Dali by ste dieťa na prázdniny k svokre?
Ahojte maminky....mam taky malo-velky problem 😒 🙂 dcerka ma 17mes a svokra chce aby som ju u nej nechala tak na 2-3 dni na prazdniny....aj by som ale malicka je namne tak naviazana asi ta seperacna uzkost este a este sa aj kojime a hlavne v noci...tak neviem nechcem v nej vyvolat niejaky negativny zazitok....nieje to podla vas este skoro na take prazdniny? 😕
lehotka, keď sa Ti bábätko narodí, ver tomu, že budeš hovoriť úplne inak a tvoj pohľad na ľudí okolo Teba a predovšetkým na Tvoje dieťa sa radikálne zmení 😉 .
... napíš do tejto témy tak o pol roka a uvidíme čo povieš 😀
ahoj, ja osobne by som svokre dcérku nedala ani na deň,ale to závysí aj od toho akú máš svokru. Tá moja sa malej takmer nedotkla do 6 mesiacov:(.
Cauky. Ja poviem za seba. Prave tu pisem s cervenymi ocami, stacila som si trosku poplakat. Mam mesiac do porodu a pred pol hodkou som skoro dostala infarkt. Manzel mi dnes ked prisiel z prace oznamil, ze mu vcera svokra volala do prace, ze trvaju na tom, aby moja dvojrocna dcerka bola polovicu casu - tyzden u nich. A on na tom trva, kedze vidi, ze pre mna to je problem.
Bola som totiz dohodnuta so svojimi rodicmi, ze poslem malu k nim na 2-3tyzdne, kym budem tesne pred a po porode. Pocitala som s tym, ze svokrovci tam za malou dojdu na navstevu, ale bola som spokojna, ze to bude v pritomnosti mojich rodicov, na ktorych je zvyknuta aj u nich spala bez nas.
Mala na svokrovcov nie je zvyknuta, chodime tam raz za 2-3mesiace na jednu noc a vzdy tam spala s nami. Svokrovci jej nikdy nemenili ani plienku a vacsinou do nej miesto obeda napchali nejake chrumky alebo cokoladu. Nerespektuju ziadne hranice, to co hovorime my rodicia ako bezpecnostne pravidla(napriklad minule som musela svokra razantne upozornit, ked malej ukazoval, ako ma do el. zasuvky pchat nabijacky od telefonov. My malu ucime, ze nema chodit do elektriky!)
Svokor rad pred malou aj nami rozprava, ako rano sulozili, ako su katolici svine a nech malu neberieme do kostola(my sme veriaci a malu takto nenutenym sposobom vychovavame), predo mnou a malou svokor osocuje mojich rodicov, vymysla na nich klamstva.
Svokry sa zas dcerka boji, lebo svokra rada psychicky vydiera a bavi sa s dcerkou vydieracskym tonom. ,,To som ja, Tvoja babicka, sak nechaj tu mamu!!!,,
Tak aby som sa ukludnila, zavolala som svojej mamke a ta mi vravela, ze mam nechat manzela, nech tam dcerku zavezie, ze sa mam ukludnit. Ze ked to s nou nebudu zvladat, tak nasi tam za hodinu pre nu dojdu 🙂 Aspon na niekoho sa mozem spolahnut. Ale ako sa poznam, nebudem spat cely cas, co bude mala u svokrovcov. Teraz je toho plna telka, ako deti zomreli, ked boli na prazdninach u pribuznych, s ktorymi su malo. Predsa len tito ludia malo predvidaju (alebo vzhladom na vek uz nie su tak ostraziti), co dieta vystroji. Mne to moj svokor s tou elektrikou potvrdil 😢
nie nedala by som ani k mame take male na prazdniny...pokial by som nebola nútena,že musim niekam isť...ale naše deti berieme všade so sebou...
ja by som dala. je to babka z otocovej strany a pokial ma svokra s malou dobry vztah, nevidim dovod nedat. ak kojis v noci, dala by som odsate mlieko a nech podla potreby da. bud flaskou alebo su aj ine moznosti. ak ju chce, urcite sa s nou bude dat dohodnut. a mozno sa ti po jednej noci ozve, ze to az taky dobry napad nebol a budes mat po dileme 😉
nasa ma teraz 3,5 roka a este sme ju nenechali nikomu na prazdniny,ani mojej mame(vztahy mame vyborne a mala ju velmi lubi)ale,sme toho nazoru,ze este pockame kym bude mat tak okolo 5-6 rokov.. 😉
Ahoj,je to diskutabilné.A nerozmýšľala si o tom,že by si tam bola jednu noc s ňou,v inej izbe,aby si videla ako by to zvládla? Že by si nič nerobila,svokra by sa o ňu starala,uložila,atd´... Bolo by to aj pre Teba ľahšie. Ja mám skoro 3r dcérku,nikdy sme bez seba v noci neboli,aj ked´ už nekojím dávno,ja som straaaašne opatrná,a tiaž tak trochu naviazaná na krpca 😅
@zvonkohra mne osobne sa to zdá ešte priskoro, no je to aj o vzťahu dcérky so svokrou, o jej povahe atď...
Skús kompromis. Choďte k svokrovcom spolu - na jednu noc, s malou buď Ty - len aby sa cítila v cudzom prostredí aspoň trošku ako doma, keďže má pri sebe mamičku. Ak sa maličká vyspí a nebude tam príliš plačlivá, skúste o nejaký čas ďalšiu noc - Ty budeš spať v inej izbe a nech sa o ňu skúsi postarať svokra, no ak by ju nevedela utíšiť, nech Ťa radšej zavolá a neaplikuje na nej svoje metódy.... A takto postupne skúšajte a pridávajte. 2-3 noci sa možno nezdá veľa, ale pre dospelého... Pre tak malé dieťa je to možno večnosť, najmä ak na mamičke veľmi lipne..
Čo sa týka kojenia. Po jednej noci mlieko nestratíš, ide však o to, že ak by ho musela svokra zohrievať, dieťatko sa za ten čas preberie, bude možno plakať a možno aj ťažšie opäť zaspí... A možno ani nevie piť z fľaše. Alebo ju odmieta.
Mám však kamarátku, ktorej dieťa je so svokrou každučký deň niekoľko hodín a ešte pred dovŕšením 1.roku u nej aj spala a v pohode, no ona ju dokonale pozná. A aj jej dieťa nelipne len na mamičke a nie je žiaden plačko. Takže v tom prípade je to ľahšie.
Rozhodnúť sa musíš sama, intuitívne, rozhodne sa nenechaj do niečoho dotlačiť, ani ak by sa Ti svokra zdala byť urazená či dotknutá, ak odmietneš. Apropo, ak chce byť s vnučkou v noci, môže prísť na noc ona ku vám 😉 . Maličká si prázdniny u nej užije dosť aj neskôr 🙂 .
no môj názor
kedže ešte kojíš táto otázka, nič v zlom, je úplne nezmyselná, svokra tvoju maličkú logicky nenakojí
a ak by si nekojila, záležalo by nie len na vzťahu svokra - dcérka, ale hlavne a najmä na vzťahu ty a svokra
ak totiž nemáte dobrý vzťah je logické že sa asi málo najštevujete a malá si nemala ako k nej vybudovať vzťah a v podstate za to ani nemôže
náš malý je zvyknutý na svojich starých rodičov rovnako, nemá problém ostať či u jedných alebo druhých a ja dôverujem rovnako svojim rodičom ako aj svokrovcom, dokonca sa strašne teší, aj dnešnú noc spal malý u nich a nebolo to prvý krát,
keď čítam niektoré odpovede... no zdajú sa mi také zatrpknuté a radikálne...
ja som sa nikoho nepýtala na názor, je to každého osobná voľba, ja som sa rozhodla takto a už pred pôrodom som vedela že malý bude musieť byť sem-tam u babiek, nakoľko ešte študujem a nemyslím si že som zlá matka alebo niečo také, môj malý je šťastný, vysmiaty chlapček a miluje svojich starých rodičov, starý rodičia sú celí bez seba že sa opäť majú komu venovať a môžu pomôcť a my sme tiež štastní že si môžme oddýchnuť...
keď kojíš tak by som to nedoporučovala...len ak by si ju chcela odstaviť 😒 ale aj tak sa mi to zdá dosť dlho na 2-3 dni? ja mám 4ročného a cez noc ešte nebol u svokry...len cez deň
no otázka znie či ju plánuješ odstaviť od kojenia. Názory že je veľká, alebo zas že ešte je malá a dojčiť ju treba - vieš že dojčenia musí vyhovovať tebe aj malej, nie len jednej strane. Ak máš v pláne ju odstaviť, pobyt u svokry je dobrý nápad. Dalej záleží ako je zvyknutá na svokru. určite by som začala postupne,skusila jednu noc, v prípade potreby že by to nebolo dobre,príst pre nu. Ja som svojho staršieho syna nechala u svojej mamy ked mal čosi okolo roku aj pol, dve noci a v pohode to vzládol,ani sa na mna nepytal. Nemá problém ostať s nou, tento rok ma 4,5 tam ide na celý týžden. U svokry tiež už spáva občas,ked treba, ale tam sme začali neskor, mal cez 2,5 roka tuším a naozaj je dobre ak nemá problem prespať u dedkovcov, lebo som bola aj hospitalizovaná, aj počas porodu a všetko v pohode zvládal. Menší má teraz pol roka. Zatial je kojený tak neuvažujem nad takýmito vecami, ale časom vyrastie a určite budú aj s bráchom chodiť na prazdniny ku mojej mame,aj ku svokrovcom. Bude to už jednoduchšie,budú dvaja.
Takže zváž to dojčenie, skús len jednu noc,uvidite
no, neviem... kazde dieta je ine, a samozrejme je tu este problem s kojenim, ale ja si myslim, ze 1,5 rocne dieta by uz malo byt vedene k tomu, aby dokazalo stravit cas bez maminky... Samozrejme treba na to postupne, strasieho som tiez prvykrat dala spat k svokre az ked mal dva roky (tiez som bola na neho upnuta), ale mladsi tam spal uz omnoho skor. Problem vidim v tom - ako ma moja kamaratka - jej maly ma 6,5 roka a este nestravil noc bez nej (alebo otca). A ked sme nahodou raz za pol roka niekam vyrazili, tak svokra (u nej doma varovala maleho) jej o dvoch v noci volala, ze maly nespi a aby prisla. A to uz sa mi teda vobec nezdalo ako normalne... Tak aby sme si tym mamičkovanim a "privlastnovanim" si deti nenarobili viac skody... Samozrejme vsetko treba robit s citom a kazda mamicka sama najlepsie vie, ako dietatko zvladne odlucenie.
velmi sukromny nazor: k mojej svokre nie.. k chlapovej svokre kludne 🙂
zalezi od veku, ci dokaze deťo ostat samo, ako daleko svokra byva, ci je na nu drobec zvyknuty.. aj to, ake mate vztahy 🙂
Myslím si, že aj malé deti zvládnu odlúčenie od matky častokrát lepšie, ako my mamy. Syn zostal prvýkrát na pár dní sám s babkou (mojou mamou) vo veku 11 mesiacov a bez problémov, on bol na fľaške, čiže kojenie sme neriešili. Moja 16-mesačná dcérka to vydržala s babkou a starším bračekom až celý týždeň bez nás rodičov, ale to sa predtým sama odstavila, čiže mi to vlastne uľahčila. A svokre by som zverila dieťa len ak by som si bola istá, že to zvládne. Každopádne, pre dieťa je obohatením tráviť čas aj so starými rodičmi a celkovo so širšou rodinou.
Mne sa osvedčilo, že prišla babka dovolenkovať k nám. Dieťa dobre spalo, hoci som nebola doma a babka mala pohodičku, oddýchla si u nás, vyspala sa poriadne. Akonáhle sme dieťa dali spať k babke, babka už to mala zložitejšie, lebo u nej horšie spávalo. Nevyspaté a vyčerpané dieťa a babka zároveň.
zalezi ako daleko mas svokru a tiez ako casto sa este kojite. Ak nebyva daleko tak by som malu dala aspon na den rano priviezla a vecer si pre nu prisla (my robime ked chceme zo starsim niekam ist, ze starka pride k nam, starka je s nou takmer cely den a zaroven je v domacom prostredi, takze je to dobre pre obidve) ... videla by si ako by to mala zvladala. A ak by to zvladala dobre tak by som ju postupne zacala zvykat aj na nich, urcity cas 1x za 2 tyzdne, po urcitom case 1x za tyzden a ked bude vacsia 2,5-3 roky uz nebude mat problem ostat u svokrovcov ani na noc, ale to zalezi dokedy sa chcete kojit.
Podla mna teraz na dlhsie ako na jeden den urcite nie
ja som asi hnusna, ale ja by som svoju malu nedala ani vlastnej matke. Sme s manzelom tak namotani na malicku, ze je uplne nasou sucastou. Nastastie prazdniny riesit nemusime, kedze ja mam tiez prazdniny 😉 aspon jedna vyhoda skolstva. Odpoved, nie, nedala by som ju svokre.
ja tej mojej , nikdy
nie, nikdy.
k mojej svokre NIKDY !!!!!!! ani ju nikdy nemala a to ma 5 rokou.a druhe tak isto nie.je alkoholicka takze tolko....
Postupne malú privykaj, určite nie hned na tri dni to by asi bolo moc aj na malú, aj na svokru.Moja dcérka chodí k svokre od štyrovh rokov vždy cez letné prázdniny min. na týžden, býva od nás 120 km a v pohode to zvláda a vždy sa teší.Ono je zas dobre ked máš dieta dat kam na prázdniny.Samozrejme závisí to aj od rodinných vztahov.
urcite nie,kedze moja velavazena pani svokra sa nevie postarat ani sama o seba!!!!! nieto este o nase deti!!!
No pokiaľ ju kojíš, tak si myslím, že keby ju tam aj necháš - tak veľmi rýchlo ti ju vráti.... 🙂
ked este kojis tak ju tam urcite nenechas moja najmladsia ma uz 2 roky a 10 mesiacov a este ani u mojich rodicoch ani u svokrovcov na dlhsie ako na pol dna nebola spinkava este v postielke
Ja deti nemam, ale casto sa staram o sestrine a bratove. Myslim si ze ked ju kojis nemas nad cim rozmyslat. Ale keby si ju nekojila ja osobne v tom nevidim velky problem. Moja sestra byva od nás cca 600 km. ja byvam s rodicmi. Jej deti k nam chodia na prazdniny ked mala mladsia 2 roky a starsí 5 rokov. Vsetci sme sa toho bali predsa len to nieje za rohom ak by nastala nejaka uzkost deti. Ale deti nas prekvapili teraz majú 5 a 8 a mame ich opat na prazdniny. Dolezite je podotknut ze sa vidime raz maximalne 2x do roka. A s detmi zatial ziaden problem nebol. Dolezite je len mat pre deti pripravene hry, tak aby sa nenudili a nemysleli na to co je doma.
moje dvojicky maju 17 mesiacov a su na prazdninach u babky na 9 dni. Prvykrat boli z domu, ked som bola operovana na pruh, ked mali 10 mesiacov, Bolo mi tazko, ale musela som ich poslat prec. Prezili to aj oni, aj ja, bez ujmy, v poriadku. Ale podotykam, ze maju s babkou super vztah a su casto spolu aj pocas roka a ked nie tak skypujeme aspon 3x tyzdenne. To ci deti poslat alebo nie zalezi od viacerych podmienok. Ale ked kojis, tak to je ine....
Prvy raz sme mali neter na noc ked mala 2 mesiace, rodicia boli na svadbe. Vecer bol trosku problematickejsi ale noc uz bola v poriadku. Okrem toho druhu neter sme tiez mali dost casto na noc uz mozno od pol roka. Nechapem preco sa tu robi okolo toho taky cirkus. Myslim, ze problem vobec nie je v dietati, ze by to nezvladlo ale skor v matkach, ktore su prilis naviazane na dieta. Keby to na SK fungovalo ako v zahranici kde je materska len zopar tyzdnov pripadne mesiacov, neboli by na tomto fore take nezmyselne otazky. Pokial svokra nie je blazon a dieta je kojene len v noci ( v jej veku uz najvyssi cas na odstavenie ) tak nevidim najmensi dovod preco nedat dieta na prazdniny
ahoj neni to zly napad len to ze potom ked pridu domou im neni rady lebo babka toto dovoli ono dovoli a nam to trva kym ho zasa dostaneme do nasich kolaji
Dvojky som kojila do 18mesiacov, dovtedy neboli nikde. Pre mna bolo dolezitejsie ich kojenie ako mat chvilu od nich pokoj. Svokra by si ich brala aj od narodenia, ale ja som trvala na kojeni, tak sa s tym zmierila. Po kojeni sme ich dali obcas cez den babke, potom aj na noc, zvladli to v pohode a to aj kvoli tomu, ze babku dobre poznali a mali ju radi. Dlhsie ako noc boli v 2,5roku, boli sme s manzelom lyzovat (2 noci) a pohoda, ale viac by v pohode vtedy nedali. Pred 3 rokom som bala prec 5dni, ale bol s nimi manzel.
Teraz maju 3 roky, v pohode by som ich dala na predlzeny vikend, ale viac asi nie. To by som ich potom davala dlhooo do kopy a to mi za to nestoji.
Hlavne sa rozhodni ako sa ty citis a ako citis to, ci to dieta zvladne. Na ine neber ohlad, je to tvoje dieta a ty vies najlepsie co je pre neho najlepsie. Ja v potrebach dietata neprihliadam na nazor kamosky, babiek, dedkov, tiet...deti si pozname doma najlepsie my dvaja s muzom. S detmi mame super vztah (aj stari rodicia) a nelutujem tych par dni volna, ktore by som mohla mat, keby som sa rozhodla inak. V puberte uz aj tak budu najradsej bez nas🙂
E.

ahojky, pytas na na oddeleni SUPERMATIEK, takze sa necudujem, ze odpovede su NIE, ja mam svokru uplne v pohodke, takze nas drobec , ak to bude potrebne urcite u nej ostane, nevidim v tom problem 😎