Je vhodné vziať dieťa k moru už od dvoch rokov?
Mám 2 otázky.
1.Od koľko rokov by ste išli s dieťaťom k moru?pozerala som raz reláciu, kde sa odbornik vyjadril, že s dieťaťom do 3 rokov je k moru ísť zbytočné.pamätať si to aj tak nebude a môže byť horšia adaptácia na inú klímu a jedlo.
Syn má 8. s ním k moru ísť už je to v pohode.dcérka má 2,5 roka.s ňou už by som tiež išla.ALE...
2.a tu je druhá otázka.išli by ste keď je veľmi aktívna, vymýšľa, neposlúcha.to by som ešte ustriehla, ale nehce jesť.je veľmi prieberčivá.minulý rok sme boli na 2 dni na výlete tu na Slovensku a tam mi začala odmietať jedlo a aj to, čo má rada.boli sme len 2 dni, ale pri mori budeme najmenej týždeň.išli by ste alebo počkali, kým bude staršia, rozumnejšia a nechá si vysvetliť, že musí aspoň niečo zjesť.
inak na margo dovolenky musim poznamenat ze s malym sme sa bali ist lebo on vstaval rano medzi 5 a 5.20 - reku my tam budeme v hoteli pomahat s ranajkami... a co ti poviem, tak sa vyjasil, vyspal, ze rano som o 9 ledva cakala ze uz vstane co som bola uz hladna :D
Navyse ja vzdy aj tvrdim ze deti uplne inak prezivaju dovolenku... s 2rocnou dcerou sme sa bali ako zvladneme cestu domov (odlietali sme tesne po polnoci, rano navrat do BA o 4 alebo 5 rano... cestu na letisko a let prespala a skoro rano ponukala nejakemu dievcatku na letisku svoj keksik - to dievcatko plakalo tak sa s nou isla rozdelit...
Pana "odborníka" by som sa rada opýtala, či sa s koňom zrazil, alebo si len mysli, že svet konci za susedným valalom. To je čo za obrkretensky dôvod, že dieťa si nebude pamätať? Na dovolenku snad berú dieťa rodičia, nie naopak, oni si pamätať budú. A že začne odmietať nejaké jedlo? Videl už dieťa aj inde ako na obrázku? Deti úplne bežne zrazu začnú odmietať niektoré jedlo a nemuseli byť ani na dlhšej prechádzke. Že niekto povlecie batoľa krížom cez zemeguľu do destinácie s pochybnou či nulovou hygienou, to sa síce stať môže, ale taký rodič sa zaručene nebude pýtať najprv odborníka. Ani skutočného, nieto ešte takého hejpockej samozvaného kdesi z tv.
Dcéra mala 14 mesiacov, syn 7, keď sme boli prvýkrát pri mori. Obaja more milujú dodnes, žiadne hrôzy ani tragédie sa nediali. Keď však rodičia čakajú dovolenku, že dieťa odparkuju v kočíku do tieňa a oni sa na cely deň vyvalia, tak to môže byť dosť sklamanie, lebo je hodne pravdepodobne, že ich dieťa bude mať iný názor. Zvedavé a temperamentné batoľa sa nezmení morom na spiacu bábiku, naopak to napodiv funguje 😉 Keď s tým rátam, kľudne môžem ísť na dovolenku kedykoľvek, bez ohľadu na vek dieťaťa.
My sme isli prvykrat k moru ked mal 4, dostal tam horucky hned na druhy den, potom to prešlo ale bol to dost stres. Co sa tyka jedla, prezival tam na hranolkach, palacinkach, zmrzline a sem tam ovoci , myslim ze to bol jeho nastastnejsi tyzden 😂 nic ine chcel z tych jedal, oni to inac korenia daco im aj nedas lebo hygiena, ale podla toho kam idete 🙂 drzim palce
S takým dieťaťom by mohli byť problémy, jemu je najlepšie tam, kde má známe prostredie na behanie, aj jedlo, ktoré zje. Kto nemal takéto deti tak by neveril.
Ahoj, ja mozem povedat za nas : ked mal syn 1,5 roka( presne) tak sme leteli na 10 dni do Turecka....zobrali so sebou aj babku a deda a prestriedali sme sa pri synovi vsetci a na tuto dovolenku velmi radi vsetci spominame...my s muzom sme si to tam dokonale uzili, dedkovci boli s vnucatom uplne happy ...boli sme v sept. ... A ked mal syn 2 roky a 3 mesiace ( jun) sli sme zas ale len na 7 dni.... Ked sa narodil mladsi mal 1 rok a 3 mesiace a povinna jazda 🤣 k moru s celou rodinou... Najstarsie dievcata ho kocikovali hodiny, prebavili mi ho tam... Paradna dovca ( teda pre mna 😂)
My nase deti vlacime so sebou stale, na dovolenky ale nechodime sami... Viac ludi, viac zabavy...a ze si to nebudu pamatat? Nevadi, mame fotky a spomienky my rodicia...nie vsetko robim pre deti- vela veci robim pre seba,lebo ja chcem. A s tym jedlom.... Vzdy naozaj vzdy sa da najest vsade...v kazdej krajine su male deti predsa...toto mna vlastne nikdy nenapadlo a to mam doma jedneho velkeho nejedaka, jediny strach co mam ked ideme, ci neochoreju...
Od pol roka. Neviem si predstaviť roky trčať doma a ak máš reťazovo dve - tri deti, tak to je fakt konečná. Veď to človeku reálne aj mladosť ubehne, kým sa odváži cestovať 🙂 Európske krajiny nie sú o nič náročnejšie ako Slovensko a deti si to síce nepamätajú, ale je to aj pre ne skúsenosť, zmena, tvoria si odolnosť, flexibilitu + slaný vzduch je dobrý pre každého. Jedlo som tých pár dní neriešila, sú vyberavé, ale tam voľačo zjedli. Aj keby mali denne jesť napr. palacinky, tak neriešim ten týždeň. Ale vždy to bolo OK. Podľa mňa je to super skúsenosť pre všetkých zúčastnených. Ale pravdaže nemôžeš čakať, že budeš mať voľno a slobodu ako za bezdetna 🙂
Boli sme keď najmladšia mala 10 mesiacov. A s prostredným sme boli med mal 1,5r. Dovolenky hodnotím ako dobre 🙂
Jedno s druhym nesuvisi. Ja si pamätám veci z jasli, z bytu kde sme byvali, ako som s mamou chodila dole do pracovne, kde bol mangel, cesty busom, a este vela ineho, mala som menej ako 2 roky vtedy 🙂 Takze kludne vezmi.
Zalezi ci ju ustriehnete, ale predpokladam ze ano.
Jedenie je ina kapitola sama o sebe. Kamaratke v tom veku maly zaťal a prestal kest, len malo jedal papal. Zalezi aj kam by ste chceli ist a ci ma oblubene jedla. Tak by sice jedla to iste dookola a porom drzim palce, nech zacne jest normalne.
:D odborník je veľmi mimo ... Prvá dovolenka so synom, keď mal rok a pol - 9 hodín cesta autom do Chorvátska, následne o mesiac sme leteli do Turecka a poviem Ti, moje dieťa je veľmi živé a veruže moc nechcel jesť, ale pripisovala som to teplu, veď ani nám dospelým moc nechutilo, ale sme sa smiali, že on sa tam správal, ako čistý dovolenkár, po 2 dnoch sa veľmi rýchlo zorientoval :D Strašne si to tam užíval ... A doteraz čo mám spravené videa z dovoleniek pozerá a aj komentuje, čiže ja si myslím, že si niečo predsa len pamätá ... Teraz ma 2r. a 3m a ideme do Chorvátska autom, potom na Krétu -letecky a ešte na Cyprus a aj keď neobsedí ani minútu, a vsetky dovolenky si plánujem tak či tak užiť, teplo máme aj tu a neumrie, keď bude hladný niečo zobne vždy, prípadne on ešte pije mlieko :D My sme pred dieťaťom chodili viac x ročne na dovolenky a s dieťatom to predsa nekončí, len samozrejme už také voľno to neni, ale oddýchneme si :D
1x sme boli, ked mala rovne 2 roky.. jedlu tiez moc nedala ale inak pohoda 😊
Nuz, ja svoj zivot nezijem len pre dieta. Skor mam naivnu predstavu, ze sa dieta ma pridat k mojmu zivotu a postupne si ho oblubit. Takze nas bol pri mori, ked mal nieco malo cez pol roka a vela krat potom. Nemyslim, ze si to bude pamatat, ale u nas je cestovanie “bezna” sucast zivota, takze sa este nachodi k moru.
Ale zaroven poviem, ze sme s nim este neboli mimo EU, pretoze ked bol malicky, mala som strach z chorob a grcaciek(co mam vlastne doteraz😂)
Ale vidim vela benefitov v tom, ked je dieta odmala navykane na ine prostredia, ine jedla, ine rezimy…a vlastne aj rodicia, ja som skrz toho tiez menej riesila, vybrala som sa hocikde s nim
1 r 10m, autom do severneho Talianska, a odvtedy tam chodíme každý rok. Ale môj syn si jazdu autom užíva, neletela by som niekam do Egypta
Dcéra bola prvý krát pri mori, keď mala pol roka. Narodila sa vo februári a v lete sme šli úplne normálne do Chorvátska. V pohode zvládla cestu aj pobyt. Ja vôbec nechápem ako môže niekto povedať, že cestovať s dieťaťom do troch rokov je zbytočné, lebo si to nepamätá... No ale ja si to pamätám, ja som chcela ísť na dovolenku, ja som chcela zmeniť prostredie, ja som chcela iné jedlo, kúpať sa v mori atď..... Proste s manželom sme chceli, išli sme, dieťa išlo s nami. Čo z toho dcéra mala?
1. Nie, nepamätá si to.
2. Mala odpočinutých rodičov
3. Mala pekne strávený čas s rodičmi, ktorí neriešili bežné povinnosti a celé dva týždne sa jej veľmi intenzívne venovali
4. Získala veľmi veľa času špeciálne s tatinom, ktorý tie dva týždne nepracoval.
5. Užila si zábavu v mori (no a čo, že si to nepamätá, v tom momente ju to robilo šťastnou, ďalšie roky už si pamätá...)
Ešte doplním, že z môjho pohľadu, uviesť v tomto prípade argument, že dieťa si to aj tak nepamätá, je absolútna z núdze cnosť...
@jankalukasova to nie je môj výmysel.to bolo v jednej relácii.len si nepamatam aka.telku som mala ako podmaz pri upratovani a ked začali hioorit o dovolenkach a deťoch vtedy som spozornela a začala sledovať.
Veď netvrdím, že je to Tvoj výmysel... Ale pojem "zbytočná dovolenka"? Každý pekne a spolu strávený čas je super a rozhodne nie zbytočný.
Ono je to o tom, že keď je človek zvyknutý cestovať, tak proste cestuje aj s dieťaťom a hotovo. Cesta do Chorvátska/ Talianska nie je žiadna dráma. S dieťaťom či bez neho. Keď bol sám rodič pri mori raz alebo vôbec, nie je zvyknutý, tak ma pri tej predstave smrť v očiach a rieši všetko možné, napr. vek detí. Fakt je, že tam bežne na pláži aj promenáde stretneš hlboké kočíky a v nich malé detičky...
Je to o nastavení rodiča, nie o veku dieťaťa, ten s tým nič nemá.
Obe dcéry, keď mali 5 mesiacov autom - s jednou do Talianska, s druhou do Slovinska. Podmienku sme si dali aspoň prvé základné očkovanie. V prípade prvej dcéry nám bolo more aj odporúčané, keďže má atopický ekzém.
A že dieťa vymýšľa, je aktívna? To je predpokladám aj doma a treba to zvládnuť. Niekedy dlhšia zmena prostredia dokonca aj pomôže. A odmietanie jedla? A keď je hladná, ani vtedy neje? Aj my sme mali také obdobie doma a keď som prestala nútiť, hlad ich rozjedol (samozrejme nehladovali 3 dni, ponúkala som ich stále, ale vylúčila som sladké veci, jogurty, rôzne drobnosti, čo na chvíľu zasýtia, proste, kým sa normálne nenaje, nebude zmrzlina napríklad).
Chodime od 6 mes. Vsade po svete.
Mama mi spomínala keď išli na dovolenku letecky na letisku boli nejakí Nemci s pol ročným dieťaťom išli do Egypta dieťa štvornožkovalo po letisku
Syn mal 1.5 roka, boli sme v Turecku a všetko bolo OK. Odvtedy chodíme každý rok. Syn je nejedak, má pár jedál, ktoré zje a vždy sa niečo nájde, čo zje
Ahoj, ak to robí aj doma, tak nemáš čo riešiť, veď tam bude rovnaká, takže je úplne jedno, či budeš doma alebo tam a ktovie, možno bude taká hladná, že potom bude aj jesť, držím palce
1,5 roka a neviem ci si pamätá ale more si uzil, piesok a aj ten voľnejší rezim. Leteli sme na Sardíniu.
Podla mna uz je dist velka na to, aby isla..ja by som do troch rokov tiez nesla, lebo slnko, upal..ale to lebo aj ja nemam rada tebto typ dovolenky. Ak ho ty mas rada, chodte, dajako sa mi nechce verit tomu, ze by mala sedem dni bola schopna hladovat :D. Tiez mi deti vymyslaju vselijak ale skus to neriesit, aj ten Tvoj stres moze mala vycitit.
Dieťa treba do svojho života zaradiť a nie mu vsetko podmieňovať. Neviem si predstaviť žeby sme ostali trčať roky doma. Staršia bola pri mori ako dvojročná, ale letela v 6 mesiacoch a cestovala kade tade. Mladšia pri mori ako 4 mesačná a berieme ju všade. Myslím, že dovolenka je pre vás rodičov. Vypadnúť z domu, "oddychnut" si od každodenného varenia, upratovania, získať balance a v rámci možností si užiť chvíle s partnerom, ktorých je pri deťoch tak žalostne málo 🙂 a k tomu jedeniu.. nezaťažuj sa tým zbytočne. Tak nebude jesť, hladom neumrie. Ak bude hladna, daco už zje. Moja staršia bola taky nejedak a doteraz si pamätám večer pred jednou dovolenkou som zavarala do poharikov domáce mixované jedlo, lebo nič iné nezjedla. Už by som to nikdy neurobila 😄
Ja osobne som mala vždy pocit že čím menšie dieťa tým ľahšie sa s ním cestuje.. chodila som od 1roka.. boli sme aj s dvoma aj s troma vo veku 1,3,5...ale je pravda že pre tie ročné deti je to ľahšie lebo kúpiš tie fľašky v DM a máš obedy vybavené...2 ročne ti to asi už jesť nebude tak budeš musieť mať jedlo nejako tam....mi sme si ale vždy varili takže sme deťom niečo rýchle uvarili...
Deti som prvé dve zobrala k moru keď mali 3 a 1,5r.. tretí bol prvý krát keď mal 18mesiacov.. samozrejme že si nic z toho veku nepamätajú, ale nech mi nikto nevraví že more nie je prínosom pre dýchacie cesty a pokožku.. moje deti nikdy nemali problém s cestovaním, dôležiti sme boli my ich rodičia, že sme s nimi, nie kde zrovna sme.. takí sú dodnes..
Argument, že si dieťa nič z toho veku nepamätá je tak hlúpy, až na to zaskočilo.. to akože dieťaťu nemusíme vlastne nič ukazovať, venovať sa mu, lebo veď si to aj tak nepamätá.. 🤦🏻♀️ dieťa rodič berie na miesta kde mu je fajn.. a keď je rodičovi fajn pri mori, tak prečo tam nemá mať aj dieťa..
Tak to je dobrá hovadina😀my sme boli prvý krát keď mala 4m a potom keď mala 8m sme boli veeeeľmi daleko v exotike a bola to najkrajšia najlepšia dovolenka v mojom živote..malá si to pamätať nebude ale my áno😊a keď bude staršia tak si pozrie fotky😀
Mal rok malinký,odvtedy chodíme každý rok na mesiac,zlepšilo sa mu dýchanie pri mori,mal laringitidu,odporúčam,nebol žiadny problém.

Moje deti, keď mali 2,5 roka boli pri mori niekoľkokrát.
Môj pohľad na vec je taký, že deti treba zvykať na všetko od začiatku. Ony si to fakt nebudu pamätať,
ale treba ich socializovať a keď budú zvyknuté, budú sa vedieť správať aj v reštauráciách a v dopravných prostriedkoch apod...
Moji sú zvyknutí od malého malička a nikdy sme s nimi nemali pri cestovaní problémy, ani na kultúrnych akciách, športových podujatiach, na letiskách, v dopravných prostriedkoch, nikde a to nie sú nejaké nudné ukážkové deti, normálni diví chalani, ale skrátka boli zvyknutí a v pohode pri cestovaní, druhá vec, na dovolenke sa im vieme plne venovať, nezamestnavaju nás iné veci, sme im plne k dispozícii. Majú precestovane naozaj veľa. A presne tak isto sme to robili aj s naším psom, je zvyknutý na všetko, má precestovanú polovicu Európy, chodíme s ním na športové podujatia, kde sa kričí, hučí hudba a on je schopný zaspať v najväčšom kotli 😅🤷♀️.
Podľa toho aké ročné obdobie, by som zobrala dieťa hneď kľudne od úplného malička, nie ďaleko ale niekam mimo dom. Pre mňa ale nie v plnej sezóne kvôli množstvu ľudí a teplu. Ani s velkacmi nechodíme v júli a auguste k moru a na preplnené miesta l.