icon

Vystavenie faktúry za ubytovanie cez booking

mirka7755
25. aug 2022

Dobrý deň. Rezervovali sme si ubytovanie cez booking a majiteľ ubytovania mi nemôže vystaviť faktúru za ubytovanie. Čítala som že stačí aj pisomné potvrdenie a výpis z banky o platbe, aby som si to mohla uplatniť ako rekreačný poukaz u zamestnávateľa. Má s tým niketo takúto skúsenosť? Ďakujem.

janai1
•
25. aug 2022

@mirka7755 prečo by ti nemohol dať účet?

janage
•
25. aug 2022

@janai1 moja skúsenosť, nie každý kto ponúka ubytovanie cez booking, Ti aj vystaví faktúru za pobyt. Niekto dáva len taky papier o prijatej platbe. Ja toto overujem vždy vopred lebo u nás musí byť predložená riadne vystavená faktúra.

mirka7755
autor
•
25. aug 2022

@janage To som zistila už aj ja 😒. Poprosila som majiteľa ubytovania o pisomne prehlásenie a vyskúšam to predložiť aj s výpisom z banky. Ale tiež si myslím že neuspejem. Škoda že ma to nenapadlo že to neni ako samozrejmosť.

miriam11
•
Odpoveď bola odstránená
•
bika10
•
25. aug 2022

Je to naozaj problém. Nás zamestnávateľ dopredu upozornil, že na rekreačný poukaz nebudeme mať nárok, ak ubytovanie pôjde cez sprostredkovateľa. Čiže musíš mať faktúru priamo od ubytovateľa a aj platiť rovno ubytovateľovi. Ak platíš dopredu, potrebuješ najskôr zálohovú faktúru od ubytovateľa, tú zaplatiť a po absolvovaní pobytu ubytovateľ vystaví faktúru.

srferreira
•
25. aug 2022

@mirka7755 ved kontaktuj booking oni ti ju vystavia. Nnie vzdy ubytovanie vystavuje, lebo niekedy platis priamo bookingu a nie zariadeniu.

akvi
•
25. aug 2022

Ubytovatel je vzdy povinny fakturu vystavit, aj ked ide cez booking. ved to ma booking aj v pravidlach. Ubytovatelia sa vacsinou vyhovaraju, pretoze vacsina z nich nema zivnost na ubytovanie a robia bud na cierno, alebo na zmluvy o prenajme. Kedze ubytuvam, tak som si zistovala informacie priamo na financnej sprave, nakolko fakt nepotrebujem mat opletacky s uradmi a jasne mi povedali, ze kratkodobe ubytovania nemozu fungovat cez najomne zmluvy.

akvi
•
25. aug 2022

@mirka7755 cekni si ubytovatela cez zivnostensky register, ci ma zivnost na ubytovacie sluzby a mas to jasne, ze ako to je..

vlado818
•
25. aug 2022

@srferreira booking vam neda fakturu. Booking je sprostredkovatel ubytovania. Preto si vzdy treba vopred informovat ci vam ubytovanie da aj fakturu.

kamatopo
•
25. aug 2022

@mirka7755 a prečo ti nemôže vystaviť faktúru??? Veď tu treba na preplatenie. Ja som s tým zatiaľ cez booking problém nemala .

srferreira
•
25. aug 2022

@vlado818 ale booking vyziada od ubytovania. A nasledne ho poslu.

janage
•
25. aug 2022

@srferreira no ak nevystavujú, bohužiaľ nepošlú alebo pošlú niečo čo nemá náležitosti faktúry. Je to ako pri arbn .
Autorka ešte jedno upozornenie faktúra má byť vystavená po absolvovaní pobytu, teda najskorsi možný dátum je posledný den ubytovania.