Dovolenka a klimaticka kríza
Vzhľadom na prácu cestujem pomerne dlhými letmi som už stará a unavena z cestovania takže si myslím že nie som dobrá vzorka, preto len tak v rámci diskusie sa chcem spytat či si myslite že si bežná populácia uvedomi že cestovat zbytočne na víkendy nízkonákladovými letmi nie je správne? Že možno je fajn stráviť dovolenku na “lúke za domom” alebo už sa to nedá zvrátiť a fotky na IG a FB je vsetko čo k životu potrebujeme (nemam ani IG ani FB). Alebo si myslite že zbytočne dovolenkové presuny sú ok, pretože viac ničíme planétu inak (poľnohospodárstvo priemysel ). Taká úvaha pred letom a vraj úplne vypredanými zajazdami CK
@zeldia mam ten ísť problém, snažím sa konferencie čo najviac zvládať online, ale ak napríklad zasadame v nejakom výbore, musím ísť osobne. Veľa prekrásnych a fantastických konferencii som vynechala, hoci majú všeobecný prospech :( Kombinujem to všelijako, cestujem aj s 2,5-ročným synom, za oceán už nelietam a tak
Ekologii nepomoze nic v tomto smere... nie sme ochotny sa celorocne vzdat jahod, bananov, avocada, manga, lichi a podobnych strasne dolezitych ptakovin. Zemiaky kvoli cene importujeme z mexika. Kupujeme kadejake exoticke susene bobule, orechy od vymyslu sveta... nase oblecenie je vsetko site india/bangladez, lebo ved pepco pre dieta staci, nie? Ale vlastne - prakticky vsetky textilne z nacky... tie veci sem chodia lodami s takou stopou, ze jedna kontajnerova lod je ako dvanast milionov aut na cely rok.. ale tak who cares, ze?
Niekto to uz napisal, treba zacat od seba...
@simsalabim a je v tej štatistike zarátané aj vzlietanie? ;)
Skor si myslim, ze by sa mali zrusit sluzobky, vacsina ktorych sa da v pohode zorganizovat online... Na dovolenky ludia nikdy neprestanu chodit, obzvlast, ak budu dostupne lacne lety. Ja by som sa sustredila skor na bezne kazdodenne cinnosti ako na toto, ale aj tam je velmi tazke ludi naucit ekologickemu spravaniu, lebo vacsine je to jedno a su ochotni nieco urobit len ked z toho plynu nejake vyhody. A ked si zoberies taku priemernu vzorku nasho obyvatelstva, niet divu ze dosledky si ani len neuvedomia…
@zeldia Viem. Tieto konferencie bývajú často v lukratívnych lokalitách. Samotná konferencia býva spojená s dlhším pobytom na nejakom krásnom mieste. Preto som sa na to pýtala a tým, že si mi na to neodpovedala, si mi to vlastne potvrdila. Keby si sa opýtala to isté, na čo sa pýtaš, ale bez toho, aby si spomenula, že ty často cestuješ po celom svete, dostala by si normálne odpovede. Keď ideš viackrát do roka na takúto konferenciu, je pochopiteľné, že sa ti viac cestovania nežiada. Ale pochop ľudí, ktorí sedia celý rok doma, tešia sa v lete na dovolenku a ty im napíšeš, nech si vybehnú na lúku za domom.
@julish neviem, ak ta to zaujima, skus pozriet vcerajsiu tlac 🤷♀️ Asi to bol dennik n.
@julish tak som si to nasla v historii: https://e.dennikn.sk/3333118/graf-dna-nizkonakl...
moja dovolenka raz za rok na dva týždne má určite menšiu uhlíkovú stopu ako tvoje pracovné výjazdy niekoľko krát za rok. Pozeraj sa na seba a nie na iných ľudí.
Ja som ešte neletela, ani sa nechystám letieť 😃
Zbožňujem slovenské hory
Ja letím na dovolenku maximálne 1x do roka a niekedy ani to. Mimo toho nelietam nikde, nemám auto. Takže moja uhlikova stopa je celoročne malá. Preto nemám výčitky keď na tú dovolenku idem. Ak máš výčitky, že u teba to tak nie je, môžeš zmeniť prácu.
@lelelienka absolutny súhlas s tým čo si napísala.
@simsalabim Dakujem za link zaujímavý postreh článok som prehliadka aj keď noviny čítam pravidelne
Jo a k pôvodnému príspevku ani neviem ako to prepísať nemyslela som tým že niekto chce ísť hocikam na tyzden dva tri a kúpať sa s deťmi v lete pri mori a že to je ten problém.
Chcela som vedieť či niekoho trápi (par ľudí asi áno podľa reakcii) ta masovosť že všetci pôdme lebo lacno, lebo sused bol a CK majú skvelú sezónu (podľa médií) lebo musíme… skôr či už to nie je nemoderne napríklad ti co žijú v Nemecku ci nenastáva iny trend, to som chcela vedieť.
Z mojej pozícii som sa nechcela tváriť len niesom dobrá vzorka preto som sa chcela spytam iných.
@zeldia tieto “ekologické” , uhlíkové bullshit stopy témy sa tu pravidelne objavujú, zisťujete, či už sú ľudia naklonení na “správnu” stranu? 😡
Pred covidom som lietala 2x do roka, teraz po covide začínam znova. Je to nič c porovnani s tými, ktorí vodu kážu a víno pijú. Kym tí, čo majú plne huby uhlíkovej stopy budú lietať na súkromných lietadlách, žrať steaky z prdiacich krav a delikatesy z druhej strany zeme, tak ja si budem chodiť 2 x do roka na dovolenku.
Všetkým, ktorých strašne serie uhliková stopa a podlahli ďalšej propagande, odporúčam porozmýšľať nad nulovou uhlíkovou stopou, nás ostatných láskavo z týchto aktivít vynechajte.
Ja som už pekných pár rokov nikam neletela, dôvody nie sú ekologické 😅 mám ale naozaj eko a enviro orientovanú známu, ktorá kvôli častému lietaniu zmenila prácu. Ona skutočne začína od seba, táto téma je náplňou jej celého života a aktívne sa zapája do zlepšovania lokálnej situácie a robenia osvety. Ja ju len s úžasom sledujem a tajne dúfam, že raz takú svoju životnú vášeň nájdem aj ja 😁
@sisaka po nas potopa, to je iste ta “spravna” strana. Zdaleka sa to netyka len lietania, ale presne kvoli takemuto obmedzenemu malomestiackemu zmyslaniu sa svet nepohne dalej. Ved co, ked moze sused, mozem aj ja…dosledky uz ale akosi nedochadzaju.
Vieš aká neekologicka je vojna u susedov?
Co všetko odtiaľ vzduchom schytame a ani nevieme co?
Keď našim zostanú tony obilia na krku, lebo sa navozilo z UA?
@lelelienka nie, nie je to obmedzené malomeštiacke správanie, má pravdu.... Papaláši nám tu budú kázať o nulovej uhlikovej stope a oni si poletia súkromným triskáčom na summit, žijú konzumom, majú veľké autá (aj elektomobil je ekologická katastrofa) - nech chodia bicyklom, striedajú handry častejšie ako ty ponožky... Oni nech začnú od seba potom možno nebudú na smiech
@poopsie a co brani tebe zacat od seba? Ist prikladom? Preco potrebujes inych, aby zacali? Toto su len vyhovorky. A krasna ukazka tej “priemernej vzorky nasho obyvatelstva”, o ktorej pisem vyssie 😉
@poopsie len papalasov je menej ako nás ostatných
Aj keď rozumiem čo chces povedať a súhlasím.
Ešte raz ja som nechcela o dovolenke 1x za rok v Európe Ja som skôr myslela tie lety že Miláno za 49, Londýn za 19e, a k tomu CK píšu aku majú skvelú sezónu aj keď di myslím že je zo len blbá reklama resp veľa CK skrachovalo cez covid tsk tie co prežili prebrali klientov od tých co skrachovali.
Temu som založila koli tomu že “vsade” čítam že akú skvelú sezonu budú mať, a okamžite kúpte zájazd lebo last minute nebude tak preto tato téma. Ešte raz nikomu nezávidím nezakazujem nekritizujem (ja cez prazdniny nikam nejdem nikdy z vlastných osobných dôvodov ktorých je veľa) ale samozrejme že všetkým schvaľujem skôr či zo nezačne byt “nemoderne”.
Cestulujeme letecky ale necítim sa kvôli tomu previnilo. Nekupujem haraburdy, snažím sa používať MHD, nelietam na žiadne nepotrebné konferencie ani nekupujem zbytočné letenky len preto, že sú za 20eur...
@lelelienka, toto sú také nabubrele zvasty. Môžem chodiť verejnou dopravou, ktorá je podstatne ekologickejsia. Ale až od okamihu, keď verejná doprava aj existuje a funguje. Môžem chodiť na dovolenku vlakom, keď tam povedú koľajnice a budú vlaky premávať (a ja nebudem potrebovať očkovanie proti moru a cholere, aby som vôbec dokázala nastúpiť bez ohrozenia svojho života). Môžem triediť odpad, ale čo z toho, keď pon príde jedno auto a všetko nasypu dokopy? Proste tie možnosti začať od seba sú hodne obmedzené a často akurát tak obmedzím sama seba bez nejakého efektu na ekológiu. Na tento druh nadšeneho masochizmus ma málokto čas a chuť. A nechať si ešte do toho nadavat od politikov, radobyaktivistov a kadejakých tlchubov, to stratí nadšenie aj tých par skalných. Táto zmena musí začať zhora nadol, ak má mať zmysel.
Ja razím teóriu treba začať od seba. Ja osobne som ne letela na dovolenku už 5-6rokov, napriek tomu na dovolenku chodíme. Veľa predložených víkendov riešime vlakom, nežijem ale na Svk.
Tiež mam známu so zmyslanim, Bio eko a neviem co a každý mesiac lietava ju nízko nákladov kou po Európe, ale neriešim a jej prednášky o konzumnom živote a dopade na planétu nekomentujem. Ja nelietam ale moje dieťa nebude nosiť topánky z bazaru
keby malo obmedzenie cestovania zachranit svet tak to by sa nam zilo paradne 😀. Uz vcera bolo neskoro. Planetu treba zacat cistit a fakt zacat od seba. Co vidim kolko ludi hadze iba take odpadky kade tade. Proste produkujeme toho vela, nerozmyslene, nerovnomerne. A ako stale, za vsetkym treba hladat - biznis-peniaze.
@vroni Nie, nie su to zvasty. Kazdy musi zacat od seba a kym toto ludia nepochopia, nikdy sa nic k lepsiemu nezmeni. A presne to zmyslanie “akurat tak obmedzim sama seba” treba prekonat. Nikto netvrdi, ze to bude zadarmo, teraz nemyslim financne, ale bez toho, ze budes musiet nieco obetovat. Mozno trochu pohodlia. Ale musis mysliet aj na to, co tu zanechame svojim detom. A hladat moznosti. Nespoliehat sa, ze ini to vyriesia. Ak detom uz odmalicka pojdeme prikladom, bude to pre ne prirodzene. Ak sa budeme stale vyhovarat, lebo vacsina toho co pises su len ciste vyhovorky, tak to tu bude aj tak vyzerat…

Nemam ziadne vycitky, nepatrim k velkym znecistovatelom. Na dovolenku letime 0-2x do roka, ako kedy. Niekedy ideme autom, niekedy lietadlom. Napr. pozriet Pompeje sme isli lietadlom - autom to je daleko - cez predlzeny vikend, zamerne mimo letnu sezonu, aby sme tam nezhoreli. A kedze deti mali skolu, museli sme ist cez predlzeny vikend.
Inak, vcera som citala, ze nizkonakladovky paradne znizili uhlikovu stopu, ze ak je lietadlo plne, su na 1km a 1 osobu na tom lepsie ako auto s 2 pasaziermi.