Učiteľka nespravodlivo obvinila syna, že opísal slohovú prácu
Ahojte všetci,
chcem požiadať o radu, prípadne mi napíšte svoj názor, ako by ste riešili situáciu vy. Mám chalana, začína mu už puberta, bude mať 14. Slovenčinárka im zadala za domácu úlohu napísať sloh - malo to byť rozprávanie o nejakej príhode alebo zážitku, vraj by tam mala byť aj nejaká tá priama reč a niečo v zmysle "a v tom...", alebo "a zrazu..." Prácu napísal, pričom príbeh si vymyslel a nepísal to v 1. osobe, o tom ako si hlavný aktér príbehu v lese pomýlil medveďa s kravou - nedávno sme v správach videli reportáž o medveďoch na strome v Starom Smokovci. Priznávam, trochu som mu s tým písaním pomohla, je to bežný chalan, nie práve nejaký Shakespeare. Učiteľka ho obvinila pred celou triedou, vraj také dačo už čítala, a že to opísal. Jasné, prišiel domov celý hotový, vraj sa tam cítil pred deckami "ako taký blbec", a že to má prepísať, lebo ináč mu dá 5, vraj to má byť reálny príbeh, o zvieratku alebo zo športu. Nuž, zvieratko nechováme, na športy Marek moc nie je, a a písať o dovolenke pri mori, to je skôr opis ako rozprávanie. Navyše, synátor to prepísať odmieta a ja s ním vnútorne súhlasím - ide totiž o princíp. Keď to prepíše, akoby priznal, že to opísal. Viacmenej som už rozhodnutá, že ho podporím, aj keď bojím sa poprasku a očakávam výčitky učiteľky, že decko si malo urobiť úlohu samo - bez mojej pomoci. Ich triedny, mimochodom správny chlapík, vraj hovorieva, že "učiteľ má vždy pravdu", viem, že to myslí zo srandy, mno, povedzme aj zo srandy aj naozaj... Ako by ste to riešili vy? Ďakujem za reakcie. Ľubica
@ema234 moje deti sa neučili a neučia pre známky. Známka je odraz ich vedomosti, nevidím žiaden benefit v získavaní lepších známok ako si dieta zaslúži. Od učiteľky očakávam tiež férové známkovanie, žiadne prižmurovanie oči, či naopak, zatiaľ som problém nemala a to už mám jedno dieťa na univerzite. Svojim deťom pomôžem len s pochopením problému, jeho vysvetlením, názornym príkladom, robím to preto, aby čo najlepšie pochopili problematiku a mohli na tom stavať ďalej, určite by som im nepomáhala riešiť príklady, písať prace a pod. za účelom získania neoprávnene lepšej známky.
@sisaka tak presne
@mojemaletrdlo teraz už by som to riešila priamou komunikaciou a vylozenim kariet na stôl. A do budúcna tým, že dieťa nechám popasovať sa s problémom a pomôžem mu minimálne. Ozaj len s vytvorením príbehu... Každé dieťa je na niečo iné, ale hlavne my rodičia nemáme byt zameraní na známku, ale proces učenia a to, akú kompetenciu, schopnosť si tým rozvíja 😉
Nechcem zastávať postoj učiteľky, vyhlásiť len tak o niekom, že klame, je jedna z technik manipulácie a mobingu. O prifesionalite sa v tomto prípade hovoriť nedá. Minimálne si to mala prebrať len s ním, medzi štyrmi očami.
Čím skôr zareaguje štvrtok, tým lepšie. Aby si jej podozrenie nepotvrdila nadobro :-/ Ono pravda je vždy len jedna, ale sú situácie, keď je to jedno a dôležitejšie pre ľudí je, ako to celé vyzerá... Bohužiaľ 😔
@mojemaletrdlo ten "štvrtok" je tam omylom 😀
@zuzana76 k tej spravodlivosti... Ja moje deti vediem k tomu, aby sa naučili zmieriť s nespravodlivosťou v škole, ktorá je presne taká ako v živote. Urobiť si svoju prácu a ostané nechať na vyššiu moc. Ostatné sa ich totiž netýka. Oni vedia, čo preto urobili, ja viem, že sú pracovité a iné nás nezaujíma.
Dcéra je deviatačka a dokáže sa povzniesť aj na zmeny nálad učiteľov. Často sa rozprávame o tom, aká je to ťažká práca, že to niekedy nemyslia osobne, len systém a v našom v školstve a je v na nič, že musia tento systém nejako pretrpieť... 😕 smutné, ale je to tak. Život býva nespravodlivý. Občas. Ale občas sa všetko v širšom meradle a dlhšom časovom úseku vráti tam, kam patrí... 😉
@sandey teiž by som išla za učitelkou a povedala jej pravdu ako to bolo
ALE takáto pomoc pri 14-ročnom už sa mi normálna nezdá. No neviem do akej miery pomáhala mama synovi ale ak dieťa niečo nevie, nechápe, OK , vysvetlím ale sloh by mal každý vedieť napísať sám. Ako ho napíše, tak bude. Nie každý je Shakespeare. Poprípade by som skontrolovala pravopis. Potom tie decká nevedia nič samé napísať.
Pamätám si ako mala dcéra na prvom stupni napísať opis rastliny alebo nejakého zvieraťa. 2 hod. na tým sedela, kým sa rozhýbala. Zadanie úplne jednoduché a nebola toho schopná, tak som jej pomohla, ale iba v tom že som ju navádzala čo má písať - ako vyzerá, akú má farbu a pod. Do viet si to dávala sama. Všetky slohy ktoré písali, musela písať sama, ja som skontrolovala max. pravopis. Teraz nemá problém napísať hocičo o hocičom. Mám kamarátky a tie deťom písali komplet celé slohy a tie decká nevedia nič iné iba smailíky posielať. Keď majú napísať niečo súvislé, tak sú v koncoch.
@moni73 Reagujem na tvoj príspevok :
A este jeden od dcery zo skoly. Z informatiky mala prvy polrok 2 znamky - 2 jednotky. V den klasifikacie (nebola v skole) jej do ziackej naskakali styri 5tky a uzavrela sa znamka 4. Na moj dotaz, ci je moje dieta natolko hlupe alebo je to za veci, ktore sa robili v dni ked chybala som dostala odpoved, ze b/ je spravne. Moja odpoved znela, ze radsej prijmem 4 s tym, ze viem, ze vie ako neopodstatnenu jednotku. S prekvapenim neskor skonstatoval, ze to vie a na konci roka to bude za jedna. A co? Zrutil sa svet? Tak mala v 5tej triede zs styrku - mne sa podarila az na gympli.
Môj názor :
Zaujímavé. A toto je podľa teba v poriadku? A čo robili celý polrok, keď za jeden deň, pravdepodobne na jednej vyučovacej hodine robili niečo, čo bolo hodnotené štyrmi známkami? Prepáč, ale rozumiem tomu správne ? Dostala štyri päťky len preto, že práve v ten deň nebola v škole? Veď to nebolo hodnotenie jej vedomostí, dostala tie známky len preto, že nebola v škole. A ty tu ešte vystupuješ ako nejaká hrdinka, že si to prijala, že to je OK? A čo robil s deťmi ten učiteľ po celý ten polrok? Takto vyzerá naše školstvo? Ja žasnem. Veď snáď majú preberať učivo priebežne a byť aj priebežne hodnotení? Keby vymeškala 3/4 vyučovacích hodín z daného predmetu, mala by byť osobitne preskúšaná, ale to čo píšeš ty, vyzerá dosť divne a určite to tak nemôže byť. No, nech mi ešte niekto hovorí o ťažkom učiteľskom povolaní. Vyzerá to skôr tak, že učiteľ je pán a robí si, čo chce!
@ema234 dufam, ze srandujes.
no...ja som minule pocuvala mamku tretiacky a ta vravela,ze deti maju urobit projekt=teda,tych projektov je vela,co maju robit...a prave ten riesil cisticku vod-ze si maju hladat na internete clanky o tom a napisat a nakreslit obrazok
neviem,ja mam male deti este....mozno su deti teraz vyspele,ale ona musela dieattu pomahat....
a jednoducho-ucia a riesia domace ulohy a zadania aj rodicia....ci chcu,ci nie...starsie deti ok,ale preco davat niektore zadania druhakom,tretiakom?
neviem-mozno vy,co mate vacsie deti mi odpoviete,opravite ma....len pre mna je to nepochopitelne...lebo stale vacsie naroky sa kladu na male deti a neviem,mne to ok nepride
mne sa raz stalo a to uz bolo na VS, ze mi docent po skuske z chemie tiez pred vsetkymi povedal, ze som si zrejme bola cez vikend po otazky u cviciacej, nakolko som urobila skusku na plny pocet bodov. bolo to v prvom rocniku. tak ma tym dorazil ze ako prve mi napadlo a asi to bolo dobre, ze ked mi neveri, moze sa hned zacat pytat a ja mu kludne otazky zodpoviem. docent si utrel usta a zapisal mi 1. ale asi keby som nebola vtedy taka suverenna, tak by to bolo dopadlo mozno aj horsie.
Tiez by som si stala za svojim.
Inak, co tu pisu niektore, ze 14 rocnemu pomahat so slohom. Tak chlapec sa ta opyta, tak je normalne, ze mu pomozes. Moj muz ma cez 40, vsetky ziadosti, staznosti, recenzie u nas pisem ja, lebo ja som pisatel, muz potom uz iba telefonuje, lebo on je ten pokojny.
Inak, my doma tiez len krutime nad slovenskym skolstvom. Ja som bola na zakladke ohodnotena ako sproste dieta, lebo som dlho, dlho nevedla pisat. V uk mi v 25 (?!) prisli na to, ze mam tazku dysgrafiu a bolo zazrakom, ze som sa naucila pisat. Paradoxne, na pocitaci, mi to problem nerobi, som velmi prakticka co sa tyka jemnej motoriky, ale pero do ruky je moje utrpenie.
Moj muz bol vzdy ze zdravy stvorkar, pravidla slovenskeho pravopisu som mu az ja vysvetlila formou, ze ich pochopil.
No a na zaver? Ja dnes sefujem oddeleniu v nemocnici v Londyne, muz je najlepsim plynarom v jeho firme a vzdy ho volaju na trouble shooting.
Viem, ze som sa rozpisala, ale nenechaj, aby nejaka zakomplexovana ucka ubila tvojho syna. Ja ucim studentky osetrovatelstvo, ti poviem, niekedy je to o moj zdravy rozum. Ale ked nieco niekomu 6 krat vysvetlujes a stale to nechape, tak nebude on ten sprosty, ale budes to ty, lebo mu to nevies poriadne vysvetlit.
Velmi vam fandim, ziadnu pracu neprepisovat, mozno by som napisala ucke, nech si svoje komplexy nevybija na mojom synovi, a ak ma nejake podozrenie o plagiatorstve, nech najprv predlozi dokaz.
Taktiez by som pozadovala ospravedlnenie.
@ema234 len sa smej 🙂 ale skúsila by si jeden deň a na druhý by si kvôli takej práci ani nevstala z postele 😉 aupairka od teba za hodinu zoberie viac. A to ti len prízemie deti aby to nejako prežili kým sú bez rodičov. Milujem takéto komenty. Ty by si si trúfla asi byť aj lekárka, baníčka, alebo vyliezť na žeriav však? 🙂 na Slovensku je to móda. Nevážiť si prácu druhého o ktorej nemáme ani šajnu ...
@terezka1947 idu s dobou...
@sisaka teiž svoju dcéru učím že známky nie sú podstatné a niekedy nie sú ani odrazom vedomostí. Dcéra bola dosť nešťastná keď na strednej už nemala čisté. Tak som jej vysvetlila:
pôjdeš na pohovor. Nikto sa ťa nebude pýtať na vysvedčko. Každý ťa posadí za PC a ukáž čo vieš. Čo ti pomôžu vtedy jednotky, keď budú vybavené a ty tie vedomosti nebudeš mať. Radšej mať 2-3, ak je učiteľ prísny, niekedy sa nedajú dostať jednotky, ale mať tie vedomosti. Lebo keď ich ukážeš, tiež nikoho nebude zaujímať čo si mala na vysvedčko.
Teraz jej hrozí 2-3 z AJ. Aže ona chce 1. No čo treba spraviť? Učiť sa. Veď neovláda polovicu toho čo sa učili. Za účasť na hodine sa známky nedávajú. Chcela by jedna ale učiť jazyky ju nebaví. No tak nech neráta s jednotkou. Odborné predmety ju všetky bavia, tam má samé jednotky. Ale viem, že tie potrebné vedomosti má. Tak načo jej je jednotka z AJ keď reálne tú AJ poriadne nevie?
Väčšina ľudí berie automaticky všetkých čistých jednotkárov ako šikovných, múdrych a geniálnych a pritom sú to niekedy vybavené známky.
Ešte ma napadla jedna vec. Začali so strojopisom. Veľa detí písalo dvojmi prstami a mali jednotky. Dcéra sa snažila podľa prstokladu a zo začiatku mala 2-3. Bola z toho nešťastná že jej to kazí známky. Chcela aj ona dvomi prstami. To som jej zatrhla. Veď načo jej je jednotka, keď u zamestnávateľa, kde sa to bude vyžadovať, nebude vedieť písať desiatimi? Bude sa oháňať jednotkou na vysvedčení? To jej asi nepomôže. Trénovala a už má jednotky. Teraz im učitelka pri písomke povymieňala písmená na klávesnici. No ako to dopadlo? Dcéra 1, tí čo podvádzali 4-5. A vtedy pochopila prečo som jej to zatrhla.
@terezka1947 budem trochu dlhšia, ale musím 🙂
ja osobne si myslím, že pri dnešných technických možnostiach a IT kompetenciách detí, nie je problém urobiť kompiláciu informácií na nejakú tému už aj prvákovi. Už 2-3 ročnē deti frčia na mobiloch, tabletoch, predškolakom tatko kúpi PS... Otázka ostáva, či tá úloha nie je ťažká aj pre rodiča 🙂 Dnešná generácia rodičov totiž nebola vedená k samostatnej tvorivej činnosti a sú doslova stratení ak majú s prepáčením upliesť z h...a bič (sorry, ale výstižnejšie prirovnanie mi nenapadlo 🙂. Vidím to aj v triede mojej dcéry. Aj napriek tomu že je to 8 ročné gymnázium, na každom rodičku počúvam frflanie na učiteľov, čo všetko robia zle. Deti sú nesamostatné a niektoré doteraz neschopné pripraviť sa samostatne do školy.
To, čo tu mnohé nazývate "pomoc", je medvedia služba, z ktorej možno máte dobrý pocit, ale dieťaťu to neprospieva. Všetko čo zvládne samo, posilňuje jeho zdravú sebadôveru, bez ohľadu na to, aké je hodnotenie v škole (a bez ohľadu na to, ako sa pri tom tvári 😉 Deti predsa vedia ako na rodiča, ak si chcú niečo uľahčiť 😉 Cieľom nie je hodnotenie ale poznanie, skúsenosť, hľadanie a nachádzanie spôsobov. TO budú do života potrebovať. Ak ich nenaučíte tvrdo na sebe pracovať, celý život budú mať pocit neúspechu a zastavia sa pri prvej prekážke, demotivovaní a stratení... Zatiaľ čo ich predbehnú tí, ktorí sa naučili dopracovať k výsledkom samostatne.
Viem, že nie každý rodič má schopnosť či potenciál byť sprievodcom dieťaťa pri objavovaní. Ale môže mu poskytnúť aspoň morálnu oporu a istotu, že napriek akýmkoľvek výsledkom v jeho "bádaní" sa ich vzťah nemení a hodnota dieťaťa ostáva pre rodiča nemenná a jeho budúcnosť je otvorená a pre všetkých neznáma. Len ono ju určuje. Žiadne "škatuľky" šikovných či nešikovných detí 😉 Čiže, "ľúbim ťa aj keď sa ti nedarí, všetko je o.k. Len pekne vytrvalo pracuj, ja ti verím..." 🙂
@kvetinka75 ja som presne tak dopadla na strojopise. Keď sme mali diktáty na čas, večne som bola druhá, tretia... Ale jediná som písala desiatimi. Štvalo ma to, ale čosi má držalo, aby som nepopustila. Dnes som na seba hrdá, že som sa "nespustila" 😀
@montemotherone no...v podstate mi hovoris z duse
ja som len chcela vediet ako to je pri tych detoch,kt.v ZS zacinaju...ci je to naozaj take hrozne,ze rodicia musia za deti spracuvavat projekty....
ja osobne si vela veci vsimam v skolke,kedze len s tou mam skusenost zatial
bud su deti ofukovane alebo druhy extrem,mamicky im vybavia este aj miesto v skolkarskom vystupeni na MDZ
kazda mamicka by chcela,aby jej dieta bolo najlepsie,najkrajsie,najsikovnejsie....ale realne....sme my,mamicky take????😀
nie sme...takze aj deti mame normalne,cize obycajnych cloviecikov a je na nas akurat to-podla mna-objavit v nich tu ich vynimocnost a snazit sa ju podporit
ale zaujimave je pozorovat jeden extrem v nasej mladej popolacii-v MS-ze deti cca 5,6r. sa nevedia same obleict,nevedia si utriet zadok,nevedia sa slusne pozdravit,nevedia,ze maju niekde vydrzat ticho sediet par minut.....nevedia uplne zakladne veci,aaaale mamicky sa chvalia s ich anglictinou,pracou s PC=to mi pride minimalne divne
opatlen moj skoromny nazor-divne,nieco sa niekde preskocilo,ci nie?
lebo ak sa dieta nenauci zakladne veci,nenauci respektu k rodicom,ci nejakej situacii,urcitym ludom,kedy sa to uz nauci?
neviem....ozaj,asi som stara skola,ale za mna treba zacat u deti prave v skolke z roznymi vecami a potom sa nestazovat iba na ucitelky
ano-aj ucitelky su iba ludia,moze sa aj mylit,aj byt zle,aj zasadnut,aj kadeco....ale aj to uci deti zivotu-ide o to,ci my pozname dieta a vieme,ze je to jeho chyba,ci ze je to chyba ASI ucitela,ale ukazeme ako riesit aj toto,tuto situaciu
v zivote deti pridu aj sklamania,aj ferer jednanie....ale ked s nimi budeme situacie riesit od zaciatku,myslim,ze budu postupne pripravene na zivot
sorry ale co je za argument, ze ucitelke je obsah prace POVEDOMY? mne su povedomi skoro vsetci ludia, vratane tych, ktorých na stopro vidim prvy raz v zivote. co to dokazuje? absolutne nic.
dojmy a pojmy netreba zamienat...
je to neprofesionalne od ucitelky-ale zas aj ucitelia su ludia, takze syna by som v nepisani podporila, 5 nech mu da a ide sa dalej. ak by bol z toho nafuknuty problem-lebo to casto v skole radi, isla vysvetlit.
@terezka1947 no veru, aj skôr treba začať... Nechcem, aby to vyznelo ako kritika rodičov. Sama som rodič aj pedagóg. Snažím sa vnímať veci v širších súvislostiach. Do istej miery chápem ten liberálny štýl výchovy, ktorý sa objavuje u mladých rodičov. Ich rodičia a často aj oni, zažili tvrdú komunistickú výchovu, kedy sme mali ten priestor až príliš vytýčený, ruky za chrbátom, hovoríš, keď sa ťa pýtajú... NIKDY nepoviem, že sa tie časy majú vrátiť. Aj tamto aj toto sú extrémy. Jedinou cestou je vľúdna, láskavá ale dôsledná výchova založená na tradičných morálnych princípoch. Tie sa ale veľmi potierajú a do popredia vystupuje dieťa, ktoré je na piedestále nad všetkým a všetkými ☹ celé zle. Pre rodičov, pre spoločnosť ale hlavne pre dieťa. Dieťa ktoré sa naučí pracovať s prirodzeným egocentrizmom, naučí sa vážiť si samé seba, ale aj svoje okolie. Chce to ale veľa veľa usmernovania, príklad rodiča, jeho čas... A to je dnes uzkoprofilovy tovar :-/
Stretávam mnoho tápajúcich a hľadajúcich mladých rodičov, na ktorých vidím, akí sú neistí, vydesení, čo robia správne, čo nesprávne. Na to ale neexistuje univerzálna odpoveď. Len akýsi smer. Musím vedieť len to, čo chcem z dieťaťa vychovať a hlavne ako má prežiť svoj život bez mojej supervízie... Čím skôr ich to naučíme, tým lepšie. Mám dosť príkladov z okolia, keď matky, samotné ešte v produktívnom veku, žijú život svojich dospelých detí, ktoré často nie sú schopné vybaviť drobnosť na úrade, či poslať doporučený list 🙂 ...a vtedy som taká hrdá na svoje deti 😀 ...ale priznám sa, že im to malo hovorím ☹
@terezka1947 tiež mám niekedy pocit, že sa deti učia niečo úplne iné než by mali. Tiež sa niektoré mamičky chvália, ako deti ovládajú PC a inú techniku ale šnúrky si zaviazať nevedia. Deťom na 1. stupni kupujú na suchý zips, lebo tie šnúrky sú také nekvalitné teraz, nedajú sa zaviazať. Ale že sa to deti neučili, to už nepovedia. Neviem na čo je malému dieťaťu mobil, tablet. Dieťa, ktoré rodič ráno do škôlky/školy prinesie aj ho vyzdvihne. Na čo potrebuje to dieťa mobil? Že ak by sa niečo stalo. A načo sú tam učitelky? Veď tie sú za tie deti zodpovedné a keby sa aj niečo stalo, má to riešiť dospelá , zodpovedná osoba a nie dieťa volať rodičovi. Aj tak pochybujem že by nastala taká situácia, aby rýchlo muselo dieťa volať rodičovi.
Minule sa ma pokladníčka, mladá baba pýta: to máte kel?
Ja: áno
ste si istá?
Ja: áno
nie je to kapusta?
Ja: nie
otočila sa a pýta sa druhej mladej pokladníčky
je to ozaj kel?
a čo ja viem? nablokuj
V tom sa spoza mňa ozve jedna staršia pani:
Ako je možné že v dnešnej dobe, keď aj 2 ročné dieťa vie ovládať PC, TV a iné technické ,, vymoženosti,, dospelé dievčatá nevedia rozpoznať kel od kapusty, či to doma nejedia? A oni obidve, my nevaríme, nenakupujeme tak nevieme. Stačilo mi.
Ale umelé 5 cm nechty, farbené obočie, až ma miklo pri pohľade na ňu, to nesmelo chýbať.
len k tym projektom- niekto tam hore- rozumej ministerstvo skolstvo- si asi vsimol, ze na "zapade" deti v skolach vypacovavaju projekty... tak to predsa treba zaviest aj u nas, len u nas sa to mina asi ucinkom, bo vacsinu asi ozaj robia rodicia, nas system nie je zamerany na vyhladavanie a spracovavanie informacii, na ucenie sa argumentovat, vyjadrovat slusne nazor- u nas sa ide stale klasickou frontálnou výukou. a k tomu sem tam, ze ved nech sme pokrokovi, sa detom hodi akoze projekt- spominana cisticka vod, a pod.
u nas mal syn nieoc ako projet prvýkrát v druhom roc., tak to ponal po svojom, mne to ani neukazal. potom prisiel zo skoly a hovori, ze to mal asi najhorsie, deti tam mali ponalepovane, vsleijake 3D obrazky- no jeho to ani nenapadlo, mna tiez nie, ja som ziak socializmu, u nas boli len ulohy, ziadne projekty, cize dcao tam pokreslil len...
tak sa poucil a na dalsich chce moju radu, lebo to nechce mat najhorsie.

Sla by som za ňou osobne a slušne, bez hádok, ironie, vysvetlila ze tu pracu neopisal, nakoľko vy ako matka ste mu s pribehom pomohli (ze ste sa rozprávali o tom, nie ze si mu ju písala) len pomohla tvoriť príbeh, s tým ze on sam to napísal a ty ako rodič si mu len pomohla gramaticky opraviť chyby...ale žiadne hadky, zvýšený hlas, obviňovanie...lebo si môže na nho zasadnut, to nerob ale určite neodporúčam písať domácu znova , môžeš jej aj povedat ze ti crla tato situácia je ľúto pretože syn prišiel veľmi smutný nakoľko si dal na tej prace záležať a takto to dopadlo....