icon

Je dovolenka s deťmi skutočne relax pre rodičov?

27. jún 2025

Ahojte. Vyskočilo na mňa akože vtipné video, že rodičia na dovolenke nemajú dovolenku len strážia dieťa na inom mieste. Na videu bol otec. Tak sa zamýšľam ako to je u vás?
Podľa mňa to tak chlapi môžu vnímať, pretože na dovolenke sú konečne s rodinou - deťmi nonstop. Konečne vidia celý priebeh dňa, musia byť prítomní a riešiť každú situáciu. A to ešte nemusia variť a riešiť chod domácnosti. Takže pre mňa ako pre ženu je dovolenka absolútny relax - hotel + navarené + prítomný manžel. Odpadá mi kopu denných povinnosti a k tomu ešte celé dni je s nami aj muž.
Preto chápem, že niektorí chlapi na dovolenky ani nechcú chodiť. Radšej sedia v kancelárii a majú ticho a kľud.
Ako to vy vidíte?

Strana
z2
dendulik82
27. jún 2025

My nechodime do hotela, takze varenie, upratovanie, vymyslanie programu.. Kym boli deti mensie, naozaj to nebola dovolenka pre mna, isla som si po nej do prace oddychnut. Ale cim su starsie, tym je to lepsie a uz si to uzivame

diewcatqoo
27. jún 2025

Dovolenka pre mna zacala byt dovolenka az vtedy, ked dieta malo 5+ rokov. To uz nebolo nonstop na mne zavesene a vedelo sa zabavit a obsluzit aj same. Ale kedze sme mu nedavno dopriali surodenca, zas som v mode, ze idem na dovolenku, z ktorej pridem vystavena este viac, nez som bola. Musim si este par rokov pockat a budem si vediet potom znovu odpocinut. Btw, manzel pracuje z domu, takze je ucastny pri vacsine situacii.

kristinka92
27. jún 2025

No veď čo si budeme, myslím je si to výstižne zhrnula. Ale dovolenka s malinkými detmi (pod 5rokov) fakt dovolenka nie je, iba ich nahanas aby sa neutopili, nechytali zástrčky, kable, nespadli, neudreli sa..

heleninamama
27. jún 2025

Moja najkrajšia dovolenka bola v roku 2020 počas Covidu. Chystali sme na dva týždne do Chorvátska a deň pred cestou som mala pozitívny test. Všetko bolo nachystané, zaplatené, deti sa tešili a tak šiel napokon muž, deti a moja matka. Okrem pozitívneho testu mi nič nebolo, takže som si užila dva týždne domácej karantény. Upratala som byt, chalupu, oddýchla som si, prečítala knihy, pozrela filmy... Každý večer som im napísala, ako veľmi mi chýbajú a ľutujem, že tam s nimi nie som. Všetci vedeli, že si robím srandu. 🤣 Odvtedy chodím na dovolenku k moru s deťmi vždy začiatkom júla sama, akože za trest. Pretože dovolenka s deťmi naozaj nie je dovolenka.

ceresnicka111
27. jún 2025

Tiež si myslím ze to nieje dovolenka s malými deťmi, musíš okolo nich lietať tak isto ako doma len sa zmení miesto. A keďže ste viac v bazénoch alebo inde pri vode, o to viac musíš mat oči na stopkách. Čiže si zničená ešte viac ako doma 😂

jana_eyre_2
27. jún 2025

Ja nechodievam na dovolenky, kde je navarené, upratané, tam tiež fungujeme ako doma, len máme zaujímavejšie výlety po cudzej krajine a častejšie chodíme do reštik.. mám tri deti, na takéto dovolenky chodievame od ich malička a ja tie dovolenky úplne milujem.. nikdy mi nevadilo riešiť tam jedlo, alebo čokoľvek s deťmi, zbožňujem im ukazovať svet.. môj muž je rovnaký, radi vymýšľame program a výlety.. vždy si to užívame.. určite sú ľudia ktorym to vadi a oddýchli by si bez deciek, ale my sme sa vždy tešili najviac na to že budeme s deťmi chodievať na výlety.. ja sa práveže trocha obávam ako bude vyzerať náš život keď už deti nebudú chcieť chodievať s nami.. no asi si budeme musieť zvyknúť, lebo ten čas sa nezadržateľne blíži..

izabela181
27. jún 2025

Ja som žena a zdieľam tento názor 😅 syn má teraz 4 roky a vidím, ako je to z roka na rok lepšie alw teda že by to bola dovolenka sa ešte povedať nedá 🙈 zatiaľ každé leto chodíme k jednému jazeru, kde mame ubytko, varíme si a aj sa ideme najest do restiky alwbo bufetu 😊 ja som si povedala, že niekam letecky ak pôjdeme a za dovolenku oplieskame niekoľko tisíc, tak si to chcem užiť aj ja a vidím to reálne keď syn bude mat aspoň 6 rokov 🙈

natalka13
27. jún 2025

Zmena pobytu je dovolenka, s detmi iba ako s muzom, ina ako s kamoskami, ina v rexorte, ina na chate appartmane...pri mori na lyziach....vzdy je ina

michaela329
27. jún 2025

Môj chlap vidí denný režim aj doma 🤷 Veď je aj víkend... takže dovolenka je niečo podobné, len nevaríme.

darovanie
27. jún 2025

Môj muž pozná bežný chod domácnosti a rieši takisto ako ja. Takže na chlapov sa to zovšeobecniť nedá. My s deťmi chodíme tiež radi, aj na "navarené" dovolenky aj na tie dobrodružnejšie. Je to určite náročnejšie, ale zas na druhej strane aj zábavnejšie. Ale doprajeme si s mužom predĺžený víkend bez detí, a doprajeme si aj bez seba a detí (s kamošmi, ja so sestrou). Všetko má pre mňa iný náboj😉

bosorkabb
27. jún 2025

Dovolenka s deťmi nie je dovolenka.
Ak sa bavíme o deťoch do cca 10 rokov. Pretože relax to nie je. Je to stráženie na inom mieste.
A to môj muž robí z domu takže bežné domáce práce nie len vidí ale ich aj robí.

marianarem
27. jún 2025

Tiez sa priklanam k nazoru, ze relax to s dietatom nie je. Plus nasho musime predtym nechat zo skolky 2 tyzdne doma, ak chceme mat nadej, ze na dovolenku pojde zdravy. Ale chodime radi, vidime cosi ine, vyberame si pekne miesta, davame si dobre jedlo 🙂 Plus niektore veci tam nie je mozne riesit - robotu okolo domu, vinohradu, pracovne povinnosti. Takze nejaky typ oddychu v tom predsa len je.
Tiez sme sa obidvaja zhodli na tom, ze aj ked dovolenka len vo dvojici by bol vacsi relax, tak by nam bolo luto nezobrat maleho, nedopriat mu tie zazitky. Takze chodime zatial vsade len s nim. Tento rok som si dokonca uvedomila, ze ta jeho radost z veci vlastne robi tu dovolenku krajsou. Vzdy si vie nieco najst, co sa mu paci, ale tento rok napriklad si uz prvykrat uzival aj historicku pamiatku, balil miestne dievcata (v ramci skolkarskych moznosti 🙂 ), a celkovo uz tak viac toho vnimal a dost ma to tesilo.

modrahruska
27. jún 2025

My sme este na dlhsej dovolenke neboli, len nedavno sme boli na predlzenom vikende prvykrat, maly ma takmer 2 roky, doteraz sme chodili len na vlastnu chatu a k rodine, no a manzel bol sokovany ze si vobec neooddychol 😂 ano, bolo to narocnejsie ako doma, pretoze tam samozrejme nie je vsetok domaci komfort a hracky, ale mne sa to velmi pacilo, pretoze sme mali krasny program a maly bol nadseny. A co viac si clovek moze priat ako stastne vesele dieta. A ano, je to o vymyslani programu a dokonalej priprave. Ale musim povedat, ze ja som typ co sa vacsinou (aj ako slobodna bezdetna) vracal z dovolenky unaveny, pretoze nie som typ “opekat sa na plazi” ale chodit, spoznavat…takze som vlastne na to zvyknuta 🙂

cukroska
27. jún 2025

My sme si dovolenku s deťmi vždy užívali .Ani by sme si to nevedeli bez nich predstaviť .Môžem povedať za nás oboch. Už chodí (zatiaľ) s nami len jeden a bolo mi veľmi ľúto keď starší prestal. Ale už každý rok sa pripravujeme nato, že dovolenky budeme tráviť raz sami. Už mladší vlani nechcel. Napokon išiel a asi Toskánsko ho presvedčilo ,keďže more už nechce ani jeden. A bolo úžasne. Boli sme veľmi radi a tento rok sa chystá aj teší. Tak dúfam to vyjde.
Aie vždy spomíname na naše spoločné dovolenky kým boli malý. My sme chodili, vždy na iné miesto a stredali sme to.A vždy bez animátorov a drahých hotelov a službami all inclusive. Čas strávený s nimi bil vždy najkrajšie strávený čas. Nikdy sme nevarili,užívali sme si more,krásne pieskové pláže, stavali hrady aj mestá s piesku, celé dni sme trávili na rôznych plážach, navštevovali spolu mestá, pamiatky, plavby a samozrejme dobré jedlo.
Máme veľa krásnych spomienok a spoznali sme neskutočne veľa nádherných miest a spoznali mentalitu ľudí v rôznych krajinách.

sisaka
27. jún 2025

Presne to, čo čítam v komentároch som chcela napísať, že nielen muži, ale aj veľa žien to nepovažuje za dovolenku.
Ja som v druhom tábore, pre mňa aj pre muža je dovolenka aj s detmi úplne super a užili sme si aj keď boli úplne maličké.

modrahruska
27. jún 2025
@cukroska

My sme si dovolenku s deťmi vždy užívali .Ani by sme si to nevedeli bez nich predstaviť .Môžem povedať za nás oboch. Už chodí (zatiaľ) s nami len jeden a bolo mi veľmi ľúto keď starší prestal. Ale už každý rok sa pripravujeme nato, že dovolenky budeme tráviť raz sami. Už mladší vlani nechcel. Napokon išiel a asi Toskánsko ho presvedčilo ,keďže more už nechce ani jeden. A bolo úžasne. Boli sme veľmi radi a tento rok sa chystá aj teší. Tak dúfam to vyjde.
Aie vždy spomíname na naše spoločné dovolenky kým boli malý. My sme chodili, vždy na iné miesto a stredali sme to.A vždy bez animátorov a drahých hotelov a službami all inclusive. Čas strávený s nimi bil vždy najkrajšie strávený čas. Nikdy sme nevarili,užívali sme si more,krásne pieskové pláže, stavali hrady aj mestá s piesku, celé dni sme trávili na rôznych plážach, navštevovali spolu mestá, pamiatky, plavby a samozrejme dobré jedlo.
Máme veľa krásnych spomienok a spoznali sme neskutočne veľa nádherných miest a spoznali mentalitu ľudí v rôznych krajinách.

@cukroska presne taketo dovolenky sme mali ako deti s rodicmi a chodili sme radi aj ako dospele deti s nimi, az sa vsetci cudovali. A presne take, zazitkove chcem pripravit aj pre nasho syna 🙂 uz sa na to velmi tesim, zatial zaciname pozvolna, este je maly, ale myslim ze nie je krajsie straveny cas ako s rodinou

cukroska
27. jún 2025
@sisaka

Presne to, čo čítam v komentároch som chcela napísať, že nielen muži, ale aj veľa žien to nepovažuje za dovolenku.
Ja som v druhom tábore, pre mňa aj pre muža je dovolenka aj s detmi úplne super a užili sme si aj keď boli úplne maličké.

@sisaka Mali sme to na vlas rovnako. My sme chodili hlavne kvôli nim. Mali radi more,piesok a cestovanie autom nikdy nebol problém. Nie raz sme išli aj doslova zo dňa na deň a dodnes nechápem ako som rýchlo zbalila všetko pre štyroch a muž narýchlo trasu písal,pripraviil cestu na komplet a ešte aj výlety sme stihli naplánovať.A nie raz aj jedlo deťom na cestu pripraviť.
Tak mali sme veru o tých 10-15 rokov menej.

cukroska
27. jún 2025

Treba to tak brať, že nie všetky deti majú radi zmenu .Alebo sú aj náročnejšie ,niektoré majú radi svoj režim, kľud a staršie naopak šintry,alebo sa nevedia zabaviť aj sami.
Vtedy naozaj to nie je dovolenka .My sme našťastie mali trénované deti, malý bil ukážkové dieťa a cestovanie naučený a dokázal prespať aj 12 hodín v aute a nie raz nám na benzínke nechcel ísť ani vun na preliezky. Spával bežne aj v kočíku a občas zaspal aj na lehatku v chládku.
Starší bol v tom čase starší a dokázal sa kúpať aj celý
den. Zvládli vždy ajj večerné promenády aj dlho sme občas boli. Sice keď sme prišli domov sme museli zaviesť starý režim, ale stálo to zato

cukroska
27. jún 2025
@kristinka92

No veď čo si budeme, myslím je si to výstižne zhrnula. Ale dovolenka s malinkými detmi (pod 5rokov) fakt dovolenka nie je, iba ich nahanas aby sa neutopili, nechytali zástrčky, kable, nespadli, neudreli sa..

@kristinka92 Tak prvý rok, dva je to náročné, ale nie všetky sú také. Náš keď mal rok sa dokázal prehrať s kamienkami, pieskom, hračkami na pláži dlho, kúpal sa v bazéniku malom,stredali sme sa na plažovom ihrisku občas a spával v kočíku v pohode c chládku.

cukroska
27. jún 2025
@modrahruska

@cukroska presne taketo dovolenky sme mali ako deti s rodicmi a chodili sme radi aj ako dospele deti s nimi, az sa vsetci cudovali. A presne take, zazitkove chcem pripravit aj pre nasho syna 🙂 uz sa na to velmi tesim, zatial zaciname pozvolna, este je maly, ale myslim ze nie je krajsie straveny cas ako s rodinou

@modrahruska Súhlasím ❤❤❤

nikushka8
27. jún 2025

My dovolenky a vylety s detmi zboznujeme. Sme s nimi 27/7,ziadne babky, tak sme zvyknuti a zohrati. No dovolenka pri mori musi byt AI, tesime sa na to cely rok,ze bude navarene, upratane a my mame cas na seba ako rodina a cele dni sme pri mori. Neskutocne si vzdy oddychneme (deti maju 7 a 5).

galganka
27. jún 2025

Nevarí sa tam, neperie, žiadne vstávanie do práce, škôlky, školy... Ponocujeme, vidíme nové miesta... Je to dovolenka s veľkým D. Jasné, že iná, ako bezdetná, ale oddychuje sa tam. 🤷‍♀️

cukroska
27. jún 2025
@nikushka8

My dovolenky a vylety s detmi zboznujeme. Sme s nimi 27/7,ziadne babky, tak sme zvyknuti a zohrati. No dovolenka pri mori musi byt AI, tesime sa na to cely rok,ze bude navarene, upratane a my mame cas na seba ako rodina a cele dni sme pri mori. Neskutocne si vzdy oddychneme (deti maju 7 a 5).

@nikushka8 Aj my sne to mali rovnako.

ismarela
28. jún 2025

Samozrejme že je to dovolenka, ráno vstať na raňajky, okupat sa, prejsť pár metrov z pláže na obed, dať dieťa spať, potom sa zase okupat a zase na večeru najlepšie aj s animačným programom pre deti. Plus otecko nonstop s nami. Neviem kde by mi bolo s malou lepšie 😀🤷‍♀️

wiwewa1995
28. jún 2025

Po "dovolenke" som sa vrátila ešte viac zničená a tie slová z toho videa som použila hneď druhý deň na dovolenke

sense
28. jún 2025

Ono kým bola malá sme na dovolenky ako také nechodili len k rodine na SVK. Inak pohoda... Pre mňa je relax každá dovolenka, kde nemusím nič riešiť, nepotrebujem budík...

marsmykkok
28. jún 2025

Nemám deti, ale z môjho pohľadu tak do 10-14 rokov dieťaťa (podľa jeho zrelosti) je to pre rodičov ešte väčší záhul ako doma. Hlavne ak sa rozprávame o dovolenke pri vode, dávať pozor aby sa deti neutopili, neskočili hlavičku niekde na kameň, sú viac rozbesnené ako doma. A ak ideš niekde s nimi na výlet alebo sa prejsť, tiež dávať pozor nech sa nestratia v tom dave dovolenkujúcich ľudí. Doma ak sú v dome/byte nemáš toľko starostí, prípadne pustíš aj na dvor, ak idete von poznajú to tam a správajú sa kľudnejšie, je to určite menej náročné.

igiana
28. jún 2025

Ked som bola mladsia, mala som kopec energie, vobec mi nevadilo balit, chystat, vymyslat program a aktivity na dovolenke. Riadne sme si to uzili. Ked sme sa vracali domov, vzdy mi bolo luto, ze to tak rychlo ubehlo. Z roka na rok je to horsie, tento rok uplna katastrofa, dosla som do stadia, ze mi je najlepsie doma na zahrade a ked spojazdnime bazen tak parada 😆

kessinka
28. jún 2025

Veľa je aj o očakávaniach a nastaveniach rodiny. My napríklad počas dovolenky aj varíme, aj perieme, aj dávame pozor na deti, aj veľa nachodíme, napriek tomu je to vždy super a rozhodne nie len o tom, že sa staráme o deti na inom mieste ako doma ☺️ Teraz sme sa vrátili z trojtýždňovej cesty po Taliansku (chalani 13, 11 a čoskoro 3-ročný), užili sme si to perfektne, nachodené 300 km, veľa spoznaného a keby mi niekto dá ďalších pár tisíc a postará sa o psov, ideme kľudne hneď zase. A keďže muž sa o deti a domácnosť bežne stará aj doma (dokonca je na materskej a deti (aj) na domácom vzdelávaní, takže je s nimi naozaj veľa), užil si to tiež, žiadne že by radšej sedel v kancelárii 😏 (aj keď samozrejme nebolo to len o ružovom obláčiku a dúhe, boli aj nejaké hádky, najmä medzi staršími dvomi, ale tak tie sú občas aj doma).

lauricka
29. jún 2025

Dovolenka s deťmi nie je celkom dovolenka, skutočne má človek nonstop na starosti deti, tak úplne nevypne. Čím si staršie, tým je to lepšie.

Strana
z2