Chorvátsko alebo Taliansko

10. apr 2023

Ahojte, hľadáme dovolenku na leto vlastným autom s 3 ročným synom, tak 8 hodín cesty zo stredného Slovenska. Našli sme v Chorvátsku Krk, Selce Cirkvenica aj Istriu. Ale potom som našla, že za 8,5 hodiny vieme byť aj v Taliansku napríklad Lignano. Máte skúsenosti čo je lepšie? Ďakujem 🙏

bolarazjedna
10. apr 2023

Za mňa v Chorvátsku je lepšie jedlo ako v Taliansku (v reštauráciách).

crazy_lazy
10. apr 2023

Odporúčam skôr Taliansko. Plytké more, jemný piesok, takže nie sú potrebné ani topánky do vody ako v Chorvátsku. Skús pozrieť na severe Talianska aj napr mestečko Caorle.

svetlonos
10. apr 2023

Ahoj,
presne ako @crazy_lazy som ti chcela napisat Caorle. Je tam krasne, plytke more, ziadny jezovia. Mozes si ojednat apartnam, ist do restauracie ci uvarit. Male utulne ciste, plaze casto s lehatkami.
Super zmrzlina na pesej zone 😉
Chorvatsko tiez pek e, hlavne ta piniova vona ale vraj drahsie ako Taliansko.

nikpa
10. apr 2023

Tak Lignano je ako jazera v Senci. A Chorvátskom sa to nedá porovnať, za mňa určite Chorvátsko

onedaynick
10. apr 2023

@bolarazjedna to nemyslis vazne

bolarazjedna
10. apr 2023

@onedaynick ale myslím ☺️ určite je to veľmi individuálne, ale nám s manželom jednoznačne chuti viac v Chorvátsku.

mamina7070
10. apr 2023

Jednoznacne Taliansko
Chorvatsko je predrazene nizsia uroben sluzieb akomv chorvatsku a ontych restikach presne naopak je to ako ti pisu vyssie atrakcie pre
deti a lepsia cesta

vroni
10. apr 2023

Taliansko. Lepšia vybavenosť, nižšie ceny, žiadne štrkové plaze a morski ježkovia. A neporovnateľne služby.

laila22
10. apr 2023

Ja odporúčam tiež Taliansko. Boli sme aj v Chorvátsku, ale za nás lepšie služby, piesková pláž, lehátka a slnečníky, skvelé jedlo 🙂. Kratšia cesta..

sorciera24
11. apr 2023

za nas jednoznacne Taliansko, konk. do Lignana chodievame s prestavkami uz 10 rokov...nase deti, uz aj vacsie sa ho nechcu vzdat:D .....ak toto niekto porovna so Sencom, je dost mimo, vlny v Senci? dlhe plieskove pláže?..... to skor HR mne pride ako pri jazere, samy suter....ano, boli sme aj v HR zo parkrat,a le pre deti nie....studena voda (oproti IT urcite), a teda tie kamene nam vadia, obuta sa chodit kupat...nie a teda v IT je pre nas lacnejsie, lepsie sluzby, zmrzlina, nakupy.....aspon teda pre nas...

autor
11. apr 2023

Ďakujem krásne žienky, utvrdili ste ma v Taliansku 😊

autor
11. apr 2023

@crazy_lazy @svetlonos Ďakujem za tip pozriem ho 😊

miriam11
11. apr 2023

Taliansko

autor
11. apr 2023

@sorciera24 Ďakujem za radu a môžem sa spýtať na to Lignano aj na tip na nejakú konkrétnu oblasť, mesto, dedinku, prípadne ubytko? 😊

hori
11. apr 2023

Jedno aj druhé treba aspoň raz zažiť a uvidis, čoho fanúšikom sa staneš. 🙂 V Chorvátsku je za mna krajšie, členitejšie prostredie, promenády tesne popri mori, restiky s výhľadom na more. V Taliansku zasa pieskové pláže, dlhšie plytká voda, možno teplejšie more a možno viac nejakých atrakcii pre deti. Ale keď vidím tie široké pláže narvane lehatkami a z promenády more nevidno… 🤷‍♀️

sorciera24
11. apr 2023

urcite ta rusnejsia oblast Lignano Sabbiadoro....a ubytko podla svojich kriterii pozeraj tu: lignao.it to su vsetko tal. agentury, kt. ponukaju ubytovanie, mame roky overene.....len neviem ako to bude teraz, vela je uz obsadeneho, tento rok je natresk....

lilianka28
11. apr 2023

Mňa by teda zaujímalo, že prečo chodia Taliani dovolenkovať do HR. Vidíme ich tam každý rok dosť.

lusilla
11. apr 2023

Tuto otazku si tu podla mna celkom zbytocne polozila lebo tu teraz nastane totalna bitka IT vs. HR a ty budes len sledovat ako sa tu vadia kde je ciste spinave more, ktore viac vyzera ako jazero, kde je ake jedlo a viac ludi a tak dalej. Obe tie krajiny z pohladu deti maju plusy a minusi. Ano obe su rovnako vzdialene, v oboch pripadoch pojdes ked chces taku dlzku cesty ako uvadzas na sever tychto krajin kde ale konci vacsina ludi lebo maju rovnaku poziadavku na dlzku cesty. Takze plno bude rovnako v HR ako v IT. V IT su tie plaze dlhe a siroke a na tom priestore sa ako keby ludia stratia a nemas pocit toho ze sa niekto na teba lepi, na druhej strane je to tam organizovane, mas tuto radu toto lehatko, tuto pri mori si nerozlozis deku lebo nemec z prvej rady by nevidel kupajuci sa dav. V chorvatsku su tie plaze male a neorganizovane takze je to tam ako keby hlava na hlave, ale zasa da sa prejst za roh par metrov dalej, najdes malu plazicku kde si len ty a este jedna rodina a mas aj klud za cenu vacsieho usilia. Piesok verzus kamene, ano piesok je pohodlnejsi ale viac pali a popravde ked som bola s detmi na pieskovej plazi tak som trpela ako hovado lebo to mali vsade, vsetko bolo od piesku, ked sme prisli domov to boli tony piesku. Kamene su nepohodlne ale podla mna tak velmi nepalia a ked su to male okruhliaky tak nam nikdy nebolo treba ani topanky do vody, popravde deti to nemaju radi a radsej chodia bose. Ale urcite musis mat neake lehatko tam aj tam a neake topanky alebo tie silikonove ponozky tam aj tam. Inak ludia ja neviem kde vy chodite na tych jezov, uz 20 rokov chodime do HR, rozne miesta fakt cela dlzka chorvatska a teda tych jezov tam je malinko, ziadne ze idem do vody a stupam po jezoch, toto uz je prezitok. Jedlo podla mna obe tie krajiny maju super jedlo, je to stredomorska kuchyna a vsade sa vynikajuco najes aj za rozumnu cenu, aj v HR kupis super pizzu a v IT super masove jedlo. V obchodoch kupis skvele suroviny ak by ste si varili, nic nemusis tahat zo slovenska ci uz ides tam alebo tam. Co sa tyka cien myslim si ze HR je teraz drahsie ako IT co sa appartmanov tyka. Hotel netusim nechodime. V IT je voda teplejsia lebo je tam plytke more ale zasa byvaju tam meduzy a v HR vies chytit prave na severe studene more kvoli ich miestnej klime (veterne oblasti) ale vie tam byt teple ako caj. Rezume obe miesta su super, spis si co ocakavas od dovolenky a podla toho sa vyberte. Hr je prirodnjesie a divokejsie viac spoznate, v IT je to organizovanejsie ked ti nevadi byt tyzden na lehatku a potrebujes tento druh oddychu ze vypnut tak chodte tam. Dieta je male urcite mu bude jedno kde je za neho bude vyhra ked pojdete niekam a budete spokojni.

belllinka
11. apr 2023

@lilianka28 Divná otázka. Žeby preto, že ľudia majú rôzne preferencie a chodia spoznávať cudzie krajiny? Ty prečo nedovolenkuješ iba na Slovensku?

ysseba
11. apr 2023

Ako hovorí moja kolegyňa - buď miluješ Chorvátsko alebo Taliansko, nemôžeš oboje, pretože sú to úplne neporovnateľné krajiny. No a ja som v tábore Chorvátska, milujem ho, mňa Taliansko neoslovilo, príde mi to tam také cigánske.

jaond19
11. apr 2023

Zazila som sever IT aj sever HR (Istriu), kazde ma co ponuknut, ide o to co preferujete vy. Ja napriklad piesok nemam rada a pieskove rovne a rovnake plaze odtial az "poneviemkam" nemusim.... mna take prostredie nezaujima, ani s malymi detmi, v tomto nam vyhovovalo HR, hladat rozne zaujimave zakutia, s ihlicnanmi, sukromie, plaze aj kamienkove, sem tam aj male s pieskom, aj velke kamene...

jaga18
11. apr 2023

Každému vyhovuje iné. Nám sedí Taliansko. Chodíme každoročne, aj 2x niekedy od kedy mal najstarší syn 2 roky ( už je po 20tke) . Pár krát sme boli v Chorvátsku, ale pre nás nič moc a deti o tom ani počuť nechcú. Napr vlani sme boli po rokoch v HR a čakala som nejakú zmenu, no nič, na plazi ľudia ako sardinky v konzerve a všade samé špaky, špina...

belllinka
11. apr 2023

@nikpa neviem odkedy sú v Senci vlny a piesok. Skôr v HR je to ako na jazere, kamene, stojata voda a vidím na druhý breh.

vroni
11. apr 2023

@ysseba, veru, kolegyňa ma pravdu 🤣🤣🤣 Mne zase pripadá Chorvátsko také.... O ničom, aby som tu nebola za rasistu. Predražené, radobysnobske, len im to kazia davy turistov (ci už pastikovi Česi, uvrestany nemecký plebs alebo holandské slimáky s domčekmi na chrbte. Teda za autom) Oni sú aj v Taliansku, len ich je menej. Služby mizerne až nulové, lebo drvivá väčšina turistov je práve tá nízkonákladova. Chodievame tam aj tam, lebo v Taliansku sa paci detiskam (medzičasom hodne odrastenym) a v chorvátsku ma chlap kamoša s loďou a chodia tam prevetrať svoje kapitanske patenty. To vždy považujem za výpravu za trest. Deti nie. Nezdedili môj rozhojdany žalúdok. Ale chorvátske plaze odmietajú.

nikpa
11. apr 2023

@belllinka mne nestačí len vlny a piesok, beriem to komplexne. Lignano sa nedá prírodou ani cistotou mora porovnať s Chorvátskom. A to či vidis na druhý breh, no keď si v zátoke tak jasné, keď si na otvorenom mori tak nie. Ale každý má iné priority, chápem.

avanka
11. apr 2023

Za nás rozhodne Chorvátsko, prenadherna krajina, nie pieskové pláže, i keď si tam aj také, ale napr my piesok radi nemáme. A čisté priezračne more, aké na pieskových plážach nemáš.
My túto krajinu milujeme, aj teraz sme na ceste z nej domov, boli sme tu na 6 daňovej dovolenke. Pochodenu máme najmä Dalmáciu, preferujeme otvorené more obklopené pohoriami.

avanka
11. apr 2023

@jaga18 aj v Chorvátsku si musíš vyberať pláže🙂chodíme 8 rokov a nikdy sme neboli na pláži, kde bola hlava na hlave

belllinka
11. apr 2023

@avanka áno, treba si vedieť vybrať pláže, aj piesočnaté máš úplne priezračné

ysseba
11. apr 2023

@vroni ok

lilianka28
11. apr 2023

@belllinka Prečo divná otázka? Pýtam sa k téme. Autorka chce vedieť rozdiel medzi HR a IT. Normálne sa pýtam, prečo ide Talian k tomu istému Jadranskému moru, čo má aj doma? Spoznávať inú krajinu - beriem, ale to by nesmel ležať celý čas pri mori.
Áno, okrem Slovenska dovolenkujem aj inde, práve kvôli moru.