icon

Dá sa ísť na dovolenku k moru s ročným dieťatkom?

hviezdickka
28. jún 2016

Ahojte 🙂 Chcem sa opytat, co si myslite o napade ist na dovolenku s dietatkom, ktore ma 1 rok. Nas malicky sa len nedavno narodil, no na dalsi rok planujeme ist s nim k moru. K moru chceme ist s manzelom kazdy rok, no vzdy sme skoncili v praci a nedostali sme sa nikdy na ziadnu dovolenku, nie to este k moru. Toho roku mame babatko, takze to nepojde, no na dalsi rok bude mat malicky rok a ja sa uz teraz tesim ako tam spolu vsetci 3 pojdeme.

Co sa mi vsak stalo. Z kazdej strany od vyssich rocnikov pocuvam, ze ist ina dovolenku s 1 rocnym dietatom je hlupost. Ze dovolenku si vobec neuzijeme. Ze deti su z toho tepla nervozne. Ani do chladku, ani do vody s nimi. A zlaty klinec na zaver - ved oni isli na dovolenku po 25 rokoch. Samozrejme, ze isli po tolkych rokoch, ked zili v inej dobe. Dnes sa da dovolenka vymaknut za 200 e komplet aj s polpenziou na osobu, len treba ist vlastnym autom, co my aj tak chceme.

Myslite, ze skutocne sa taka dovolenka neda uzit? Ze je to len trapenie? Nechcem tomu verit. A kedze sa uz teraz velmi tesim, tak by som rada mala realny obraz uz teraz. Nerada by som sa tesila na dalsie leto a nasu prvu dovolenku, a potom zistila, ze to nepojde. Rada by som sla asi zaciatkom alebo koncom sezony, ked nie su este take horucavy. Asi skor koncom, lebo na zaciatku sezony nebude asi este teple more.

Dakujem za vase skusenosti 🙂

dejna20
28. jún 2016

@moni244 no si predstav ze vsade existuju stromy, slnecniky atd. Az sa mi naskyta otazka ci si uz dakde pri mori bola, lebo podla toho co pises akurat tak na sahare 😎

moni244
28. jún 2016

@zuzanaete
@jamika27 to tu fakt nemoze mat clovek iny nazor? Proste mam na to taky nazor, tak sa ukludnite, mna nepresvedcite o opaku

moni244
28. jún 2016

@dejna20 dalsia mudra, co neznesie iny nazor, gratulujem, same pritakavacky, co idu s davom

bielavila
28. jún 2016

my sa tento rok chystame s malym na kanarske ostrovy, ma 15 mesiacov, nevidim dovod preco neist k moru ked je dieta zdrave, a v krajine ne dobra situacia, hygiena a zdarvotna starostlivost... navyse nam to vyslovene odporucal alergolog, lebo maly ma exzem a alergiu...my celkovo vela cestujeme, takmer kazdy vikend mame vylety, nielen po sloevnsku ale aj okoli, cesta lietadlom to bude sice prva, ale kedze my radi cestujeme chceme aby si aj maly zvykol a chceme ho brat ako nasho partaka na cestach 🙂 vezmeme mu nutrilon, kase, chrumky a vyzivky na ake je zvyknuty na slovensku a inak sa bude stravovat normalne na hotely ako aj my, bereme cestovnu buginu, par plenok a obrusky, zvysok kupime tam aby sme nepraplacali batozinu, urcite chod do toho, nenechaj sa odradit inymi iba preto, ze oni nemaju na to odvahu/ peniaze/ prostriedky, more babatku iba pomoze, tien urcite najdes, slnecniky urcite budu, pitna voda tiez, opalovacie kremy tiez... co sa tyka uzitia si, je to o tom ako si to nastavis, nemaj prehnane iluzie ako sa ti dieta bude cely cas hrat v piesku, clapkat v mori a prenadherne pozovat na dovolenkove fotky a ty sa bude slnit a manzel ti nosit drinky a hadzat na teba zamilovane pohlady 😀 😀 😀 ale pri troske organizacie a stastia to bude prekrasna rodinna dovolenka 🙂 nikde sa nenahli, netlac na pilu, ak dieta reve, treba ho ukludnit, ak je mu teplo treba ho vziat na izbu, treba sa mu prisposobit, urcite to nebude dovolenka ako s partiou , kde bola ruka hore a noha v alkohole 😀 😀 😀 ale urcite si to uzijete, my sme boli na vela vyletoch a vzdy sme si ich krasne uzili aj napriek tomu, ze maly obcas plackal, bol mrzuty a podobne... dolezite je rozdelit si s muzom ulohy, aby sa jeden necitil ako na havaji a druhy ako sluha 😀 uzijte si to ten buduci rok 🙂

dejna20
28. jún 2016

@moni244 ine je napisat nazor z vlastnej skusenosti a ine pisat hlody co si predstavujes

moni244
28. jún 2016

@dejna20 bla bla bla, mam svoj nazor, vyjadrila som ho, mna tvoj nezaujima

lucka1987
28. jún 2016

@hviezdickka s nasom sme sli ako 10 mesacnym na turu na rysy . a o tyzden neskor sme uz boli v juznej casti HR. tak nevidim v tom problem pokial to povaha dietatka a jeho stav dovoli.

dejna20
28. jún 2016

@moni244 vyjadrila len si zabudla dodat, ze si vlastne este nikde nebola a hovno o tom vies

hettinka
28. jún 2016

Ked si predstatvím, aké horúce bolo minulé leto, tak tie horúčavy sú pre dospelých aj dieťa určite znesiteľnejšie pri mori, kde je jednak pocitovo chladnejšie lebo od mora jemne pofukuje, jednak sa človek môže niekolkokrát denne osviežiť.
Čo sa týka kúpania, z našich kúpalísk a aquaparkov som si už všeliaké nepríjemnosti priniesla (mykozu, afty), zatial čo pri mori sa mi to nestalo nikdy, že by som mala problémy. V slanej vode sa ie baktérie tak nedržia, ako tu v bazénoch, kde sa natlačí 200 ludí.

čo sa týka varenia, na dovolenke nevarím. Varila som iba raz, ked sme si predlžili pobyt a zostali pár dní na súkromí, ale také rýchle minutky, že mi varenie nezabralo viac ako 20 minút denne. Bud máme stravu v hoteli, alebo obiehame reštaurácie.

Ja by som zvažovala, že nepôjdem dovolenku snád len vtedy, ak by som mala dieťa, ktoré neznáša dlhé presuny. Jedno z mojich detí malo asi 2 mesiace problém s autosedačkou, nechcelo tam sedieť, tak sme mali nútenú pauzu ... ale potom to prešlo a cestujeme ďalej.
Kedysi sme sa viac zdržiavali v okolí hotela, teraz sú už školáci, takže už zvládajú všetko našim tempom, aj poznávačky, prírodu, výstavy, múzeá (vyberáme také, aby to bavilo všetkých), šnorchlovanie, vodné športy, večerné prechádzky alebo ak sú nejaké animácie ... myslím, že ak by sme ich doteraz držali doma, tak by to bolo zložitejšie. Bonus navyše je, že sa dohovoria obstojne v Chorvátsku (nutné nákupy - voda, zmrzlina, ovocie, vypýtať klúč na recepcii), aj po anglicky nemajú problém otvoriť ústa a komunikovať s cudzincom. A vyznajú sa obstojne aj v zemepise, kedže mnohé miesta už navštívili v rámci SK aj v okolitých štátoch, tak majú aspon nejakú predstavu, ako to vyzerá "za humnami". Je pre nich aj jednoduchšie, ak idú na výlet sami (so školou).

dkethe
28. jún 2016

fajn tema, buduce leto, ked maly nebude mat ani rok tiez by som rada do chorvatska 🙂)

a trosku nesuhlasim s tym ze ide o 'povahu' babatka. ja si proste myslim, ze ide o to ake podnety dostava od narodenia. ci je dieta vkuse vlacene po navstevach, kratkych vyletikoch, v aute atd alebo je babatko vacsinou doma a raz za tyzden nanho pride kuknut babka. do roka toho podla mna dieta nasaja velmi vela - alebo nenasaje, ak nema co..

nyusika
28. jún 2016

@dkethe súhlasím s tými podnetmi.

lucka1987
28. jún 2016

@dkethe ja som povahou dietatka myslela to, ze nie kazde dieta je mile a dobre ( ja som take mala veru ) poznam deti, ktorych rodicia sa snazia akokolvek vsemocne, ale jednoducho su uplakane, stale podrazdene, a aj napriek otmu ze sa rodicia snazia, vysledkom su vzdy predcasne odchody z navstev + neustale nervozny rodicia ( nastastie take nieoc nepoznam ) my sme s nasim behali od jeho 3-4 mes kade sa dalo, a behame doteraz, neobmedzujeme sa, a ani nemotzme povedat ze dieta obmedzuje nas

moni244
28. jún 2016

@dejna20 zaujímavé, čiže podľa teba je opačný názor hovno, ty máš potom divný pohľad na svet

jamika27
28. jún 2016

@moni244 ja si myslím ze som to pisala slušne a nechcela som ani uraziť ani dehonestovať tvoj názor. Pisala som z vlastnej skúsenosti ako sa to da, a aké mame reálne skúsenosti my. Ospravedlňujem sa ak to vyznelo proti tebe. A myslím ze to všetky písali v dobrom duchu, nepohadajme sa tu na fóre pre takúto banálnu tému 😉

jamika27
28. jún 2016

@moni244 a to som nespomenula ze nám to odporučila tiez pediatrička koli malému a jeho častým chorobám 😉

nyusika
28. jún 2016

@moni244 tak to pardon. Ale sú situácie, keď si teoretický názor môžete strčiť viete kam.
@hviezdickka chcela poznať reálne skúsenosti...teoretickými kecmi ju zásobujú tetušky z okolia a rodiny.

zuzanaete
28. jún 2016

@moni244 Ale ved ok. Ja som vyjadrila svoj nazor na tvoj nazor. O tom je diskusia. Je mi jasne, ze ta nepresvedcim a to ani nebolo cielom, ale niekomu moze pomoct tato diskusia ujasnit si nejake veci ...

slavka030
28. jún 2016

Ja by som šla. Nečítala som predošlé príspevky, no my sme boli s dcérou v Bulharsku letecky, keď mala 1 rok a 4 mesiace, a neľutujem. Jasné, že máš isté povinnosti okolo nej, to za teba neurobí nikto, ale naša malá bola super. Mali sme hotel, all inclusive, neďaleko more, piesočnatá pláž, keď ju omrzela voda, tak sme sa hrali v piesku, plus naša cestovka mala aj animačné centrum, tak aj tam sme sa hrali, a to, že bola s nami nás nejako neobmedzovalo ak možno niekto uvažuje takto. Užili sme si to. Tiež som sa obávala pred cestou, ako to bude na dovči s takým malým dieťaťom, ale pohoda. A dva mesiace na to sme s ňou boli ešte aj autom v Chorvátsku, a tiež to bola pohoda. Takže ja za seba vravím áno.

rica1
28. jún 2016

@hviezdickka my ideme teraz na dovolenku ktoru sme npr zajednávali už v decembri to som ešte nebola tehotná a teraz som dokonca už aj tehotna v 20tt a doma mám ročné dieta 😀 a ideme autom.. ale rátam stým že na pláž tak od 8-10 hod potom až tak o 15tej najskor, to je to že ked pojdete traja tak budete stým rátat že to budem obmedzujúce ale ja si myslím že všetko sa dá 😀

m.i.r.i
28. jún 2016

@hettinka napriklad ja s tebou v mnohom co pises tiez suhlasim.....urcite lepsie more ako masovky v nasich akvaparkoch...a tiez je super ked deti s rodicmi cestuju, to vsetko robime aj my napriklad..
Jediny rozdiel je v tom, ze sme syna ako babatko tymto nestresovali a odpustili sme si taketo vylety...nas ma teraz 6r a je tiez velky cestovatel...vzdy ked sa odnekial vratime, hoc len z vikendu, tak chce ist spat...dohovori sa v Polsku, Cesku, vypyta si kdekolvek v obchode, na recepcii...tohto roku sa chystame do viacerych statov, tak uz sa stiha aj pochvalit kde vsade pojde...nebol s nim nikdy problem v hoteloch, miluje cestovanie, ked spime na roznych miestach...v aute s nim nie je problem, zvladol aj 11 hodin z Talianska naraz..cez den...my vzhladom na to, ze sme akoby byvali na 2 miestach posledne 4 roky, tak sme autom chodili 3 hodinove cesty tam a spat skoro kazdy mesiac a bez problemov...robime to presne tak isto, prisposobujeme mu aktivity, muzea, animacie, pozrieme si aj pamiatky, zamky..ale k tomu zabavny park ci nieco pre neho...vedieme ho k tomu..ale nie od babatka...do roka a pol sme nechodili nikam, len k rodicom 200 km...a aj to uz bolo co robit, prevazat pol domu autom...aby som ho vlacila po muzeach alebo zamkoch, no naco...pockalo to nejaky cas...do tych 3r sme chodili len po Slovensku na predlzene vikendy, na jednodnove vylety, my tiez nikdy nesedime doma...ked mal 3.5 tak sme dali prvu vacsiu dovolenku v Tatrach na jeden tyzden...a odvtedy uz chodime pravidelne...od 4r k moru....ale to je nieco uplne ine ked on ma zazitky, strasne sa tesi, urobime si program, moze ist na animacie ked chce, nemusim tahat plienky, flasky, kociky, nosice, zabrany, cumle, extra stravu, milion veci na prezlecenie, gely na dasna kvoli zubom, zakryvat usi pred klimou, riesit do takej velkej miery prehriatie...my nie sme vylihovacie typy tak aj k moru ideme radsej na vlastnu pest a na par dni - poobede na 3 hodky sa kupeme, inak chodime do akvarii, parkov, poznavacky, muzea...chodime do hor tiez, do jaskyn, solnych bani, na lanovku...a vobec nam nezaskodilo, ze sme vypustili nejake roky kym to syn naozaj nepotreboval...
A tiez na dovolenkach nikdy nevarim..vzdy mame bud polpenziu, alebo ranajky v hoteli a potom chodime po restauraciach....syn sa tiez tesi na mnohe miestne speciality...
Ja napriklad sa tiez zamyslam nad tym ako by sme to robili mat tak druhe dieta.....ale ako sme sa s muzom zhodli, tak by sme to robili podobne...starsi syn by siel na dovolenku niekam mozno s manzelom a starymi rodicmi, ja by som s babatkom ostala doma...tie 2 leta ma nezabiju...a vlastne by neublizilo ani starsiemu ak by nahodou jeden rok nesiel na velku dovolenku....

mamusa007
28. jún 2016

Môj malý mal necelých 11 mes. ked sme boli na dovolenke v GR. Super sa vyhral na piesku, počlapkal sa v bazeniku i mori. Všetko bolo ok. K moru chodíme každý rok a ani minulé leto tomu nebolo inak. Medzičasom sme sa rozrástli o dalšie dieťa a minulé leto sme boli na dovolenke v BG malý mal 3r a malá 16mes. Obom sa veľmi páčilo, často pozerajú dovolenkové fotokniky či videá. Zvládli sme to všetci na výbornú aj s dvomi deťmi, plienkami, sunárom či golfáčom.... Všetko záleží od vašej náročnosti. Na dovolenke si aj varíme, síce málo nakoľko reštiky či strava býva v rámci ubytovania v cene. Môj názor je taký, že aj dieťa potrebuje zmenu a ak sú spokojní rodičia, bude spokojné i dieťa a je jedno či v Tatrách, na kúpalisku alebo pri mori.
O pár týždnov sa chystáme znovu k moru. Nenechaj sa odradiť negatívnymi rečami. Sama najlepšie vieš aké je tvoje dieťa a ako sa dokáže prispôsobiť. Reči typu na dovolenke si s dieťaťom neoddýchnete nepočúvaj...

alby2014
28. jún 2016

@m.i.r.i vidis, ty si nezazila dovolenku s malym babom a preto si to podla ma predstavujes komplikovane. Fakt to nie je narocne, rozhodne netahas zabrany. 🙂 AK je clovek rozumny a necaka, ze s dietatom okolo roka, da Thajsko, ci Tibet...tak je to fakt v pohode. Zaklad je nemalovat si dopredu, ake to bude narocne, ake problemy. Ono to mozno nie je o povahe dietata, ako o povahe rodicov. Ja napr. nie som uzkostna matka a problemy riesim az ked nastanu operacne. Takze si nerobim stres z klimy, zubov, ani nicoho... mrzuty moze byt aj doma a tiez to moze byt na hlavu. 🙂

k_a_j_k_a
28. jún 2016

@hviezdickka ahoj, mna hned napadla otazka, ze preco nejdete uz tento rok. Neviem, kedy sa maly narodil, ale preco nie? Autom, v septembri, ked je uz chladnejsie, ale stale pekne. Zase zalezi od toho, ako bude znasat cesty autom.
Inak, moja starsia je decembrova, na silvestra mala 2 tyzdne a boli sme na chate. V lete, ked mala 9 mesiacov, sme boli pri mori. Mladsia je julova a keby sme to leto neriesili este aj 2x stahovanie, tak ideme urcite k moru.
Ja neviem, ale ja som svoje deti nikdy nebrala ako pritaz, alebo ze si pri nich neoddychnem. A to mladsia prve roky nerobila nic ine, len doslova vrestala. Su prostre sucastou mna a MM a je automaticke, ze idu s nami aj na dovolenku. Aj ked uz sme boli aj sami 🙂

m.i.r.i
28. jún 2016

@alby2014 no my sme chodili k rodicom autom od maleho 3 mesiacov priblizne a viem co som tahala so sebou... esteze sme mali kombi...ked mal 1.5r boli sme na prvy predlzeny vikend a tiez sme brali pol domu...na 3 dni...ci to bol zas az taky oddych neviem...maly v restike neobsedel, jedli sme raz jeden raz druhy, najedol sa manzel, potom bral maleho aby som nahadzala jedlo do seba ja...cely cas sme s malym behali po vonku a riesili aby nespadol do jazierka, nevyliezol kam nema...ked mal mat obedny spanok, vsade hluk, nehovoriac vecer ze o 20:00 zacala vonku len nejaka zabava pre dospelych ..a to sme boli naozaj v krasnom rezorte na Slovensku na ktory nedam dopustit....ano, vyclapkali sme sa v bazeniku, ano, pohladkal zvieratka, pohral sa v piesku -- ale co z toho nema doma v zahrade? Ja proste nechapem naco take male dieta potrebuje chodit po dovolenkach... a mrzutost doma znasame teda urcite lepsie ako v nejakom rezorte plnom ludi, hluku a v neznamom prostredi...tiez ist lietadlom -- uz len tie casy odletov, ked vidim na letiskach tie male deti, kde meska let, co je bezne, ked su odlety o 3 v noci, presuny autobusmi z letiska do letoviska.... no neviem si to veru predstavit, ze by som syna ako rocneho ci dvojrocneho v noci budila kvoli letu a ako by mi niekolko hodin vydrzal na letisku keby sme museli cakat na lietadlo....teraz uz je to uplne nieco ine...ale pravdu mas urcite v tom, ze je to aj v rodicoch a v prioritach.... ja som pritom vysoko zorhanizovana osoba, stahujeme sa uz 3 krat od synovho narodenia, mali sme 2 domacnosti, vsade mam zoznam, mam system v baleni, zabave dietata pred cestou, pocas cesty, maly je dobry cestovatel...ale vystavovat nas aj babatko takymto veciam, ktore naozaj nie su potrebne a vseobecne ani prospesne ( odhliadnuc od zdr. dovodov) za mna nie... ja skor obdivujem tych co vidia v tomto prinos pre dieta a ze si aj oddychnu sami...

sisaka
28. jún 2016

suhlasim, ze je to vsetko o nastaveni rodica ked ten uz ma dopredu stres ako to zvladne a co vsetko sa tam moze stat a ako vsetko bude na figu, tak to tak nejak aj dopadne. Nechapem otazkam typu naco je malemu dietatu dovolenka, naco ho tam ludia vlacia, co z toho ma ... Za mna, mozem vsetkych ubezpecit ze na dovolenku nechodim preto, aby som sa chvalila na FB (aj to tu uz zaznelo), ani preto, aby som trhala nejake rekordy, ani tam nechodim dieta vystresovat, pretoze moje deti to ako stres neberu. My cestujeme radi, pretoze nas to obohacuje, milujeme spoznavat nove krajiny, nove miesta, mesta, jedlo .... je uplne prirodzene, ze deti sme brali a berieme so sebou. Neberiem to ako ziaden problem, ked zvladam deti doma, neviem, preco by som ich nemala zvladat aj na dovolenke. So synom sme boli prvy krat na dovolenke ked mal 3 mesiace (dcera je ovela starsia, ta mala viac, ked sme boli prvy krat, ale to bolo skor z financnych dovodov), Boli sme v ramci nasej krajiny, takze mierne pasmo, pri mori, cesta vyse 1000 km, autom. Zvladli sme uplne v pohode. Isli sme hlavne v noci, robili prestavky na dojcenie, prebalenie, ponatahovanie sa. Netahali sme so sebou ziadnu velku vybavu, dieta bolo dojcene, takze ziadne flase, mlieka a pod., zobrala som akurat nejake veci na oblecenie, balik plienok, nieco od teploty, kociar, nosic a bolo, ja nechapem o akom prenasani domacnosti tu je rec. Druhy krat letel na Slovensko to mal rok, nemozem povedat, zeby ho letiet vyse 9 hodin v tom veku bavilo, ale prezil a aj casovy posun zvladol celkom v pohode, treti krat isiel ako takmer 2 rocny uz na dovolenku do tropickej krajiny. Let bol uz v pohode, krasne zvladol, zase sme nesli extremne nabaleni, jeden balik plienok, nejake vyzivy v skle, pre pripad, zeby mal problem so stravou, inak bezne veci ako pre nas dospelych, dieta mi neochorelo, uzilo si dovolenku a my s nim a to bol aj na fakultativnych vyletoch s nami, celodennych, nikto neprisiel o nervy ani o usi. Co sa tyka klimatizacie, my tu mame vsetky verejne priestory klimatizovane - obchody, nemocnice, urady + samozrejme klima v aute ... este som nepocula zeby niekto nechodil cele leto na nakupy, lebo mu dieta s klimy ochorie.
To su uz pre mna uzkostlivi rodicia, ktori s dietatom nevytrcia paty z domu, dodrziavaju presny rezim dna a predstava o tom, ze dieta nepojde spat o 6 vecer ale o 6.30 predstavuje pre nich neprekonatelny problem , podla mna pre tych je lepsie ostat doma, lebo stresovat sa nad tym, ze dieta nezje doma uvarenu ryzu, ale restauracnu, miesto okupania sa osprchuje a este o 8 vecer bude v kociku niekde na promenade, tak to fakt nema vyznam sa ist niekde vystresovat, taki ludia vobec nechapu, ze niekto toto nevidi ako problem a dovolenku si v pohode uzije.

sisaka
28. jún 2016

@m.i.r.i ty vidis problemy vo veciach, kde ja absolutne ziadne nevidim. Dieta neobsedi v restike? No to je otazka toho, ako ma kto dieta naucene. Ak je doma zvyknute behat pri jedeni po byte a rodicia ho nahanaju s lyzickou, ak je dieta z toho paf, ze je v restauracii, lebo doteraz v ziadnej nebol, tak samozrejme neobsedi. Ak sa ide do restauracie najest, lebo je cas obeda/vecere a vsetci su hladni, tak je to to iste co doma, posadame si okolo stola, porozpravame sa a pri tom sa najeme. Ak dieta nedokaze cakat na jedlo, tak je treba mat so sebou nieco na zahryznutie a dietatu ponuknut, kym sa caka, zobrat hracku, restauracie (aspon u nas) mavaju detske menu, kde sa da kreslit, omalovavat, carbat, zvladnu aj male deti, zobrat knizku na prelistovanie. Moje decka od mala chodili do restauracii, jeme mimo domu minimalne raz do tyzdna a teda nikdy som z toho nemala ziadne stresy a to som chodila fakt aj s babatkom (nebudem predsa sediet doma na zadku, len preto, ze mam dieta), mozno prave preto moje dieta nie je cele bez seba, ked vkroci do restauracie, lebo je to nieco uplne normalne a bezne.
Pises o rezortoch plnych hluku ... no vsak to zalezi na rodicoch, aky vyberu, vsak nikto hadam za nich nevybera. Idem predsa tam, kde je kludnejsie, je kopec rezortov, kde su rodiny s malymi detmi vitane, vypytam si izbu, ktora nie je priamo pri nejakom javisku, ci pri bazene a je to.

jamika27
29. jún 2016

@sisaka ani ten hluk nevadí, maly ked bol vyblazneni z mora a piesky spal ako zarezany všade a aj doma spáva pri nas ako sa rozprávame s tak. Nechodíme okolo neho na špičkách 😂 v restike nám v stoličke tie pekne sedí. A co sa týka trepania veci tiez súhlasím 😉 my si vyberáme ubytko blízko pláže keby niečo a maly chodil iba v plavockach, žiadne oblečenie načo 😉

hettinka
29. jún 2016

@m.i.r.i ja si paradoxne památám ako "najhoršiu" dovolenku tú, kde sme boli iba so staršou dcérou ked mala 5 rokov. S nou sme boli ako s 2-ročnou, potom nejaké 3 roky nikde (kvôli prerábke bytu a financiám) a v 5 rokoch sme šli zasa. Cez den v pohode, ale večer nula bodov. Ona bola práve vo veku, ked o 20:00 chcela byť v posteli a ak nie, revala ako vyšinutá. Do kočíka sa už nezmestila, chodiť nechcela ... "našťastie" som aj ja bola v tom čase tehotná, takže som aj ja potrebovala skor spať 😀

Samozrejme, ani mňa by "nezabilo" byť jeden rok aj doma (aj ked, asi by som sa cítila ochudobnená v istom zmysle), ale ked dieťa zvláda, tak prečo sa zbytočne obmedzovať.
Pre nás je dovolenka najmä rodinná záležitosť, najdôležitejšie je, že sme ako rodina spolu a venujeme sa intenzívne sebe aj ja s manželom, aj deťom, že si deti užijú ocina, lebo inak je veľa v práci, takže alternatíva, že by šiel manžel sám s dieťaťom a ja s druhým doma neprichádza do úvahy.
Čo sa týka víkendoviek, tiež praktizujeme ... ale ked si predstavím celé to balenie na 3 dni, ked v istom zmysle je jedno, či idem na 3 dni alebo na týžden čo sa batožiny týka, tak je pre mna jednoduchšie zbaliť sa naraz na 14 dní, ako 5x na 3 dni.

Tu teraz píšem o nas a naše rodine, ludia sme rôzni a každému vyhovuje niečo iné ... preto aj autorka sa musí nakoniec rozhodnúť sama, snád len odbúra predsudky, že dovolenkovať s batolaťom je niečo mimoriadne náročné alebo neuskutočniteľné. Sú aj mamy, čo sú veľmi úzkostlivé a celá dovolenka je pre nich jeden veľký stres aby niečo nezjedlo, nevypilo, aby sa nebodaj do mora nenamočilo, aby bolo správne natreté ... 😀 a v snahe zabezpečiť dieťaťu optimálnu stravu sa nepohnú z apartmánu a vyvárajú. Ja stravu na dovolenke riešim len v tom zmysle, aby bola nezávadná, ale inak extra neriešim, čo tam jedia (jeden rok dcéra jedla týžden na obed aj večeru len špagety s kečupom + ovocie). Alebo rodiny s deťmi, ktoré majú nejaké zdravotné problémy, to je tiež na zváženie. Mne príde extrém pratať k moru 3-mesačné bábo, čo sotva drží hlavičku, ale aj takých stratávam na plážach relatívne bežne.

nyusika
29. jún 2016

@m.i.r.i to, co opisujete, ale nie je problem samotnej dovolenky pri mori.
v prvom rade je to Vas problem - uplne zle vybrata destinaci. Lietanie po restauracii je vec vychovy, stahovanie polovice domu je tiez Vas problem 🙂

Pravdu mate v tom, ze dieta nemusi chodit po dovolenkach...ani dospeli nemusia. Oni to proste chcu 🙂

myjusiatko
29. jún 2016

My sme boli na dovolenke v chorvatsku tyzden na jachte s 9 mesacnou slecnou a super. Urcite viem, ze so svojim sa tiez nebudeme bat ist. Len je treba dobre vybrat kam a ako. My sme isli autom a na jachte sme mali sukromie. 🙂 takze idealne nie rezorty, hotely, ale sukromne ubytko v apartmane.