Obavy z dovolenky v Štúrove
Ahojte tie čo máte zajednanú dovolenku v Štúrove ako vnímate čo sa tam deje? Máme 3 male deti a za mesiac tam máme ísť na dovolenku. Ja osobne mám akúsi obavu/ blbý pocit
Zienky co tvrdite, ze kupalisku kazia meno a ze sa nakazil len on a bla bla. Skuste sa najprv informovat o com hovorite a ak mate deti tak budte zodpovedne. Ano aj ked to nemaju potvrdene tak na 99% je zdrojom chlapcekovej nakazy prave toto kupalisko. Neposkodzuju jeho dobre meno, oni chrania ludi, ktori nemaju dost rozumu a napriek dostupnym informaciam by tam bezali riskovat zivot. Aby sa tymto niekto nakazil musi tam byt vacsia suhra nahod, ale napriek tomu ak to v tom bazene je, musia to zistit a podchytit lebo deti, ktore sa casto potapaju, vdychnu vodu su tym ohrozene a vyliecit ich uz nevylieci nikto ak to raz vdychnu. Chlapec sa nenakazil v ziadnom Egypte, casovo to skratka nesedi s inkubacnou dobou. Bolo to dieta rodicia vedeli kde sa nachadzal a kde sa kupal. Zdrojom nakazy proste bolo toto kupalisko bez ohladu nato ako sa vam ta m paci a ako si to nechcete pripustit lebo ved nikto iny sa nenakazil. Nikto iny nastastie nevdychol take mnozstvo vody tak hlboko do nosa a na takom zlom mieste ako ten chlapec.
Nešla by som na to kúpalisko. Chlapec to mohol dostať aj inde, ale vzhľadom k tomu, že rodičia vedia, kde bol a na spôsob, akým sa tá améba dostane do tela, tak kúpalisko vychádza ako najpravdepodobnejšie miesto nákazy. Toto nie je baktéria, ktorú len tak nájdu a ukáže sa v nejakej vzorke. Od roku 1937 do roku 2018 sa eviduje celosvetovo!! cca 380 prípadov. Šanca, že by to dostal aj niekto iný na tom kúpalisku je malá. Nie vylúčená, ale naozaj malá. Osobne si myslím, že je väčšia pravdepodobnosť, že ma zajtra zrazí električka, než vdýchnutie tohto parazita.. ale na druhej strane sa ani nejdem hodiť pod tú električku dobrovoľne ..
@dianaaaaa Chcela by som vidiet tvoj stoicky postoj, keby ti zomrelo dieta.
Čítala som nejaký rozhovor s infektologickou, ktorá povedala, že v tej skúmanej vzorke sa to objaviť vôbec nemusí a že sa veľmi ťažko lokalizuje, skôr to nájdu náhodne. Takže na nejaké čisté vzorky by som sa tiež nespoliehala.
V podstate sa štatistika znova naplnila a môžeš sa v pohode kupkať.
Za to štatistika, že tam pôjdete autom a budete mať smrteľnú nehodu sa určite ešte nenaplnila, tá je v pohybe denne.
Zienky co tvrdite, ze kupalisku kazia meno a ze sa nakazil len on a bla bla. Skuste sa najprv informovat o com hovorite a ak mate deti tak budte zodpovedne. Ano aj ked to nemaju potvrdene tak na 99% je zdrojom chlapcekovej nakazy prave toto kupalisko. Neposkodzuju jeho dobre meno, oni chrania ludi, ktori nemaju dost rozumu a napriek dostupnym informaciam by tam bezali riskovat zivot. Aby sa tymto niekto nakazil musi tam byt vacsia suhra nahod, ale napriek tomu ak to v tom bazene je, musia to zistit a podchytit lebo deti, ktore sa casto potapaju, vdychnu vodu su tym ohrozene a vyliecit ich uz nevylieci nikto ak to raz vdychnu. Chlapec sa nenakazil v ziadnom Egypte, casovo to skratka nesedi s inkubacnou dobou. Bolo to dieta rodicia vedeli kde sa nachadzal a kde sa kupal. Zdrojom nakazy proste bolo toto kupalisko bez ohladu nato ako sa vam ta m paci a ako si to nechcete pripustit lebo ved nikto iny sa nenakazil. Nikto iny nastastie nevdychol take mnozstvo vody tak hlboko do nosa a na takom zlom mieste ako ten chlapec.
@elli333 na plaveckom bol zaciatkom juna, nevieme, odkedy bol v nemocnici, ked je inkubacna doba 4-5 dni. Cize casova suvislost je tiez otazna. Opatrenia sa spravili, areal je zatvoreny od 15.6 minimalne do 20.6, nebolo potrebne to takto verejne prepierat. Za mna je to cele velmi nestastne komunikovane. V suvislosti so zmenami klimy zaciname mat problemy aj v oblastiach, kde predtym nebyvali, takze treba urcite osvetu, ale nie tymto stylom.
@elli333 áno, jednoznačne súhlasím a presne takto rozmýšľam, vedie ma k tomu to, čo som si prečítala o možnosti nákazy týmto parazitom. Chápem aj obavy, napriek tomu, čo píšem, ten pocit nie je vôbec príjemný a obavy sú pochopiteľné a ľudské. Keď sa zamyslíme, že v podstate teraz vieme, že sa objavuje v sladkých vodách, prehriatych a teraz sa sa mení počasie postupne na veľmi horúce v letných mesiacoch....... kdekoľvek
@elli333 na plaveckom bol zaciatkom juna, nevieme, odkedy bol v nemocnici, ked je inkubacna doba 4-5 dni. Cize casova suvislost je tiez otazna. Opatrenia sa spravili, areal je zatvoreny od 15.6 minimalne do 20.6, nebolo potrebne to takto verejne prepierat. Za mna je to cele velmi nestastne komunikovane. V suvislosti so zmenami klimy zaciname mat problemy aj v oblastiach, kde predtym nebyvali, takze treba urcite osvetu, ale nie tymto stylom.
@senta_sofia FYI - inkubačná doba je 1-12 dni
Aj keby sa potvrdilo že sa nakazil tam je to tak zriedkava vec že sa to môže stať jednému a nikomu ďalšiemu. Určite je lepšie ísť na kúpalisko kde sa voda čistí vymieňa a kontroluje ako niekam na jazero.
@cukroska tak nestastna zhoda nahod to az tak nie je, ak to v tom bazene chytil, mal proste obrovsku smolu. Keby to tam nebolo (teda pravdepodobne tam), tak by bol este stale tu.
@liv1 Proste to tak malo byť. Áno je to obrovská smola,alebo osud. Tak ako mnohé iné nešťastia, ktoré stanú možno jednému z miliónu ľudí..Smutné..
@senta_sofia FYI - inkubačná doba je 1-12 dni
@sisaka vychadzala som z toho, co pustili media, preto hovorim, ze cele je to velmi nestastne komunikovane
Plavecký výcvik mali od 6-8.6 chlapček bol hospitalizovaný od 14.6 , my mame objednanú dovolenku od januára 21.6-28.6 , pochybujem že dovtedy otvoria a aj keby otvorili v hlave už máte čo sa tam stalo (aj keď sa možno nestalo) zálohu vám nikto nevráti. Veľmi smutné
Neviem,ci ste to citali,ale chlapec mal sestru-dvojicku,ktora bola na tom plaveckom s nim. Obaja sa ponarali v jednej vode a jej nic nie je. Neviem,ci tam plaval len 1ks a prave on ho vdychol,znie to az nerealne. Kazdopadne chuda sestricka,do konca zivota bude mat traumu. Nielenze prisla o brata,este sa aj bude bat kupat. Vraj boli predtym plaveckym v Egypte. Skrz tu ich hygienu by som skor tipovala nakazu z miestneho bazena. Ale to asi nezistime.
Odkedy som sa dozvedela,ze zomrel,je mi nejako nevolno pri pohlade na kazde kupalisko.
Neviem,ci ste to citali,ale chlapec mal sestru-dvojicku,ktora bola na tom plaveckom s nim. Obaja sa ponarali v jednej vode a jej nic nie je. Neviem,ci tam plaval len 1ks a prave on ho vdychol,znie to az nerealne. Kazdopadne chuda sestricka,do konca zivota bude mat traumu. Nielenze prisla o brata,este sa aj bude bat kupat. Vraj boli predtym plaveckym v Egypte. Skrz tu ich hygienu by som skor tipovala nakazu z miestneho bazena. Ale to asi nezistime.
Odkedy som sa dozvedela,ze zomrel,je mi nejako nevolno pri pohlade na kazde kupalisko.
@iwesska Vzhľadom na celkový počet evidovaných prípadov vo svete od roku 1937 (cca 380) vôbec nie je prekvapujúce, že iní ľudia sa nenakazili. Je mi veľmi veľmi ľúto rodičov aj sestričky 😔
@iwesska ale s tým Egyptom potom nesedí inkubačná doba.
My máme ísť teraz v sobotu 🤦 som z toho trošku na nervy,ale tak bude ako má byť. Som zvedavá na výsledky testovania, ktoré by mali povedať v piatok, uvidíme či kúpalisko otvoria. Ak áno, pôjdeme, chodievame každý rok už 7 rokov (okrem covidu) nakaziť sa človek môže už kdekoľvek 🤦 je to hrozné čo sa stalo 😢, mám obavy, už to človek bude mať na mysli.
Plavecký výcvik mali od 6-8.6 chlapček bol hospitalizovaný od 14.6 , my mame objednanú dovolenku od januára 21.6-28.6 , pochybujem že dovtedy otvoria a aj keby otvorili v hlave už máte čo sa tam stalo (aj keď sa možno nestalo) zálohu vám nikto nevráti. Veľmi smutné
@ivula20 50% z ceny vrátia, pokiaľ sa ubytujete aj tak (aj keď bude zavreté kúpalisko) a zálohu vrátia v prípade neotvorenia, neubytovania sa tam. Ideme alebo teda máme ísť ten istý termín ako vy, teraz v sobotu. Ja myslím že to otvoria. V prípade ak testy vyjdú negatívne, nemajú prečo držať zavreté. Som sama zvedavá. Ale budem to mať stále v mysli 🤦😏
@zuzinka888 haha , no ty si dobré tela , parazit opustil svojho hostiteľa a našiel si noveho? Najprv si o Tom niečo nastuduj než hovadinu napises
@bubinda osobne si myslím ze ak by to bo z kúpaliska ktoré je preplnené ľuďmi tak by žiaľ nebol jediný inkubačna doba je veľmi krátka takže by asi prepukla akási pandémia...
@kulumulu123 inkubačná doba je 2 až 14 dní , kúpalisko zavreli 15teho takže do konca júna sa ešte môže kľudne dakto objaviť
@ivula20 50% z ceny vrátia, pokiaľ sa ubytujete aj tak (aj keď bude zavreté kúpalisko) a zálohu vrátia v prípade neotvorenia, neubytovania sa tam. Ideme alebo teda máme ísť ten istý termín ako vy, teraz v sobotu. Ja myslím že to otvoria. V prípade ak testy vyjdú negatívne, nemajú prečo držať zavreté. Som sama zvedavá. Ale budem to mať stále v mysli 🤦😏
@majkakoc Minimalne nech sa deti neponaraju a ste v suchu.
@lenkapriezvisko Nemyslím si,že je to na smiech. Určite je obozretnosť na mieste. Nesmiali by ste sa určite, keby Vám na covid umreli vaši blízky.
@cukroska veď sa spamätajte nežijeme v Afrike. Nikto nedokázal že to bolo zo Štúrova. A hlavne áno umrela mi starká ja som mala kovid 5x a som tu a smejem sa . Lebo ste zo všetkého dosraty čo vám médiá podložia.
@lenkapriezvisko smiech nie je na miesto. Riziko nákazy je malé, ale úmrtnosť takmer 100% A v teplej sladkej vode je oveľa vyššie 🫤
@maya_hi viete čo všetko tam môžete chytiť a vyšši:
Termálne kúpaliská na Slovensku môžu byť zdrojom viacerých infekčných agensov:
1. Vibrio spp. – prežívanie aj pri chlórovaní,
2. Legionella – možnosť dýchacích nákaz z aerosólov,
3. Améby – riziko meningoencefalitídy a keratitídy,
4. Pseudomonas – folikulitída,
5. Vírusy/parazity – hnačky, hepatitída A,
6. Mykózy a dermatitídy.
@elli333 tiez si myslim, ze len tam. Inkubacna doba sedi a na plavecky sa chodi päť dni vkuse. Sedi to na prvy junovy tyzden. Nechce sa mi verit, zeby po plaveckom sa chcel cvachtat este inde... My sme boli v Štúrove v sobotu a cestou domov som citala tu správu. Stale som za malého v strehu...
@majkakoc myslím že to vrátane ceny platí len pre thermal a ich chatky ( platan, lux,smaragd..) my sme u sukromníka v Sallde , nuž treba nakúpiť klipy na nos a tváriť sa že sa nič nedeje, nešetrim na dovolenku aby som ju pretrapila v izbe. Asi je väčšia pravdepodobnosť je že si vyvrtnem členok na schodoch ako sa nakazíme tou pliagov. Samozrejme nechcem to zľahčovat,treba vec prešetriť aby sa to už nikdy nestalo a nielen Vadaš na Slovensku sú kúpaliska v oveľa horšom stave. Držím palce aby ste si dovolenku ako tak užili.
@majkakoc myslím že to vrátane ceny platí len pre thermal a ich chatky ( platan, lux,smaragd..) my sme u sukromníka v Sallde , nuž treba nakúpiť klipy na nos a tváriť sa že sa nič nedeje, nešetrim na dovolenku aby som ju pretrapila v izbe. Asi je väčšia pravdepodobnosť je že si vyvrtnem členok na schodoch ako sa nakazíme tou pliagov. Samozrejme nechcem to zľahčovat,treba vec prešetriť aby sa to už nikdy nestalo a nielen Vadaš na Slovensku sú kúpaliska v oveľa horšom stave. Držím palce aby ste si dovolenku ako tak užili.
@ivula20 aj my sme v Sallde 🙈 a vrátenie sa týka všetkých, hovorili to v TV. No myslím, že to otvoria, plavecký bazén včera vypúšťali, videla som na kamere. Ostatné boli vypustené skôr. Každopádne uvidíme, aj tak to bude dovolenka v strachu 😢 no už nič nespravíme, ak otvoria, pôjdeme. Verím, že to bude tak vydezinfikovane a vydrhnute, ako ešte nikdy 🙏 a stačí správne zachlorovat a ameba nemá šancu prežiť. Teraz sa už dúfam budú báť a budú chlorovat a kontrolovať ako sa má. ✊ Užite si aj vy, pokiaľ sa bude dať 👍 možno sme aj v tej iste chatke 😀
Čítala som komentáre ľudí ktorí poznajú tu rodinu...boli aj v Egypte a grécku....