icon

Je Chorvátsko naozaj drahé?

4. júl 2023

Ahojte,všade na mna vyskakuje články ako je Chorvátsko tento rok drahe a neoplatí sa tam ist. Je tu niekto,kto už reálne bol tento rok v chorvátsku a napíše ci je to naozaj pravda?

Strana
z4
andrejkap123
4. júl 2023

2 piva na bazene 7,50 € 😂

lucka_ke
4. júl 2023

mne sa zdalo drahé aj vlani 🙂 ale určite ak prerátavajú všetko na Eurá tak zaokrúhľujú nahor, aj u nás tak bolo

miskalau
4. júl 2023

skuste sa tyzden stravovat v nasich restauraciach ranajky + obed +vecera. Myslim ze rovnako ako u nas. Len doma si clovek navari a co to usetri.

zuzanka.zuzu
4. júl 2023

pred 2 dňami sme boli na koncerte Pink vo Viedni a 0,5l cola stála 9e 🙈 (to len na margo toho prvého komentu)... čo je drahé je relatívne, netreba ísť ani ďaleko 😂

zuzinka888
4. júl 2023

No co ti poviem, inflacia zasiahla celu europu aj ceny energie- no oni to maju obratene- vacsiu sptrebu maju v lete kvoli klime a turisti ju teda riadne peckuju aspon tak nam povedali domaci, ze chladia priestori ak je viac ako 25. My uz pri 22 va varime🤣

tiezjedna
4. júl 2023

pre nás bolo Chorvátsko drahé už pred 10 rokmi, vždy sme volili luxusnejšie ubytovanie priamo na pláži, dobré reštaurácie, bary, leteckú dopravu atď. Niekomu stačí kemp s plne naloženým autom jedla, ktoré tam potom varí a uvalí max za zmrzku. V druhom prípade môže vyjsť dovolenka až o dve tretiny menej než tá naša. Takže stále je to len a len o tom, ktorú možnosť si vyberieš...

babulkomale
4. júl 2023

To uz bezi druhe leto ta stvava kampan proti Chorvatsku, niekto tu pisal ze ich prezident povedal nieco v EU parlamente co sa nepacilo, tak to by aj sedelo.
Boli sme minuly rok, neratala som kolko sme minuli, dopriali sme si vsetko. Ale ubytovanie vyslo urcite lacnejsie ako v Tatrach, za tri noci v Lomnici sme dali tolko co za tyzden na plazi. Obidve bol apartman s dvomi spalnami, ale v Chorvatsku plus dalsia kupelna s wc, kuchynka, klima, siroka terasa, samozrejme bonus more par krokov 😃
Restiky asi ako u nas, nie som typ co preratuva a stale porovnava. Vsade sme išli, vsetko sme si kupili.

babulkomale
4. júl 2023

@andrejkap123 zmrzka kolko? V tych eurach to bude vsetko jasnejsie 😃

domiklik
4. júl 2023

Som práve v Crikvenici a mne to teda fakt nepríde drahe... Z mojich skúseností skôr zderie slovak slovaka na Slovensku 😀 jediná vyššia položka co mi príde trochu cez je pivo, ale keďže nepijem, tak mi to je srdečne jedno... V obchode na tržnici ceny ako u nás...

babulkomale
4. júl 2023

@andrejkap123 nepijeme pivo, nefajcime, kde je nase Ferarri? 😂

nevenka
4. júl 2023

@andrejkap123 co chces, tu v BB v takej "lepsej" krcme na sidlisku mas 1 pivo za 3 eura...😅🤣. Jak doma.

la_dolce_vita
4. júl 2023

pivo v Jasnej 4,20 €... jedno veľké

jaond19
4. júl 2023

No, u nas na priehrade 2 velke kofoly, 2 nanuky = 10€. Radsej by som to zaplatila v HR ako na Slovensku kde si mácam nohy vo váhu. Ubytko sme nasli kusok od mora za 52€/noc. Ze tam nechame za tyzden 200-300€ na strave pre 5 ludí, mi absolutne nebude vadit, kedze doma bezne miniem na tyzden 150€. A som stale len doma....

stanulienkat
4. júl 2023

@babulkomale nie je to stvava kampan. Chodim do Chorvatska poslednych 15-17 rokov a kazdy rok je to tam o trochu drahsie. Kym pred 10 rokmi tam bolo lacnejsie ako u nas, 5 rokov dozadu boli tie ceny zhruba vyrovnane, tak posledne 2 roky tam je drahsie. Ci uz potraviny, alebo restika. A teda nie o 3-5%. Ale je pravda, ze sa mi tam viac oplati ist, ako na Sk. Resp do Tatier bezne slovak asi ani nemoze ist.

ariannazara
4. júl 2023

@jaond19 to sú nenormálne ceny už podľa mňa 🙈🙉

pralinka25
4. júl 2023

to je asi uhol pohladu. ja len ze raz sme si dali tu namahu a prepocitali dovolenku v chorvatsku a v turecku. (svokrovci boli 10 dni v chorvatsku minuly rok a my 11 v turecku) preratali sme to a nasa v 5 hviezdickovom hotely s letenkami aj ultra all inclusive vysla lacnejsie. ale v chorvatsku strasne zalezi na tom ci si komplet varis svoju stravu alebo sa stravujete po restikach, ci chcete vyuzivat nejake sporty ci mate stale ubytko a v akej cene. je tam tych premennych vela a podla mna sa to neda takto uplne urcit.
keby som chcela v chorvatsku dosiahnut ten standard ktory ponuka trebars turecko tak rozhodne ta cena bude ina. bazeny, tobogany, strava, napoje, zmrzliny, ovocie su pre nase decka top a keby som im to mala platit v chorvatsku tak sa nedoplatim. ale keby sme sli napriklad dvaja alebo s velkymi detmi zas je to uplne ine a ratam ze v tom pripade lacnejsie.
strasne zalezi na tom co od dovolenky ocakavas. to je ako porovnavat vyvoj svetovej ekonomiky s jablkami.
drahsie je ako minuly rok asi preto ze na celom svete ceny rastu. prirodzeny vyvoj.

misinka0611
4. júl 2023

Akurát dnes na IG pridala Janka_Travelhacker.

domiklik
4. júl 2023

@misinka0611 ved aj na Slovensku máš lepšie, horšie reštaurácie, lacnejšie a drahsie... To ze niekto odfoti tabuľu v jednej reštaurácii mi nepríde ako nejaka vzorka, sorry... Ja som si včera v chorvátsku dala s mužom rybaciu misu pre 2 za 30 eur, a teda nevládal sme to zjesť... A tuniakovy steak na Slovensku koľko myslíš, že stojí?

ice8
4. júl 2023

Otazka skor znie, je drahe Chorvatsko, alebo su nizske Slovenske platy ?

luccija
4. júl 2023

@domiklik presne tak u nás v satelite losos 19 eur

misinka0611
4. júl 2023

@domiklik Autorka polozila otázku, spomenula som si na ten príbeh, tak som jej to poslala. Či je to drahe, lacné, posúdi si už každý sám.

ice8
4. júl 2023

Travelhacker znie tak komercne.. nejak si to pamatam ze mi stale chodili spamy z takeho uctu.. ale nevadi..
No ja neviem.. ze tuna 25eur.. pamatam si z pred 10 rokov napriklad ostrovy mimo EU, ale vramci EU, a este k tomu mimo sezonu nbol problem dat 30eur za tanier ryby na jednu osobu..
Tuniak sa nelovi pri HR pobrezi, takze to nie je dobre porovnavat..
Jedna restauracia krajinu nerobi, ale napriklad casy ked sa dalo najst ubytovanie lacno, napr 60eur za noc, su asi prec, ale to nie je chyba HR ako takeho, podla mojho nazoru, skor ponuka dopyt, preco cele Nemecko ide do HR, potom do IT a potom este mozno aj do ES ? no lebo na to maju, a ak na to maju, zvysuje sa dopyt (ti co chcu, ti co platia, tj zakaznici), no a potom logicky ti co ponukaju (ponuka) musia ist s cenou hore, inak vypredaju okamzite a utrpia stratu (alebo mensi zisk ako by mali ak ceny zvysia).
Cize, preto otazka nestoji, ci je HR drahe, ale skor, ci niekto neposkodil ekonomiku EU ako celku. Slovák/Čech si nemoze dovolit tolko, co Nemec a okolie. HR sa tomu len prisposobilo, im je sum-a-fuk kto je akej narodnosti a kto plati a ze SK CZ pripadne mozno aj PL nemaju tolko penazi, oni oslovia toho, kto peniaze ma, cize DE NL FR atd..

EU bola vzdy draha, pred 10 rokmi sa dal Oman, Maldivy, Karibik, mozno okrem Japonska takmer cely svet lancejsie ako HR/IT (bez dopravy/letenky), proste len pobyt noc+jedlo.. Preco je tomu tak, treba sa pytat dopyt ponuka a/alebo byrokracia spojena s podnikanim, danove zatazenie a podobne..

No a s dovolenkami je to ako s letenkami, to ze niekto najde letenku za 20eur este nezmanena, ze je to pausalna cena, to je len nahoda, nez umenie. Ak by niekto tvrdil opak, nech sa paci, objednam si cele lietadlo za 20eur na sedadlo, kto si trufa mi ho ponuknut a dojednat, ma ruky volne.. Garantujem, ze nedojedna, maximalne ak tak lietadlo ktore by islo "na prazdno" niekam spat.. Palivo by ich stalo viac..

Este jedna rada, ako prist na klb tym cenam:
treba si urobit tabulky , VLASTNY PRIESKUM.. ale pozor, extremne lacne ubytovanie nesie riziko, ze nad/pod/vedla vas bude hlucna krcma, restauracia a nevyspite sa, pripadne dezolatny stav inzinierskych sieti (sprcha, kuchyna), alebo spinava plaz..

A podla toho sa rozhodnut, ci je to drahe, lacne a ci ist alebo neist.

Je to dost o stasti, aj o schopnosti hladat, ale to stastie, to je jednoducho faktor v kazdej sfere zivota..

diewcatqoo
4. júl 2023

Ja kludne zaplatim za jedlo aj 25 Eur, aj viac, ale za tu cenu mam aj urcite ocakavania. V Chorvatsku si trosku uleteli cenami, ale sluzby stale zostali rovnake. Je to podobne u nas, hrame sa na zapad, ale sluzbami sme stale vychodna Europa.

martina2001
4. júl 2023

Nie, prenajatý dom priamo na plazi, stravovanie v reštauráciách a stále neminieme to co na SK, v podstate 5dni Zadar lacnejší ako 3dni Budapešť. Prenajímali sme dom na 15dni

ice8
4. júl 2023

@zuzinka888

tak zas klima nie je energicky narocna, ona ma spotrebu max 800W, priemer je skor 500W, ak sa jedna o klimu na 1 priemerne ubytovnaie (byt), hoci aj 3i.. Vsetko zalezi od toho, aka je to stavba.
Ak pocitam tych 800W, to je taka bezna klima ktora ide prakticky na plne, neverim, ze neuchladi take bytiky.. 19.2kWH denne *100 dni sezony = 1.92MWh pocas leta. To je uzemie kde maju ceny porovnatelne s nasimi, zdroj
https://tradingeconomics.com/croatia/electricit...
tj 14c za kwh cize 2MWh 280eur
Fun fact..
ak je cena energii 14c/kwh tak denne plne peckovana klima stoji max 2.8eur. plus opotrebenie klimy tak 20cetov, cize max 3eur. Cokolvek nad tuto sumu je "zisk" z klimy majitela bytu.. Prakticky takmer nikto neminie tolko, cize zisk je urcite vyssi.
PS: klimy v HR su extremne lacne, ludia dovazaju kimy z HR supermarketov za 350-400eur (udaj z pred 2 rokov), normalne split klima 2kWh.. cize ani to neobstoji tu drahu taxu klima na den 5eur a vyssie..

Takto si treba rozoberat cenniky, ak chce clovek pochopit, ci sa ho niekto snazi okradat, alebo je to ferova cena..

zuzinka888
4. júl 2023

@ice8 myslis,ze aj oni maju zastropovane ceny pre domacnosti, tak ako u nas? Lebo nie vsetky krajiny sa to rozhodli dotovat.

zafir01
4. júl 2023

@andrejkap123 ja som platila za 4 0,5l Kofoly pod rohacskymi plesami ( k chate vedie asfaltka ) bez pár centov 20€ 🫣

zuza265
4. júl 2023

@domiklik lenze ona porovnava tu istu restiku alebo teda uroven s obdobim minulym. Zrovna ona vie porovnat a vie co pise. Nie je to tuto Mariena, co ide po 10 rokoch znova na dovolenku do chorvatska. Uz len jej meno ti moze napovedat, ze je “zbehana” 🙂

avanka
4. júl 2023

Ťažko povedať, záleží čo od dovolenky očakávate. My chodíme do Chorvátska roky,ale nevyhľadávame hotely, skôr apartmány,súkromie a ani reštaurácie nie. A nie je to, žeby sme šetrili, len pre mňa je dovolenka ľahnúť si pri mori, pocuvat, vlny, cikady, oddychovať, čítať, relaxovať a tráviť čas s rodinou. Pre nás nie je dovolenka uzavretý rezort, kde jem a pijem do nemoty. Absolútne mi nevadí niečo uvariť a sem tam ísť na pizzu, palacinky.
Potraviny sú tam v cenách,ako u nás, dokonca väčšina lacnejšia. Mäso je drahšie, ale kvalita neporovnateľná. A napr pivo vo vysokohorskej chate v národnom parku Paklenica, kde ho vynesú na chrbte somare, stojí 3€

ahhola
4. júl 2023

No, susedia si k Vianociam kúpili dovcu pri Zadare, celú kuču pre 12 ľudí za cca 3 000€, co bola plná cena, boli tam už 3*
.Mali tam byt v tomto čase, no pred 2 týždňami správa od domácich, ze ich pobyt rušia a zálohu vracajú na ich účet, myslím, ze vrátili 100%.
Kontrolna otázka znie, kto o koľko to vedel preplatiť, keď sa hrvatom oplatilo osrackovat starých klientov a napísať... Nechoďte a vraciame €.
Pekne swine, celý Chorváti.
Pol roka sa im cudzie peniaze neekluju, však to už v decembri mohli predať Helmutovi za 5 000.♦️a nie nechať to zožrať inflácii.

Strana
z4