icon

Turistika pri mori

sfet
10. aug 2025

Dobre ránko. Len ráno a u nás zas hádka. V sobotu odchadzame na dlho ocakavanu dovolenku. Do Chorvatska, kde je pohorie Paklenica. Ta je moja parketa. Ja na valanie na pláži nie som, je to nuda, pre mna teda. Manžel zial pravý opak. Horala sa mi najst nepodarilo, nieze by som sa chcela rozvadzat, zatial sme to vždy nejak vymysleli. Teraz má ale zlomenu nohu, teda už chodí bez barli, ale ziadna sláva. Na lezanie na pláži to stačí. Ide s nami aj dieta, autista. Malý vie plavat, vodu miluje, do mora chodit bude, ale na pláži nevydrží. Buď voda, alebo prechadzky. Predstava manžela? Pojdem s nimi na pláž, budem sa tam nudit a trápit sa, pozerat na pohorie z brehu, behat okolo dietata, teda v mori bude s ním, potom mi ho dá a choďte sa prejst. Do hor s ním ist nemozem, k mori sa chodí kupat a nie na turistiku. Turistiku mozem doma okolo domu realizovat, tak povedal. A vraj som blazon, že u mora budem robit turistiku, tam sa chodí kupat, to snad nie. A co to je trestné, zákonom zakázané nelezat na pláži, ale žit aktivne? Netvrdím, že k moru nepojdem vobec,každé ráno a večer tam asi pojdem, den dva si z chuti dám oddych, chcem skusit paddlebboarding, možno mna to chytne, , ale valacka nie.

diewcatqoo
10. aug 2025
@sfet

@diewcatqoo no, možno na mieste to vyjde podla každého. Manžel bude rád, že tam bude mat pokoj, prislubim, že prikl.do 13:00 sme doma, na plazi a budeme spolu, pretoze syn niekedy vstane o 6.a Ked dostane výber behat okolo syna alebo lezat v posteli aj do dvanastej, co si asi vyberie?

@sfet vsak kazdy pricetny clovek by si vybral lezanie v posteli do 12 tej, nie behanie okolo dietata 🙂

sfet
autor
10. aug 2025
@diewcatqoo

A inak, 4 roky po sebe sme boli na dovolenke tam, kde chcel muz, kvoli tomu, ze je to mekka jeho hobby. Kym on sa venoval svojej aktivite, ja so synom sme si dokazali urobit vlastny program. Tunajsi jazyk som nevedela vobec, prostredie som tiez nepoznala, ale nastastie, zijeme v dobe, kedy sa daju pozriet online mapy, kedy dokaze vylet naplanovat AI podla tvojich poziadaviek, kedy existuju online prekladace... takze ani raz sme sa nestratili, ani raz sme sa nenudili a ani sme sa nehadali, lebo si kazdy nasiel to svoje.

@diewcatqoo ale určite si ani raz nehanila jeho zálubu len zato, ze je jeho a nie tvoje. Však on nech nejde, s nohou ani nemoze, ale nech nemá blbe poznámky, že u mora do hor nie, syn nemoze a Senecký výber.

anonym_a8eb0f
10. aug 2025
@sfet

@anonym_a8eb0f myslím priamo v horách, tam skor chaty. Lebo je pohodlné brát tak 2 litre, vypit a nabrat si v prameni znova nez to vsade tahat.

@sfet aha, to som ,,netušila,,

diewcatqoo
10. aug 2025
@sfet

@diewcatqoo ale určite si ani raz nehanila jeho zálubu len zato, ze je jeho a nie tvoje. Však on nech nejde, s nohou ani nemoze, ale nech nemá blbe poznámky, že u mora do hor nie, syn nemoze a Senecký výber.

@sfet to nie, nehanila. Sice som vela gulala ocami a dost casto nezdielala jeho prilisne nadsenie, ale debilne pripomienky som nemala.
To je od neho blbe, ze sa takto sprava, no. To sa nedivim, ze si stratila nervy.

jankalukasova
Autor odpoveď zmazal
sfet
autor
10. aug 2025
@diewcatqoo

@sfet to nie, nehanila. Sice som vela gulala ocami a dost casto nezdielala jeho prilisne nadsenie, ale debilne pripomienky som nemala.
To je od neho blbe, ze sa takto sprava, no. To sa nedivim, ze si stratila nervy.

@diewcatqoo tiez niekedy prevratim oči, ale chápem 100 ludi, 100 chuti, v poriadku. Ale mat blbe poznámky na toho, kto to má trochu inak, to je nie správne. raz sa mna pytal, co mám z toho, že niekam šlapem 5 hodin, niekedy aj viac. A ja, co on z toho, že sa potápa a leží na pláži
A bol ticho a že asi chape. Ale to bol mladší, že by starecke maniere?

luccija
10. aug 2025
@sfet

@sfet on ti nemá čo rozkazovat či pôjdeš do hôr.Ved kvôli zdr.problemom nepôjde a nech je so synom na pláži.Mas dieťa, ktoré potrebuje viac starostlivosti tak aspoň tú dovolenku nech ti dá oddych pár hodín.Ale áno akonáhle chce žena vybehnúť zo zaužívaných koľají je zle.Dohodnite sa bez hádok doobeda bude s tebou a muž na pláži potom sa vymeníte nech má aj muž oddych.Nie, to čo píšeš bláznivá žena ide k moru a behá po kopcoch je len jeho blud vlastne ta slovne zhadzuje.Tak máte obidvaja odlišné názory na trávenie času plus dieťa a sú trenice.Myslim, že o 2 t budem prežívať to isté, keď sme mužovi náznakom povedali čo chceme vidieť a kam ísť tak už teraz mal poznámky😜prvý x v živote som si v duchu povedala, že chápem ľudí, ktorí povedia, že v jednom čase treba chodiť na dovolenku s kamarátkami, alebo dieťaťom sama.

ivik4
10. aug 2025

Ja chodim tiez k moru kvoli chalanom len , teda prve 2-3dni este ok polezim ale potom sa uz strasne nudim a som otravena . Riesime to tak ze po dovolenke ideme este na jednu kratku par dnovu niekam prec ale nie k moru. To je zas mestska turistika a moj vyber. Ale aj chalani to maju radi

sfet
autor
10. aug 2025
@anonym_a8eb0f

@sfet ďakujem pekne za takú dovolenku, kde musím vstávať o 5:00, lebo mama sa chce v horúčave skroabat po kopcoch. Podľa mňa, ty si tá bezohľadne.. byť 1/2 dňa preč, potom oddychovať. Muž bude 75% času sám. A to vyjadrovanie, že dieťaťu je jedno kde je...

@anonym_a8eb0f ja si svoje dieta poznám najlepsie. Má rado hory aj vodu. Nech ma teda oboje. A kolkokrat som bola s ním na pobyte, chcela Este lezat chvílu v posteli, budík ukazoval pol siestej a malý inak nedal, len že sa musí vstat a ideálne ranná prechadzka. Alebo rovno výlet.

jankalukasova
10. aug 2025

@sfet odhliadnuc od všetkého... Paklenica nie je pohorie. Je to kaňon v pohorí Velebit.

marca12
10. aug 2025

Bohuzial situacia je teraz taka,aka je. Dolezite je,ze budete spolu a stravite spolu cas. Treba sa prisposobit situacii. Nabuduce bude manzel fit a bude to ine. Hadat sa kvoli takejto blbosti?

sfet
autor
10. aug 2025
@luccija

@sfet on ti nemá čo rozkazovat či pôjdeš do hôr.Ved kvôli zdr.problemom nepôjde a nech je so synom na pláži.Mas dieťa, ktoré potrebuje viac starostlivosti tak aspoň tú dovolenku nech ti dá oddych pár hodín.Ale áno akonáhle chce žena vybehnúť zo zaužívaných koľají je zle.Dohodnite sa bez hádok doobeda bude s tebou a muž na pláži potom sa vymeníte nech má aj muž oddych.Nie, to čo píšeš bláznivá žena ide k moru a behá po kopcoch je len jeho blud vlastne ta slovne zhadzuje.Tak máte obidvaja odlišné názory na trávenie času plus dieťa a sú trenice.Myslim, že o 2 t budem prežívať to isté, keď sme mužovi náznakom povedali čo chceme vidieť a kam ísť tak už teraz mal poznámky😜prvý x v živote som si v duchu povedala, že chápem ľudí, ktorí povedia, že v jednom čase treba chodiť na dovolenku s kamarátkami, alebo dieťaťom sama.

@luccija hovoris mi z duše. Chodím aj sama s dietatom do hor po domovine, ale chceme este jednu aj spolu. Ale také hluposti vadia. Že kvoli mojim horám nebude výhlad na otvorene more, ale bude ako na Lipně. A vymysel, že dietatu to bude vadit. Tomu stačí aj obycajny bazén, ved nebude chciet to more oboplavat. A že sa malo ist tam, kde pred rokom, lebo tam to bolo zaujimave len prenho. Tu mám nieco aj ja pre seba, on to nemá do bodky podla seba a už je to problém.

luccija
10. aug 2025
@sfet

@luccija hovoris mi z duše. Chodím aj sama s dietatom do hor po domovine, ale chceme este jednu aj spolu. Ale také hluposti vadia. Že kvoli mojim horám nebude výhlad na otvorene more, ale bude ako na Lipně. A vymysel, že dietatu to bude vadit. Tomu stačí aj obycajny bazén, ved nebude chciet to more oboplavat. A že sa malo ist tam, kde pred rokom, lebo tam to bolo zaujimave len prenho. Tu mám nieco aj ja pre seba, on to nemá do bodky podla seba a už je to problém.

@sfet chápem zaobalil to tak, že dieťaťu to bude vadiť a ty sa máš cítiť vinna.Jediny komu to vadí je on🤣a to ešte doma nevedel kam idete?Koľko rokov ste spolu?No hlavne to nejako ukludnite, lebo budete po sebe vrcat a nebude to žiadny oddych a budete znechuteni

julish
10. aug 2025
@sfet

@lucia13022023 ved ja tiez nebudem má túrach úplne každý den
Sem tam dáme výlet autom do okolitych miest, pamiatky a tak. Manžel kolko dá, tolko dá, v najhorsom pripade bude na výlete na plazi a ja tam pamiatky a obchody ihrisko s malým obehnem. Nemám problem brat vsade dieta, aj ked to bude starost navyse, len tam budu boje, že chudák malý, je u mora a bláznivá mater ho tahá na kopce.

@sfet paneboze, morsky vzduchje aj na kopci, existuje milion destinacii, ktore ludia vyhladavaju prave pre dotupnost hor aj mora. Jemu uplne sibe

sfet
autor
10. aug 2025
@julish

@sfet paneboze, morsky vzduchje aj na kopci, existuje milion destinacii, ktore ludia vyhladavaju prave pre dotupnost hor aj mora. Jemu uplne sibe

@julish presne. Ten slany vzduch je tam vsade. A co je lepsie ako mat oboje na jednom mieste. A každý vybera, co chce. A každý moze byt spokojny. Jemu tam tie kopce asi vadia.

cyberk
10. aug 2025

Asi vieme po kom je syn, nevies sa ten tyzden-dva premoct? Chodit po horach mozes aj na svk, alebo si chod sama inokedy na dovolenku, kde budes kukat do skal. Venuj sa rodine a synovi. Cloveka so zlomenou nohou nechas starat sa o autistu, ked vies ze neobsedi a musi mat nonstop pohyb… matka roka… 🙄

majlo1234
10. aug 2025

Nuz, nie ste kompatibilni. Ani my s muzom nie sme. Po rokoch uz ani on neni moc ochotny tvarit sa, ze miluje turistiku. Tak jak ja nie som ochotna tvarit sa, ze milujem rybacku(boli casy, ked sme sa obaja pretvarovali trochu🤣) a tak to robime tak, ze raz berie deti jeden a raz druhy podla svojho gusta. Nie sme ta stastna rodinka, co robi vsetko spolu.
U vas jenproboem aj ta zlomena noha a asi aj diagnoza syna. Proste sa nejako dohodnite a prinajhorsom ber syna so sebou. Si rovnaky rodic ako on, mozes s dietatom robit, co chces

sfet
autor
10. aug 2025
@luccija

@sfet chápem zaobalil to tak, že dieťaťu to bude vadiť a ty sa máš cítiť vinna.Jediny komu to vadí je on🤣a to ešte doma nevedel kam idete?Koľko rokov ste spolu?No hlavne to nejako ukludnite, lebo budete po sebe vrcat a nebude to žiadny oddych a budete znechuteni

@luccija sme spolu 9 rokov. A vedel, kam sa to ide. Dnes dopodrobna skumal, kde to vlastne presne je a že zátoka, bude ako u rybníka a otvorene more, ale zas bude tepla voda a to má rád, tak nieco za nieco. A že malému to bude vadit. Tomu bude najlepsie ako ho poznám, ráno výlet niekam do prírody, kamene a tiesnavy, to je jeho a tam bude aj trochu chladok, vrátime sa, pomozem a vsetci mozeme ist na pláž. Rozhodne sa nebudem ponevierat okolo 9 na izbe, Ked v skutocnosti budem chciet byt niekde inde. Ale slovo kompromis moj manžel začína nechápat. On si myslí, to je aj moj otec, že Ked má nieco rád on, tak musí každý. A kto nie, tak je debil. Ja plážový typ nie som, ale nemyslím si, že ten kdo ro miluje, je vadny. Je aky je. Ved by to bola nuda, keby bol každý rovnaky. A Ked niekto trávi celu dovolenku na lehátku, tak nech. Možno odpočíva takto a je to OK. Ja by som bola z toho zničena.

sfet
autor
10. aug 2025
@cyberk

Asi vieme po kom je syn, nevies sa ten tyzden-dva premoct? Chodit po horach mozes aj na svk, alebo si chod sama inokedy na dovolenku, kde budes kukat do skal. Venuj sa rodine a synovi. Cloveka so zlomenou nohou nechas starat sa o autistu, ked vies ze neobsedi a musi mat nonstop pohyb… matka roka… 🙄

@cyberk ale ved ja toho syna som ochotná brat So sebou, hoc aj vždy. Jo, a dovolenka sama? Tak to by mi nepreslo. Ak, tak aj So synom. A ano, matka roka som. Chcem to spravit synovi pestré.

sfet
autor
10. aug 2025
@majlo1234

Nuz, nie ste kompatibilni. Ani my s muzom nie sme. Po rokoch uz ani on neni moc ochotny tvarit sa, ze miluje turistiku. Tak jak ja nie som ochotna tvarit sa, ze milujem rybacku(boli casy, ked sme sa obaja pretvarovali trochu🤣) a tak to robime tak, ze raz berie deti jeden a raz druhy podla svojho gusta. Nie sme ta stastna rodinka, co robi vsetko spolu.
U vas jenproboem aj ta zlomena noha a asi aj diagnoza syna. Proste sa nejako dohodnite a prinajhorsom ber syna so sebou. Si rovnaky rodic ako on, mozes s dietatom robit, co chces

@majlo1234 ano, rodič som aj ja. Ved syna beunasam, neberiem ho na pochod smrti, normálne výlet na pár hodin. Ráno o 8.sa nepojde kupat nik
Inak on má tu nohu zlomenu na 2x. Prvý krát v aprili na lyzovacke (lyžovanie mu nevadí, ale to jediné a este plavanie), a druhykrat zaciatok jula na schodoch. Takže apríl - zlomené koleno a jul zlomená lýtková kost.

mircalla
10. aug 2025

Moja rada: Mam precestovanych 60 krajin. Odkedy mam deti, prisposobujem sa im. Aj partnerovi. Maju 15 a 9 a prvy raz som sla sama na Island tento rok, inak vzdy davam na 1. miesto ich potreby.Manzel ma zlomenu nohu.Neviem, ci to s tebou daco robi, zjavne nie. Ides si svoje napriek situacii. Prides mi ako sebecka, egocentricka, bezohladna mrcha. Zlomena noha je dovod sa trosku prisposobit

klementinka58
10. aug 2025

no u nas je podobne nastavenie, ze ja som za aktivnu dovolenku a manzel skor za lezanie na plazi a robime to tak ze denne ideme na plaz na 4 h napr a potom mestska turistika, vylety a pod...ale vzdy tam je aj plaz...napr buduci rok ideme na Maltu a okrem kupania, mame denne daky vylet naplanovany Valetta, trhy v nedalekom meste, vylet na ostrov....proste nabity program aj kupanie

mircalla
10. aug 2025

Syn si urcite "uzije" to lezenie po kopcoch v horucave....To sa da pri normalnej teplote

anonym_fe0cb8
10. aug 2025

Snáď sa 1 rok dokážeš prispôsobiť väčšine. Do smrti absolvuješ ešte x dovoleniek. Nerozumiem tvojmu sebectvu.

baboobchod
10. aug 2025

Nezvyknem sa zapájať, ale vy čo autorke nadávate, že je sebecká - čítate poriadne? Veď celý čas píše, že chce zobrať dieťa na výlet so sebou. Skoro ráno, čiže nie, nebude ho vláčiť po horúčavách a dieťa chodí rado. Manžel nech si leží pri mori ak chce. Nikde nepíše, že aj manželovi treba kvôli nohe asistovať. Ale manžel aj na to frfle, on je proste manipulátor a keď nie je podľa neho, zvaľuje to na syna.

janinah
10. aug 2025

S tym vyhladom muza chapem.mne to vadi tiež.
K tej nohe..urcite by som ho nenechala teda muza v rekonvalescencii sameho na plaži s autistom.keby hrozilo nebezpecenstvo muž nemusi fyzicky zvladnut situaciu.

michaelam2
10. aug 2025

@sfet more mate raz za rok na par dni, hory mozte mat na slovensku kedykolvek. Navyse muz ma problem s nohou. Prisposobila by som sa a ostala pri vode. Alebo 1-2x chod na kopec ak to nebude trvat velmi dlho, ale syna by som v tych horucavach urcite netahala. Zacnete sice rano ale na obed uz je riadny upek.

mircalla
10. aug 2025
@baboobchod

Nezvyknem sa zapájať, ale vy čo autorke nadávate, že je sebecká - čítate poriadne? Veď celý čas píše, že chce zobrať dieťa na výlet so sebou. Skoro ráno, čiže nie, nebude ho vláčiť po horúčavách a dieťa chodí rado. Manžel nech si leží pri mori ak chce. Nikde nepíše, že aj manželovi treba kvôli nohe asistovať. Ale manžel aj na to frfle, on je proste manipulátor a keď nie je podľa neho, zvaľuje to na syna.

@baboobchod Lozila si dakedy s malym dietatom po kopcoch pri 35 stupnoch? Mna by to nenapadlo. Tu oblast poznam, ziadne stromy

senta_sofia
10. aug 2025

@sfet ja mam teoriu, ze si neplatim drahy apartman pri mori, aby som chodila po okoli. Takze mame valaciu dovolenku, ktoru po celom roku potrebujeme vsetci a potom chodime na aktivne dovolenky, kde chodime a spoznavame. Ty utocis len na manzela, ako nechce kompromis, ale ty ho nechces rovnako. Nemate si vobec co vycitat. Dieta vies zabavit aj na plazi. Aj po plazi sa da chodit, pripadne striedat plaze, aby mal zmenu. V tychto horucavach to v Paklenici nebude bohvieco.

muchotrafka298
10. aug 2025

Pokial sa neda najst kompromis, jedine riesene bude, ze kazdy pojde na dovolenku sam tam kam chce a podla svojich predstav. Nie je to asi uplne realizovatelne s autistickym dietatom. Lebo vzdy musi jeden ustupit a v tomto pripade nechce ani jeden z dvojice.