icon

Môže ísť 16 ročné dievča na dovolenku bez rodičov?

bohdanka_7
6. jan 2017

Ahojte 🙂

cez prázdniny by som chcela ísť na poznávací zájazd, ale nikto nemá čas ísť so mnou. Mám 16 rokov a chcela by som sa spýtať či náhodou neviete, či by som mohla ísť aj sama bez dozoru rodičov. 😕

Ďakujem

Strana
z2
stepanka274
6. jan 2017

@bohdanka_7 ja som musela ist overit na matriku suhlas s mojim podpisom ze syn 17rokov moze vycestovat zo Slovenska, odovzdaval to soferivi v buse pri odchode, a ked sa bude vracat musi ten papier predlozit znovu.

novana
6. jan 2017

@bohdanka_7, jasné, že môžeš ísť. Pri jednodňovom do Poľska by som ani minútu nazaváhala a dieťa pustila. Tu sa to rieši ako by si chcela ísť na mesiac do Alžírska.

lintu
6. jan 2017

čo tak neplánovať niečo na vlastnú päsť, ale prispôsobiť sa a skúsiť sa k niekomu pripojiť? nemáš v rodine niekoho, kto sa niekam cez leto chystá? nemáš nejakú kamošku, ktorá pôjde niekam s rodičmi? možno by sa stačilo opýtať... okukala by si sa, skúsila... mať pri sebe niekoho "pre každý prípad" je určite lepšie ako ísť niekam úplne sama... alebo potom zľavniť nároky a namiesto zahraničia nazatiaľ začať výletmi po slovensku.... krátkodobými, jednodňovými... možno by sa ti podarilo skôr zohnať aj nejakého parťáka...

bluka2
6. jan 2017

Myslim, ze moze - aspon ja som bola od 16tky casto na cestach v zahranici

lubiduch
6. jan 2017

@bohdanka_7 pozri ak je to organizovany 1 dnovy zajazd do polska (ze nie na vlastnu past vlakom ci stopom), tak podla mna by s tym v cestovke ani rodicia problem mat nemali. Uzi si to a potom pridaj nejake fotky 😘

bluka2
6. jan 2017

@novana Tiez sa cudujem.
@lubiduch V cestovke s tym urcite problem nemaju, aspon moja skusenost

lintu
6. jan 2017

len pri týchto jednodňových zájazdoch, treba počítať i s niekoľhodinovým možným voľným programom, kedy sa človek (ak si nezariadi inak) moce po otvorenom priestranstve sám bez skupiny.... inak sú takéto poznávacie výlety super 🙂

lauricka
6. jan 2017

@janinah
@sense vasim odpovediam vobec nerozumiem, ved chce ist LEN na poznavaci zajazd. A je smutne, ze si nikto z rodiny nemoze urobit cas ist s nou.

bohdanka_7
autor
6. jan 2017

@lintu veď toto je najväčšia nevýhoda 😕

lauricka
6. jan 2017

@bohdanka_7
ale mal by tam byt sprievodca, takze ty si zaisti, ze mozes pri rozchode travit cas so sprievodcom
@liv1 ale ona pise o organizovanom poznavacom zajazde s cestovkou, moje nervy, tolke katastrofy hned na jednom mieste

lintu
6. jan 2017

ten sprievodca je dobrý nápad... u tých našich by s tým určite nebol problém... veď radšej sa tú chvíľu o niekoho postarať, ako ho potom bohviekde zhľadúvať.... neviem, čo zvyknú robiť sprievodcovia počas rozchodu, ale možno by sa sami potešili spoločnosti... len ak sa do toho náhodou pustíš, určite sa pýtaj na túto možnosť vopred.... potom je niekedy ešte možnosť ostať v autobuse so šoférmi... chápem, že to nie je výhra, ale tak.... alebo ak človeku šťastie praje, ujme sa ho niekto zo samotných účastníkov... len na to sa žiaľ takto vopred nedá spoliehať... začni s otázkou na cestovku, či a prípadne za akých podmienok by ťa zobrali... možno dostaneš odpoveď, po ktorej už nebudeš mať čo riešiť

abbey1
6. jan 2017

Urcite mmôžeš a kľudne choď. Moja dcéra ma 16, v lete bola na jazykovom pobyte na Malte, mimo vyučovania mohla tráviť voľný čas podľa vlastného uváženia, len sa musela vrátiť do cca 1:00. Teraz je na škole v zahraničí, víkendy majú voľne, decká cestujú po krajine, rovnako lietajú domov a do školy samé.

liv1
6. jan 2017

@bohdanka_7 hehe no, 1dnovy do Polska, to by s tym asi nemal mat nikto problem 😉 😀. Do zahranicia na tyzden dva, o takom poznavacom som myslela ze hovoris. Tam budes mat asi viac seniorskych kolegov, ale aj babky vedia byt prijemne spolocnicky...

sense
7. jan 2017

@lauricka ano je to smutne zvlast ak sa jedna o 1 dnovy vylet co nespomenula... A k

sense
7. jan 2017

@lauricka to bola reakcia na koment autorky o 20:33.... Kde pise ze donekonecna nebude rodicov posluchat, pokial viem este stale nesu za dieta do 18 rokov rodicia.... Takze taku vec ci moze al. Nemoze na zajazd mala riesit v prvom rade s rodicmi.... A zrejme rodicia tym nie su mox nadseny inak by nepisala do fora pre mamicky...

majaxy
7. jan 2017

Zlatko, je to celé na tebe. V prvom rade si to utried v hlavičke, či vôbec na ten zájazd sama chceš ísť. Ked nie, nájdi si adekvátnu náhradu za rodičov, možno nejakú kamošku, a potom samozrejme s tým musia súhlasiť aj rodičia....Si šikovná baba, ktorá sa snaží si riadiť život sama, určite nájdeš vhodné riešenie

221girl
7. jan 2017

Ja som si kupovala dovolenku na dva týždne v Grécku pol roka vopred s kamarátkou. Obe sme v tom čase 17 (aj keď sme už v deň odchodu boli obe dospelé). Nik ani len neriešil, že zmluvu nepodpisuje dospelý človek, keď som sa na to na záver spýtala, kázali mi akurát tak podpísať zmluvu i zákonným zástupcom, takže si myslím, že pokiaľ to nie je letecký zájazd, tak nikoho zaujímať absolútne nebudeš aj keby ideš preč rovno na pol roka 🙂 prajem veľa šťastia

andreablabla
7. jan 2017

Ja som v jedenastich cestovala sama autobusom do Bulharska,v 12 letecky.....

lucinka511
7. jan 2017

@bohdanka_7 na 1dnovy zajazd do Polska kludne chod sama.ved nemas 10 r a asi mas aj zmysel pre zodpovednost uz davno.

jankalukasova
8. jan 2017

@bohdanka_7 tak to potom nie je dovolenka ale proste výlet. Na jednodňovku do Poľska si myslím nie je žiaden problém. Ak by si v 16 chcela sama letieť niekam do Dubaja alebo niečo podobné, asi by som mala troška obavy. Ale jednodňový výlet nie je problém. Skôr je trošku také smutné ísť sama, mohla by si nájsť napr. nejakú kamošku alebo sesternicu (ja som mala so sesternicou super vzťah a veľa vecí sme robili takto spolu) aby ste šli spolu, nie preto, že by sa malo niečo sťať ale proste je to určite väčšia zábava, keď ideš s niekym.

mkova
12. jan 2017

ja by som to nedovolil, ale myslím, že je to skôr na rodine, aké majú nastavenia.

bohdanka_7
autor
21. jan 2017

Tak z cestovky odpísali,že treba splnomocnenie od rodičov ak mám pod 18 rokov.🙂

Strana
z2