Dá sa ísť na dovolenku k moru s ročným dieťatkom?
Ahojte 🙂 Chcem sa opytat, co si myslite o napade ist na dovolenku s dietatkom, ktore ma 1 rok. Nas malicky sa len nedavno narodil, no na dalsi rok planujeme ist s nim k moru. K moru chceme ist s manzelom kazdy rok, no vzdy sme skoncili v praci a nedostali sme sa nikdy na ziadnu dovolenku, nie to este k moru. Toho roku mame babatko, takze to nepojde, no na dalsi rok bude mat malicky rok a ja sa uz teraz tesim ako tam spolu vsetci 3 pojdeme.
Co sa mi vsak stalo. Z kazdej strany od vyssich rocnikov pocuvam, ze ist ina dovolenku s 1 rocnym dietatom je hlupost. Ze dovolenku si vobec neuzijeme. Ze deti su z toho tepla nervozne. Ani do chladku, ani do vody s nimi. A zlaty klinec na zaver - ved oni isli na dovolenku po 25 rokoch. Samozrejme, ze isli po tolkych rokoch, ked zili v inej dobe. Dnes sa da dovolenka vymaknut za 200 e komplet aj s polpenziou na osobu, len treba ist vlastnym autom, co my aj tak chceme.
Myslite, ze skutocne sa taka dovolenka neda uzit? Ze je to len trapenie? Nechcem tomu verit. A kedze sa uz teraz velmi tesim, tak by som rada mala realny obraz uz teraz. Nerada by som sa tesila na dalsie leto a nasu prvu dovolenku, a potom zistila, ze to nepojde. Rada by som sla asi zaciatkom alebo koncom sezony, ked nie su este take horucavy. Asi skor koncom, lebo na zaciatku sezony nebude asi este teple more.
Dakujem za vase skusenosti 🙂
Necitam diskusiu tak sa možno opakujem, ale podľa nich doma v 40 dieťa nervozne nie je a pri mori už ano? 😁
My sme boli po dlhom čas pri mori minulý rok, dcéra mala už viac ako rok ale bola to super dovolenka.. Decka boli morom nadšené, teplo nebolo vôbec pri mori také strašne ako doma.. A to sme si pocestovali aj okolite mesta v chorvátsku neboli sme len na jednom mieste.. Cestou tam sme išli na noc a mladšia dcéra to krásne prespala.. Cestou spat sme išli cez obedne spanky - na obed sme sadli do auta a dali trojhodinovu cestu do zagrebu, kde sme jednu noc prespali a pozreli si aj nadherne mesto.. Potom sme zas na obed sadli do auta a išli tri hodinky k balatonu, kde sme zas prespali a na ďalší deň domov.. Deťom sa veľmi pacilo, my si vychovavame malých cestovatelov.. 😁
Tento rok som si už na more netrufla ja, lebo som v 7 mesiaci a nemam moc komfrtne tehotenstvo, ale budúci rok sa chystame dovolenku pri mori našim stylom zopakovať so všetkými troma deťmi.. Už teraz sa na to tesim 😊 (len dufam, ze tretie babo nebude malý nespokojenec)
@jana_eyre pochopili ste asi spravne...a doma sa o dieta ani starat netreba, toto som zas ja vydedukovala.
naviac, pri mori musi byt clovek pol dna zavrety v apartmane, otravia ho tam a neviem co este.
vlastne, cestovat s malymi detmi je len kapric rozmaznanych matiek...kvoli fotkam na FB asi.
@hviezdickka necitam diskusiu, iba uvodny prispevok a napisem ti nasu skusenost.... s rocnym dietatom sme boli pri mori uz dvakrat a nebyt casovej vytazenosti manzela totot leto, sli by sme tentokrat s osemmesacnym....
Da sa to aj ked tvoje vyssie rocniky z okolia maju pravdu, ze lenosiva dovolenka to nebude, ale my sme si vsetky nase dovolenky s detmi uzili.
Chodievame uz sedem rokov do toho isteho kempu vlastnym karavanom. Cestujeme na noc, aby deti spali a tym padom im cesta ubehne rychlejsie. Zakladom je zobrat hracky podla zaujmu dietatka. My chodievame na dva tyzdne a deti sa nikdy nenudia. V roku este aj co-to pospali cez den, takze vtedy sme lenosili a citali aj my, inak sme v tieniku nafukali bazenik, z mora nanosili vodu a deti sa clapkali. Teraz ako su uz starsi, rano vylezieme na plaz a oni sa tam pohraju kym zacne moc palit slnko. Vtedy sa stiahneme do tiena, varime si obed, citame a hrame spolocenske hry. Potom okolo tretej sa zas presuvame k vode a tam sa zas hrame....
Tak ako kazde dieta je ine, je aj kazda rodina ina a kazdy povazuje za dobru dovolenku nieco ine. Ja za seba mozem povedat, ze s detmi chodime kazdy rok na dovolenku, nie som ochotna ich niekde odlozit (a po pravde ani nemam taku moznost) a cestovat bez nich. Keby som pri troch detoch cakala kym budu vacsie a uziju si to ako tu hovoria niektore baby, tak najstarsi uz pomaly bude vo veku, ked s nami nikam nebude chciet ist. My sme boli s 8 mesacnym najstarsim plachtit v Chorvatsku, mali sme prenajaty katamaran pre 10 ludi a bola to dobra dovolenka. Ja by som si hlavne premyslela destinaciu, podla toho kedy chcem ist, takze teplo, hygienicke pomery a podobne. Svoje vyhody ma vlastna doprava. Mozes si cestu rozdelit na viac casti, napr. cestou do Chorvatska kupelne mesto Ptuj v Slovinsku alebo Plitvice uz v Chorvatsku a dalsi den ist dalej. Hovorim z mojej skusenosti kedze nase deti teda kludne nie su a v sedacke nespia, takze cesta v noci nehrozi. Lietadlo ma vyhodu kratsej doby letu, ale zas treba nejako prezit cas pred odletom, cakanie na batozinu,pripadne ze dieta chce behat po lietadle. Cestou na Rhodos sme este aj vychytili medzipristatie, ale aj to sa da zvladnut. Potom musis zvazit stravu, rocne dieta asi este uplne dospelacku stravu nebude. Moje nikdy neboli na hotovych vyzivach, takze bolo treba riesit co s jedlom. Vyhodou je, keby ste sli este napriklad s inou rodinou s dietatom/detmi. Mozte si ich navzajom postrazit, pripadne vyrazit na striedacku vecer do mesta. Vylety s detmi sa tiez daju, su predsa nositka a kociky. Mozem povedat, ze z roka na rok sa zo mna stava stale viac cestovna kancelaria, pretoze som nutena sama objednavat dovolenky. Cestovky sa vobec neorientuju na ludi ktory maju viac deti. Pokial by si potrebovala poradit, kludne sa spytaj. Moje deti si dovolenku vzdy uzili, ale jasne ze sa musis prisposobit ich potrebam. My hlavne nie sme na celodenne lezanie na plazi, program vzdy prisposobujeme detom. Je pravda aj to, ze deti si tie dovolenky ked boli uplne male nepamataju, ale ja viem aky tam boli spokojny a ide aj o to, ze ty ako rodic mozes predsa chciet ist na dovolenku.
chcem len tolko dodat - ze nas naozaj v restauracii nikdy neobsedel...restauracie mame aj na Slovensku, nemusim chodit k moru a my tiez chodievame do restauracii pomerne casto.hlavne takto v lete ked chdoime po vyletoch ale niekedy aj len tak v nedelu...nas maly praveze bol maximalne vychovany na rezim a strava k tomu patrila...u nas sa od malicka a vzdy jedlo len pri stole a v priblizne rovnakom case...takze ziadne nahananie po byte s lyzickami, pozeranie telky pri jedeni a jedlo v obyvacke na gauci...odkedy vedel chodit len sme zavelili ze obed a uz bezal k stolu..hracky pri stole sme nikdy nemali...tym padom ziaden problem v skolke s jedenim, spanim, nicim...ja som v tomto pomerne zasadova a nam sa rezimovanie od narodenia vyplatilo...ale...od narodenia bol zivy a uz ked bol v kociku, tak spal a bol kludny len ked bol kocik v pohybe, nemohla som zastat a sadnut si vonku niekde na kavu s kamoskou, ze by on vedla spal..kamosky kavickovali a ja som kocikovala..ked bol vacsi, bolo to to iste...do restauracie, na kavu...on by nesedel v kociari a ani mi nechcel sediet v stolicke v restauracii....tam sme mu davali aj hracky aj kadeco na zabavu, ale on potreboval nas, nie hracky...samozrejme ze sme chodili aj po hoteloch kde boli detske kutiky priamo pri restauracii/v restauracii, ale to znamenalo zas len to, ze jeden z nas sa tam s nim hral, kym sa ten druhy najedol...syn sa pri stole na jedol samozrejme, ale cakat predtym a potom bolo utrpenie..
My sme sa pokusali o restauracii viac krat ked bol maly ale do takych 3r to bolo nemyslitelne, kym vlastne nebolo mozne, ze sa najedol a siel sa hrat do kutika a my sme sa mohli najest v klude sami..
Tiez si vychovavame maleho cestovatela, cestujeme pomerne vela a syn to miluje a nemusel cestovat ako 3 mesacny
Akoze baby, ja vas obdivujem..ved kazdy si robi ako chce..pre mna zbytocnost pre dieta...lebo ano, aj doma sa musim starat, aj doma je dieta mrzute a moze byt chore, ale naplatim si neviem aku drahu dovolenku aby som mala to co doma...a hlavne naozaj pre to dieta to neznamena nic...
Myslim, ze lekari oficialne hovoria o jednom roku, dokedy neodporucaju s detmi cestovat na dovolenky....pre mna to bolo trosku viac, ale viacmenej s tym suhlasim, ze babatka potrebuju domace prostredie a klud a nie dovolenky....
Ale samozrjeme, ani ja nikoho nepresviedcam...ved kazdy robi ako sa citi a ked to vas naplni takto a uzijete si to, tak fajn...samozrejme akceptujem tiez, ze ja mam jedno dieta, je to urcite ine ak ich mate viac, veci vidite inak, ono potom sa clovek prisposobuje viacerym skutocnostiam ...
Ja som za cestovanie s detmi...je to podla mna super..aj my to robime a hlavne je to vzdy pre syna, potom ciastocne aj my si nieco vychutname...tohto roku sme zvolili 2 tyzdne po krajinach V4 🙂 Budeme sa presuvat medzi Polskom, Ceskom, Rakuskom a Madarskom a domov....zamky, jaskyne, parky, dinoparky, akvaria, termalne parky, turistika...syn sa velmi tesi, my tiez...more sme vypustili na tento rok a ze dame takyto typ dovolenky...do buducna urcite chceme dat Skandinaviu..Portugalsko...atd.....ale s babatkom by som toto nedavala....ale to som ja 🙂
Ja aj tak stale nechapem tie mudrlantky, co nevedia stravit, ze ma niekto na to iny nazor a nema potrebu ist s malym dietatom k moru. Ako keby lento bola spravna dovolenka a ked clovek nejde s niekolko mesacnym babom k moru, tak uz je uzkostlivy, domased, nema na to a podobne dristy. Uz si uvedomte, ze su rozne typy ludi, niekto ma rad horucavy, more a taky tam bude brat aj dieta a niekomu viac vyhovuju hory, les, ticho a samota
@moni244 ono aj ked ja s tebou suhlasim, tak na druhej strane, nikto tu zas nemudruje, ze len taky typ dovolenky je spravny..zakladatelka sa pyta, ci je mozne ist s tak malym dietatkom na dovolenku, tak odpovedaju..ano, mozne to je....a mnohym to zjavne aj vyhovuje...ja to tiez neuznavam a nechapem na co je to dobre, ale mozne to je a dokonca si to niektori aj uziju..tak nech idu 🙂 Nikto ani teba nepresviedca ze nemozes dovolenkovat na horach alebo byt doma....
no my teda prenasame pol domacnosti detskych hraciek /bicykle, korcule,kolobezku, kybliky, nafukovacky, kolesa, cln/, lebo manzel potrebuje naozaj vypnut, takze prvy tyzden sa ja hram s detmi a on resetuje, druhy tyzden potom uz robime nejake vylety spolu.
Naozaj je vsetko zavisle od danej rodiny.... my vyslovene potrebujeme maly zapadnuty kemp, ziadna hlucna zabava, rusne promenady a plne plaze.... potrebujeme malu zahradu so sukromnym vstupom do mora a taku si aj vyberame.
Teplota je naozaj znesitelnejsia pri mori ako doma v panelaku. Doma nemam kde detom napustit bazenik a voci mestskemu kupalisku moc doveru nemam. Varime si sami, take rychlovky... plus ked deti boli v tom veku plus-minus rok sme im brali aj par prikrmov hotovych a este som aj kojila, takze strava bez problemov.
Beriem, ze niektore maminy to proste nepovazuju za komfortne a nikto nemoze nikoho nutit ani do alternativy ist ani mu to zakazovat....
My cestujeme celkovo vela aj pocas roka. Ked sa narodil prvy syn, manzel robil v BA, takze sme cez tyzden boli tam a na vikendy sme chodili domov. Maly teda cestoval 170 + 170 km kazdy vikend od svojich troch tyzdnov. Druha dcerka absolvovala v mesiaci stvorhodinovu cestu na cely vikend do Ciech na svadbu a to bola poriadne narocne dieta... zvladli sme aj ked o mojom uziti si to nebolo ani nahodou....
Maly drobec sa narodil v zime, takze ten mal najdlhsie "oddych" od cestovania, na tyzdennu lyzovacku siel az v styroch mesiacoch - do Tatier.
@gretocka ono zas je pravda, ze ti co ziju v panelakoch to maju trosku tazsie..niekedy sa pri jednom dietati mozno da napustit bazenik na balkon ale to je tak asi vsetko..horucavy su sialene, na verejne kupalisko s rocnym dietatom by som tiez nesla...my sme zili na dedine a nevidela som dovod nikam chodit..velka zahrada, kopec tiena, naokolo agroturistika 😉 Takze naco niekam chodit s babatkom ked som napustila bazenik a clapkal sa, ked som ho vzala v kociku na prechadzku a krmil kozy, ovce, nahanal sliepky, neskor sa prehanal na odrazadle, trojkolke, v zahrade mal pieskovisko, smykalku, stromy s tienom....narobili sme si smoothie z vlastnych jahod a malin, ked sa nam nechcelo varit tak aj doniesli pizzu..mal svoj klud a svoju postel a vsetko co take male potrebuje...jedine ok, nebol morsky vzduch, ale kym nemal zdravotne problemy, tak som to nepotrebovala.pretoze presne, my by sme hladali taky typ kludu ako vy....my ani nechodime na masove dovolenky cez cestovku do hlucnych destinacii..aj k moru zatial len autom nech sme mobilni a vyberieme si co chceme......teraz ako mame 6 rocneho tak si to uzivame vsetci naplno ked niekam ideme...ked vidime ako sa syn tesi...uz v aute je cely nadseny ze ideme na vylet..ze budeme inde spat a jest...ma cestovanie v krvi po nas....narodil sa v Bratislave a pol roka sme tam zili v bytovke, stahovali sme sa v juli na dedinu a to bolo spasenie..lebo veru tam stravit s babatkom v 30st byte cele leto by bolo asi o drzku...takze aj to asi zavazi..kde vlastne clovek s tymi malymi detmi byva
A my sme tiez vzdy velmi vela prenasali..cestovna postielka, kresielko/stolicka, kociar, nosic, plienky, sterilizator flias ( nas bol ciastocne a neskor uplne na UM), cumle, nahradne flase, trojkolka, kopec rozneho oblecenia na prezliekanie, presnidavky....pudre, kremy, hracky..no cela domacnost veru🙂
@hviezdickka necitala som komenty, tak za mna....je to cisto na vas...niekto chodi na dovolenku aj s aprtyzdnovym a chvali si....za mna a nase deti.....nie....ale fakt zalezi od dietata, kebyze mam dieta, kt. spi vacsinu casu aelbo sa hra...ok.....ale stacilo mi minuly rok par dni v Sturove a dost....moje dieta totiz cely rok preplakalo, komplet, neprehanam 20h z 24 prereval......s mojim dietatom by na dovolenku zarucene nikto v roku nesiel 😉 .....o tom, ze len cesta autom je doteraz pre nas utrpenie....ani 50minut nevydrzi.....
vraj sa prehra na palzi...no mozno iny typ dietata....moj sa hral na piesku max. 7minut...(aj to uz bolo dost)....so starsim sme sli prvykrat, ekd mal 2roky....nieco obdobne, ale ten aspon v noci spal, mladsi nespi stale.....ale tiez to bolo narocne......taku normalnu dovolenku, ekd to tak spatne beriem sme si uzili, ekd mal starsi 4roky....to uz bolo take fajn....cize nase deti ako 1rocne by som k moru nebrala a myslim, ze nikto iny tiez....okrem toho, dieta si to aj tak pamata nebude....takze nevidim to ako tragediu.....
ale ako som pisala, zaelzi od dietata..ak mas pokojne, dobre dietko, kt. spinka a dokaze sa hrat, ze si to uzije ono i vy.....tak chodte....sama uvidis ako to budes citit....je to len na vas, nik ti do toho nema co hovorit.... 🙂
ked tak rozmyšľam, my sme zas neprenášali na dovolenky skoro nič z domácnosti- vzala som kočík, oblečenie, pár plienok a hotovo ... a to sme mali 4 deti ... prenášať hore- dole nejaké jedlo či hračky sa mi zdalo zbytočné- jedlo je predsa dostupné všade a decká si vždy a všade našli nejaké kamene, palice, hrali sa s vodou a na dovču sme brali maximalne tak karty a loptu... deti som dlho dojčila takže ani v dojčenskej strave nebol problém a flaše som ani vobec nemala ... ale mala som kamošku, čo pre jedno dieťa nabalila vecí vždy trikrát toľko ako som ja mala pre štyroch- zrejme ide len o mentálny postoj mamy detí - či je k veciam minimalistický alebo maximalistický- pre mna bol pohodlnejší ten minimalistický ale verím, že niekomu je pohodlnejší ten maximalistický lebo sa cíti istejšie...
@hviezdickka uplne pohoda, chodime kazdy rok a obaja boli prvykrat ako pol- rocny. A uplne krasa, lepsie mi tam taki krpci spali, teraz sa prehraju v mori, ze ich odtial nemozme dostat. Este o polnoci sa tam rodicia premavaju s kocarmi, kulturne programy, kaviarne, dericky su dlho hore, alebo spia v kocikoch, ja som milovala ked boli babatka a boli sme na dofci, pre nas to bol max relax. Teraz (5 a 3 roky) uz vyhladavaju aj zabavne parky pri plazach a lodky, ale v mori je top.chodievame do chorvatska
@sorciera24 presne..velmi zalezi aj od dietatka...nas tiez nebol typ co by sedel a hrajkal sa v piesku s jednou hrackou cely den...
mojej sesternici sa narodilo babatko pred 2 mesiacmi...cely cas hovorila ako ona nebude brat dieta ako pritaz, ako ona bude cestovat s nim od narodenia, lebo mala ho ako 36 rocna a dovtedy zvyknuta naozaj "zit" a cestovat na vikendy, na dovolenky...a ako bude v lete maleho bravat v vode, ze ved len dam do kocika do tiena a ja sa budem opalovat...no a zatial to vyzera tak, ze maly jej tiez 20 hodin z 24 prereve, trapia sa neskutocne, nikto nespi, ani mama ani otec, nevedia sa ani najest ani ist na vecko, ona nema mlieko, presli na UM, stresy, nevyspatost...maly skoro nic nespi, vkuse place...samozrejme ze prve 2 mesiace nevytrcili paty z domu a vsetky chute na dovolenky a cestovanie presli.....ja som tiez vzdy z obdivom pozeala na mamicky co im deti spali v kociku a oni na kave, ked im deti sedeli v restike v stolicke a hrali sa s jednou hrackou bez slova....s nasim to bolo nemyslitelne...
Podla mna je to o tom aky sposob travenia volneho času a oddychu ludia preferuju. Niekto ma rada turistiku, iny more, tretí zahradku...
A take nazory, ze ,,nemusim,, chodit k moru ako sory. No tak nechod, ja zase nemusim ist na Lomničak..proste to je o tom nastavení čo kto preferuje a na čo sa citi. Ja kebyze takto zijem, ze s malym dietatom nikde tak si hodim slučku. Ved uz len ta materska je neustaly kolotoč, stereotyp tak troška vypadnut, oddychnut si. A ked máte aj ine deti nie len to batola tak nemozete premyslat štylom ze ,,nikde nepojdeme,, lebo ved načo, batola z toho nič nema. Ale ja z toho niečo mám a tie staršie deti z toho niečo maju a to najmenšie sa prisposobi ak je tak ,,učene,, od narodenia, že sa chodi von, na vylety, kupko a holt neni batola pupok sveta. Niekomu vadi byt cez obed v apartmane, ved ok...mne to nevadi...z plaže ideme na obed a potom spime, citame a oddychujeme a potom zase ideme k vode, káva, zmrzka...proste leháro...Chapem ak to niekto nemusi. Ale iny s tým nemusi mat probém. Kolko malých detičiek vidim v tých rezortoch, v lietadle, bezne s nimi chodia na dovolenky. A to ja naozaj znesiem kde čo, a v Turecku bolo v bazene no ked to malo mesiac , dva take babo tak to uz som sa aj ja čudovala, že fúha aké malé a v pohode. Proste je to o ludoch.
@m.i.r.i pozrela som si tvoje fotky a veď ty vôbec nemáš tak maličké dieťa. Mne by bolo napr. ľúto, ze po prázdninách by deti v škole rozprávali, kde všade boli a to moje by povedalo, ze my sme sedeli celý čas len doma. Nie je to o chvaleni sa ale o tom, ze dieťaťu chcem poskytnúť veci normálne pre tuto dobu.
@hettinka ved uz nemam...mam 6 rocneho 🙂 My uz chodime na vylety a dovolenky posledne 3 roky az az...a uplne suhlasim...nas je cely bez seba z toho kam chodi, co vidi..stale sa tesi na vylet, na hotel, na zazitky...my ozaj dost vela cestujeme...kazdy vikend co pride pozeram kam..teraz sme boli v Tatrach cely vikend, nabuduce do Madarska sa chystame na 5 dni napriklad..nas je cestovatel velky a ma to velmi rad...
@sardinka335 No ved prave, je to o tom co ludia preferuju. Ked ma niekto rodinny dom so zahradou a chce byt tam, podla mna kludne. Aj dovolenka na Slovensku moze byt. My napriklad tento rok budeme na Slovensku v baby friendly hoteli. Aj ked cenu to teda ma riadnu. Minuly rok sme testovali Balaton a to ma tiez nieco do seba. Ale ja teda nedam dopustit na grecke pieskove plaze. Pre deti super. Aj strava velmi dobra. Ziadny teroristi a zaludocne problemy. Ale pre zmenu utecenci.
@hviezdickka z vlatnej skúsenosti. Boli sme na Sardinii so synom keď mal rok aj pár mesiacov. Bola to pre mňa fakt dovolenka. Cestovali sme s lietadlom a potom asi dve hod. Busom do destinácie. Malý to zvládol super. Viac času sme trávili pri bazéne ako pri mori. Autom by cestu zvládol. Pravidelne cestujeme autom osemhodinove cesty aj teraz keď mám dve deti (4 a 1 ročne). S lietadlom sme chceli mať väčší komfort, preto sme si priplatili all inclusive. Na Sardinii sme mali požičané auto, tak sme sa popozerali po okolí.
Vôbec by som sa na tvojom mieste nebála.
Keď budeš premýšľať či ísť alebo neísť, nikam sa nedostaneš☺
Všetko si všade zaobstaras. Poznám ľudi ktorý behajú po dovolenkách s parmesacnymi babatkami.
inak, niekedy ma človek väčší veget s bábätkom, ako s takým väčším, čo musíš furt naháňať ... a my už s puberťáčkou, ktorú treba hádam už aj strážiť 😎 😀
No na mk citam sa dá pohadat naozaj na čomkoľvek.. 😂😂
Ja nepreferujem nič viac či menej, jeden rok ideme na hory, druhy k moru, pomedzi to si robíme vikendove vylety zväčša v pri lesoch..
Nevidim žiaden rozdiel v traveni času s dieťatom tam, či tam.. Keď mala moja dcéra 8m boli sme v Tatrách, teplo tam bolo tiež, tiež sme tam dlho cestovali a tiež sme neboli iba na jednom mieste, lebo tak nikdy nevydrzime.. Tak isto to bolo pri mori a tak je to aj tento rok - práve sme v rajeckych tepliciach.. Práve sedim pri potoku a syn sa tu kupe a dcéra mi spi na rukách po celodennom vylete v ziline..
Dovolenka je všetko keď zmenime prostredie a vypneme - jedine co malé deti potrebuju ku stastiu sú spokojni rodičia, jedlo a zábava vhodna k ich veku.. A je jedno či sa to odohrava v lese, alebo na plazi..
necitala som reakcie, ale s rocnym dietatom je uplne v pohode ist na dovcu k moru, pokial teda nechystas sa letiet 10-12h na opacny koniec sveta. To uz vidim komplikovanejsie prezit to v zdravi v lietadle.
Inak uplna pohoda, never, ze si to neuzijete. Ak budes mat ubytko so stravou, oddychnes si. Minimalne dostanes jedlo pod hubu, izbu ti upracu, a ty s muzom oddychujete a starate sa "len"o dieta. Pokial ma dieta menej ako pol roka, nie je to moc fajn lietat s nim, ale su aj take, co v pohode s novorodencom letia.

Ja mám skúsenosť, že v baby-friendly hoteloch im nevadí, ak dieťa "lieta" po reštaurácii ... samozrejme v rámci bezpečnosti, aby si nevylialo horúcu polievku na hlavu, ale proste nemusí sedieť ako prikované.
My sme vtedy mali tak, že ako videli, že ideme s malým, hned nám chystali vysokú stoličku ku stolu a čašník (mladý chlapec. asi nejaký praktikant) nám malého zabával, kým sme si my boli nabrať jedlo.
A čo sa týka iných reštaurácií, na dovolenke predsa nechodíme do nóbl podnikov, kde sa vyžaduje neviemaká etiketa ... jeme na terasách, väčšinou majú vedla aj nejaké tie preliezky a hojdačky, takže dieťa nemusí sedieť nutne pri stole, ked sa naje, ide sa hrať a my posedíme.