icon

Dovolenka v Chorvátsku - varenie, studená voda verzus Tunis, Egypt, Turecko

14. aug 2022

Veľa Slovákov chodí do Chorvátska na dovolenku. Väčšinou na nejaký apartmán alebo na nejaký rodinný dom. Varia si tam, chodia do obchodu a nakupujú potraviny. Ženy tam varia obed a večeru, lebo reštaurácie sú drahé a nemôžu si to dovoliť. Teda v 75% prípadoch je to tak. Voda je studená, maximálne po kolená, láme v nej nohy. Na niektorých ubytovaniach nie je klíma. Zoberú si zo SK konzervy, paštéky, atď. a jedia to tam. Benzín je tiež drahý a cesta tam veru nie je luxusná. Hotely s all inclusive a pozvoľným vstupom do mora sú neskutočneee drahé. O kameňoch vo vode ani nehovorím. Prečo tam potom ľudia chodia ? Resp. tak si to chvália ako fantasticky keď to nie je nič extra ? Vyjde to cenovo podobne ako dovolenka v Tunisku, Egypte, Turecku, Grećku, Chorvátsku, Španielsku a tam je all inclusive v cene + cesta lietadlom. Aký máte na to názor ?

negymama
15. aug 2022

@simona92101 som rada ze pises o Pagu, lebo tam planujeme ist na buduci rok.

simona92101
15. aug 2022

@negymama na Pag nedam dopustit,ci uz pre mladych na zabavu (Zrce),alebo aj pre rodiny s detmi-krasne plaze,snorchlovanie,atrakcie,z pristavu vylety lodou po okolitych ostrovoch..

mandzula
15. aug 2022

Vsak chod, kde chces, ja pojdem ako vzdy do Chorvatska.🙂 Do takehoto priserneho ubytka a na takuto hnusnu plaz.

drakaria
15. aug 2022

😃😃 to neviem kde žiješ ale takto na dovolenku chodí už len málo kto ... kamienky ja osobne mám radšej ako piesok , more teplé a samozrejme že v Chorvátsku bývame v hoteli s polpenziou ostatné reštaurácia..ja ti
poviem prečo napr ja nejazdil do Egypta ...neznášam rezorty..rada objavujem chodím na vlastnú päsť takže asi tak

cusik
15. aug 2022

Zdravím všetkých.
Každý je iný. Rodina, finančné a iné možnosti.
Pri mori sme boli ako rodina prvýkrát. Prelom júna a júla. 9miestnym autom. 2 rodiny plus 3 single osoby. Ubytovanie na súkromí, klíma. Strava? Každý niečo priniesol už hotové, dojedlo sa do 2 dní. Občas sa uvarilo, ostalo pre všetkých aj na ďalší deň. Co bolo treba, kúpilo sa v Plodine alebo Spare. Dali sme aj večere v reštaurácii. Nikto sa nesťažoval, každý bol spokojný.
Počasie ideálne, voda v mori teplá od skorého rána (kúpanie o siedmej bez nutnosti osviežovania, parada), po neskorý večer. Kamienkovo betónová pláž, topánky do vody boli skvelé, bez nich sa občas šmyklo. Avšak nie príliš.
Čo je dôležité, deti si to užili naplno a ešte viac, nám sa tiež veľmi páčilo.
Kto chce ísť letecky, ide letecky, kto iným dopravným prostriedkom, ide ním. Ďalej a ci bližšie. Hlavne aby dobre bolo.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mandzula
15. aug 2022

@elizabet173 zavareny segedin a gulas som poctivo skryla za tou hnusnou virivkou na terase.😃 Inak hej, fakt je to nazor z cias, ked sme do Juhosky cestovali piati na Trabante s dvojplatnickou a sackovymi polievkami.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
belllinka
15. aug 2022

"Milujem" tieto dikusie, kde sa pri porovnávaní vypichnú z jedného iba dobré veci a z druhého iba zlé.
Všetci dovolenkári v HR opisujú pobyt v rezorte pomaly ako za väzenie za vysokámi múrmi, odkiaľ nemôžeš odísť nikam na výlet, hodinu čakáš na jedlo, pláž je prepchatá slnčníkmi, hotel brutálne natrieskaný a určite chytíš otravu z jedla 🙄
Takže robíte presne to čo autorka, iba opačne...

yoxinka
15. aug 2022

@belllinka
My radi chodíme do Chorvátska aj do 5hviezdových all inclusive resortov, aj do stanu … a je fakt, že som zažila rezort, kde to bolo veeeeeeľmi super aj rezort, kde to bolo fakt natrieskané a pláž prepchatá a fakt sa nedalo ísť nikam, lebo to bolo uprostred ničoho. Chorvátsko sme mali aj horšie aj lepšie aj úplne úžasné!!! Nedá sa vôbec zovšeobecňovať a povedať, že je niečo dobré a iné zlé, máš úplnú pravdu 😉.

mandzula
15. aug 2022

@elizabet173 presne tak, nerozumiem tomuto zbytocnemu porovnavaniu a znevazovaniu prave Chorvatska. Ano, ma mnohe muchy, to vedia vsetci, ktori tam boli, no ak ho clovek miluje, prepaci ich a tie benefity ich predcia.

marianeta
15. aug 2022

Ja by som napríklad All inclusive nedala.. Umrela by som tam asi od hladu.. Neláka má predstava koľkými rukami to jedlo prešlo a v akých hygienických podmienkach ho pripravili.. Toto jedine je pre mňa minus- ale nemôžem povedať ,že taká dovolenka je o ničom,lebo som na takej nebola.. Mne HR vyhovuje z viacerých dôvodov..Viem čo si dám na tanier, ak sa niečo vyskytne( choroba a pod) sadnem do auta a za pár hodín som doma a nie zavretá v hotelovej izbe čakajúca týždeň na to kedy odletim.. Paštéty nevlacim, dajú sa kúpiť aj tam, nevyvaram neviem aké chody čo záberu pol dňa. Nejakú polievku dáš do 30 min.. cestoviny s nejakou omáčkou taktiež..Na jednej som dokonca piekla kura ktoré som mimochodom kúpila tam.. Ale vieš to je o Tom, kto je koľko ochotný zaplatiť. Jeden ide s plným kuffrom pastet , druhý chodí len do reštaurácie a tretí tak pol na pol .

mandzula
15. aug 2022

@belllinka akurat, ze my milovnici Chorvatska o tom nezakladame temy, lebo vieme, co chceme a ze to v Chorvatsku aj dostaneme.🙂

andrea78
15. aug 2022

@autor a Ty si kde tento rok bola? Na ako dlho? Porad konkretne, daj tip, na ubytovanie, konkretne miesto, nie iba stat povedat. A vlani kde? Predvlani? Ktore z toho bolo najlepsie? Prečo? Viacere sa urcite s radostou inspirujeme a osobnym skusenostiam niekoho potesime.

marianeta
15. aug 2022

Ešte dodám, že tá cesta nieje až taká katastrofa..Ideš stále po diaľniciach.Jedine keď ideš cez Maďarsko tak chvíľu po okreskách.. Najhorší scenár je ,že sa ti pokazí auto ( aj to sme zažili) alebo budeš mať buracku.

mandzula
15. aug 2022

@andrea78 toto iste mi napadlo. Netvrdim, ze zrovna autorka je ten pripad, no kritiku Chorvatska som pocula od mnohych, ktori na dovolenke nikdy neboli. Joj, letiet, to sa bojim, ved kolko lietadiel popada, a Chorvatsko je hnus, no nic, najlepsie bude doma.

stanulienkat
15. aug 2022

Sice som necitala vsetky komenty, ale... To co je za haluz, ze 70% zien tam vyvara? Ze je tam ladova voda? Ze ma to vyjde tak draho ako Tunis?
My Chorvatsko milujeme, krasne ciste plaze, cista voda, blizka mentalita, minimalna jazykova bariera, viem sa vsade dohodnut, aj u lekara. Mam to najblizsie more k Slovensku. Je tam vela pamiatok, historickych uliciek, co maju atmosferu. Autom chodime na vylety....
Na rozdiel od rezortov, kde maju vsetci AI a nepohnu sa z rezortu, aby im neusiel zaplateny obed, nechodia po vyletoch, lebo fakultativne su drahe a lezia ako vorvane 10-14 dni pri bazene a to je cela dovolenka. Takyto poznatok mam od znamych.🙂

andrea78
15. aug 2022

@mandzula ... no zvycajne zrovna ti su ti s tymi konzervami, pivami z domu, spagetami s kecupom mrazenym masom v aute z domu a vecnymi staznostami. Neprecestovane nic, boli raz ci dva krat niekde v niektorom prepchatom chorvatskom letovisku, zvycajne niekde v ,,hornej,, cast krajiny , v lacnom ubytovani, co nabytok este Tita zazil , dakeko peso k moru, lebo ved cena a robia na zaklade seba nejake zavery. To som zhrnula frflacov vseobecne😄 Vobec som tymto nemyslela zrovna autorku, bozechran, aby si to nevzala na seba. Rada sa poucim, inspirujem...lebo ako kazdy rok viem kam chcem dalsiu sezonu ist, zbazujem vzdy aj dve alternativy, mam sny, plany, zrovna teraz na tu buducu som nejaka vyhorena a neviem🙂

rooberta
15. aug 2022

Tak napisem ja za seba, preco chodime s priatelom iba do Chorvatska, pretoze by som nezniesla jeden den lezat na plazi v nejakom rezorte, kde okolo mna z kazdej strany lezia cudzi ludia a hucia mi do ucha. My si v Chorvatsku prenajimame skutre, pripadne male motorove clny, zajdeme do nejakej zatoky kde nikto nie je, kupeme sa nahi v mori, opalujeme na plazi, kde sme len my sami. Vecer rozhodne nevarime, ale stravujeme sa v restauraciach, flakame sa do polnoci po meste, v pristave, dalsi vecer sadneme do auta a ideme pozriet do vedlajsieho mesta. Citime sa tam bezpecne, robime si co chceme, nemusime sediet na jednom lehatku a jednej stolicke v jedalni v nejakom rezorte a bez delegata a skupiny dalsich spolucestujucich sa nikam nepohnut. Z toho by nas porazilo urcite.

mandzula
15. aug 2022

@andrea78 mam pre teba jeden tajny tip - Chorvatsko.😜❤

andrea78
15. aug 2022

@mandzula oooo dakujem😂👍

marianeta
15. aug 2022

@rooberta áno aj toto je benefit HR, že môžeš pobehat okolie a netrajdas sa v preplnenom autobuse, aby si videla nejaké pamiatky ..

missdiva
15. aug 2022

Ja tiez nechapem preco chodia s detmi do Chorvatska ked su tam kamene a studena voda (to mi pride najhorsi mozny zazitok z plaze aj pre dospeleho, nie to este pre deti) ALE nech si kazdy robi co chce.
Co sa tyka stravy, all inclusive rezorty neznasam 🙈. Nema to nic spolocne s autentickym zazitkom z danej krajiny. Ale teda tiez nevarim na dovolenkach, jedavame v restikach alebo na lokalnych marketoch. Niekoho zas to varenie bavi alebo chce jest presne to co doma.

negymama
15. aug 2022

@simona92101 s malickymi detmi chodia ludia v chorvatsku casto na piesocnate plaze s dlhym vstupom do vody, takych plazi je tam dost ...my sme boli na jednej takej, voda az nechutne tepla, plytka voda dobre ze nie "kilometer" od pobrezia... bolo tak kopec mladych rodiniek s babetkami a malymi detmi, my mame vacsie deti a tym kamene alebo drobnejsi strk nevadil, obuli tie topanky do vody a cely den sa vybavili. a neviem co kazdy s tou studenou vodou, mozno pred tymi horucavami to bolo tak ak sli ludia zaciatkom leta, ja neviem. My sme boli v severnej casti HR prelom juna a jula a voda tepla ako caj, az to islo obcas na nervy, ze sa nemozes osviezit, len rano a podvecer.

missdiva
15. aug 2022

Dalsia vec co neznasam na Chorvatsku, ze je preplnene. Ale je to podla mna fajn destinacia pre ludi co chcu ist napr. na bicykle a dychat morsky vzduch alebo na lod. Na plaze su v Europe rozhodne lepsie destinacie. Ale je fakt, ze Chorvatsko autom vyjde omnoho lacnejsie ako letiet niekde a prenajat si na mieste auto, auto s poistkami byva velka polozka, takze hlavne kvoli cene je podla mna oblubene.
Obrie rezorty v destinaciach, ktore pises samozrejme vedia vyjst rovnako ako chorvatsko (niekedy menej) ale to nekomentujem, to pre mna nie je dovolenka. Ked budem chciet byt zavtorena v odrezanej lokalite cely den na lehatku a mnozstvom jedla ostanem na zahrade a ako bonus tam nebude preplneno.

mandzula
15. aug 2022

@missdiva my sme tento rok boli na prelome jula a augusta a v casti, kde to preplnene nebolo - ziadne zhananie miesta na plazi, ziadne davy v uliciach, cakanie v radoch. Zalezi teda aj na tom, kedy a kam ides, a, samozrejme, aj na tom, co je pre koho ta preplnenost.

lucinka1988
15. aug 2022

@mandzula my tiež presne tak isto a vôbec nič nebolo preplnené, dokonca ame si našli aj súkromné pláže sami pre seba ☺️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
missdiva
15. aug 2022

@lucinka1988
@mandzula ale tie nepreplnene plaze neboli pieskove? Ci?
Nie sme nejake extra plazove typy, vacsinu dovolenky poznavame ale v primorskych destinaciach vzdy vyclenime par dni kupaniu v mori a kamenista plaz mi pride pocitovo ako rieka, bez topanok do vody neviem prejst ani meter 😅. Ku kupaniu pre nas patri snorchlovanie, naaadherne vidiet farebne ryby v priezracnej vode na bielom piesku.
Je pravda, ze takmer vsade sa daju najst miesta kde este nie je privela turistov a vsade su miesta kde je to preplnene. Nepochybujem o tom, ze ste mali skvelu dovolenku.
Ja preferujem v lete europske ostrovy, kedze nie kazdemu sa chce letiet a poziciavat auto alebo ist lodou takze ludi mimo rezortov je tam menej ako na pevnine. Ale samozrejme tiez nie vsade...
My sme boli v Chorvatsku taku tu klasiku Makarska, Split, Dubrovnik ale daaavno. Mestecka sa mi velmi pacili, len ta cestaaa autom tam a spat, vtedy sa este tolko nelietalo. Tiez neviem ci by som teraz letela do Chorvatska, hoci letenky vedia stat menej nez nafta, ked si clovek vezme do uvahy kolko casu musi byt na letisku predom a kolko bude stat pozicanie auta. Na let je to zas dost blizko.
@elizabet173