icon

Čo ak na bookingu nenahlásim deti?

25. okt 2023

Technická otázka. Často cestujeme s detmi a vždy cez booking vyplname formular. 2 dospeli, 2 deti, jedno do roka a druhe ma 3. Kazde z tychto ubytovani vsak pre nas bolo zbytocne, lebo v izbach sme mali naviac detske postielky, alebo ine lozka, pricom ich nepotrebujeme, lebo aj doma spíme všetci na manzelskej posteli. Uz ste niekto boli ubytovani s tym, ze ste nenahlasovali deti? Nam by naozaj stacil obycajny apartman s jendou manzelskou postelou. Viem, ze v hoteloch nikdy nikto neriesil, kto sa v izbach nachadza. Jasne, viem zavolat do daneho ubytka. Len ma zaujima, ci si niekto bookuje ubytko aj bez toho, aby nahlasoval deti. Cena sa plati aj tak za izbu, nie za pocet osob, aby ste ma tu hned nesprdli, ze chcem vyuzivat system.
Vdaka

queen_mary
28. okt 2023

@nyusika presne. Adult only nie, ale adult firendly ano - myslim ze to znamena, ze dieta zobrat mozes, ale platis za nho ako za dospeleho (aj za mesacne dieta napr)

gab1sol
28. okt 2023

@nyusika neviem, koľkonásobok je za jednu osobu, ale aj to, čo som pridala ja, je cena za osobu v prípade obsadenia izby dvoma osobami, alebo jednou osobou (samozrejme, za jednu osobu je to viac). V prípade, ktorý som dala, ak dobre počítam, tak to vychádza rozdiel 10e na noc.

selest
28. okt 2023

Urcite by som aspon kontaktova telefonicky hotel. Mali sme rodinne izby a izby pre biznismanov atd. Takze cast hotela bola vyhradena pre rodiny s detmi na prizemi kde deti mohli dupat, kde boli izby viac znicene a bol tam hluk. A cast kde bol klud. Jasne ze ta aj tak presunie na vhodnu izbu ale ak je hotel plny ma s tym potom zbytocny stres. Najmenej je povedat ze nechces postel pre dieta.

atinkaa
28. okt 2023

@autorka obcas nechapem co tu citam, nehnevaj sa, ja chapem, ze ak ma clovek deti, tak je platca x poloziek navyse, no ak uz by som to chcela formulovat a najma asi mysliet nejako ''normalne'', nie ako cosi, co spada niekde ku kolonkam podvod, tak by som sa opytala:
Aka je vasa skusenost, pri cestovani s viacerymi detmi - ako usetrit a zjednat pre seba a rodinu lepsiu cenu .....alebo mate niekto vami overeny tip ako na cestach s viacerymi detmi usetrit a neplatit v hoteli nieco, co moje deti nevyuziju?
Rozumeli by ti viaceri lepsie, aj tvojej motivacii, vratane mna.

Takto na prvu dobru mi oci opat vystrelilo jak v animovanej rozpravke na stopky, ze nechapem, coho sme poniektori schopni - teda co sa ti moze stat, ti uz par ludi napisalo, neviem ci odznelo to, ze niekto regulerne zavola na vas policiu, ci uz preto, ze 2 deti s ludmi, ktori sa nahlasovali, ze cestuju sami, spada do tejto moznosti a mnoho ludi, ktorym zmizlo dieta by bolo rado, ak by prave vtedy niekto tak osvieteny bol a urobil to, ked bolo v patrani ich dieta. Az po podvod, za ktori mozete byt stihani, pretoze je to ekonomicka kriminalita, ci chces alebo nie, klames - neviem, ci chapes vyznam tohto slova. Ale v otazke, kolki cestujete, nie je variabilita, teda ak cestujem sama a chcem izbu sama a nie je to hostel ani ubytovna, tak ocakavam jednolozko, ak z nejakeho titulu chcem apartman, tak si zabookujem bars aj celu rezidenciu, ale opat si tam nevymyslam pocty, ale hlasim sa ako jedna a tiez sa neocakava, ze spoza plota vybehne este grupa dvadsiatich, hned ako dostanem kluce, jednoducho som na mieste ubytovana sama. Teda stale by som tam mala byt iba ja - 1 kus.

Mam inak rovnake vlastne skusenosti, ako tu uz boli spomenute, teda suma sa moze/obvykle sa lisi, pri navyseni poctov ludi, tiez niekde nemaju kapacitu ubytovat ani 4 clennu rodinu spolu najma pri detoch 10+ a hlasi to rozne variacie, obvykle su 2 2-lozkove izby, ktore ja mozem chciet alebo aj nie a bud hladam dalej alebo volam do hotela a riesim individualne mimo booking situaciu, ktora je konkretna nasa. To, ze ste mali vzdy postielky asi suvisi s tym, ze si vzdy nahlasila deti, teda ti ako je obvykle a standard pripravili izbu, kde sa pocitalo aj s tymito mini-hostami, uplne ale never svojej mienke, ze na kazdej jednej izbe maju po 2 postielky navyse aj pre izby kde sa im nahlasi dvojica 50tnikov. Uz vobec nehovoriac, ze su hotely, kde deti nechcu, rovnako ako niektore nie su urcene pre ludi so 4nohymi milacikmi. Mysliet si o only adult hoteloch mozes svoje, no su aj take a tam by ste jednoducho nepochodili a nie nie vsetky musia mat toto znacenie na FB.
Teda to minimum, co sa vam moze stat je, ze ta od recepcie s celou rodinou vypoklonkuju prec a budete bez ubytka, ktore je niekedy v case alebo aj v barsjakom case na nejakom mieste narocne zhanat.
Az po pripady, kedy jednoducho budete rieseni cez policiu a budes rada, ak to nebude riesene ako unos.

A ak sa pytas na to, ci je moznost ako s detmi usetrit, tak verim, ze su. Ja to sice nejako neriesim, no ak by som chcela, tak hladam family hotely, moznosti, kde su deti vitane a volam na recepciu a pytam sa. Je to jednoduche, rovnako ako vies formulovat svoju otazku o postielkach, ci uz ich potrebujes, alebo nepotrebujes, tak vies formulovat aj otazku, ci viete ako rodina dostat lepsiu cenu, mimo booking obvykle hotely maju lepsie ceny uz na vlastnych strankach, pretoze neplatia bookingu sumu, no tiez to nie je pravidlo, ze to tak maju vsetky hotely.
za par sekund googlenia tu mas napr. tieto tipy a verim, ze su aj ine mozno adresnejsie, kde by si sa dopytala na tipy presne pre vas, myslim tym regulerne tipy a nie zlodejinu, a to bez srandy aj ked tu lubime Janosika a spol viz volby, tak robis meno aj ostatnym, co maju rovnaky pas ako ty.

https://www.mamanacestach.cz/kategorie/cestovani/
https://www.tipli.sk/clanok/6-tipov-ako-usetrit...
https://www.vlknacestach.cz/19-tipu-jak-usetrit...
https://travelbible.cz/16-tipu-jak-usetrit-na-c...

Nehladala som ti cudzojazycne zdroje, bude ich isto viac, rovnako ako my a Cesi aj Nemci maju radi zlavy a aj v anglictine su ich mraky.

Este taka vec, ktora plati v kazdej sfere - premenit svoju ''nevyhodu'' za vyhodu, teda casto sa vies prave vdaka detom dostat tam, kde by si sa mozno ako noname dvojka iba dospeli nedostala, alebo ziskat naopak lepsiu vacsiu izbu alebo aj izbu ako si prajes standardnu za lepsiu cenu, neverila by si aka carovna vie byt komunikacia. Normalne ludom vysvetlim, co by som potrebovala a mnohokrat takto jasno formulovana veta najde riesenie na druhej strane, a to najhorsie co sa mi moze stat je, ze povedia, ze toto bohuzial nepojde, nemaju, nevedia zabezpecit a obvykle do druheho dna uz vedia ale ine, lebo sa casto snazia urobit maximum a to ani nevravim, co vsetko ide, ked obcas ludia tie (nielen nase) slunka zbadaju, ako mnohi roztaju. Nik si nevypytal take speci jedalnicky napr. ako deti, ktore som mala moznost na vyletoch zazit a to aj tak, ze od sefkuchara - vratane mna, ked som bola mala. Spominala na to veky cela rodina. Teda skus to regulernou cestou a mozno budes prekvapena, ako budes mat cesty viac ''usite na mieru'' vam, pretoze ak nevedia, co potrebujete/preferujete tak mas to, co je po ruke, volne alebo co oni povazuju za standard.

medeaa
28. okt 2023

To je individualne, niekto ma cennik na izbu a niekto na osobu. Niekto neubytuje deti bez nahlasenia a niekto ano. Ked sme sa my isli ubytovat do beznej izby, tak som si veci odkomunikovala s konkretnym ubytkom emailom alebo telefonicky vopred. Ja by som osobne neriskovala nedorozumenie a vzdy vopred odkomunikovala, to je to najmenej.

senta_sofia
28. okt 2023

Vzdy pozeram podmienky ubytovania, maju tam definovane, kto sa povazuje za dieta a do akeho veku a potom pristelky, tam zvyknu byt zahrnute deti 0-3, ako kde. Vzdy vyhladavam ubytovanie s jednou izbou. Su hotely, kde maju stanoveny maximalny pocet osob na izbe, bez ohladu na to, ci je to dieta alebo dospely. Obcas sa to da vykomunikovat so zariadenim popredu, ale na blind takto nechodime.

tilly
28. okt 2023

Keď sme mali malé deti, málokedy som ich hneď na začiatku uviedla. A to som booking využívala veľmi často. Nikdy s tým nebol problém.
Ako poskytovateľ ubytovania cez booking ti poviem asi tak, že kočka, čo sa mi o to stará samozrejme zistí, že ste viacerí, ale pri deťoch to nevadí, skôr upratovačka urobí len toľko lôžok, koľko sa vyžaduje a dá menej uterákov a pod, uvítací balíček tiež dáva len pre toľko osôb, koľko má hlásených.
Problém by bol pri osobách nad 15 rokov, keďže tie treba hlásiť na nejaký úrad, v každej krajine je to inak, my hlásime na ministerstvo aj miestnu políciu.

zdenin
28. okt 2023

Vedšinou do 6 rokov ajtak nemaju narok na pristelku

salije
28. okt 2023

Roky sme chodili na pobyty so susedmi, oni maju dve deti aj my mame dve deti, aj po slovensku aj polsko niekolkokrat ale my sme mali vzdy ubytovanie drahsie. Vzdy sme dostali apartman, obrovsku izbu jde by sa dal hrat azda tenis, pritom mladsia spavala s nami v manzelskej posteli. Ale raz darmo vek deti nepusti a tiez sme platili za nieco co sme nevyuzili ale tak nakoniec sme mali vecerne stravky u nas v izbe lebo bola obrovska.

gab1sol
28. okt 2023

@zdenin nie, že nemajú nárok na lôžko, ale môžu byt ubytovaní bez nároku na lôžko. Keď si to lôžko zaplatím, je jedno, či tam budem spať ja, ročne dieťa, alebo lôžko ostane voľne. 😉

nikpa
28. okt 2023

@nyusika
@gab1sol ja som hotel nikde nespomenula, moja chyba, neúplne som sa vyjadrila. Odkedy máme deti, chodíme len do apartmánov a tam naozaj nie je nutné nahlasovať bábätko. Dám apartmán s 1-2 izbami a 3 osoby. Hotel je niečo iné, tam sa nedotrepem s 1 dieťaťom navyše, chápem že by to mohol byť problém.

tinka8512
28. okt 2023

Ja som tak robievala vzdy kym to najmensie bolo len malicke a spalo s nami, tak do tych 2-3 rokov a po potvrdeni ubytovania som vzdy napisala spravu apartmanu , raz sa stalo ze nedovolili,aj ked sa za male neplati,ale kapacitne to nemali povolene . Odvtedy uz vzdy pisem vsetko radsej presne

pink_lady
28. okt 2023

Ved vždy pri rezervaci sa dá dopisat poznamka - nechceme postielku. To je taky problém?

nyusika
28. okt 2023

@nikpa áno, toto mnohé vysvetľuje.
Ja píšem vyslovene o hotelovom ubytovaní.

akvi
28. okt 2023

@nikpa nie vždy je to pravda, ja napríklad v mojom ubytku obmedzujem počet osôb, nakoľko ľudia sú fakt schopní prísť aj 10-ti a ešte ti veselo povedia, že im to nevadí, že budú spať na gauči. Akosi im nedochádza, že JA si neprajem, aby ich tam bolo toľko, že mi vadí, keď sa spí na gauči, že keď sa sprchuje 6 ľudí, tak asi minie viac vody, ako 3 osoby. Že vyprodukujú viac odpadu a platím viac daní, ktoré ja mám mimochodom v cene a milujem, ak pýtam dodatočne za reálny pocet osôb a ešte sa na mňa pozerajú, že veď bolo uvedené, že žiadne dodatočné platby. Proste niektorým nevysvetlis. Ale musím skonštatovať, že za tie roky, čo to robím , tak sa kultúra značne zlepšila. Ešte pred 15 rokmi som trpla po každom druhom hosťovi, že čo zase nájdem, dnes je to chvalabohu skôr výnimka, ako pravidlo. Ale o stenách obliatych vínom, pocmaranych od detí, pooblievanyvch matracoch bohviecim, hovne v posteli, ukradnutých vankúšoch, priboroch a pod .. by som mohla písať knihu.

lienka.7
28. okt 2023

@autorka hotel má predsa nejakú kapacitu, si vezmi ze by každý došiel tak ako vy. Cize z 2 ľudí by boli 4 a to si daj napr.krat 20 (izieb). Miesto 40 ľudí raz toľko. Inak pokial je izba písaná ze je pre 2 ľudí, tak je pre 2 ľudí a nie pre 4, hoci ty argumentujes, ze sa tam "pomestite". Hľadajte suity alebo rodinné izby. Každý baby friendly hotel ich ma. A inak, aj tam je obmedzená kapacita, hoci ide o oveľa väčšie izby, 4 max.5 ľudí. Nemozete tam len tak prísť 8, lebo vsak vy sa pomestite 🙈

queen_mary
28. okt 2023

@lienka.7 pises bullshit. Dvojlozkove izby normalne ubytuju rodinu s detmi. A netreba suitu ani rodinny apartman. Robi to atrium, permon, robia to hoteli p ocelom svete. Len teda staci chochmes si zavolat a dohodnut sa. S detmi minimalne do 4 rokov sa to v pohode da.

gab1sol
28. okt 2023

@nikpa áno, to je iné, je iné apartmán, kde máš uvedený maximálny počet osôb, resp. počet izieb, ktorí/kde môžu byť ubytovaní. Boli sme tak, kde bolo možné ubytovať 10 ľudí, volali sme tam, že nás bude len 9, z toho 4 deti v takom a takom veku. Vtedy nám pani povedala, že im je v zasade jedno, kto a koľko ľudí bude ubytovaných, ak to bude max. 10 ľudí, platili sme za apartmán. Tiež sme mali skúsenosť, kde bola celá chata pre 16 ľudí s tým, že nás malo byť 20 - z toho 6 detí od 1 do 6 rokov. Ubytovateľ s tým nemal po dohode problém. Ale mala som aj opačnú skúsenosť, kde jednoducho nie, nepovolili viac, nepovolili nenahlásiť dieťa. Proste ľudia sú rôzni. Ale booking vnímam tak, že má nastavený algoritmus tak, že keď sa zadá 2+2, tak to proste tak berie a rozlišuje, či ide o dieťa na prístelke alebo dospelú osobu na prístelke.

nyusika
28. okt 2023

@queen_mary áno, pokiaľ o tom vedia vopred.
Slušný hotel tak ubytuje síce aj bulov, čo sa tam bez ohlásenia dovalia a dvoma deťmi. Ale nečakajte potom ochotu nad rámec nutnosti.
Je to neslušné.

Moja známa tak prišla do hotela Kaskády, mali rezervovanú dvojpostel... samozrejme, bez predchádzajúceho upozornenia, že idú aj s dvoma deťmi (10 mesiacov a tri roky).
Prvé, čo po ubytovaní spravila je to, že sa išla ostentatívne sťažovať na veľkosť izby, ďalšia sťažnost bola, keď ju vykázali z wellness, lebo tam šla v plavkách a s dieťaťom.
A takto sa sťažovala úplne na všetko.
Jej zhrnutie - otrasný hotel...

gab1sol
28. okt 2023

@lienka.7 to s tou kapacitou je pravda, preto je fajn o tom hotel informovať. Ale s tými izbami nie. Kým boli deti menšie, bežne sme tak chodili - my štyria do jednej izby, moji rodičia do druhej. Vždy to boli totožné izby vedľa seba. Teraz to riešime tak, že berieme 2x2+1.

queen_mary
28. okt 2023

@nyusika uplny suhlas. My tak ideme teraz do wie, a presne nam booking hadzal 2 izby, suity a obdobne (300eurovy rozdiel minimalne za ubytko). Tak som si nasla hoteli, obvolala. Z 3 mi jeden povedal, ze moze byt max 1 dieta na izbe (a je jedno ako stare). Tak sme zobrali ten, co povedal normalne ok.

natalka13
28. okt 2023

@queen_mary ked si obj. Tichu izbu a ludia co nenahlasia dopredu deti dostanu automaticky ze du 2 dospely izbu vedla mna a dovalia sa tam s detmi je podla teba OK?
Hmmm ved aj tebe raz vyrastu.

natalka13
28. okt 2023

@nyusika presne ftflat ze 4* maju mat velku izbu to hej a dovalit sa do 3* s 2 detmi to uz ano.
Hotel musi dodrzat hygienicky
Standard. 1 kobtrola a maju po chlebe.

To je take slovenske natlacit sa, jest pastety s rozkom a odrbkavat kde sa da. A potom ze cestovny ruch a sluzby tu vyzeraju ako vyzeraju.

queen_mary
28. okt 2023

@natalka13 a ja tu snad pisem ze je ok nenahlasit? Ci o com tocis?

queen_mary
28. okt 2023

@natalka13 lol 😀😀

nyusika
28. okt 2023

@natalka13 môj kolega volal do hotela že si v minibare zabudli fľašu vlastného prosecca, či by neboli takí láskaví a poslali im ho 😁😁😁😁

dagas
28. okt 2023

Treba sa informovať, nieje to až taký no problém keď sú deti malé..ak sú nad 3 roky doplatia daň a raňajky. horšie je keď niekto zadá dve deti 0 rokov čiže platia len za dospelé osoby,keď ich kontaktuješ ohľadom opostieľky neozvú sa a nakoniec prídu s dvomi 12 alebo 15 r. Deťmi a rozčulujú sa prečo musia doplatiť.Alebo veď na izbe je písaná rozkladacia pohovka prečo by nemohlo prísť viacej ľudí..😏

akvi
28. okt 2023

@dagas už sa opakujem, ale daň sa platí v každej obci inak a u nás sa platí aj za deti do 3 rokov!

My keď sme toto leto šli do na dovolenku, potrebovali sme jednu noc prenocovať kamarátov na našom apartmáne, lebo sa im nepodarilo zohnať ubytovanie presne v tom termíne, ako nám. Na apartmáne bol rozkladací gauč, takže miesto teoreticky bolo. Napriek tomu ubytovatel si neželal, aby tam boli tú jednu noc a pritom, ani opýtať sme sa nemuseli, nemal by to ako zistiť. Lenže nie sme hulvati a vyriešili sme to inak. To, že na fotkách vidno, že tam je miesto, to ešte nemusí znamenať, že je to v poriadku. A ja plne rešpektujem ubytovatela, pretože je to fakt maximálne drzé, bez dohody si také niečo dovoliť.

lienka.7
28. okt 2023

@queen_mary vobec nepíšem bullshit. Závisí to len od hotelu. Ale to je také hujerovske, zaplatit za 2 a prísť 4? Nepripadá ti to trosku blbé?
Niektoré 2ky sú tak malé izby, ze su tak akurát pre 2, nie pre 4. Mimo to, musí to byť fakt super, tlačiť sa 4 v 1 izbe a posteli. Som zvedava, ako tam spia s detmi napr. cez obed, alebo aj večer. To si mam o 19.ci 20.lahnut a byt ticho a v tme, len preto, lebo mi uz deti spia? To aj doma tak robíš? Ja aj na dovolenke chcem mať svoje pohodlie, myslím aj na pohodlie deti, preto brávame automaticky rodinné izby, či suity/apartmány. Nie sme socky, aby sme sa 4 tlačili v malej izbe. Keď nemám na väčšiu, resp. ďalšiu izbu, tak sa nikde radšej netrepem.
A myslím, že
@akvi to tu popísala už niekoľko krát veľmi podrobne a aj rozumne, prečo je to rozdiel. Kto chce, pochopi, kto nie, bude tu mudrovat ako ty.

autor
28. okt 2023

@lienka.7 Áno. Spíme s detmi. Pokojne aj o 19-tej. A?