Mám zobrať na dovolenku jedno alebo obidve deti?
Mám dve deti 4 a 6. Rodičia plánujú ist na dovolenku a rozmyslam sa k ním pripojiť (ich hotel je už ale vybookovany, takze by sme bývali asi 0,5km od nich). Netrúfam si ist sama s oboma (sú to narocne deti, čo neobsedia 2 minuty, takze by to s oboma pre mna nebola vôbec dovolenka), rodičia budú mat aj vlastný program, za nimi budem musieť taktiez letieť sama s detmi. Na druhej strane je mi luto jedno nezobrat, aj keď doteraz som uvažovala nad tým, zobrať to staršie, lebo s ním sa už ako tak dá dohodnúť a nemusela by som riesit neustale konflikty medzi nimi. Pozerala som si ceny letenky/ubytovanie, nebolo by to oveľa drahsie, keby zoberiem oboch, len mám predtým rešpekt. Ako by ste tuto situaciu riešili vy? Ešte plánujeme mimo toho aj jednu dovolenku s mužom, takze by nezostali bez mora.
@petronela1985 toto je ale iné. Nemohla si ísť ty. Nie je to o tom, žeby si nevzala deti. Napr. nevezmes starsiu, lebo sa na dovolenke musíš predsa starať o bábätko a nie behať za 3 ročným dieťaťom (to len ako priklad).
My sme to mali doma podobne, keď som bola tehotná. Ja som bola doma, a mm s dcérou šli normalne von, k rodine, na výlety, kúpať sa, do obchodu... absolutne nebol problém, s nikým a nikde s nou ísť bezo mňa. A to ešte nemala ani 2 roky! a verím, že aj vďaka tomu majú taký krásny vzťah.
Tak chod s rodičmi sama, v takomto prípade by som vôbec nebrala deti, nech ostanú doma s mužom a potom keď pôjdete s mužom tak zoberiete aj deti. Ty si sama najlepšie svoje deti poznáš a nechápem tu niektorým komentárom, ktoré pomaly tvrdia že si krkavčia mater že necháš jedno dieťa doma a jedno zoberieš 😃 ja by som to urobila tak ako som ti napisala
Tiež som za to že kľudne choď s jedným. Tiež som ako malá zažila, že rodičia išli dovolenkovať bezo mňa. Ten prvý deň odchodu som plakala a potom ani neviem, že niekde boli 😀 Ja by som ale išla sama na tvojom mieste a urobiť si s maminou dámsku jazdu keď bude potrebovať ,,vyplniť čas” a deti obe nechala soma ocinovi ak by sa z toho nezrútil 😀
Ako by som situáciu riešila ja? Budem úprimná, nechala by som rodičov užiť si spoločnú dovolenku, spoločný čas a ja by som so všetkými deťmi a muzom išla na dovolenku vlastnú..
Neexistuje, že by som vzala len jedno dieťa. Buď by sme išli 3 alebo nikto
zvláštne , musime byt všetci spolu ale ked matka ostane v nemocnici lebo to nedá, vyhorenie, tetania je sklonovana čim dalej tym viac je to v čom iné
@sara07 matka nevyhori preto, že ide na dovolenku s jedným dieťaťom z dvoch, ale preto, že priebežne si nedopraje pravidelný čas bez deti.. tým myslím deň, dva, možno víkend ak sa dá, alebo aj celú dovolenku ak má možnosť, ale teda tam je to o Tom že má vypnúť od deti úplne.. ja sama som vyhorela, ale to vôbec nie preto že na dovolenky chodím výlučne so všetkými deťmi.. ale preto že som bola s deťmi neustále celé roky..
urob si ako vam bude dobre, ale v podstate nerozumiem celkom, co take strasne je s dvomi detmi na dovolenke, ak aj rodicia tam budu. Dohodla by som sa s nimi, ak nevedia pomoct, lebo verim, ze napr. pobyt pri mori - mna by slak trafil na dve deti davat pozor, ak by kazde inym smerom sa vydalo, tak by som mozno aj isla so starsim. Deti su male, nebudu to riesit, o rok, dva pojdes s oboma. A skuste sii naplanovat celorodinne dovolenky, aj s otcom a dvomi detmi a nie takto kuskovat vsetkych...
@jana_eyre_2 poznám
preto babu neodsudzujem , niekomu stači hodina denne pre seba , niekto potrebuje pár dni bud sám alebo s menším počtom deti , niekomu stačí sauna raz za čas ked su v škole
za mna by si každá mala nájst svoj spôsob a druha by nemala sa pohoršovat že to tak urobila
Však zober to staršie a mladšiemu to vynahradis inokedy ja na tom nevidím nič zle a deťom aj prospeje keď každé bude mať jedného rodiča iba pre seba a strávia aj daky čas bez surodeneckych konfliktov. Ja ako mala by som to napríklad veľmi ocenila 😂. Teraz už more nie je tak vzácne ako kedysi, že by sa z toho deti rúcali, pôjdu nabudúce. Napríklad mojim by bolo úplne jedno či boli v roku pri mori dva krát alebo iba raz.
@jana_eyre_2 ono podľa mňa veľmi záleží aj od detí. Mám kamošku, s ktorou som bola na pár dní s jej staršou dcérou, vtedy mala cca 6-7 rokov, ani sme nevedeli, že tam nejaké dieťa je. Potom sme boli na pár dní s jej oboma, ja som vtedy ešte dieťa nemala. A bol to zahul, pretože druhé dieťa malo 2 roky, akurát sa ucilo na nočník, plus sa škriepili medzi sebou, fakt sa to nedalo porovnať so situáciou, keď sme boli len s tou dcérou. Takže ja úplne rozumiem, ak niekto vezme na dovolenku to staršie dieťa a krpca nechá doma.
Neexistuje, aby som vzala na dovolenku len jedno dieťa. Jednoducho nie. Nikdy.
Ale s tak malými deťmi by som sama asi ani nešla.
@sara07 ja ju tiež neodsudzujem, ale zase si myslím že ak bude na dovolenke tak, že zoberie jedno dieťa, nebude to mať žiadnu pridanú hodnotu na jej psychiku.. ak potrebuje oddych od deti, tak úplný, nie len polovičný.. aj keď to bude s jedným dieťaťom jednoduchsie, nebude to mať želaný efekt oddychu.
@sara07 tak hádam vidíš rozdiel v situáciách, ak dieťa nejde, lebo je už veľké a ísť nechce a keď dieťa nejde, pretože sa matka rozhodla, že to nezvládne.
Áno, matka má nárok na oddych, ale nie za cenu, vyberania si menej náročného dieťaťa..
Ak si chce/ potrebuje oddýchnuť, nech ide sama.
A úplne súhlasím s
@jana_eyre_2 aj, čo sa týka vyhorenia aj čo sa týka dovolenky s vybraným dieťaťom.
@akvi nech aj je dieťa nenáročné, stále je to o Tom že sa o nejaké dieta treba postarať.. a ak človek potrebuje vypnúť od stereotypu deti, tak potrebuje úplne vypnúť aby to malo efekt.. samozrejme každý nech si robí ako uzná za vhodné, reagovala som však na to čo písala Sara o vyhoreni.. ak ide o reálne vyhorenie kvôli neustálemu staraniu sa o deti (nie teda len únavu, ale reálne naozajstné vyhorenie - kto zažil tak pozná ten rozdiel), tak potrebuje čas úplne bez deti..
Keď niekto vyhori napríklad zo svojej práce, môže pomôcť dostatočne dlhá dovolenka.. ale nie taká, že bude na dovolenke odpovedat na maily, ale iba keď úplne prestane riešiť prácu.. tak isto je to aj s deťmi..
Na mna s bratom bola mama sama a zobrala kedysi na dovolenku iba mna samu, mala som vtedy 7 rokov, brat 4. Bol za ten cas u tety, takze program mal, teta sa mu isto venovala. Ak si dobre pamatam, dalsi rok chcela mamina zobrat jeho, no zmenila sa situacia a uz by to financne nedala. Kedze sme uz ako deti nikdy viac pri mori neboli, brat to niesol tazko a mame to kolkokrat vycital este aj ako dospely...
Ak si netrufas na obe deti pri mori sama, asi by som nesla ani s jednym. Prip. s nimi sla na SK do nejakeho children-friendly hotela, kde by sa zabavili a Ty oddychla
Obe deti sú už dosť rozumné aby vedeli čo sa deje. Neverím, že by to mladšie bralo zmrzlinu po škôlke adekvátnu k moru so starými rodičmi. Choď sama alebo s obomi deťmi aj s ich otcom, neviem či ste spolu.
@culienka napríklad moje deti by sa rucali z toho ak by šli oddelene na dovolenku s rodičmi.. od malinkeho malinka sme robili vždy všetko spolu, s výnimkou nákupov s dcérou v už pubertalnom veku, lebo chalanov to nebaví a oni v takom prípade idú s tatom na bike.. alebo sa oddelia, keď robia niečo s vlastnými kamarátmi, ale rodinné záležitosti sme robili vždy ako celok rodina.. takže ide o konkrétnu rodinu a ako to má doma nastavené, u nás by to proste deti brali ako nespravodlivosť voči tomu čo ostáva doma..
@jana_eyre_2 dá sa oddychnut aj s jedným dietatom
@sara07 nevravím ze nedá, vravím že ak ide o vyhorenie (reálne vyhorenie) ide o úplne inú situáciu.. nechcem sa opakovať..
@jana_eyre_2 ona nič nepíše o vyhoreni
Nešla by som vôbec, ak mám rozdeliť deti.Pojdete na spoločnú s muzom
@eliska13 čítaš v súvislostiach o čom sa so sarou bavíme a na čo reagujeme?
Akože nedá mi to napísať…A že “ matka”!…Fuj!
@jana_eyre_2 autorka musí vedieť ako by to zvladli jej deti, ale písala že na rodinnú dovolenku ešte pôjdu spolu. Tak o rodinnú dovolenku by nebol mladší ukrátený, takto by ostal doma s otcom čiže polka rodiny by ostala doma nebol by sám vyčlenený . Aspoň starší by mal zážitok . To su take kontroverzne témy, ze keď jeden súrodenec nemôže tak nebude mať ani druhý .
@kristinapetronela ja keby mám na to čas a peniaze tiež to tak robím . Je to úplne iné stráviť čas len sama s jedným dieťaťom jak keď sú deti v súrodeneckej skupine, aj dieta aj rodič ma iný zážitok . Treba to vyskúšať keď je príležitosť 🙂
@culienka môžem len napísať, čo už som písala, ide o konkrétnu rodinu.. len píšem tebe kvôli tvojej vete, že deti sa nebudú rúcať - no môžu 😉
@culienka iné je keby to spravím naschvál že jedno dieťa nechám doma .ale lepšie je niekedy s jedným a druhé zas inokedy zobrať .na tom predsa nič nie je
Ďakujem všetkým za nazory. Rozprávala som sa s rodicmi a mojim súrodencom. Radili mi zobrať len jedno dieťa, že si to mám najprv vyskusat, ako to pôjde s jednym a až potom riskovat s dvoma. Predsalen môže meskat let a že dvoch nezabavim, čo je aj pravda. Už sa mi asi 3x stalo, že mi lietadlo meškalo 6-9 hodín a neviem, ako by to obaja znášali. Mám náročnú prácu, riešila som to aj s kolegom, že by som si mala oddychnut a neprísť do top pracovnej sezóny vyflusnutá. Manzel je s tým ok, že mladsieho bude k našim bravat aj na bazen, že bude mat aspoň aj čas ucit ho bicyklovať bez pomocných koliecok, lebo pri dvoch detoch aj tak nemá na to priestor. Takze je rozhodnuté. Mladsieho zase niekam zoberiem potom na predĺžený vikend
Mam pocit, ze si sa tu chcela LEN utvrdit v tom, ze nechat jedno dieta doma je podla teba v pohode... za mna nie je.

Kľudne to staršie zobrať ...ja chodím vždy so všetkými ale také výlety aj zvlášť .mám 3 deti ... No pokiaľ ideš sama tak na tom nie je nič zvláštne zobrať to čo si viac bude pamätať a uži dovolenku .neboj týmto nebudeš zlá mama