Učiteľka nespravodlivo obvinila syna, že opísal slohovú prácu
Ahojte všetci,
chcem požiadať o radu, prípadne mi napíšte svoj názor, ako by ste riešili situáciu vy. Mám chalana, začína mu už puberta, bude mať 14. Slovenčinárka im zadala za domácu úlohu napísať sloh - malo to byť rozprávanie o nejakej príhode alebo zážitku, vraj by tam mala byť aj nejaká tá priama reč a niečo v zmysle "a v tom...", alebo "a zrazu..." Prácu napísal, pričom príbeh si vymyslel a nepísal to v 1. osobe, o tom ako si hlavný aktér príbehu v lese pomýlil medveďa s kravou - nedávno sme v správach videli reportáž o medveďoch na strome v Starom Smokovci. Priznávam, trochu som mu s tým písaním pomohla, je to bežný chalan, nie práve nejaký Shakespeare. Učiteľka ho obvinila pred celou triedou, vraj také dačo už čítala, a že to opísal. Jasné, prišiel domov celý hotový, vraj sa tam cítil pred deckami "ako taký blbec", a že to má prepísať, lebo ináč mu dá 5, vraj to má byť reálny príbeh, o zvieratku alebo zo športu. Nuž, zvieratko nechováme, na športy Marek moc nie je, a a písať o dovolenke pri mori, to je skôr opis ako rozprávanie. Navyše, synátor to prepísať odmieta a ja s ním vnútorne súhlasím - ide totiž o princíp. Keď to prepíše, akoby priznal, že to opísal. Viacmenej som už rozhodnutá, že ho podporím, aj keď bojím sa poprasku a očakávam výčitky učiteľky, že decko si malo urobiť úlohu samo - bez mojej pomoci. Ich triedny, mimochodom správny chlapík, vraj hovorieva, že "učiteľ má vždy pravdu", viem, že to myslí zo srandy, mno, povedzme aj zo srandy aj naozaj... Ako by ste to riešili vy? Ďakujem za reakcie. Ľubica
@kvetinka75 a to ešte nevie, že v Česku volajú kel kapusta. To by už nerozchodila 🙂
@moni73 nepoplietla som nič, asi zle vysvetlila. U nás sa to volalo vymeniť klávesnicu. Im vymenili písmenká na klávesnici, aby neboli uložené tak, ako sú bežne, prelepili im to nálepkami, pretože keď píšeš desiatimi tak nepozeráš na klávesnicu a automaticky píšeš, vieš , kde ktoré písmenko je.
Kde je A bolo nalepené napr. Z.
Na Z-etku bolo napr. C a pod. Ale písalo ako Z. Len zvrchu bolo iné písmeno, ako skutočne napísané, keď si stlačila tú klávesu, či ten kláves?
@montemotherone som si to hneď predstavila - no jo je to kapusta ale musí to bít odvážené jako kel.
A prečo?
Ty brďo, ja by som od tej pokladne ani neodišla.
kamarátkina známa bola v Čechách a pýta si
- malinovku
čašníčka - malý čo?
No idem do kolien, keď mi hovorí zážitky,
@kvetinka75 jaaaj, chapem-chapem😊
@montemotherone jaaaa neviem,ti zatracovani komunisti=bud je vsetko zle alebo zase dobre
ono,aj vtedy boli ucitelia a ucitelia a mnoho mladych ludi vychovali-aj nas.....nemyslim,ze ta vychova bola iba zla
jasne,boli nejake obedzenia,atd-a bol ursitu smer vychovy,ale aj to niektori ucitela vedeli sikovne zakamuflovat
ale zase...kazdy moze vychovavat iba za seba a podla seba....nemozem chciet vychovane dieta,ked rodicia nevedia,co sa patri a co nie
a neprospieva tomu celemu ano doba,kedy egoizmus je tak sikovne schovany za sebarealiaciu,sebaprezentaciu a vlastny nazor,vlastny zivot,nulove prisposobovanie sa,ze neviem....
mali by sme si naozaj ako rodicia vstupit do svedomia a snazit sa o vychovu buducej generacie....lebo mam pocit,ze my deti vychovavame proti sebe
@montemotherone ano mali sme taku na vyske, ta bola vlastne ucitelka matematiky,ta vedela zahlasit to je horsia praca jak v bani, no do kolien. Vidim u nas na zakladke ako chodia ti ucitelia skoro domov a az taky zly plat nemaju. Mna by taka praca nebavila.
@ema234 nie je učitel ako učitel a škola ako škola. Mám ale 4 kamarátky učitelky. Na SŠ. Jedna učí tak že raz ide na ôsmu, raz na 11-tu, alebo je už o 11-tej doma. Nikdy nie tak že ide ráno a príde až po obede. A to si pomedzi ,,okná,, stihne vybaviť, čo potrebuje.
Druhá každý deň už o 7,30 v práci a nikdy neodíde pred druhou. Každý deň končí 7.hodinou , potom ešte nejaký ten krúžok, teraz maturity, býva dlhšie, chodí aj na iné školy. Cez prac. dobu nevíde z budovy, lebo cez volné hodiny opravuje písomky alebo si niečo chystá, nech nemusí doma. Skrátka využíva prac. čas na maximum+zastupovanie.
2 učitelky na dvoch rozdielnych školách a 2 rozdielne pracovné kolotoče a prístupy k práci.
@ema234 teba by ta praca nebavila, ale kvalitnych ucitelov chces 😝 a este aby pre spravodlivost robili tych 8 hodin denne, aby neboli darmozraci, vsakano 😂 asi si neuvedomujes, ze ucitel nepride len tak z fleku na hodinu a osvietene zacne vysvetlovat latku. ucitel si musi urobit pripravy, co s ktorou triedou ide preberat, aktualizacie v danej problematike, ake ulohy budu mat vypracovat, atd. tiez opravovanie pisomiek zaberie dost casu, napriklad. k tomu su este porady a rodicovske. ALE - co je na "nezaplatenie" a hodinami sa vycislit neda - je ta zodpovednost za ziakov, potreba udrzat ich pozornost a nieco ich naucit.
len skus vyjst pred partu pubertakov a zacat im vysvetlovat take dejiny stredoveku... 😅
@ema234 a vieš čo robia doma? Na rozdiel od iných zase sa venujú svojej práci.
Na odľahčenie... http://www.doba.sk/2017/05/14/20-genialnych-nap...
Nečítala som celú diskusiu, lebo nevládzem. Ja som tiež mala problém so synovou profesorkou, bolo to na jeho strednej. Mohol spraviť hocičo jej to bolo zle. Vždy som vravela že je to krava, len syn mi nedovolil poriešiť ju. Ked prepadol, jeho nová učiteľka mi do očí povedala že čakala nejakého zlosyna, a prišla na to, že je to perfektný chalan.No čo povedať, ano, sú aj takéto kravy, ale ja som si za svojim synom vždy stála.
Aj tu je kopa učiteliek. Ved ona nepísala tú prácu, len mu pomohla. Čo je zlé na tom, ked matka trochu usmerní dieťa v du? Ach jaj
@majaxy áno , žial sú aj také, ale prečo ste to nechali zájsť až tak ďaleko že prepadol? Dcéra tiež nechce a nikdy nechcela aby som riešila s učitelmi jej problémy ale keby to zašlo už takto ďaleko, veru riešila by som. Aby to, že učitel je taký zašlo až tak ďaleko, to by som veru nedopustila.
No respektovala som syna. Neviem či to bolo dobre alebo nie,je z neho samostaný šikovný človek.My rodičia chceme pre deti to najlepšie, prinášame rozhodnutia v tom duchu. Či sú správne, ktovie....
Chlapec ma už 14 rokov .nechapem preco by si mala volat ucitelke a vysvetľovať ako ti tu radia. Ved je to velke dieta moze ist aj sam za pani učiteľkou. Mamicky vsetko riesia za svoje deti.taky chlapec uz musi mat nejaku tu zodpovednost.
@majaxy nie je na tom nič zlé ale povedzme si úprimne, nám pomáhali v tomto veku rodičia s úlohami? Možno keď sme niečomu nerozumeli. Ale nie písať slohy a robiť ,,iné,, úlohy. My sme tiež mávali rôzne ,,projekty,, - herbár, čitateľský a pod.. A všetko som si robila sama. Net nebol tak hor sa do knižnice. Vyhľadať, prečítať, zapísať. A v dnešnej dobe 14 roční vedia toho veľmi veľa hlavne na PC -rôzne technické veci, úpravy a pod. Neviem ako sa to odborne volá a nevedia napísať sloh? veď nemusí byť najlepší. Ja učím dcéru, nie byť najlepšia, lebo nie vždy sa to vo všetkom dá ale vedieť si vždy poradiť a spoľahnúť sa hlavne sama na seba.
@zltyslonik urcite mamicke neodporucam prichadzat s ucitelkou do hadky...je to pre dobro jej syna.........veci sa daju v klude vydiskutovat a nedavat jej prilezitost aby si nedajboze na neho zasadla ale ako to ona bude riesit je uz jej vec, ona ako matka by mala vediet co urobit
@bmuller vies co je horsie, je malo takych ucitelov. Ja si este takych pamatam. U nas dokonca si ucitelky posuvaju materialy, naco sa pripravit, staci vyuzit existujuce materialy a ak nejaky ucitel vyboci a ukaze, ze sa to da aj inak zaujimavejsie, jednoucho ho vystvu. Moj syn je pravidelne na koberci, lebo si dovolil oponovat ucitelke. Ako priklad uvediem. Kedy skoncila 2. sv vo svete, vsetci dostali jednotku za majovy datum on gulu za septembrovi. Obhajil si to, jemu jednotku uz dala, ale ostatnym ju nechala tiez. Nastastie to prijala ako fakt. sice na nom sedi, ale on zasa vie.
@kvetinka75 Inak neľutujem,syn si posledný rok na strednej s novou učiteľkou užil, prišiel na to že škola nie je taká zlá, zapájal sa dokonca do mimoškolských aktivít, len škoda že celá stredná neprebehla v tomto duchu, lebo na vysokú aj tak odmietol ísť,
Ohladom pomoci detom. Syn druhak, stale okladal projekt. Nakoniec sa zapojil do neho jednym obrazkom. Urobila som ho ja, ale tak, aby bolo vidietelne. On znamku nedostal. A mne dnes poslala odkaz.,, Pozdravujem mamicku a pisem velku jednicku." Maly pochopil. Myslim, ze to je trocha navod, ako riesit tuto situaciu. Uz si robi sam novy projekt.
@persica Z jedného, ale nepamätám už ako to bolo a s komisionálnymi, či aj tam ho nepustila, alebo on si postavil, hlavu...Neviem, len viem že som minule stretla tú kravu, ona sa mi pozdravila, ja som otočila hlavu. Najradšej by som jej bola vypálila, ale moja pomsta bola, že som sa jej nepozdravila.... No a teraz si ja pripadám jak krava
A to sú už roky, ale vidím to ako šikanovanie zo strany učiteľky, a to len tak ľahko nezabudneš.Môj syn sa len zasmial, a nechápe prečo sa ja tak trestám, lebo ja pozdravím aj bezdomovca, ked ho poznám, a potom som sa trápila že ako som sa zachovala 🙂
@mojemaletrdlo zial, ucitrlom niekedy skutocne nevyhovies. Sestra mala obrovsky problem s ucitelkou na V
@mojemaletrdlo na VS. Raz si na cviku puatila usta a povedala svoj nazor a uz to islo... Ucitelka ju systematicky nicila, ziadna jej praca nebola dobra. Na konci semestra si ucitelka zrazu zmyslela, ze ku skuske psti len toho, kto urobi obrovsky projekt. Temu si mohli vybrat, postuo mal byt taky, ako sa ucili. Dala im na to tyzden, pricom vypracovanie prace malo cca 30 stran! Kedze je to odbor, v ktorom pracujem, sedeli sme nad tym so sestrou cely tyzden kazdy vecer niekolko hodin. Sestra pracu odovzdala. Po tyzdni sme jej ucitelka zadrela, ze ju nepusta ku skuske, lebo ta praca je plagiat! Ze ona si je ista, ze to uz niekde citala!!! Skoro ma vystrelo. Napokon sme museli vyuzit protekciu, inak by sestra fakt ku skuske nebola pustena a musela by kvoli tej krave opakovat rocnik. Podla mna si postupovala spravne.
@persica Ja som sa bavila s nejakými známimi, lebo potajomky som skúmala, a ona údajne vlastného synovca nechala vyhodiť. Ale kôli čomu, to som neskúmala, lebo na reči jedna baba povedala nedám, tak ktovie ako to bolo. Našla som známu profesorku z tej školy, nevedela som dokonca že ona učí môjho syna, povedala tiež že syn je perfektný chalan, a dobre som spravila že som ju neriešila, lebo má nejaké konexie, aj tak by ma odpísala a pre syna by to bolo horšie,
@ema234 ja žijem v zahraničí, na univerzitu sa určite nedostane každý. Dcéra sa tam dostala vlastným pričinením a určite to nebola žiadna brnkačka a keďže môžem porovnávať so slovenskou uni. je to úplne iné cafe a oveľa náročnejšie ( napr. zahŕňa množstvo písomných prác, kde sa očakáva písomný prejav na úrovni a plagiátorstvo je neustále sledovane a netolerovane) Ale to vôbec nie je podstatne, je tam preto, lebo to chcela ona a lebo na to ma. Syn je len tretiak na základke a šanca, ze on bude študovať na uni je (podľa mna) mala, je zameraný sportovo, nie akademicky a tam dosahuje nadpriemerne výsledky. Neuveríš, ale nevadí mi to, chcem aby decká robili to, čo chcú oni a hlavne na čo majú ...

@kvetinka75 nieco si musela popliest. Ked by mi povymienali pismena na klavesnici, som stratena... Pisanie desiatimi je prave o polohe pismen a polohe prstov.😉