icon

Potrebuje dcéra povolenie na dovolenku s babkou?

viktor2
22. jún 2015

Ahojte maminky potrebujem radu... dcera ide s babkou na dovolenku potrebuje moja mamina odomna nejake povvolenie ?a podpis musi byt od oboch rodicov?

marta83
22. jún 2015

ahoj, moja dcera ked isla s krsnou na dovolenku tak som bola u notara, vypisala splnomocnenie, ze suhlasim s vycestovanim mojej dcery do danej krajiny a podpisala som to len ja.

elen2
22. jún 2015

Po dva roky isla moja Dcera zo Svokrou do Prahy na 10 dni,a ani raz som nedavala ziadne potvrdenie,a nedam ani teraz a to berie obe moje deti...ked som bola robit pas malemu tak som sa pyala,ze ci je treba neake potvrdenie tak mi povedali,ze nie..hlavne su pasy aby mali svoje...tak neviem,ze kde je teraz pravda

gita17
22. jún 2015

@elen2 no do Prahy asi tazko 🙂 🙂 kto by to potvrdenie ako pytal? Do Ceska NIKDY nebolo trebe pas, ani v casoch pre EU 🙂

mata128
22. jún 2015

Kamoskina matka brala teraz vnucku na dva dni do Madarska,bola sa pytat na obrc.urade a povolenie potrebovala...

katrinka8
22. jún 2015

@gita17 - dieťa potrebuje pas VŽDY, keď cestuje do zahraničia, kdekoľvek, v rámci EÚ, aj mimo EÚ. Praha je v zahraničí, takže aj tam dieťa potrebuje svoj vlastný pas (čiže nestačí, že je zapísané v pase rodičov - to už dokonca ani nie je možné)

@viktor2 - http://www.mzv.sk/sk/cestovanie_a_konzularne_in...

Oficiálne stanovisko Ministerstva zahraničných vecí je, že je potrebné si to vopred zistiť na zastupiteľskom úrade krajiny, do ktorej chce vycestovať (čiže niektoré krajiny takéto potvrdenie vyžadovať môžu, niektorým stačí ten pas). Je tam aj vzor takého potvrdenia v SJ aj v AJ 😉

martina646
22. jún 2015

Ja som to raz kamaratke prekladala, dedkovci brali malu tusim do Turecka, takze asi je to potrebne, resp. je dobre to mat. Bolo to len take vyhlasenie rodicov, ze suhlasia, aby si ...xy... zobral ...xy... tam a tam, vtedy a vtedy + podpisy rodicov. Ci ich overovali na matrike neviem.

prasiatko30
22. jún 2015

Istota je gulomet - pokial ide tvojej dieta s niekym mimo hranic vasej domoviny tak radsej by som pripravila vsetky doklady a dokumenty ktore by mohli od babky ziadat - cize v prvom rade pas alebo OP, karticku zdravotneho poistenia - bud europskeho alebo priplatene cestovne poistenie, suhlas s vycestovanim tvojho dietata mimo hranic pokial je tam nutne aj napisat s kym tak treba doplnit - pokial to budu na hranici pytat tak to ma babka u seba pokial nie tak sa nic nedeje ten jeden papier nevazi tolko ze by ho neodniesli.

evittam
23. jún 2015

@gita17 VŠADE potrebuje dieťa doklad o svojej totožnosti - teda myslím pas - aj v ČR! Ak ťa zastavia policajti alebo sa nedajbože niečo stane, môžeš byť kľudne obvinená z únosu dieťaťa.....Tu nejde o to, že na hraniciach už nikto nekontroluje - aj keď to sa môže stať, ale o totožnosť a o tú ťa môžu požiadať kdekoľvek a kedykoľvek - teda napr.policajti a podobne. 😉
@viktor2 Môj syn napríklad ide v júli so starou mamou a švagrom do Švajčiarska - tam idú busom cez Student Agency - odtiaľ nám dali splnomocnenie, ktoré musím vypísať a podpísať, že súhlasím s vycestovaním. Pre istotu a kľudný spánok je to vždy lepšie ako mať niekde neplánované problémy a nemusí to byť splnomocnenie overené notárom.

ivet1371
23. jún 2015

Treba pas a je jedno kde mimo SK a splnomocnenie potvrdene u notára