Sú cesty do susedných krajín riskantné?
Žienky, neviem či riskovať či ostať radšej doma... všade vidím že normálne chodia na výlety do Budapešti, Prahy... a ja neviem 🤔🤔🤔 ísť neísť? Bol teraz niekto niekde?
@diewcatqoo kamoska sa pred asi týždňom gorila na Karlovom moste o 10:00 ráno sama...
@hettinka ano, teraz je karlov most dost vyludneny, oproti tomu, ako to tam vyzeralo cca pred rokom. Ale pocas vikendov a za dobreho pocasia tam uz byva viac ludi (samozrejme, stale o dost menej ako pred tym rokom), takze ja osobne by som volila radsej ine miesta.
Nejdeme nikam. Nemám strach z corony a čísla a blbé plky o 765. vlne mam hlboko v paži. Ale mam z hrôzu z hysterickych debilov, ktorí sú schopní pre pár ľudí zatvárať hranice, nariadovat karantény ci trhat rodiny. Nemienim na dovolenke striehnut ako sup, či nerastú čísla prirýchlo a nemáme radšej zbalit svojich sedem slivak a padať domov. Na jednodňový výlet vypadnem kedykoľvek, ale dovolenka tento rok proste nebude.
no nakazit sa mozes aj na Slovensku. Dolezite, na co ale coraz viac ludi kasle, je dodrziavat odstupy od ludi a v uzavretych miestnostiach nosit rusko.
no a ked chces ist do zahranicia, mala by si si premysliet, co urobis, ked sa zhorsi situacia a hranice sa zase zatvoria.
@leuchtturm keď sa pred navratom náhodou zatvoria hranice, bude dlhšia dovolenka 😉
Kto sa boji nech sedi zabarikadovany doma aj 10 rokov alebo kludne aj navzdy. Sme sucastou EU, cize izolovat sa od ostatnych krajin sa neda a volny pohyb osob je zakladnym pilierom demokracie, ktoru sme si tazko vydobili a je smutne kolko ludi sa je ochotnych vzdat svojej slobody doslova zo dna na den koli akoze straaaasne nebezpecnej infekcii.
@gagik nechapem ako suvisi demokracia s koronou a sirenim
virusu, kedze cisla rastu pride mi logicke netrepat sa do krajin kam mieria turisti z dalsich x krajin a napomahat dalsiemu sireniu, to ale neznamena, ze sa zabarikadujem doma na 10 rokov a nevytrcim nos z bytu, da sa ist do lesa, na turistiku, na chalupu, preco sa ludia nedokazu prisposobit situacii a vydrzat 1 rok bez mora? taky ten bezohladny postoj, ze pojdem na dovolenku aj cez mrtvoly stoj co stoj ved mame demokraciu a po nej nech sa deje co chce mi pride dost obmedzeny a sebecky.,..
@nickpick mna napríklad absolútne turistika nebaví, aj mám zdravotné problémy, takze do kopca veľa nevyjdem. Nejaké drevenice na dedine, kde nič nie je, má tiež neberú. Bývam v dome, z okna vidím hory, takze platiť nejakú chatu na Sk sú pre mna vyhodené peniaze. Na dovolenke hľadám zmenu oproti stereotypu, čo je myslím normálne.
Pre teba zo je možno les a drevenica, pre iných mesto, more, atrakcie, múzea... cestovať sa dá aj teraz, len trosku s rozumom, že nepôjdem do tlacenice, ale ta teraz ani veľmi nehrozí. Američania a Briti neprídu, rovnako ako zástupy Japoncov. Práve teraz je možné vychutnať si mesta a plaze skoro prázdne, alebo možno o 50% prázdnejšie.
@nickpick aj v iných krajinách sa dá ísť na turistiku, na chalupu a držať sa mimo ľudí.. kdežto teraz je na Slovensku toľko ľudí, že sa im už ani nemáš kam vyhnúť.. mňa pobavila moja kamarátka, skritizovala že ideme do Prahy (nakoniec nejdeme lebo sa nám naraz pokazili obe autá a su v oprave) ale v zapati povedala že idú do Tatier, kde je teraz také kvantum ľudí že si neviem ani predstaviť kde sa tam dá dodržať odstup.. v prahe by sme si vedeli aspoň vybrať miesta ktoré sú menej frekventovane.. čo už..
@gagik je rozdiel kriticky vyhodnotit co sa publikuje v mediach a rozdiel neverit im vobec, v tejto diskusii sa pravdepodobne vyskytuje hlavne druha skupina zien, to znamena idem si svoje bez ohladu na objektivne informacie, ktore mam, ved ja viem najlepsie co je spravne a moje demokraticke pravo na pohyb mi nebude upierat nik, zaujimave ze pocas socializmu tu desatrocia kazdy na demokraciu prdel a chodilo sa na dofcu do Sturova a na Liptovsku Maru a vsetci boli spokojni, pocuval sa Slobodny vysielac a kazdy bazil po slobodnych mediach, teraz su media zatracovane a vlastne nam informaciami o korone kazia sny o vytuzenej dovolenke v Chorvatsku, s dalsimi x Slovacikmi na jednej kope....
@jana_eyre_2 momentalne je Praha aj Tatry asi na jednej urovni, su predsa aj ine lokality na SK ci v Cechach kde je ta navstevnost minimalna, mne to pripada, ze ten pocit, ze ludia “nemozu” alebo “by nemali” az tak migrovat sposobuje, ze sa citia obmedzovani a to ich o to viac podnecuje niekam vyrazit, za inych okolnosti (keby nebola korona) im vobec nevadi, ze trcia doma...
@hettinka je rozdiel cumiet na hory z okna a prejst sa nimi......to len tak na okraj....neviem kam sa chystate na dovolenku k moru (kam chodia Americania a Japonci v hufoch?), predpokladam ze sa chystate do Chorvatska, Grecka, mozno na Cyprus? je naivne si mysliet, ze tam nepofrcia turisti z inych EU krajin s rovnakym pohladom na vec ako mate vy....takze Nemci, Rakusania, Holandania, Poliaci, Cesi, Madari....
@nickpick veď aj prejsť sa môžem ist hocikedy, je pravda, že moc nechodím, nie je mi to vzácne a ako som už písala, do kopca sa mi chodí zle. Oplácať chatu na Kysuciach, Liptove, Orave totálna zbytočnosť pre nás.
Tých zámorských turistov som myslela v metropolách.
Chystáme sa do HR (v štádiu plánovania, nič zajednane nemám) do či najmenšieho strediska a hotela, nech stretneme či najmenej ľudí. Na dovolenke sme “sami pre seba”, fakt relax max, lezime pri mori, večer hráme karty, žiadne veľké mesta, preľudnené atrakcie, párty, diskotéky...
Ver tomu, že stretnem menej ľudí ako tu na Liptove, v Bešeňovej, v Bratislave, alebo v Sturove alebo v hociktorej slovenskej Zoo.
@nickpick my sme aktívna rodina, nikdy sme nesedeli doma až do korony (jednodňové turistiky nerátam, pretože to je pre nás bežná vec a v lese sme stále).. od kedy bola sme neboli nikde, lebo keď sa to uvoľnilo čakala som na muzovu dovolenku a milujem atmosféru mesta tak sme vybrali Prahu.. napr.pred dvoma dňami tam mali 10ludi pribudnutych, v ten istý deň v Bratislave - kde sme bežné keďže tu bývame v okolí - ich bolo 5 čo je na počet obyvateľov viac ako v prahe..) .. keď konečne prišla dovolenka, tak sa pokazili auta.. teraz hľadám čosi zaujímavé ako náhradu a fakt ma nič neoslovuje, pretože buď je tam veľa ľudí a tam kde nie je zase nie je nič na pozeranie.. a ak mám.byt úprimná po skoro pol roku bez mojej najoblubenejsiej psychohygieny mi je fakt zle.. tak nemyslím si, že tvoja teória o tom ako by inak ľudia sedeli doma je správna..
@jana_eyre_2 pre mna bolo cestovanie vzdy priorita c.1, kazdu jednu dovolenku som bud sama, alebo s priatelmi niekam letela, mam toho precestovane dost a zoznam kam sa este chystame je nekonecny😊, ja som tiez frustrovana a chapem, ze pre rovnakych nadsencov ako vy ci ja je sediet doma trapenie, zial zijeme v zvlastnej dobe, ja som si to proste tak nejak nastavila v hlave, ze tento rok to nebudeme hrotit, budeme sa pohybovat na SK, maximalne v Cechach, nie Tatry, nie Praha, skor nenapadne regiony, mestecka, mozno je cas spoznavat svoje bezprostredne okolie, co mi vadi je, ked niekto zlahcuje, bagatelizuje sucasnu situaciu, vyhlasuje, ze korona je vymysel, konspiruje a nedodrziava nariadenia uz len z principu, ze jemu nikto nic nariadovat nebude (tym vobec nemyslim vas)....
@nickpick letecky by dom momentálne nesla nikam. Jednak kvôli klimatizovanému uzatvorenemz priestoru, ktorý zdieľam s xy ľudmi niekoľko hodín, jednak kvôli tomu, že ak niekomu zasa prepne a zo dňa na deň zrušia lety a zatvoria hranice, tak niekde môžeš ostať trčať aj týždne a mesiace (ako ten Estónec v Manile už 110 dni). My len pekne po zemi a keby bolo zle, sadám do auta a idem domov.
Inak, najlepsi sú ti, čo “nejdú nikam” ale decko dajú do aspoň 3 táborov, kde sa stretne s deťmi z pol Slovenska, hygienu nedodržiava, nemá ho kto poriadne skontrolovať.
Včera som bola v Auparku a asi 3 veľké skupiny taborovych deti sa tam prechádzali. Vedúce trkotali v Starbuckse (rovnaké trička mali...).
@nickpick pozri, ked sa budes chranit (rusko, dezinfekcia) je uplne jedno kde si .. Ja sa chystam do Bulharska (autom). A nemam v plane to zrusit. Kym matovič nezavrie hranice, tak pojdem keby aj kamiony z neba padali. Ja mam problemy s chrbticou, syn nabeh na astmu. More nam pomaha a som zvyknuta chodit 2 krat do roka k moru. Tento rok som zrusila Taliansko kde sme chceli ist ale Bulharsko si neodpustim. Jednoducho dam ruško na ksicht a idem .. To mam to iste ako keby som bola doma. Tu tiez nesedim doma na riti ale chodime s malym po vyletoch kade tade..
A pozri, mne dosiel pozitivny kamos domov a chystal sa k nam na navstevu pozriet syna ale nieco mi do toho voslo a uz sme sa nevideli a potom sa ukazalo ze je pozitivny. Odchadzal z Holandska negativny .. Čiže fakt nemienim seba a syna ukracovat o nieco kvoli korone, ked sa nou mozem nakazit aj tu v obchode..
A je to nutne ist do zahranicia? Ja to nechapem, ved sami denne citame ako rastu pripady ochorenia, ako sa neodporuca cestovat za hranice, kolko nakazenych pribudlo po otvoreni hranic atd atd atd...
Je to fakt take na nevydrzanie ostat jedno leto doma? Ked clovek potrebuje pracovne vycestovat jasne, to je ine, ale na dovolenku? Ved na SVK mame tolko moznosti na oddych😉
nechcem sa nijak dotknut autora diskusie, ale aby ste potom nelutovali cela rodina 🙄
@janinah Ahoj, ja píšem tebe a práve preto, že robíš v zdravotníctve. Téma: " korona"
Mne neskutočne prekáža to, že všade sa o nej hovorí. A o chrípke? Kde bola tento rok chrípka?
Ďalej videá z rôznych krajín a v rôznom jazyku, čo som videla, je voľačo neskutočné. Videá charakteru že, ak zomrie pacient na rakovinu, rodine sa ponúkne určitá finančná čiastka, že zomrel pacient na koronu.
A je ich veľmi veľa. A človek už pochybuje.
Myslím si, že strach a vytváranie paniky má väčší negatívny dopad na imunitu a zdravie človeka.
Preto sa ťa pýtam ako zdravotníka, že akú osobnú skúsenosť máš ty s "korona pacientom"?
Ďakujem za odpoveď. Naozaj ma to zaujíma. Je čudné to, že aj v minulosti konzumovali v Číne netopiere, mačky, psov ....
Človek má pocit ako keby bol za týmto nejaký dobrý biznis veľmocí. Ekonomická kríza v krajinách, hospodárske straty ...
Jedine Číne sa darí. Dovoz rúšok do EÚ krajín.
Ja určite chápem už postoj niektorých ľudí. Že druhá vlna? Bude aj tretia, štvrtá, piata ... A kde bude "obyčajná" chrípka?
A preto som zvedavá na názor zdravotníka, ktorý má reálnu skúsenosť s korona pacientom.
@martina2ve daj nejaký tip kam ísť tak aby na Slovensku nebolo veľa ľudí (a že sa dosť tie čísla zvysuju) a bolo tam čosi zaujímavé, lebo nejako to neviem nájsť.. 😉 sestra že bola celý týždeň na pláži v hr takmer sama s rodinou.. zase môj známy sa tlačil kdesi v jaskyni v skupine cudzích ľudí na Slovensku, ale za hranice ani za nič lebo korona.. akoby korona na Slovensku bola iná ako za hranicami.. a tak ako sa maju a daju dodržovať pravidlá tu, dajú sa aj inde - ale úprimne to tu uz nikto nerobí.. aj do obchodu už koľko ľudí som videla ísť bez ruská a ak ich nikto neupozorni tak na to kašľu..

Virus uz tak lahko nezmizne a treba sa s nim naucit zit. Kym sa vynajde vakcina, otestuje a pod, uplynie este vela casu. Kvoli tomu teda nebudem sediet doma na zadku a stresovat sa, aby som to nahodou nedostala. Normalne fungujeme doma ako doteraz, chodime do prace, dieta do skolky a sme si doma vedomi toho, ze to pokojne moze ktokolvek z nas priniest domov, takze v nasom pripade sediet doma zabarikadovani urcite nebudeme.
Samozrejme, to ale neznamena, ze sa budeme spravat nezodpovedne. Urcite pojdeme niekde na vylet, ale nepojdeme tam, kde je masovka (ani doteraz sme nechodili - nemame radi masove akcie). Zijeme v Cesku a more si tento rok asi odpustime (mame strach z toho, ze zatvoria hranice a zostaneme niekde visiet), zato ale planujeme vylety po Cesku a Slovensku a mame v plane aj Rakusko a Madarsko.
Na tvojom mieste by som kludne sla do susednych statov - keby nieco, domov sa dostanes kedykolvek. Akurat by som sa ale vyhybala preplnenym miestam , tzn. ak Praha, tak namiesto Karlovho mostu a staromaku by som volila nieco, kde je menej ludi (mozno zahrady pri Petrine, Vitkov, parky - Riegrovy alebo Havlickovy sady a pod).