icon

Dovolenka na Kube

sisaka
20. mar 2013

boli ste niekto? Zaujima ma oblast Varadero, Havana. V ktorom rocnom obdobi ste boli, ako sa vam pacilo, ake bolo ubytovanie, strava, fakultativne vylety ...
Chystame sa v aprili, zaujimaju ma nazory Slovakov, Cechov (anglicky hovoriacich si viem vygooglit a uz mam aky taky prehlad 😉 ) Dakujem za akykolvek postreh, skusenost

nienna
19. jan 2017

Baby a mohli by ste sem este napisat ako je to tam s cenami....draho,ako u nas, lacno? Ze kolko cloveku treba na take suveniry...
A mozme si odtial doniest cigary?

liviaz
19. jan 2017

@nienna jedna magnetka na naše dve eura, ale tak vedia byť aj za 5 - tam nie je take danovnictvo ako u nas, okrem suvenirov tam aj tak nič nekupiš, ideš do obchodu a okrem vody, zavar. uhorkov a vložiek tam nič moc nenajdeš 😀 - čiže ceny cca neovladam, nakoľko sme neboli nuteni chodiť do obchodov, ale tak trička sme nakupili za cca 10-15eur jeden kus, aby si mala predstavu. Švagrina si tam kupovala aj taku mapu kuby do pivnice taku na koži, a ta stala cca 150eur. káva cca 2 eurá - plus umela lyžička ako bonus 😀. Na jednom obrovskom trhu v havane sa da velmi dobre zjednavať, humidory sme si nakupili za polovične ceny ako mali napísané. Cigary sme kupovali aj na plantaži aj v origoš obchode. Na plantaži boli zabalene v palmovych listoch a boli lacnejšie ako v obchode. Určite netreba bankomatku - bankomaty nenajdeš 😀 only cash.

liviaz
19. jan 2017

@nienna no a cigary sme v pohode doniesli asi cca 50ks, a rum sme si kupili aj tam aj na letisku - na letisku ti ho zabalia do take neotvaravej igelitky. Kolko rumu si chceš zobrať je len na tebe, ak neprekročiš kg na batožine, no treba sa prichystať na to že vo viedni na letisku stoja dvaja typkovia, a namatkovo si vyberaju ludi s batožinou - rovno pred nami dvoch odchytili, a museli zaplatiť za navyše litre rumu čo si doviezli.

renata_14
19. jan 2017

@liviaz dik za rady, my urcite chceme stravit cas aj na plazi (sme s kamoskou take typy) a pomedzi to nejake tripy. Po španielsky ani ceknut, no s anglinou nie je problem 🙂 - Havana, koncert Buena vista, zatoka svin a okolie a ten zapad Kuby. Zastrcky su ako u nas na hoteloch? na nabijanie mobilu a fotaka. Nakupy neplanujeme - len Rum, cigary a magnetky...

pimpulka
19. jan 2017

S rumom pozor. Ja som mala v kufri jednu fľašu ale druhu som si chcela kúpiť na letisku vo Varadero cestou domov. Tiez som sa jej pýtala ci nebudú problemy, ona ze neeeee, dala bloček, fľašu do zatvaracej tašky. Prestupovali sme v Düsseldorf. A tam mi ten rum ktorý som kúpila na letisku zhabali. Darmo som im vysvetľovala všetko možné. On to odôvodnil tým ze ľudia na letisku dosť klamu a ze priložený bloček nespĺňal normy- co bola aj pravda nakoľko tam dokopy nic skoro nebolo napísane, chýbal dátum a kopec iných veci. Kebyže letím priamym letom domov tak neni problem. Kedže sme prestupovali tak som šla zas cez kontrolu a bum. Pozor aj na nákup obrazov na platne. Samozrejme som ho niesla v príručnej batožine. A eurochtive policajtky hned ze mame ist s nimi zaplatiť 10€ za každý obraz. Vraj tak to je. Ale keď som podišla k nej s 10€ v ruke a práve ma snímala kamera co bola na stene, tak ma odohnala preč aby ju kamera nenasnimala ze berie odomna €€. Zobrala ich až keď som chrbtom zaclanala kamere. Samozrejme žiaden doklad mi nedala. Na Cube je problem ze tam nemôžeš veriť pomaly ani policajtovi, keď vidia ze si turista tak si nevymýšľajú neexistujúce poplatky a pokuty a predaju ti aj to co vedia ze ti na prestupovom letisku o pár hodin zhabu. A este k tomu zhabanemu rumu. Colník v Düsseldorf mi vravel ze ak nechcem o ten rum prísť tak sa mam ist nanovo na svoj let zacheckovat. Až mi bolo skoro do placu ze teraz mam ist von a hladat check in a stať v rade keď som mala vseho vsudy hodinu. Mala som ten rum tam pred nim exnut Haha ale v tej zúfalej bezmocnosti a nahnevanosti z tých kubánskych klamstiev mi to nedocvaklo😞

liviaz
19. jan 2017

@renata_14 no nespoliehaj sa na to s anj sme sa ledva dohovorili na recepcii hotela ....taxikari ani makke f po ang.....zastrcky su tie americke na koncerte sme boli aj buena vista aj na havanskom najznamejsom muzikali ...to su drahsie veci

liviaz
19. jan 2017

@pimpulka hej toto nam niekto vtedy vravel tam zo slovakov ze ak prestupujes je to dost problem ....my sme mali priamy do vienny ale aj tam sacovali a musi sa zaplatit clo alebo take nieco

pimpulka
19. jan 2017

@liviaz ked som sla na cubu tak ma kolegyna upozorňovala ze bacha ked budem cestou spat kupovat rum na letisku, lebo ak nebude v tom sacku tak mi ho zhabu, jej ho zhabali totižto ona nedostala ani sacok ani blocek, mala iba flasu v ruke🙂....tak som sla mudra jak telefon na cubu ze pche no ja uz viem jako to chodi a teda mne nic nezhabu, dosledne som vsetko vysvětlovala na letisku na Cube, dala sacok, dala blocek, no sla som jak majster světa ze fuuu ake super mam vsetko a nic mi nehrozi...a bum....bolo po rume...v druhom zivote chcem byt colnikom v Ddorf lebo take kvalitne rumy ake oni "dostavaju" by som aj ja chcela🙂))a to som kupila ten najlepsi najdrahsi, och este aj teraz ma to sere uz to musim takto skaredo napisat....akoze kebyze mam 10flias v kufri a jednu v ruke, no budis, zasluzim si vsetky pokuty,ale ja hlupa este dodrzujem normu ze max 2flase na osobu a este aj z toho mi jednu zhabu, no penila som jak besna...fakt v Cube neexistuje pravidlo na nic, tam je jedine pravidlo: si turista-tak cvakaj

liviaz
19. jan 2017

@pimpulka my sme mali 5flias vsetky v kufri dokladne pobalene a jednu v prirucnej a to sme brali aj ten co sa nikde vo svete neda kupit iba v spain ho maju ritual to bol...tak si hodoma setrim aj s cigarkami 😂😂😂

nienna
19. jan 2017

@liviaz no na to, ze je to chudobna krajina, tak tie ceny pre turistov su riadne vysoke...cize ked chcem suveniry mala by som si zobrat tucne vreckove
@pimpulka nechapem, ze ked je povolene mat 1-2 fkase alkoholu, ako ju mohli zobrat? A nebola to teda vypocitavost kubancov ale nemcov, dobre chapem?

pimpulka
19. jan 2017

@liviaz jajjjj ani mi nehovor, picne ma🙂)) tu svoju jednu flasu som horko tazko setrila ale uz davno padla, ja som tam bola presne o takomto case v 2015....daaaavno:(((

nienna
19. jan 2017

@pimpulka
@liviaz a cigary nezvyknu zabavit? Tiez je nejaky obmedzeny pocet? Kolko asi stoja?

pimpulka
19. jan 2017

@nienna eee...bolo to klamstvo Cubancov aby som ten rum kupila hoci dobře vedela ze mi ho v Nemecku zhabu....tam to suviselo s tym ze som v ramci EU prestupovala tusim, kebyze mam priamy let varadero-vieden tak mi nik nic nezhabe....

pimpulka
19. jan 2017

@nienna ja som nekupovala cigary, na letisku vo varadere som kupila nejake uplne obycajne 2cigary kazda osve balena v takom plastovom priesvitnom puzdre....kupila som ich len aby som minula CUC a neniesla ich domov...a tie mi veru nezhabali....mna tusim vysli kazda po 2,5€....inak cigary kvalitne su dost drahe aj tam, mna sa to sice netykalo moc ale kamoska kupovala v havane v tej factory a veru kus cca 6€ ako ktore,boli aj drahsie

siiimka
19. jan 2017

Ahojte žienky, my odlietame presne za týždeň do Varadera hotel Ocean Vista Azul. Určite ešte preštudujem všetky vaše príspevky aby som na niečo nezabudla 🙂

liviaz
19. jan 2017

@siiimka bohatstvo aj ja stem ist :-/ 😀

liviaz
19. jan 2017

@nienna cigarky sa daju fantasticky schovat - keby si videla môjho muža, balil do ponožky, potom ponožku do trička, tričko do trigovice a takto vrstvil, mala som dost, tušim 50ks je povolenych preniesť a rum 2litre.

siiimka
19. jan 2017

@liviaz poooooď 😉 však ani neviem či cestujeme s niekým zo Slovenska 🙈 a moje jazykové schopnosti - no nič moc

liviaz
19. jan 2017

áno takže je to tak, pri prestupe v DE určite rumy beru, pri priamom lete do vienny je to iba na policajtoch čo s vami, ale myslim že neberu, ale plati sa clo.

liviaz
19. jan 2017

@siiimka my sme tiež nevedeli, nakoniec sme šli zo saturu 6ti, ale na varadero bolo plno inych slovakov ale od inych cestoviek. My sme ale chceli vyslovene satur kvoli delegatke - oni maju kubansku delegatku priamo z kuby hovori pekne po slovensky. My sme šli s tym, že nelehniť na plaži ale aj spoznať trošku krajinu, ona nam toho narozpravala parada, historia, prezidenti, architektura všetko - si vedela že istropolis je z kubanskeho mramoru ? ja nie

pimpulka
19. jan 2017

@liviaz inak ani toto není asi jednoznacne...teda pre mna, ale mna ohladom Cuby berte s rezervou lebo mne len klamstva boli tam hovorene🙂))....tiez nam vraveli ze 2flase rumu, nie 2litre....ze proste flase....a teda sme kupovali iba 7dcl flase lebo tym padom sme mali viac rumu...celkom by ma zaujímalo jako to vlastne je....ci 2l alebo 2flase hoci aj 7dcl

pimpulka
19. jan 2017

@liviaz jezis co za blbinu pisem, ospravedlnujem sa...uz mi to je jasne....nam vraveli 1l a teda 2flase ale chceli sme to opinkat tak sme kupili 7dcl flase...takze 2l by boli aj tak v pohode....sorry pisem v praci a zbrklo, nevnimala som co pisem

liviaz
19. jan 2017

@pimpulka vidiš tak teraz si ma dostala, no to neviem, či dve flaše alebo dva litre - lebo my sme brali iba litrove flaše 😀

kali23
19. jan 2017

@pimpulka k tomu rumu... To nie je kubanske klamstvo, ani zly blocek... To je nariadenie EU. Max 100ml...
Nam sa to stalo pred x rokmi v Madride... Tiez sme sa pozabudli, ze mame prestup a vchadzame do EU... A ta radost colnikov... :D tak my, slovaci sme si vsetci strngli s tymi litrovymi rumami :D pred colnikmi a vsecko sme vyliali na wc... Ta vona na wc vtedy... :D :D :D :D :D kamos aj siel opat checknut ten rum... A zabudol si pas u zeny v kabelke, nemal nic, len par eur... Takze ho nechceli pustit... Skocilo to tak, ze jeho zena, nakolko nikto nebol ochotny dovolit mu prist ku gatu, a uz aj tunel chceli dat prec... Postavila sa do dveri lietadla, ktore uz chceli zavriet, a zacala plakat, kricat, ze bez neho neodleti... Kapitan sa zlutoval a zrazu v nicom nebol problem :D :D :D

A s tymi obrazmi :D tiez sme zazili :D no nakolko som uz vedela ako funguju... Dala som jej par drobnych cca 2CUC a vzorecku parfemu :D a bola spokojnaaaaa :D

To iste ked si ujo vymyslel, ze mame x kg nadvahu A chce l xy CUC... Strcila som do pasu tusim 5CUC a vsecko v poradku :D

Ci lepsiu izbu na hoteli... No vsetci chcu zarobit na turistoch ;)

Napriek tomu Kubu milujeme a radi sa opat vratime.

pimpulka
19. jan 2017

@kali23 ano súhlasím s tým EU nariadením, len keď som ten rum kupovala tak som jej ukázala aj letenku a vedela ze prestupujem v EU, pýtala som sa jej ci nebude problem, vravela nie. Keď som sa nemeckého colnika pýtala prečo mi na Cube povedali niečo ine, povedal ze to oni vzdy tak robia, proste turistom klamu lebo keby povedala pravdu tak ten rum nekúpim. Ale Cubu milujem, o tom niet pochyb😊

danavdana
19. jan 2017

Urcite neber americke dolare, je tam nenormalny kurz na CAD, oni tam uplne zeru kanadanov aj celu kanadu, takze ak na Kubu, tak s plnymi vackami kanadskych dolarov.
Jedlo nebolo nic moc, ale ak nie si fajnovka, ozelies to.
Ber repelent urcite a fotak...nadherne more, po Maledivach najkrajsie, ake som zazila.
Žiadne obavy, tes sa ;)

danavdana
19. jan 2017

Rum - povolene su 2l, Cigary - povolene 50 ks.
Ja som brala asi dvakrat tolko z kazdeho.. dala som to do riadneho kufra do batoziny + som mala kopec nadhernych musli, co som nalovila v mori. Nic mi nezhabali, ziadne obavy...
Ja od dovolenky na Kube milujem rum, teda biely hlavne...milujem Daiquiri, to som tam mohla pit od rana do vecera. A cigary su najlepsie KOHIBA, tie fajcieval Fidel, takze su aj najdrahsie, ale mne najviac chutili...

kali23
19. jan 2017

@pimpulka ano, ale podla mna je to o EU, lebo tam ti to zabalia... A v EU ked si to checknes "prebalia do igelitu ako kufor :D" za 8e (vtedy) tak uz moze byt? ... A v ramci duty free v EU mozes takto prenasat, mozes si to aj otvorit aj odpit :D ale z mimo EU uz problem :D
My sme boli inak nasrdeni na spanielov :D lebo sa nam smiali do ksichtu a tesili sa na nase rumy :D ... Necakali, ze ich vylejeme :D

liviaz
19. jan 2017

Ja sa neviem dopit pinacolady aj doma si ju robim a ritual pijem sam je skoro ako whisky fajnovy ....cigarky cohiba iba tenke aj to si dam iba prilezitostne lebo odkedy som vyfajcila hrubu cohibu tak som teda este asi nevracala 😂😂😂inak suhlasim s prispevkami vyssie

zebricka23
30. jan 2017

kocky, s akymi leteckymi spolocnostami ste leteli na Kubu?odporucate skor priamy let, ci aspon s jednym prestupom?
rozmyslame nad novsim hotelom Ocean Vista azul-varadero...nebol niekto?