Turistický boom: Ako zvládnuť preplnené destinácie?
Je to fenomen roku 2024?
Dovolenkuje o tisice, miliony ludi viac, ci deje sa nieco ine?
Spanieli striekaju vodou turistov v restaurantoch, obytne privesy frkaju mockou, vstupne do Benatok... U nas vdaka🐻 🐻🐻 ziadny overturizmus zrejme nehrozi...
Napadlo mi, dal by sa vyuzit viac jun a september na lepsie rozlozenie ludi v case a mieste? . Mohli by to podla vas skolakom viac tolerovat, napr. odide skolak na dovcu 15.6.,alebo vrati sa zdskar 15.9. na sviatok, utecie mu nieco za 2 tyzdne v skole?🐋
Vylodilo sa 11-tisíc turistov a premenili malebný ostrov na peklo. Nechoďte von, vyzval miestnych starosta
29.07.2024, 12:58
Tereza Lysá
Ostrov technicky zvládne pojať návštevníkov zo siedmich výletných lodí. Pokiaľ však priplávajú naraz, začína to byť problém – predovšetkým pre bežných obyvateľov ostrova.
Grécky ostrov Santorini v Egejskom mori sužuje extrémny príval turistov. Na vine je rastúci počet výletných lodí, ktoré k ostrovu prichádzajú zo Stredomoria. Starosta ostrova v záujme zachovania malebnosti tejto destinácie plánuje do budúcnosti zaviesť pre tento druh turizmu prísne limity.
nemozeme za to ze veris vsetkemu co napisu media
a cele je to pisane ako by prekladacom
Verím.ze to domácich môže otravovať a už im ani nejde o peniaze ale o kľud.zvlast na ostrovoch.My chodíme máj a september.. október takže mi to príde celkom ok .Húfy na letiskách a horúčavy už nezvladam.V škole strednej tolerujú po 20 júni.v prvé dni ak.roka by som hral zo školy nebrala.pitrebujw dobrý štart a nie doháňať veci už od začiatku školského roka.
v tých benátkach je to tom , že tie velké vyletné lode poškodzuju tie stlpy čo su pod nimi , najedia sa na lodi, prebehnu benatkami bez ubyovania, jedla bez ničoho .. čo sem tam jeden suvenir ani to nie hlavne sa fotia to stačí
ten poplatok neplatia čo tam v benatkach prespia,
nedivím sa osobne by som poplatok do benatok zvyšila
skutočne viac ludi začalo cestovat a niekde už su proste časenky čo neboli alebo obmedzenia
v tatrách by som tiež dala radšej vstupné ako to čo plánuje naša vláda v tatrách kone a aqupark a podobné hovädiny , nehovoriac že apartmanov by bolo tiež vhodné stopnut
štrbské pleso je teraz otras, až som bola v šoku ked som tam po rokoch prišla .. donovaly to je ako druhá sasová , to čaro donovalo sa stratilo
a čo sa týka španielska je to o tom , že tam skupuju byty a potom krátkodobo prenajimaju ,takže ty dlhodoby najom alebo kupa nemáš ako sa k tomu dostat ..alebo také ceny za prenajom že sa to fakt nedá
Minulý týždeň sme došli z Barcelony, nielenže sa nič také nedialo, ale boli k nám veľmi privetivi. Podstatne viac, ako je vlastné Slovákom. Jedna vec su média a snaha o senzácie a druha realita.
I keď rozumiem im, tuším 30 mil turistov ročne sa im tam premelie, že je to na nich proste moc…oni tam potrebujú zit bežný život aj počas leta. A potom presne airbnb veľmi zvyšujú náklady na byt.
Veď veľa štátov v EU má dlhšie a skôr prázdniny.Vsetkych turisti otravujú, ale peniaze z turizmu by chceli🙂keď nie sú turisti,tak vyplakavajú.Detto Halstaat domácim vadia turisti, Benátky detto kde sú turisti treba zaviesť poplatky veď naše Tatry sú toho príkladom a čo sa docielilo, že sa platí za parkoviska ako v zahraničí, drahé lanovky atď, že ľudia chodia do AT, PL.Jednoducho bud zarobim a znesiem pár mesiacov davy, alebo nie.Vzdy je niečo za niečo.Keby Gréci nemali turizmus, tak zakapu ešte viac
ohľadom tých školákov dovolenkujúcich v septembri...boli sme raz a nikdy viac! Za prvé sme boli v krajine kde už bolo o siedmej tma a aj chladno (ako u nás) a po druhé, boli sme v termíne od 8.-15.9.
Prvý týždeň v škole nič poriadne nerobili, druhý týždeň keď sme boli preč akurát opakovali a hneď od pondelka písomky, takže mi nachytali zlé známky... Takže za mňa už nie. Ale každého osobná vec.
Na dovolenky nechodime pocas prazdnin to si uzivame vylety a chalupu k moru jedine po prazdninach a to mam skolopovinne dieta
nech už je to akokoľvek napísané, problém a riešenie over-turizmu je časovaná bomba a už je 5 minút po dvanástej. Napr.
https://www.startitup.sk/grecko-vyhlasilo-nudzo...
Môžem potvrdiť, realita... v oblasti kde trávime leto bežne žije 20 tisíc obyvateľmi. Teraz sa tam nachádza 600 tisíc turistov 🤷♀️
Sicília detto...
https://www.imeteo.sk/spravy/dovolenkari-zbystr...
kolegyňa chodila v druhej polovici sept. do Grécka... more Ok,, len všade všetko pozamykané, málinko ľudí a Gréci vraj už v tenkých vetrovkach...
ďalšia chodila v júni - a neraz more chladné že radšej ani do neho nevliezla - Chorvátsko
Tak si vyber kedy vlastne...
V tých mestách a dedinách ľudia normálne žijú, samozrejme že im prekáža nával turistov naraz. Predstav si svoje mesto /dedinu s x obyvateľmi, ktorí chodia do práce, na nákup, na poštu... A teraz si to isté predstav s 10 násobkom ľudí.
Toto je rovnaká znôška blbostí ako tie zaručene pravdivé správy o chorvátskych astronomických cenách...
@deti95060810 posledných 7 rokov sme v Chorvátsku vždy od polovice júna, z toho minimálne 4 roky má more v tomto období 25+. Ak je to pre niekoho studená voda, tak potom nech fakt radšej sedí doma alebo lieta do Egypta/Tunisu/Dubaja, tam bude z neho vývar 😉
@oli18 že niečo je v TV neznamená, že je to plošná pravda... A čo sa týka Chorvátska, žiadne astronomické nárasty cien sa tam nekonajú, to je proste fakt. Druhý fakt je, že CRO bolo vždy krajinou, kde sa dala dovolenka stráviť tak low-cost, že najdrahšou položkou bola cesta, a rovnako tak hogo fogo za veľké peniaze🤷♀
Bohate by stačilo, keby ubytká nestáli 50 ečiniek na noc a letenky 20€, hneď by ubudlo "dovolenkárov" .
Ano low cost turizmus, masifikovany, je setsakramentsky problem pre miestnych - zase nebudme blahovy ludia co pridu na par hodin z vyletnych lodi, poriadne nic neminu v lokalite ale prepchaju ulice a su ako kobylky - nic tomu mesto nedaju alebo len minimum. Tak isto airbnb - v centrach turistickych miest uz normalni domorodci nemaju sancu zit - prenajom je prehnany a byty kupuju spekulanti na dovolenkovy prenajom - cize zvysuju ceny nehnutelnosti, ktore si normalne pracujuci clovek nemoze dovolit. Na ostrovoch je to este horsie - zdravotnicky personal a ucitelia napr, nemaju sancu zohnat si ubytovanie lebo ludia im prinajlepsom prenajimaju na 10m ale jul/august su ceny take a dopyf po tom ubytovani taky, ze sa majitelom nechce prenajimat byty na cely rok - tym padom ludia co by mali normalnu oracu na ostrovoch nemaju ubytovanie a tym padom zakladne sluzby ubyvatelstvu maju problem najst pracovnikov a stale, ostrovne obyvatelstvo tento deficit nepokryva. A potom ta radost ked ti v baraku prenajimaju apartmany dovolenkarom a ti su predsa na dovolenke treba mat fiesta sangria kazdu noc 🤦🏽♀️🫣🤦🏽♀️🤦🏽♀️

Boli sme v Španielsku aj Benátkach a nikto nás nevyháňal, ani nestriekal na nás vodu. 😅