icon

Známka 5 za zabudnutú pomôcku či domácu úlohu

peanutslm
13. okt 2021

Rada by som vedela váš názor a hlavne teda názor učiteľov....2.stupeň ZŠ, hneď v prvý týždeň dcéra poplietla úlohu z jedného predmetu, bola sa na začiatku hodiny ospravedlniť, nič platné, dostala 5. Teraz si zabudla list, s ktorým pracovali na hodine, dopredu sa ospravedlnila, čo bolo najskôr prijatá potom na podnet iného žiaka pani učiteľka zmenila názor, a zas 5. Pri nazbieraní troch "malých" 5 sa zapíše do hodnotenia jedna platná. Tak chcem vedieť či je toto bežná prax a či je to naozaj adekvátne...nepáči sa mi, že deti majú byť dokonalé, a ak urobia chybu, ktorá podľa mňa nie je zásadná, tak za to sú ohodnotené 5, ešte k tomu sa to ráta do priemeru, z akého dôvodu? Známka má odrážať vedomosti nie zabudnuté veci. Následne učiteľka ohodnotí žiaka pred rodičom ako nezodpovedného a toto urobí tiež pred ostatnými deťmi. V mojich očiach je to neprofesionálne, nepedagogické. Ďakujem za názory. Možno je moje "vnímanie" iné a mýlim sa ja.

tarrra
13. okt 2021

@peanutslm aj u nás je toto isté 🙁majú v 5 .triede novú triednu a je hrozna,veľmi ostrá nekompromisná žena,ktorá neodpustí ani maličkosť.to moje motovidlo pojasene už na to pomaličky prichádza🥺

nikyball
13. okt 2021

@akvi nejak sa s tým ty a tvoje decko budete musieť zmierit. ☹ ako ste fungovali ? Povedz mi. Žiadne pravidlá, nič? Si porodila dokonale decko čo sa nikdy nechcelo prejest sladkým, nikdy si nechcelo ráno pospať dlhšie, večer vedelo kedy má ísť spať, vždy zjedlo čo si navarila, nikdy po ničom netuzilo čo si si nemohla dovoliť?

nikyball
13. okt 2021

@slovakboy to ani nehovor, lebo zachvilku tu budú vyplakavat matky, preco tam ich decko nemôže chodiť, veď čo že sa mu nechce vzdelávať a chodiť tam. Veď občas by tam išlo

moni73
13. okt 2021

@nikyball to je ale zjavne nepochopenie. Clovek sa uci, co ho bavi a co potrebuje vediet. Ja svojmu dietatu doverujem. Prosim ta, koho uz bavia parove neznele spoluhlasky? Kto sa ich bude sam od seba ucit? Naco mu v zivote budu? A kolko deti si ich po 5-10 rokoch pamata? Je to ucenie pre ucenie a nema ziadny zmysel. Okrem spomenutej poslusnosti.

viestta
Odpoveď bola odstránená
slovakboy
13. okt 2021

@nikyball v školách waldorskeho typu nie sú len talentované deti a o tom kam sa budú diferencovať nerozhoduje pár neurobenyvh povinnosti. Dieťa ma čas na vývoj a na to kam ho záujmy zavedú. A dcéra autorky si nesadla k úloham práve preto, že sa jej už nechce robiť úlohy len preto, že musí. Musieť je silná ale krátkodobá motivácia. Jej došla. Dostane poznámku a zas sa donúti. Niekoho zlomis niekoho nie.

akvi
13. okt 2021

@nikyball zle si si to vysvetlila.. skoly by neboli pre uvedomelych a zodpovednych, skoly by boli pre kazdeho a skoly by podporovali uvedomelost a zodpovednost v kazdom jednom cloveku. A zodpovednost vybudujes jedine tak, ked ju ludom nevezmes. To, ze dnesne skoly detom prikazuju a zakazuju a velmi malo respektuju to, co by dieta skutocne chcelo, ci potrebovalo, tak takto vlastne davaju detom odkaz, ze ich zivot nie je v ich vlastnych rukach, ale v rukach pomyslenej autority, ktora najlepsie vie, co je pre ne dobre.. Ale ono to tak nie je. Ked sa pozries na dieta do 6 rokov veku, nauci sa samo tolko veci, ze mozeme zasnut. Od sedenia, chodenia, zvladnutia jazyka, v dnesnej dobe aj dvoch, troch jazykov, kreslenia, behania, plavania, bicyklovania..atd atd.. To vsetko sa deti naucia preto, ze chcu, ze maju vnutornu motivaciu to robit. Dospely je pri tych cinnostiach akurat tak statistom a ano, vytvara tie vhodne podmienky (da dietatu ceruzu, ci bicykel), zaroven vytvara prostredie bezpecia a prijatia (som s tebou, ked sa ucis bicyklovat, nehnevam sa na teba, ak ti to nejde, netrestam ta, ak ti to nejde..) Preco to nemoze pokracovat aj v skole? Co sa zmeni 6-tym rokom veku dietata? Nieco sa "poakazi"?? Alebo co sa vlastne stane, ze zrazu ideme deti nutit robit vsetky vsetko v rovnakom case, ze im nedavame na vyber, ze ich trestame za chyby??

moni73
13. okt 2021

@nikyball nie, to nie su dokonale deti. Su to deti, ktorym povies, ze ich po kile sladkosti bude boliet brucho. A nechas ich, nech si to vyskusaju. Ktorym povies, ze ked budu ponocovat, budu unavene a nechas ich to vyskusat. Bud dojdu k rovnakemu poznaniu ako ty, alebo aj nie.

viestta
Odpoveď bola odstránená
tom_i
13. okt 2021

Ak majú byť známky za vedomosti poprosím adminov a adminky aby vymazavali všetky príspevky týkajúce sa vypracovania úloh. Veď vedomosti nie?

akvi
13. okt 2021

@viestta su staty, ktore maju povinne vzdelavanie, nie dochadzku, napriklad Kanada, niektore staty USA, v Britanii je to tak, ze ak dieta nechces dat do systemu, nemusis, je tam legalny unschooling. Slobodne skoly existuju skoro v kazdom state, pozri si stranku EUDEC - u, oni tam onehdy mali mapku, kde boli zakreslene slobodne skoly, nejde mi dobre net, neviem to teraz kuknut a dat ti link, ale sak najdes si aj sama..

akvi
13. okt 2021

@viestta tie/ti, co pisu na MK "MK Gde kupi(y)m neake kratase?", su produktom tohto uzasneho systemu, ktory tu mame.. Niekde sudruhovia asi urobili chybu...

nikyball
13. okt 2021

@moni73 a keď nepochopia, nemusia zákonite skončiť dobre. Preto tu máme asociálov, ktorí si svoj život vybrali dobrovoľne, nikto ich nenútil. Ani v osadách matky svoje deti nenutia. Môžu sa učiť čo ich baví, robiť si čo chcu. Asi zabudli aké jednoduché to bolo do 6 rokov. Ale nevadí, oni majú svoje vlastné ostrovy tak ako vy dve. Na to tu máme sociálne dávky, aby vedeli prežiť. Len škoda, že im na je prispievajú ti, ktorí sa naučili aj tie spoluhlásky.

ibrunova
13. okt 2021

@viestta a príliš veľa demokracie v školách je miestami na škodu, niektorí žiaci semtam už nevedia, čo so sebou.

viestta
Odpoveď bola odstránená
nikyball
13. okt 2021

@akvi skôr by som povedala, že je to dôkazom toho, že sa toho systému nedržali.

akvi
13. okt 2021

@nikyball mozno tie deti z osady by sa potrebovali ucit nieco uplne ine, ako znele spoluhlasky.. Inak je zaujimave, ze mas v kazdom druhom prispevku potrebu ironizovat, fakt skus porozmyslat, preco, kde to ma povod.. Davas dobre otazky, diskutovat vies, tak naco ta ironia, znevazuje to diskutujucich i celu diskusiu. Ja viem, ze je to na MK taky folklor, ale aj to je podla mna produktom skoly..Ucitelia radi ironizuju a ponizuju deti, ak maju ine nazory, alebo poukazu na nieco, co sa ucitelovi nepaci..

akvi
13. okt 2021

@ibrunova demokracia? v skolach? v nasich skolach vladne tvrdy autoritativny, priam diktatorsky rezim, nie demokracia. A deti sa mu chvalabohu coraz intenzivnejsie vzopieraju..

inull5
13. okt 2021

@nafka0483 ahoj, čítam túto diskusiu, možno otázka mimo... 2 stupeň diktaty.. Malá doniesla hodnotenie 60% (6/10) co je 3...ok,ak by to bolo za gramatické chyby.. Tu mala 1,aj to blbosť. Ostatné "chyby'" pani učiteľka odkázala že sú strhnute body za nepekné písmo, medzery medzi slovami a vynechanie miesta na konci riadka... Je toto ok?? Je lavacka, to písmo je aké je. Ale teda za mňa decko ktoré ma 1 chybu a neupraveny diktát tak ma 3 a decko co ma 5 chýb tiež..

ibrunova
13. okt 2021

@akvi tak sa postav pred žiakov a potom píš.

akvi
13. okt 2021

@ibrunova ak to bude mat nejaku vahu v tvojich ociach, mam par rokov oducenych, robila som manazerku skoly, aj riaditelku.. Je moja kvalifikacia dostatocna, aby som sa tu mohla vyjadrovat?

dskjhfdlkdjhl
13. okt 2021

@akvi Takze, ak skola da ucebnice a dieta si ich neprinesie, tak aj to je v poriadku? Dieta a rodic nemusia nic a ucitel a vlastne cela skola maju lietat okolo deti? Alebo ako si to predstavujes?

slovakboy
13. okt 2021

@nikyball nepochopila si. Zodpovednosti sa treba naučiť a nie sa jej báť. Môj syn sa učil popri osnovách lebo chcel vedieť viac ako to čo mu dáva škola. Ma červený diplom z najťažšieho odboru na fakulte a dobrú prácu. Nikdy som ho nenútil sa učiť. Jeden dobrý neurochirug sa tiež učil sám a pretože chcel a nie preto že ho do toho niekto nútil. Tento systém plodí nezodpovedných, nesamotatnych a neslobodnych ľudí. A nešťastných. Slobodný systém vzdelávania rešpektuje hodnotu človeka jeho slobodu a učí ho zodpovednosti a samotnatnosti. Kamarátka Číňanka sa učí so synom do noci lebo je tam strašne náročný a konkurenčný systém a boj. A možno na to jej syn nemá a ona ho trápi. Platí mu doučovania cez vikendy. A nemecky kamarát ma deti v slobodnej škole naučili sa písať až keď mali 8 rokov a jeden už ide na medicínu. Druhý sa rozhodol zatiaľ pre šport a techniku. Áno v tejto spoločnosti je viac zaplatený múdry a vzdelaný ako hlúpy a nevzdelaný. Nakoniec to je o odmene o úspechu. Odmenený a úspešný človek je v našich očiach vnímaný ako ten šťastnejší. No ja poznám aj menej vzdelaných menej zarábajúcich a predsa samostatných charakternyvh zodpovedných a hlavne šťastných ľudí. Dajú sa tu vyťahovať tie zle príklady no ak by ste pochopili čo je cieľom slobodných škôl a čo je ich výsledkom inak by ste písali.

nikyball
13. okt 2021

@akvi čo iné pre nich vymyslíme? Matematika je na nič, gramatika tiež, všeobecný prehlad ani nehovorím. Mohli by si tam chodiť zjesť desiatu a pozdraviť spolužiakov. Hm ale to sa im tiež nechce.
Bohužiaľ, človek sa nemôže učiť len to, čo ho baví. Škola je príprava do života, kde všetko na seba nadväzuje a niektoré matky by mali byť rady, že ich deti aspoň niekto vychováva.
Vidíš aj tu na MK, koľko matiek si nedokáže vypočítať akú bude mať materskú, lebo 75% z hrubej mzdy je pre nich španielska dedina. Kto určí čo je v živote potrebné a čo nie?
Reagovať ironicky ma nútis ty. Neviem v akom svete žiješ, ale to čo píšeš, mi príde ako Sci fi. V tvojom svete je každé dieťa dokonalým robotom, ktory bude v živote potrebovať a využívať len to, čo ho bavilo v detstve.

akvi
13. okt 2021

@inull5 v diktatoch sa pismo nehodnoti. Musi byt citatelne, ale nie krasopisne. Ak je pismeno jendoznacne identifikovatelne, tak sa nemoze brat ako chyba. Vonkajsia forma sa hodnoti len pri slohovych pracach, aj tam ale neexistuje pojem krasopis, moze za ale hodnotit "celkovy dojem", co je podla mna dost nestastne naformulovane, ale budiz.. Pani ucitelke odkazte, nech si nastuduje statny vzdelavaci program, v ktorom je to jasne uvedene..

nikyball
13. okt 2021

@slovakboy ja to tvojmu synovi neberiem. Ale reálne. Koľko je takých deti. Tie zle príklady sú odrazom toho, čo tu niektorí prezentujete.

akvi
13. okt 2021

@nikyball v mojom svete je dieta predovsetkym clovek. Taky isty clovek, ako aj hocikto dospely. Ja nechavam detom zodpovednost v ich rukach. Clovek sa nauci to, co aktualne potrebuje. Tak, ako sa dieta naucilo chodit a rozpravat, tak sa nauci aj citat, pisat a aj vsetko ostatne. To, ze ty si to nevies predstavit, to neznamena, ze nieco take neexistuje. Ako som uz pisala, slobodne skoly su tu uz 100 rokov a vychadzaju z nich uspesni ludia a hlavne ludia, co vedia, co chcu a robia v zivote to, co ich naplna. Ucit sa to, co cloveka bavi, neznamena, ze sa nebude musiet prinutit ucit aj to, co ho az tak nebavi. Kazda cinnost predsa ma aj stranky, ktore nas nebavia. Rada varim, ale nerada upratujem ten neporiadok..lenze patri to k tomu. Ucim sa hrat na hudobny nastroj a ozaj ma nebavia niektore etudy, co mi kaze ucitelka, ale viem, ze ma posunu dalej v mojich zrucnostiach, tak zatnem zuby a hram etudy. A takto to maju aj deti.. aby mohli robit to, co ich bavi, budu musiet prekonavat prekazky, ktore k tomu patria. Ani bicyklovat sa predsa dieta nenaucilo bez padov a neuspechov..ale nevzdalo sa a vytrvalo, lebo velmi chcelo..

inull5
13. okt 2021

@akvi zatiaľ čakám co sa bude diať, ak sa to zopakuje aj v ďalšom diktate, tak sa na to isto opýtam..tiež píšem hrozne, a to mam 2 VŠ..uz v 1 ročniku bolo jasné že krasopis to nebude ale čitateľné to je. Žiadne také ze a vyzerá ako o.. Vôbec. A ani, bohužiaľ, celkový dojem hodnotí..

nikyball
13. okt 2021

@inull5 áno je to OK. Ak bude pokračovať v studiu po ukončení povinnej školskej dochadzky, čaká ju písanie seminárok, maturitnej práce, bakalárky a atď., kde je vonk. forma dôležitá. Možno by si to mohla dať prečítať niekomu objektívnemu, aby si vedela ako je na tom s krasopisom.

akvi
13. okt 2021

@inull5 ozvat sa treba. Su veci, co su dane presne a jasne, ucitel nesmie robit nieco, co si sam zmysli. Platia pre neho jasne dane pravidla a je v poriadku ho na to upozornit. Rodicia by sa mali viac zaujimat, co sa deti ucia, ako sa to ucia, ake su pravidla hodnotenia a podobne. Statny vzdelavaci program je na nete, skolske vzdelavacie programy musi skola poskytnut rodicovi. Vela skol ma SkVP aj na webe.