mojemaletrdlo
autor
16. máj 2017

@zuzana76 Ale prosím vás. Nezavádzajte, ja mám vlastný rozum. Ešte fajn na tejto diskusii, že co je psáno, to je dáno.

zuzana76
16. máj 2017

@mojemaletrdlo neviem v čom zavádzam ja, nemusím nadrzat žiadnej učiteľke ani žiakovi z fóra, odpísala som preto, že sa mi nezdá ok ako tu niekto obhajuje pomoc rodiča a zároveň si žiada prácu aj ohodnotiť a uznať ako prácu daného žiaka, to je podľa mňa nečestné a ja by som takú prácu tiež neohodnotila, to je všetko

atrami
16. máj 2017

@mojemaletrdlo ja ti rozumiem.nam gramatika nejde,ani to neriesim. Dohaname literaturou. Len, aby si na neho nesadla. Moj teraz pisal o ceste do Afriky, opravila som chyby a to bolo vsetko. Druhy sloh este rano. Obsah 1,gramatika 3. Kazdy pomaha svojim detom ako vie.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
vejapa76
16. máj 2017

Presne toto sa stalo mne na písomných maturitach. Moju prácu učiteľka zhodnotila slovami, že veľmi dobrá práca ale že ma pocit že čítala takú knihu...teda to čo som písala že to v tej " nejakej " knihe bolo...a preto mi dáva dvojku. No koment...

hettinka
16. máj 2017

@mojemaletrdlo syn je štvrták a aktuálne v čitateľskom denníku 34 kníh. Začali si to písať minuly rok. Nie je škola ako škola ...

zuzana76
16. máj 2017

Okrem toho slohová práca sa nikdy nedá zhodnotiť úplne objektívne, nie je to matematika, vždy sa tam prenesie subjektívny názor hodnotitela, aj keď samozrejme sú kritériá hodnotenia kde sa hodnotí niekoľko kategórií, napr obsah, gramatika, členenie a stavba atď a za každú časť žiak dostane určitý počet bodov, ale nedá sa to ohodnotiť tak jednoducho ako exaktna veda

hettinka
16. máj 2017

@mojemaletrdlo ja sa nikoho nezastávam, nepoznáme tu tvojho syna a ani ten sloh sme necitali ... ale zdá sa mi, že ty nepripúšťas iný názor ako svoj. Nechceš to aj tak s učiteľkou riešiť, ako si napísala, vezmete aj 5. Cim vlastne uznáte učiteľkinu pravdu rovnako, ako keby to prepísal.
Ja by som sa buď ozvala, alebo to synovi kázala opraviť. Ale možno aj zbytočne. Možno že už sa k tomu ani nebudú vracať. Tak o com je vlastne táto téma?

mojemaletrdlo
autor
16. máj 2017

@zuzana76 Vy ste napísali, že si to mohol vymyslieť alebo zveličuje. A to mi stačí. Zbytočne mi ďalej vysvetľujete, že ste reagovali na iný príspevok. Na iný príspevok, ale na náš prípad. V tom zavádzate. Váš postoj je jasný. Ste učiteľka. Svoje decko poznám, nezveličuje a ani si nevymýšľa. Keď dačo vyvedie, prosím, nie som od toho urobiť s ním poriadok. Ja si svoj tovar poznám. Ale aby ho niekto automaticky podozrieval, že si vymýšľa, to ma teda naštve.

6mia6
16. máj 2017

Presne toto som riesila nedavno len tak pri kave... ved tych slohov a pribehov je milion. Ucitelka musela citat uz snad o vsetkom. Nerozumiem ako sa to robi ze zistia kedy je to odpisane. Obzvlast ked je to napr. To rozpravanie.

moni73
16. máj 2017

@zuzana76
@sorciera24
Ucitelky, pisat na hodine. Wau! Vsetko by som nechala robit deti v skole - toto je spravodlive, ziadne slohy na du, ziadne du. Teda aspon ich nehodnotit.
Viete co je, mtore dieta schopne napisat. Urcite, ked je ucitel ucitelom, tak to vie... A znova mi to odhaluje boliestku nasho skolstva. Vy viete, ze jurko nie je schopny napisat sloh, ale z milosti dostane 4, 3. Preco ho tym trapime??? Alebo nech pise, len ho nehodnotme.
Zhrnute: nenavidim hodnotenie/znamkovanie.
Ps necitala som cele...

mojemaletrdlo
autor
16. máj 2017

@hettinka Ja uznávam iný názor, ako svoj. Chalan nechce prepísať a ja ho podporím. Učiteľka chce dať 5ku, nech dá. A rozhodne tým neuznávam, že to opísal. Keby to opísal, bude to prepisovať. Myslím, že jedničku ani dvojku by mu aj tak už nedala. Načo aj? Veď podľa nej je plagiátor. Pochybujem, že mu ešte niekedy sloh dobre ohodnotí. Už to bude vždy mať trpkú príchuť. A nebola som si istá, ale teraz, keď čítam tieto príspevky, nemôžem ináč.

zuzana76
16. máj 2017

@mojemaletrdlo keď niečo vyvedie nie ste od toho urobiť s ním poriadok? No ako som napísala nepoznám vás ani vaše dieťa, kľudne zveličovať mohlo, mohlo sa ho dotknúť, že ho učiteľka napomenula pred triedou, toť vsjo

moni73
16. máj 2017

@sisaka to je zmysel nasho skolstva - jednotka. Nemusis vediet, mas mat jednotku.😭

atrami
16. máj 2017

@moni73 presne. Škola, hlavne zakladna by mala byt o hladani, toho v com je dieta dobre a nie o kritike jeho nevedomosti, nesikovnosti. Ani jedno nieje vyborne vo vsetkom. Chceli by sme dokonale dieta, ktore je vyborne v matematike, slovencine, v dejinach, v telocviku, vedelo krasne spievat, kreslit....ved to je chore.

zuzana76
16. máj 2017

@moni73 aj ty si hodnotená, svojím platom, ja učím na ss, pripravujú sa na maturitu, ktorá je hodnotená, nehodnotím malé deti, kde človek ešte môže byť zhovievavý

sorciera24
16. máj 2017

@moni73 ja davam pisat slohy na du. ale cvicne, ved si treba trenovat stylistiku.....az znamkovany sloh piseme v skole.....a podla mna je z haldiska praxe a do zivota sloh dolezitejsi nez diktat.....chybu ti uz word opravi,a le ked citam niekedy muzove texty dospelych ludi na preklad....no hroza, ako sa nevie dospely clovek vyjadrovat!.....
na to je skola, uci sa v nej gramatika, stylistika, kriticky mysliet..... to yb bolo, ze ved Ferkovi nedje myslenie...tak nech nemysli, alebo ho nehodnotme...hmmmm.....tak potom budme vsetci negramotni.....
ano, som za inidivdualny pristup....ale urcite veci proste musia vsetci zvladnut...ano, niektori na 1tky, niektori na 3ky a?...nemozu byt vsetci na gymnaziach a na VS......(som za slovne hodnotenie, to by bolo skvele, ale treba si uvedomit aj svoje nedostatky....)
osobne akurat mam v triede 5 integrovanych...rozne poruchy a dys-.......radila som sa so spec. pedagogickou, ako hodnotit, aby som neublizila a td. ....niektorym dokonca nie su slohy odporucane pisat (ale pisem o deotch s poruchami).....a napriek tomu, ten sloh pisali, ccheli a mnohi napisali lepsie nez ziaci bez poruchy......
treba si uvedomit podstatu a na co nam v zivote bude.....a myslim, ze naucit sa vyjadrovat je dost dolezite....

zuzana76
16. máj 2017

@atrami a prečo by dieťa nemohlo mať na vysvedčení aj trojky, veď to je len číslo, nejaká klasifikácia jeho vedomostí, alebo napr percentá, matematiku vie na 90 percent slovenčinu na 60, dejepis na 76 a hotovo, nechápem ten strach z hodnotenia, pritom dennodenne hodnotíme sami seba, druhých slovne, peniazmi, šéf hodnotí zamestnanca, platom alebo každoročným hodnotiacim rozhovorom, kde sú presne dané kritériá seba hodnotenia zamestnanca a jeho nadriadeného

mirage
16. máj 2017

@sorciera24 fu.. na to, ze ucis slovencinu ...mas zvlastny pisany prejav na nete...

zuzana76
16. máj 2017

Celkovo nechápem strach z hodnotenia, už aby sme teda nikomu nič nevraveli, kde má medzeru, v čom sa zlepšiť, lebo všetci sú precitliveli, nepoviem ani kolegyni, že jej pristane nový účes, lebo ju hodnotím, alebo že tá sukňa ju rozširuje a nerobí jej peknú postavu, lebo veď sa môže uraziť, čudná doba toto

sorciera24
16. máj 2017

@mirage ano, tu pisem rychlo a prisposobujem sa vacsine......interpunkciu tu neriesim;)rada pouzivam tri bodky a mam malo casu......(forum MK....)