Obavy z dovolenky v Štúrove
Ahojte tie čo máte zajednanú dovolenku v Štúrove ako vnímate čo sa tam deje? Máme 3 male deti a za mesiac tam máme ísť na dovolenku. Ja osobne mám akúsi obavu/ blbý pocit
No citala som na nete, ze je to z kategórie "shit happens". Šanca spadnúť s lietadlom alebo vyhrať euromilióny je násobne vyššia. Avsak pri takmer 100% umrtnosti dietata su nam tieto pravdepodobnosti na nic. A bohuzial pri tej epidemii v Cechach v 60tych rokoch na ten problem prisli az po niekolkych rokoch, medzitym zomrelo 16 ludi ( hlavne deti) a vzorky boli vzdy ciste. Je pravda, ze sa mozes nakazit aj v domacom bazene a ze sanca ze sa nakazis je extremne nizka...ale aj tak... Kopirujem z Wiki o epidemii v Usti ( CSSR): Rezervoár patogenních améb se podařilo odhalit za čelní stěnou bazénu. Ten měl původně délku o několik desítek centimetrů přesahující standardních 25 metrů, což znemožňovalo pořádání oficiálních plaveckých závodů. V 50. letech se tedy přistoupilo ke zkrácení bazénu vybudováním tzv. Moniérovy příčky, za kterou vznikla dutina. Nad příčkou pak zůstal otvor po celé šířce bazénu, který se však za běžných podmínek nacházel nad hladinou a zalití dutiny tak nehrozilo. Přesto docházelo dlouhodobě k průsakům, v jejichž důsledku se zde začal vytvářet nános, který se stal vhodným prostředím pro výskyt patogenů. Bazén využíval nedostatečně upravenou vodu z řeky Labe, ze které se nebezpečné améby do dutiny zřejmě dostaly a zde se rozmnožily. Tento prostor jim také poskytoval ochranu před pravidelným čištěním bazénu a chlorováním, které by je jinak zahubilo. Podařilo se také objasnit, jak se z oddělené dutiny mohla kontaminace dostat do bazénu a proč k úmrtím docházelo v pravidelných vlnách. Bazén byl na jedné straně poměrně mělký a proto bylo nutné během plaveckých závodů či zápasů vodního póla zvednout jeho hladinu o cca 40 cm. Tím došlo k zatopení otvoru nad příčkou a promíchání vody z dutiny s vodou v bazénu. Ten pak zůstal kontaminovaný i po opětovném upuštění pro rekreační účely. K nákaze však mohlo dojít pouze v krátkém časovém úseku po promíchání vody, jelikož chlór v bazénu postupně améby zahubil. To byl také důvod, proč analýzy provedené po úmrtí pacienta, tedy až několik dní po jeho nakažení, byly vždy negativní.[
Čítala som komentáre ľudí ktorí poznajú tu rodinu...boli aj v Egypte a grécku....
@lenkakamen ale písalo sa aj, že tam boli dávnejšie...
Za mesiac tam máme ísť na dovolenku aj my.No najradšej by som bola , kebyže zavrú kúpalisko a vrátia nám zálohu.Ale to asi sa nestane.No máme dilemu 🤔
Samozrejme aj obavy a zlý pocit.Uz do budúcna tam nepôjdem.
My sme tam boli od soboty do utorka.V sobotu sme sa ešte stihli okúpať, aj polročný syn.Všetci sme OK a dovolenku nám presunuli na september.
My sme tu . V sobotu sme sa spokojne kúpali keď zrazu zatvorili, čakáme už len kým zas otvoria . Nemáme obavy lebo čo tých 20tisic ľudí čo sa kúpali medzi tým
@wiwewa1995 Každopádne si dovolenku užite ako sa len najlepšie dá. Dejú sa v živote žiaľ aj takéto smutné a tragické veci, ale nesmieme sa tomu poddať úplne.
My tiež chodíme každý rok aspoň na jeden deň a určite pojdeme.
No citala som na nete, ze je to z kategórie "shit happens". Šanca spadnúť s lietadlom alebo vyhrať euromilióny je násobne vyššia. Avsak pri takmer 100% umrtnosti dietata su nam tieto pravdepodobnosti na nic. A bohuzial pri tej epidemii v Cechach v 60tych rokoch na ten problem prisli az po niekolkych rokoch, medzitym zomrelo 16 ludi ( hlavne deti) a vzorky boli vzdy ciste. Je pravda, ze sa mozes nakazit aj v domacom bazene a ze sanca ze sa nakazis je extremne nizka...ale aj tak... Kopirujem z Wiki o epidemii v Usti ( CSSR): Rezervoár patogenních améb se podařilo odhalit za čelní stěnou bazénu. Ten měl původně délku o několik desítek centimetrů přesahující standardních 25 metrů, což znemožňovalo pořádání oficiálních plaveckých závodů. V 50. letech se tedy přistoupilo ke zkrácení bazénu vybudováním tzv. Moniérovy příčky, za kterou vznikla dutina. Nad příčkou pak zůstal otvor po celé šířce bazénu, který se však za běžných podmínek nacházel nad hladinou a zalití dutiny tak nehrozilo. Přesto docházelo dlouhodobě k průsakům, v jejichž důsledku se zde začal vytvářet nános, který se stal vhodným prostředím pro výskyt patogenů. Bazén využíval nedostatečně upravenou vodu z řeky Labe, ze které se nebezpečné améby do dutiny zřejmě dostaly a zde se rozmnožily. Tento prostor jim také poskytoval ochranu před pravidelným čištěním bazénu a chlorováním, které by je jinak zahubilo. Podařilo se také objasnit, jak se z oddělené dutiny mohla kontaminace dostat do bazénu a proč k úmrtím docházelo v pravidelných vlnách. Bazén byl na jedné straně poměrně mělký a proto bylo nutné během plaveckých závodů či zápasů vodního póla zvednout jeho hladinu o cca 40 cm. Tím došlo k zatopení otvoru nad příčkou a promíchání vody z dutiny s vodou v bazénu. Ten pak zůstal kontaminovaný i po opětovném upuštění pro rekreační účely. K nákaze však mohlo dojít pouze v krátkém časovém úseku po promíchání vody, jelikož chlór v bazénu postupně améby zahubil. To byl také důvod, proč analýzy provedené po úmrtí pacienta, tedy až několik dní po jeho nakažení, byly vždy negativní.[
@bubuska o tom prípade sme sa učili, ale toľkoto podrobností veru nie. Ďakujem za info, veľmi zaujímavá zhoda všetkých náhod. Dúfam, že štatistika pre Slovensko je na pár rokov vyčerpaná. 🙁
@majkakoc myslím že to vrátane ceny platí len pre thermal a ich chatky ( platan, lux,smaragd..) my sme u sukromníka v Sallde , nuž treba nakúpiť klipy na nos a tváriť sa že sa nič nedeje, nešetrim na dovolenku aby som ju pretrapila v izbe. Asi je väčšia pravdepodobnosť je že si vyvrtnem členok na schodoch ako sa nakazíme tou pliagov. Samozrejme nechcem to zľahčovat,treba vec prešetriť aby sa to už nikdy nestalo a nielen Vadaš na Slovensku sú kúpaliska v oveľa horšom stave. Držím palce aby ste si dovolenku ako tak užili.
@ivula20 sallda nám navrhla takto: ak sa zbalíme v utorok vrátia nám 400€ , ak zostaneme do konca pobytu čiže soboty tak nám vrátia 200€ . A zálohy budú vracať jedine ak zostane zavreté. Ale bazény sa medzi tým niekoľko krát dezinfikovali čiže Štúrovo ten budúci týždeň bude jedno z najčastejších areálov na kúpanie
Tak ako dôchodkyňa ktorá zomrela na legionelu v nízkych Tatrách . Nikdy nevieš a hocičo môžeš hocikde dostať 🤷 alebo havarujes cestou , zrazí ťa auto .
Plavecký výcvik mali od 6-8.6 chlapček bol hospitalizovaný od 14.6 , my mame objednanú dovolenku od januára 21.6-28.6 , pochybujem že dovtedy otvoria a aj keby otvorili v hlave už máte čo sa tam stalo (aj keď sa možno nestalo) zálohu vám nikto nevráti. Veľmi smutné
@ivula20 v tom case nemali vycvik, ja som tam bola so synom na majstrovstvach sr
@ivula20 sallda nám navrhla takto: ak sa zbalíme v utorok vrátia nám 400€ , ak zostaneme do konca pobytu čiže soboty tak nám vrátia 200€ . A zálohy budú vracať jedine ak zostane zavreté. Ale bazény sa medzi tým niekoľko krát dezinfikovali čiže Štúrovo ten budúci týždeň bude jedno z najčastejších areálov na kúpanie
@wiwewa1995 áno, tiež tak hovorím, budú bazény tak dezinfikovane ako nikdy. Máme ísť teraz v sobotu do salldy na týždeň, no uvidíme či otvoria. Ale myslím si že áno.
@wiwewa1995 ďakujem za informácie. Snáď bude dobre.
@elli333 pobavilo ma, že rodičia určite vedeli kde sa nachádzal a kúpal...bol to 11ročný chalan mohol sa kúpať hocikde a rodičia to vôbec nemusia tušiť.
Vyrastala som s chalanmi a bolo bežné, že oni skočili do akéhokoľvek potoka, jazera, priehrady. Ešte sa aj hecovali. A to sa bavíme o par rokov dozadu.
Rodičia ho jednoducho pustili von (veď bývali na dedine) a čo oni vedia, kde všade sa chalani flákali?
Však aj v tom Štúrove to nemusel dostať z bazéna. Tam kde bývali sa nachádza malé jazierko (odteká doň voda z bazéna). Je zakázané sa v ňom kúpať ale myslíš, že deti nemohlo napadnúť tam tajne skočiť aj tak?? Nemuseli o tom tušiť ani rodičia ani učitelia.
Ale inak s tebou súhlasím.
Je to strašná tragédia 😒
@petracandle Mňa to napadlo ináč tiež hneď, že ktovie či sa niekde neboli kúpať na jazere, nádrži či nejakom potoku. Ale potom som si uvedomila,že už ani život na dedine nie je ako býval a rodičia by nepustili určite 11 ročné dieťa bez dozoru dospelého. Jedine ak by išli bez toho,žeby rodičia čo i len tušili. Deti sú nevyspytateľné a na dedinách je väčšia voľnosť ako v meste. Ale už by to niekto priznal. Kedy mal 13-14 r.tak by som skôr uverila, že sa bol i niekde v prírode kúpať ako zo Štúrova. Veď v Štúrove je všade taká voda chlórovaná, že je to čudné..Keby povedali v tom špinavom jazere tak to ešte beriem. Je to obrovská tragédia.Je mi strašne ľúto rodičov.
@mazula Tiež ma prekvapila a zároveň šokovala táto informácia. Nech je to už odkiaľ chce nezmeníme natom nič .Chlapcovi to život nevráti. Bol to asi osud,nešťastná náhoda (aj keď náhody neexistujú).Je to vraj vzácne a ojedinelé a šance sú vraj strašne nízke, tak musíme len dúfať, že sa to už nikdy nikomu nestane. Veď práve..koľko ľudí sa kúpe v lete doslova v kadejakých žumpách. Kde kúpanie je zakázané aj kvôli siniciam a človek by tam nenamočil ani ruky.Nie raz vidím v lete sa kúpať v jazerách kde je zelená voda taká žaburina v kadehských lomoch kde fakt nevie človek kde a načo stúpi a nehovorím o tom,že veľa ľudí nevie ano odhadnúť hlbku a spodné prúdy.,A nikdy sa nič podobné nevyskytlo. Jediné riziko bolo utopenie.
@mazula A najhoršie je,že všetko sa dnes veľmi medializuje .Kedysi sa nevedelo nič, len to čo sa mohlo vedieť a nanajvýš čo sa udialo v tretej dedine. Dnes rozosievajú nie len strach ,nenávisť, zlobu,ale ľudí rozdeľujú na dva tábory.
@cukroska Ved to je v poriadku ze sa to medializuje, ked sa nieco podobne stalo v Cechach v 60 rokoch tak tam zomrelo 16 deciek. Isli si zaplavat do bazena a do par dni bol pohreb - 100% mortalita. Je to extremne raritne, ale treba to vysetrit dokladne, kde je zdroj, ved na tom kupalisku v Cechach na to prisli az 6 rokov od vypuknutia prveho pripade ze problem bola tato ameba a medzi tym tam zomreli tie decka, mladi ludia.
chcel by som sa vyjadrit k tejto teme, lebo zo sturova sme sa vracali v nedelu rano - po tom ako ho zatvorili. boli sme tam od piatku. ako kupalisko fajn, nie som expert, ale z laickeho pohladu hygiena bola OK v celom areali. co sa ale nestalo, v sobotu vecer vyhlasovali ze zavru kupalisko a v tu noc zacala dcera vracat. chcel by som zdoraznit, ze ked sme tam sli, boli sme uplne v poriadku. cely cas sme boli len na kupalisku, aj sme sa tam stravovali. takze sme nakoniec boli radi, ze sme isli v nedelu domov. dcerke bolo zle v sobotu vecer a v nedelu cely den, mne bolo zle od pondelka, aj syn vracal, manzelke je aktualne zle. vsetci hnacky, vracanie, bolesti hlavy... povodne sme mysleli, ze to bude stravou na kupalisku, ale kedze nam je takto postupne zle, vyzera to skor na virus. to sa stava. zaroven som si na 99-100% isty ze to nie je vazne, lebo ja ani manzelka sme sa nepotapali. takze za seba hovorim, ze uz sa do sturova nevratime. boli sme tam doteraz niekolko krat, nie je to iracionalny strach, len skratka mame zlu skusenost ku ktorej sa nechceme vracat.
Tak ameby sa potvrdili, otazkou je, aky druh…katastrofa
Tiež, tam máme ísť na dovolenku... mám 4 ročného syna ale zvažujem že to stornujem... nebudem ohrozovať malého... hlavne po dnešných výsledkoch... Štúrovo bola naša srdcovka...
Tak teraz všetci tí, ktorý neverili rodičom a "zlým" médiám, šíriacim poplašné správy a neoprávnené osočovanie kúpaliska, takže parazity sa tam ozaj našli... Tak teraz sa vyjadrite, ako sa zbytočne robí panika a chlapec sa vo vašich konšpiráciách hádzal do kadejakéj vody a z tej to mal, nie z vášho milovaného Štúrova 🤦♀️
Tak teraz všetci tí, ktorý neverili rodičom a "zlým" médiám, šíriacim poplašné správy a neoprávnené osočovanie kúpaliska, takže parazity sa tam ozaj našli... Tak teraz sa vyjadrite, ako sa zbytočne robí panika a chlapec sa vo vašich konšpiráciách hádzal do kadejakéj vody a z tej to mal, nie z vášho milovaného Štúrova 🤦♀️
@denisa0504 na kúpalisku nepotvrdili tu konkrétnu amebu, ktorou sa chlapec nakazil, kúpalisko to má na svojej fcb stránke, pred pár minútami dali stanovisko s výsledkami od RUVZ. Potvrdili síce iné, skúmajú či sú smrteľné. Ale Naegleria sa u nich nepotvrdila!
@elli333 pobavilo ma, že rodičia určite vedeli kde sa nachádzal a kúpal...bol to 11ročný chalan mohol sa kúpať hocikde a rodičia to vôbec nemusia tušiť.
Vyrastala som s chalanmi a bolo bežné, že oni skočili do akéhokoľvek potoka, jazera, priehrady. Ešte sa aj hecovali. A to sa bavíme o par rokov dozadu.
Rodičia ho jednoducho pustili von (veď bývali na dedine) a čo oni vedia, kde všade sa chalani flákali?
Však aj v tom Štúrove to nemusel dostať z bazéna. Tam kde bývali sa nachádza malé jazierko (odteká doň voda z bazéna). Je zakázané sa v ňom kúpať ale myslíš, že deti nemohlo napadnúť tam tajne skočiť aj tak?? Nemuseli o tom tušiť ani rodičia ani učitelia.
Je to strašná tragédia 😒
@petracandle "pobavilo ma, že rodičia určite vedeli kde sa nachádzal a kúpal...bol to 11ročný chalan mohol sa kúpať hocikde a rodičia to vôbec nemusia tušiť."
:D Co by to nevedeli, mal tam tyzdenny plavecky vycvik ale ty si myslis ze po kurze poobede mal este na tajnaca niekde utiect na nejake jazero a tam sa kupat... Neskutocne.
@denisa0504 na kúpalisku nepotvrdili tu konkrétnu amebu, ktorou sa chlapec nakazil, kúpalisko to má na svojej fcb stránke, pred pár minútami dali stanovisko s výsledkami od RUVZ. Potvrdili síce iné, skúmajú či sú smrteľné. Ale Naegleria sa u nich nepotvrdila!
@majkakoc "Ale Naegleria sa u nich nepotvrdila!"? To mas odkial? Ja citam ze este len skumaju ktore druhy to su:
"Laboratórne analýzy v Národnom referenčnom centre pre hydrobiológiu na Úrade verejného zdravotníctva SR predbežne potvrdili prítomnosť viacerých druhov améb v 8 vzorkách z 10, ktoré boli odobraté u prevádzkovateľa v sobotu 14.6.2025," informovala hygienička. Na bližšej špecifikácii predbežných výsledkov, teda na tom, o aké konkrétne améby ide, sa stále pracuje.
@majkakoc "Ale Naegleria sa u nich nepotvrdila!"? To mas odkial? Ja citam ze este len skumaju ktore druhy to su:
"Laboratórne analýzy v Národnom referenčnom centre pre hydrobiológiu na Úrade verejného zdravotníctva SR predbežne potvrdili prítomnosť viacerých druhov améb v 8 vzorkách z 10, ktoré boli odobraté u prevádzkovateľa v sobotu 14.6.2025," informovala hygienička. Na bližšej špecifikácii predbežných výsledkov, teda na tom, o aké konkrétne améby ide, sa stále pracuje.
@hiro
Áno, vyššie píšem že sa zistili iné ameby, teraz skúmajú, či sú smrteľné. Tak písali. 🤷 Ja sa nehadam 😀

Zienky co tvrdite, ze kupalisku kazia meno a ze sa nakazil len on a bla bla. Skuste sa najprv informovat o com hovorite a ak mate deti tak budte zodpovedne. Ano aj ked to nemaju potvrdene tak na 99% je zdrojom chlapcekovej nakazy prave toto kupalisko. Neposkodzuju jeho dobre meno, oni chrania ludi, ktori nemaju dost rozumu a napriek dostupnym informaciam by tam bezali riskovat zivot. Aby sa tymto niekto nakazil musi tam byt vacsia suhra nahod, ale napriek tomu ak to v tom bazene je, musia to zistit a podchytit lebo deti, ktore sa casto potapaju, vdychnu vodu su tym ohrozene a vyliecit ich uz nevylieci nikto ak to raz vdychnu. Chlapec sa nenakazil v ziadnom Egypte, casovo to skratka nesedi s inkubacnou dobou. Bolo to dieta rodicia vedeli kde sa nachadzal a kde sa kupal. Zdrojom nakazy proste bolo toto kupalisko bez ohladu nato ako sa vam ta m paci a ako si to nechcete pripustit lebo ved nikto iny sa nenakazil. Nikto iny nastastie nevdychol take mnozstvo vody tak hlboko do nosa a na takom zlom mieste ako ten chlapec.
Je to strašná tragédia 😒