Mám zobrať na dovolenku jedno alebo obidve deti?
Mám dve deti 4 a 6. Rodičia plánujú ist na dovolenku a rozmyslam sa k ním pripojiť (ich hotel je už ale vybookovany, takze by sme bývali asi 0,5km od nich). Netrúfam si ist sama s oboma (sú to narocne deti, čo neobsedia 2 minuty, takze by to s oboma pre mna nebola vôbec dovolenka), rodičia budú mat aj vlastný program, za nimi budem musieť taktiez letieť sama s detmi. Na druhej strane je mi luto jedno nezobrat, aj keď doteraz som uvažovala nad tým, zobrať to staršie, lebo s ním sa už ako tak dá dohodnúť a nemusela by som riesit neustale konflikty medzi nimi. Pozerala som si ceny letenky/ubytovanie, nebolo by to oveľa drahsie, keby zoberiem oboch, len mám predtým rešpekt. Ako by ste tuto situaciu riešili vy? Ešte plánujeme mimo toho aj jednu dovolenku s mužom, takze by nezostali bez mora.
Načo si sem potom písala,keď si aj tak urobíš po svojom? Pýtala si sa tu,ako by sme túto situáciu riešili my,tak 95 % žien ti tu napísalo,že by vzali buď obe deti alebo žiadne a ty si aj tak urobíš ako chceš ty,takže načo táto téma? Rozdúchať vášne?
Inac je to smutne, že sa bojíš že nezvladnes sama obe svoje deti. Ja si to ani neviem predstaviť, že by som sa BÁLA ísť niekde sama so svojimi deťmi. To čo si potom vychovala?
Bud s oboma alebo ani s jedným... ak si potrebuješ oddýchnuť,chod sama...
@fido69 netreba miešať jablká s hruškami.Toto je tak trochu iná situácia. Sana na dve živé deti pri mori je dosť náročné ak sa navyše nato sama necíti. Každý si pozná svoje deti,a predsa je to iné ak nemá istotu v pomoci starých rodičov. Podľa mňa nejde ani tak o to,že by to nezvládla,aie štvorročné je ešte dosť malé. Keby mala tú istotu u starých rodičov to je úplne iná situácia. Každopádne je to jej rozhodnutie a nech da rozhodne akokoľvek je to v poriadku.
Moj brat bol s ocom v Juhoslavii ked som sa ja narodila? Alebo som mala max rok.
Absolutne ani nevycitam ani z toho nemam traumu. Boli tam kvoli jeho zdravotnym problemom ktore som rada ze pomohlo more.
Ale zase my mame 4 deti a riadim sa heslom-bud vsetci alebo nik. Aj teraz sme boli na vylete. Na dovolenke v ramci Sk. Ale vsetci!!!
V tvojom pripade bud by som vzala oboch alebo isla iba sama 😂🙈
Ty si matka roka ozaj🤦🏻♀️to ti vobec nie je luto,ze mladsie nechas doma? A ze nepocuvaju,ked su spolu,no zial,je to tvoja vizitka
My berieme dovolenku ako udalosť ,kde si ideme užiť čas spoločne ako rodina . Zažívať dobrodružstvá, nové podnety , byť spolu a čeliť rôznym novým situáciám, a vzájomne sa spoznávať aj v inom prostredí ,ako v Tom domácom ,a vychovávať deti v inom prostredí , nech nemajú monotónnosť . ( Mám 12,5 r, 6,5r a 2,5r deti ) . A zo skúseností viem ,že hoci každý je iné a mám dosť živé deti , tak mimo sa chovajú úplne inak,ako v domácom prostredí .
Určite by som nebrala len jedno z detí .no už si rozhodnutá ,takže vlastne zbytočná diskusia
Ako čítam diskusiu ešte a síce ja by som také rozhodnutie ako autorka neurobila, ale zase ako vždy sa tu nájdu ženy čo preháňajú akoby jedno dieťa pomaly týrala..
ako to myslíte vážne také vyjadrenia, že fuj, matka roka a podobne? Čo vám už úplne vypína? Že si urobí podľa svojho? Prečo by sa mala rozhodovať podľa niekoho iného ako seba a svojej rodiny? Ak niekto založí diskusiu snáď neznamená že je potom povinný zmeniť svoj názor, lebo väčšina má názor iny..
Ja už vážne nechápem v tejto spoločnosti, za čo sa tu ľudia dokážu osočovať..
Jej druhé dieťa neostáva predsa doma samé zavreté v pivnici, bude s otcom a ten mu bude venovať čas.. ako vážne nechápem tomu prehananiu, ako môžete za takéto rozhodnutie vynasat takéto útoky.. a to by som ja teda rozhodne deti nedelila, ako som už písala, vždy sme robili všetko spolu.. ale zato si NEmyslím že toto je vec za ktorú by som niekoho mohla sarkasticky nazvať matkou roka..
Raz pises, ze idu na dovolenku Tvoji rodicia a potom pises, ze k nim bude chodit manzel s mladsim? Troska to uprac.
Ja by som nesla s jednym, ale, ak si s tym stotoznena, preco sa pytas, my Tvojmu mladsiemu do hlavicky nevidime. Len Ty ho poznas.
Mna tak rodicoa tiez doma nechali, dodnes ma to mrzi. Nevycitam im to, ale sem tam to spomeniem
Nedokazem si predstavit zobrat len jedno dieta. To ta ako vobec moze takato myslienka napadnut? Vzala by som obidve deti.
Reagujem na to čo píšeš posledné. Ako to robia rodičia viacerých deti a samoživiteľky? Decka majú dosť lásky,naučia sa aj bicyklovat,aj na dovolenke zvládajú dve deti a viac deti,cestujú s ovela mladšími... Divne. Možno nezvládnuta výchova 🤷 máš prísť oddýchnutá do práce a pritom pôjdeš zase preč? Na ďalšiu dovolenku? Divne. Manžel bude chodiť k vašim....dobre,nejako zase prestávam veriť v dôveryhodnosť tohto príspevku.
@mk1111111111 pisala, že bude manžel "chodiť k našim na bazen" veď to neznamená že tam musia byť rodičia prítomni, veď im možno zatiaľ poleju záhradu a dieťa sa okupe.. my sme tiež chodievali teraz k bratovi, hoci nebol doma, jednoducho sme sa mu starali o záhradu kým boli na dovolenke..
Ako zvládate tie dve náročné deti doma???Aký je v tom rozdiel,starostlivosť o deti doma a spoločná dovolenka s deťmi...áno,ako ste písali,neužili by ste si tu dovolenku a presne o to ide...vaše pohodlie a ešte urobiť babke program aby sa nenudila,nenapadlo vas,že keď máte tak náročné deti, aj starý rodičia chcú kľud???buď ideme všetci alebo keď som si vedomá,že sa nevedia správať ostaneme doma na riti...🤷
Ak s tým bude manžel v pohode a mladšie dieťa nebude "odsunuté" a urobia si pekný program, tak prečo nie... Zvlášť, ak vás čaká ešte spoločná dovolenka.
Mna ako dieta nezobrali rodicia k moru, lebo "museli" zobrat dalsieho sofera - kamarata. Doteraz to beriem ako krivdu, ze preco ma nezobrali a ostatnych surodencov ano.
Ja mam obe deti mensie od tvojich, ale chodim sa s nimi sama kupat na jazera, vylety. Keby som jedneho nechala doma, tak by plakal za nami a druhy, ktory by bol so mnou, by plakal za surodencom doma. Su na seba dost naviazani. Ty musis poznat povahy svojich deti a vazby medzi nimi. Zaroven musis pocitat s tym, ze mladsi bude nahnevany a smutny ak ho nechas doma.
Inak autorka,to si počas materskej a rodičovskej nikam sama s deťmi nešla,absolútne nikam? Prepáč,toto mi príde vážne vymyslené. Čo tie učiteľky s deťmi na výlete,ŠVP,tábory....to musia byť Ženy s veľkým Ž🤣
Ja som raz po covide letela tak ze mi zmenilii let a bola som sama 9h na letisku kde sme cakali na spoj s 2.5r a 7r a zabavila som ich uplne v pohode. Mne to znie cudne ze bude chodit k vasim na bazen ked vasi budu na dovolenke ale ok . Aj ten koment mi je zvlastny ze pri dvoch detoch sa neda naucit obe bicyklovat. Ja chodim s detmi od malinka sama na jazero vylety atd. Z teba mam pocit ze si nikdy nikde nebola so svojimi vlastnymi detmi sama . Ze sa toho bojis nezvladas ich Nie si zvuknuta cestovat. Ze to nie je sebeckost ze ti nejde len o to uzit si relax ale jednoducho si neveris zeby si tu dovolenku s obomi detmi zvladla. Takze je ozaj lepsie ked zoberies len jedno dieta Akoby si zobrala dve a nieco zle by sa tam stalo tvojou vinou. Smutne ze si tak neveris. Pri jednom hyperaktivnom dietati na dovci nebudes o nic viac zrelaxovana ako pri 2 . Prave naopak dve by sa zabavili spolu jedno budes musiet viac zabavit ty .
Pre mňa by bol ideál nabudúce ísť s rodičmi sama a booknut si 3 lôžkovu izbu ak si chceš oddýchnuť. Lebo ak sú deti divoké, no rozdiel 4 roky a 6 nie je veľa. Iné keby máš jedno dieťa 4 ročne a druhé 12 a viac. Pri tom 12 a viac by sa oddýchnuť dalo. Ale 6 ročné no neviem. A nevieš ísť s niekým dospelým? Kamoška, sestra a tak?
Veď keď muž ostáva doma s mladším. Tak nech na tú dovolenku idú aj oni. A budete všetci spolu 🙂
necitala som komentare, ale za mna: bud obidve deti - alebo nikto 🙂
Neuraz sa ale prvé dieťa jednoznačne uprednostňujes inak by ťa nenapadla taká hovadina že mladšie nevezmes na dovolenku. Ak máš v pláne pokaziť im súrodenecky vzťah si na dobrej ceste 😥
Ja som mladsi surodenec a rodicia ma nezobrali na dovolenku do Juhoslavie, nechali ma u babky a zobrali len o dva roky staršiu sestru. Vzdy som to vnímala ako krivdu a podraz od nasich a doteraz im to vycitam ako sa ma zbavili, pricom neexistuje aby som toto svojim detom urobila..aj nedavno som to musela mame pripomenut, ked isla na dovolenku a chcela zobrat len jedno moje dieta,ich vnuca, to starsie..bud obidve alebo ani jedno.nech mi nerobi rozbroje medzi detmi..
Naco sa silou mocou trepes k moru sama s 1.dietatom,ked neskor pojdete s muzom vsetci? A ked ti bude meskat let to si akoze uz pri tej 6r.oddychnes a nacerpas sily? To si ju nemohla zobrat len sem niekde na kupko sa kupat,kym mladsi by bol s otcom,ked uz ste chceli byt sami? Nutne potrebujes ist k moru?
@lucylaw nechcela som rozdúchať vášne, skôr som hľadala nazory mamin, ktoré sli s jednym dieťaťom a chcela vedieť ich reálne skúsenosti. Áno, dala som nakoniec na názor mojich rodičov, súrodenca a manžela, ktori deti najlepšie poznajú a vedia, čoho sú schopné, keď sú spolu dvaja. Cestou naspat pôjdeme autom s rodičmi vyše 1200 km a to tiež bol argument, že moc miesta vzadu medzi dvoma autosedačkami nebude, ak budem mať aj tatina vystriedať, mamina by sa vzadu mačkala. So synom som to prebrala, ťažko povedať, či si to uvedomuje ako 4 ročný a bol s tým úplne v pohode, že jeho vezmem zase inokedy. Ja som v jeho roku čiastočne nastúpila do práce, lebo som ho ešte kojila. V dvoch rokoch, keď som ho odstavila, som šla na celý deň do práce a na materskej a rodičovskej bol s ním jeho tatino, takže možno aj preto s tým nemá problém, že s ním zostane, lebo je na neho navyknutý a ja nemam obavy, že by to spolu nezvládli s že by syn strádal.
Nič si nepochopila,tu nikto nespochybňoval,že by sa tvoj muž o to dieťa nedokázal postarať. Ale chceš akože porovnávať škôlku plus nejaký krátky program s otcom a pobyt pri mori? Ty si myslíš,že keď sa z dovolenky vrátite,tak to staršie dieťa nebude tomu mladšiemu rozprávať,ako tam bolo a čo ste tam zažili? A myslíš si,že tomu mladšiemu to nebude ani trochu ľúto? Ale veď to je vlastne jedno,napísali ti tu aj žienky,ktorých takto rodičia nechali doma a vzali na dovolenku len súrodenca a mrzelo ich to..Ale jasné,tvoje dieťa bude iné,jemu to bude úplne jedno 👍
A ešte mi napadlo. Keby išiel tvoj manžel oddychovať s "pohodovým" dieťaťom na dovolenku k moru a teba nechala doma s tým "náročnejším", však pôjdete na zmrzlinu, to je to isté.
Ako by si sa cítila voči manželovi (ale naozaj úprimne)?
Tak to možno bude vnímať aj dieťa, a ešte intenzívnejšie, lebo si to logicky nebude vedieť odôvodniť.
Podla mňa nenájdeš veľa mamin, ktoré takto vyberajú ,,lepšie” dieťa.

Bože ty by si vyhrala v súťaži sebecka mama roka prvú cenu. Gratulujem
Toto je sebeckejsie a horšie akoby ideš úplne bez detí