Dovolenka bez deti
Ahojte....som tu nova..potrebujem poradit ci nema niekto z Vas skúsenosti s dovolenkou bez dietata...ideme v marci na kubu a po vsetkych uvazeniach sme sa rizhodli nechat nasho syna 1,5.. U babky na 12 dni...je to pre mna dost tazke nedokazem sa ani tesit... A preto by som chcela vediet ci niektora nemate taku skúsenosť ci sa to neodradilo na dietatku nejako.... Dakujem
@bohovska29 niektoré záležitosti sa dajú odložiť na čas, kedy budú môcť byť viac vychutnané, viac vyhovujúcejšie, jednoducho na ten správny čas. Netreba siliť exotickú dovolenku v roku 2016, keď tá dovolenka môže byť napr. o 4 roky v ten správnejší čas, keď to bude lepšie vyhovovať. Človek by mal rozmýšľať pri výbere dovoleniek komplexne s ohľadom na všetkých členov rodiny.
chod podla toho ak sa ty citis. ak si to nemas vychutnat, tak to bude stat za staru jarmilu. ak budes verit ze tvoje dieta bude v dobrych rukach a ty budes pri tom pokojne spavat. tak chod.
@sorciera24 joooj z duše mi hovoríš. Presne starší bol zvyknutý na 100% pozornosť z našej strany a teraz musí ísť čiastočne bokom. Takže tiež ho (7) berieme a mala bude doma.
@sorciera24 ty si uz bola niekedy na dovolenke bez deti? Myslis, ze nebude vynervovana kopka nervov ked uvidi ostatne deticky ako sa tam hraju a, ze jej nebude smutno?
Ja sa ju nesnazim zneistit, ale som realista. My sme boli tiez na Kube a deti v rezorte (kde sme boli my), bolo viac nez dost, ja by som teda cely cas pri tom myslela na to svoje ak by bolo doma.
Chapem, ze si chce niekto oddychnut a uzit si len manzela ale odist od babatka tak daleko, no neviem. Ja v takom pripade vzdy vezmem radsej mamu do izby vedla, nech sa mi stara o dieta ked budeme chciet s manzelom relaxovat.
Dieta bude sa najlepsie citit tam, kde vie ze neotravuje a nie je na tarchu.
U starkych mu bude fajn.
My sme 1,5 rocne uz normalne brali uz na dovolenky k moru, ale len preto ze sme si od deti tymto stylom nepotrebovali oddychnut, pre nas to bolo s detmi super, bez nich by som stale premyslala co s nimi je, mam na dovce krasne spomienky z toho ich veku, dokonca stale "zive" niektore obrazy v hlave, nielen tak matne.
Nie ze by sme deti nedkladali nikdy k starkym, ale nie na dovce, to bol cas nas vsetkych. Mame prachy tak na 3-4 dovce do roka, co je mozno mierny nadpriemer, z toho pri mori 1 - 2 x. A tych rokov kym sa to da uzivat s detmi je tak malo a tak rychlo zbehnu...o to by som sa nepripravila.
A este u nas zavazilo aj to ze sme dlho chodili s muzom kym sme sli do deti, takze nacestovaneho sme mali ako dvojica dost sami, toto bol novy rozmer. Aj ked je to narocnejsie, ale rodicovstvo o tom presne je. Boli aj tazsie chvilky vramci dovce s nimi, aj neklud, ktore ale bohato boli vyvazene tym ako sa hrali v krasnom mori, ako sa ho uz v tom veku nebali.
A ja som hlavne vychadzala zo svojej skusenosti, mna nasi takto odlozili u babky, ked som bola mala a oni boli sami v Bulharsku. Aj ked som mala s babkou dobry vztah, ked som neskor o par rokov nasla ich fotky, bolo mi to luto, rada som im dopriala, ale taky pocit ze ved aj ja by som rada zazila tam bol.
Tu budu vzdy 2 tabory..1 pre a 1 proti... 😄... ja som za... sice som nesla od malej 1,5roka na 2tt...ale na 4dni do Alp, to lucenie bolo pre mna tazke ale mala ze PAPA.. odpis.. ale zvladla to bohovsky... a uz je z nej 9r slecna, ja mam za sebou vela dovoleniek v exotikach...ta je vzdy u babky, maximalne spokojna-lebo vsetko u nich moze... Doma som na nu prisna, tak si aj odomna oddychne... velmi nam to prospieva.. u nas to ale funguje tak, ze idem na exotiku...a potom ideme aj s malou niekam max.na kanarske ostrovy, a v septembri vzdy dame predlzeny vikend v chorvatsku... ma aj skolu v prirode... a ja si to tymto sposobom "vyzehlim"... a v podstate ja som internatne dieta od 5rokov, som postihnuta a za komunistov integracia nebola.. takze tyzden v BA na intraku a vikend doma do 18r..potom VS v Brne.. a som tu a cela... 🙂 par dni neuskodi... a treba si to uzit a verit si ze to vsetko dobre dopadne...
@whitecat666 nie na takej dlhej, na predlzenom vikende a bolo super.....1,5roc dieta uz nie je babatko.......ako pisem, azvisi od jej nastavenia a halvne od dietata!.....smutno jej bude, je to prirodzene,a le nervacit nemusi....potom tam fakt nemusi ist.....ja by som azs s nasim urevancom na taku dlhu cestu nesla......a kludne sa da riesit tak, ze pojdu teraz len oni a v lete napr. na kratsiu vsetci.....je to na kazdom....akos a kto citi a sam kazdy vie, ake ma dieta doma, co si mzoe alebo nemoze dovolit.....(ja by som azs na exotiku dieta nebrala.....)...kazdy mame svoj pohlad, preco ano, ci preco nie.... 😉 preto su tu rozne nazory a preto sa ma aj kazdy podla seba zaraidit 🙂
@sorciera24 Ako keby som o sebe citala 😀 Mame aj podobny vekovy rozdiel medzi detmi a typovo tiez sedia 😀 Verim, ze existuju kludne a nenarocne deticky, ktore sa budu hodiny hrat na plazi a prelievat vodu z vedierka, bohuzial toto sa mna tiez netyka...
Mna by zaujimalo, ci sa da nieco takeho spravit s 1,5 rocnym dietatom a potom pokracovat dalej s kojenim? Lebo potom bookujem aj ja Kubu, alebo nieco podobne 🙂
Dokelu, teraz sa tej predstavy ist sama na Kubu nezbavim, az dokym to neurobim....
@bohovska29 ja by som sla rada kamkolvek na vylet vo dvojici 🙂 ale len na par dni a na miesto kde viem byt za par hodin v pripade potreby naspät
staci jedna navsteva urgentu (vracanie, horucky, uraz) a rodic sa moze zblaznit vzdialeny cez pol zemegule :/ a dietatko este dost male, zalezi na tom ako zvlada pobyt u babky, ci uz tam bolo tak dlho atd., ale za takych okolnosti ako pises by som si to urcite nevedela uzit, ani v pripade starsieho dietatka v predskolskom veku
Uplna pohodka. My sme cez leto boli najprv na dovolenke pri mori aj s detmi (vtedy 3r syn a 8mes dcera) a potom bez deti sami s manzelom na tyzden v Tatrach. Deti boli u babky a dedka na chalupe, cele dni vonku, absolutne bez problemov. So synom sme telefonovali, obom sme priniesli darcek. Na starych rodicov su zvyknuti od narodenia, aktivne sa stretavame. Vrelo odporucam. S manzelom sme si tie Tatry maximalne uzili. Je ale pravda, ze na iny kontinent by sme bez deti v takomto malom veku pravdepodobne nesli.
nie je dieta ako dieta, ine to zvladaju, tvoje moze aj nemusi. ked mala dcerka necele 2 roky, museli ma nahle hospitalizovat, tych 13 dni ju zmenili na nepoznanie. dovtedy samostatne dieta, ktore nemalo problem ist na pol dna k susedom, ci sirsej rodine sa utiahlo, zacala sa opat pocikavat ( napriek tomu, ze bola uz pol roka uspesne odplienkovana), v noci kricala zo sna. kym bol manzel v praci, starali sa o nu moji rodicia, na ktorych bola naviazana, byvaju par domov od nas, maju denny kontakt. rodicia su aktivni a zdravi 50-nici, napriek tomu boli zufali, mala im odmietala jest, pit, cele dni len plakala za mnou, stala pri dverach a cakala, kedy sa vratim.. po mojom navrate domov nasledovalo pol rocne trapenie, mala ma chcela non stop drzat za ruku, x krat denne sa pytala, ci uz neodidem, zacala chodit so mnou na wc, do kupelne, ked som sa sla kupat, ked som chcela vyjst von napr. len vyniest smeti pred dom, drzala ma za nohu a plakala, nech nikam nejdem. nikdy by ma nenapadlo, ze takto zareaguje.
nebudem ti pisat moj nazor na dovolenku bez deti, je totiz negativny, len som chcela poukazat aj na moznu reakciu tvojho dietata.
Hm, ja osobne som bola na dovolenke bez syna keď mal 4roky - on išiel vtedy tiež na dovolenku s mojimi rodičmi 😊 On bol v pohode, mne bolo ukrutne smutno za ním....
Po deťoch som šialene túžila, preto nemám teraz problém prispôsobiť svoje dovolenkové plány im 😊 sami budeme chodiť keď budú decká dospelé 😊
. .ale ak sa na to cítite, choďte 😊
@whitecat666 to, ze maju rezorty pre deti neznamena, ze to dieta tam chce byt. ja tam moju dceru nedostanem. a neviem, ci by zobrali 1,5 rocne dieta..
No pre mna by bola taka dovolenka v prvom rade trestom pre mna. Bala by som sa ze sa nieco stane a nevratim sa. Nam ponukli svokrovci ze postrazia maleho ked mal 1rok aby sme sli na dovolenku so starsim synom, nesuhlasili sme a dokonca aj starsi syn povedal ze radsej nepojde ani on a pockame pokial vyrastie. Pre mna dovolenka bez deti nie je dovolenka.
@bohovska29 nie na dovolenku som chodila vzdy s detmi - myslim v tom veku
To idete na poznavacku? ta je pre deti nevhodna. ja som bola na kube 3 tyzdne ale poznavacka cela kuba na plazi len 3 dni. ale ak idete na plaz, tak by som urcite nesla sama. Samozrejme je to tvoje rozhodnutie, ja by som bez dietata nevedela byt 12 dni.....v tom veku urcite nie...este par dni si viem predstavit
Dodam, ze moj syn si od utleho veku dovolenky uzival (zacali sme chodit ked mal 10 mesiacov, predtym sa mi to zdalo skoro) a vzdy sa vyslovene strasne tesil. Destinacie a typ dovolenky sme tomu prisposobili
Moju mamu otec presvedčil na takúto dovolenku. Sestra mala tiež 1,5. Nikdy vraj na ňu nezabudne. Celý čas myslela na malú, nič z dovolenky si plnohodnotne neužila a viac by to nikdy nezopakovala. Súhlasím s tým, že toto je čisto Tvoja osobná vec. A ako sa rozhodneš tak sa rozhodneš. Ja som bola na 4 dňovej dovolenke bez syna, ale to mal 4 roky. Všetky dovolenky trávime s deťmi a máme spolu krásne zážitky. Pred dvoma rokmi mal ten mladší rok , a bola to jedna z najkrajších dovoleniek 🙂
@bohovska29 boli sme od dieťaťa týždeň na dovolenke, dieťa bolo zatiaľ s mojimi rodičmi, u ktorých sme vtedy bývali. Ja som si tú dovolenku vôbec neužila, aj keď som si zakázala myslieť na dieťa, nedalo sa to.
Súhlasím s názorom @sjuzan77 , nie je dieťa, ako dieťa. Každé znáša odlúčenie inak, ty si matka, ty si svoje dieťa poznáš najlepšie. Moje dieťa sa po návrate domov chovalo veľmi podobne, ako dieťa @sjuzan77, niekoľko dní sa nevedelo odo mňa odtrhnúť, ani na záchod som nemohla ísť, hneď spustila plač. Po negatívnej skúsenosti by som už od malého dieťaťa na tak dlho neodišla, max. na 1-2 noci.
Ale poznám deti, ktoré odlúčenie zvládajú v pohode. Myslím si, že by si nemala hneď odchádzať na tak dlho, keď nevieš, ako bude dieťa reagovať. Možno by si ho mohla skúsiť najskôr nechať u babky na víkend a podľa toho sa potom rozhodnúť.
Každopádne si myslím, že ak si chcete dopriať s manželom dovolenku bez detí, máte na to nárok, ale aby vám to obom prospelo, musíte s tým súhlasiť obaja. Pokiaľ sa ty budeš celý čas trápiť, môže vás tá dovolenka miesto zblíženia rozhádať. Ak máš pochybnosti už teraz, tak si to naozaj dobre premysli.
@sjuzan77 to sú presne príznaky separačnej úzkosti, ktorú môže spustiť odlúčenie.
@sorciera24 aj ja potrebujem oddych a kľudne to priznám, prečo nie, nie som stroj. Ale som viac "vybehaná" po svete ešte za slobodna, takže mi to až tak nechýba a priznám - s dcérami sme na seba naviazané, moje ešte len teraz začínajú prespávať sem tam mimo domov a to majú 5 a 7 rokov. Nie preto, že by som to nechcela ja, ale až teraz to chcú ony. Viem, že sú aj deti, ktoré s tým nemajú problém ani oveľa skôr. Všetky tu píšeme niečo na základe vlastnej skúsenosti. Veď to asi aj autorka chcela. Tak neviem o akom staraní sa píšeš. Keby ju nezaujímali skúsenosti iných mám, tak sa na ne asi nepýta, nie? Nikto jej predsa nediktuje, čo má robiť.
@alaguema strasis ju separacnou uzkosotu, kt. vobec nemusi nastat...preto pisem, ze nech kazdy kona podla toho, ako si pozna dieta a svoju rodinu.......ja som rada, ze moje deti na mna az tak naviazane nie su.....preto si konam podla seba.....ak by si sa nestarala, tka napsies 1 prispevok a hotovo,a le stale opakujes len nehgativa a separacna uzkost a pod. ....(v poriadku, je tu ta moznost a hotovo).....su to len a len tvoje skusenosti......preto pisu ostatne svoje a zakladatelka sa aj tak rozhodne po svojom.....ako v inych temach....nic nie je vseobecne a enda sa aplikovat pausalne na vsetkych....chvalabohu 😎 mier s tebou....
@sorciera24 nikoho nestraším, iba píšem, že sa to môže (nie že sa musí) stať. A ten výraz som spomenula iba v dvoch príspevkoch 😉 A toto konkrétne, našťastie nie je moja skúsenosť, moje deti separačnú úzkosť nemali. A myslím, že zakladateľka vie o slobode voľby, tak ako my všetky, diskutovať tu môžme o čom chceme, ak ťa to nebaví, nemusíš 🙂 Napodobne 😎
@alaguema ved ani nejdem, mam svojich starosti dost....ja sa az tak nestiham nudit.....svoj nazor som zhrnula v danom 1 prispevku....hawk 😎
samam si si odpovedala uz len tym ze to riesis ......... bud na dovolenku chcem ist bez dietata som v pohode necham ho babke ktora sa o nho postara uplne super, alebo na dovolenku bez dietata ist nechcem a vezmem ho so sebou. kazdaa mame priority. ja si neviem predstavit ze by om isla na dovolenku bez dietata. Jasne na dva tri dni nejaky bezny welness preco nie ale urcite nie na dlhsie. Chcela by som tie zazitky zdielat ako rodina.
@alaguema my sme to tiež tak praktizovali - deti prespávali u starých rodičov až vtedy, keď samé chceli a to bolo až v škôlkarskom veku. Tiež naša mama nechala kedysi našu najmladšiu sestru u svokry (mala 1,5 roka), keď s nami staršími deťmi rodičia išli do Bulharska vlakom v 80-tych rokoch. Pre moju mamu je to jedna z veľkých tráum jej života a povedala, že je to najväčšia chyba, ktorú urobila. Dovolenku si neužila, my staršie decká sme sa museli pozerať na zdeptanú mamu a otec chudák to všetko hasil... takže u nás sme kvôli maminej skúsenosti a taktiež kvôli naviazanosti mojich detí na mňa, keďže som ich dosť dlho kojila, neskúšali takéto experimenty. Ja som toho názoru, že všetko má svoj čas a nič netreba siliť.
tak na tuto temu sa da pozriet viacerymi pohladmi....
Ja osobne by som od 1,5 rocneho dietata na taky dlhy cas nesla. My na dovolenky chodime zasadne len s detmi, deti ostavaju u starych rodicov max. na vikend ked sme s manzelom prec pracovne a aj to az od nejakeho 2,5 alebo 3 rokov.
Jeden pohlad je ze ci to zvladne dieta - to musi vediet mamina dietatka, na zaklade toho nakolko je dietatko samostatne a ako babku pozna...
Druhy pohlad je ci to zvladne babka, mne svokra ani mamina s detmi v tak malom veku nechceli ostat viac ako par hodin, lebo jednoducho nevladali za batolatom behat a naplno sa on starat.
Treti pohlad je - neuraz sa, ale naco sa chystas na dovolenku a zaroven sa na nu ani netesis prave kvoli separacii od dietata? Samostatna dovolenka bez dietata ma zmysel vtedy, ak si s tym vysporiadana a netrapi ta to... ak mas niekde sediet za kopec penazi na hoteli a trapit sa co robi tvoje dieta, tak z mojho pohladu su to vyhodene peniaze.
Ja by som isla, kludne a nestresovala by som sa, co robi, lebo by som vedela, ze pridem oddychnuta, plna sil a energie naplno sa venovat dietatu, ja som za taketo dovolenky, tyzden-dva sami, potom s detmi, ono je sice pekne, ze deti su male, maju chodit vsade s vami, ze na dovolenky vo dvojici bude dost casu ked vyrastu, len aby sa vam nestalo to, ze sa budete tolko tocit okolo deti,ze zabudnete na manzela, na ulohy zeny a manzelky, ze po tom, co deti vyrastu si nebudete mat co s manzelom povedat a uz nebude chut ist niekam sami dvaja

@bohovska29 je to vysostne vasa vec, nech ti tu aj andavaju do sebeckych, mas pravo si oddychnut, to su tie, kt. len azvidia a keby mali tu moznost, idu hned (viem ako to chodi)...sama si poznas dieta aj babku, dke ho nechavas....my tiez planujeme ist na dovolenku v lete len so starsim (7r.) a 1,5roc. nechat u babky.......maly je velmi narocne dieta a ked mi niekto napise, ze sa bude hrat na palzi alebo rpespi 10hodin sa len smejem 😀 take dieta by som brala hned.......zazila som s nim toto elto v Sturove a nikdy viac s tak malym dietatom an dovolenku a este niekam dalej........ano, sme sebecki 😎 a chceme si oddychnut na dovolenke (nie ju pretrpiet, lebo u nas by to bolo utrpenie, moje dieta totiz nespi v noci a cez den sa nehra, len beha)........a povenovat sa hlavne konecne uz starsiemu, kt. bol kvoli malemu anrocnemu fakt ze ochudobnovany o cas.....chceme mu to vratit a venovat sa uz aj naplno jemu......tak mael dieta si aj tak nebude tu dovolenku pamatat......nas uz je zvyknuty na babku, uz mse ho aj cez vikendy nechali u nej...pohoda......on si napr. inych vyslovene pyta........a nech si kazdy mysli, co chce....aj ja potrebujem pauzu a pri tomto, co sme zazili, duplom....... ak ju potrebujete aj vy, spoliehas na babku, poznas si dieta, ze to bude ok, tak sa hlavne nestresuj a oddychnite si......a neboj sa nie si zla matka, elbo si potrebuejs oddychnut a dieta to mozno zvladne lepsie nez ty....;)....vsetky potrebuju oddych (ale tu sa to neprizna......;))......nech si robia po svojom a nsetaraju sa do druhych....peknu dovolenku prajem, radsej byt oddychnuta mama ako vynervovana kopka nervov vybijajuca sa na ludoch 😎