Turistika pri mori
Dobre ránko. Len ráno a u nás zas hádka. V sobotu odchadzame na dlho ocakavanu dovolenku. Do Chorvatska, kde je pohorie Paklenica. Ta je moja parketa. Ja na valanie na pláži nie som, je to nuda, pre mna teda. Manžel zial pravý opak. Horala sa mi najst nepodarilo, nieze by som sa chcela rozvadzat, zatial sme to vždy nejak vymysleli. Teraz má ale zlomenu nohu, teda už chodí bez barli, ale ziadna sláva. Na lezanie na pláži to stačí. Ide s nami aj dieta, autista. Malý vie plavat, vodu miluje, do mora chodit bude, ale na pláži nevydrží. Buď voda, alebo prechadzky. Predstava manžela? Pojdem s nimi na pláž, budem sa tam nudit a trápit sa, pozerat na pohorie z brehu, behat okolo dietata, teda v mori bude s ním, potom mi ho dá a choďte sa prejst. Do hor s ním ist nemozem, k mori sa chodí kupat a nie na turistiku. Turistiku mozem doma okolo domu realizovat, tak povedal. A vraj som blazon, že u mora budem robit turistiku, tam sa chodí kupat, to snad nie. A co to je trestné, zákonom zakázané nelezat na pláži, ale žit aktivne? Netvrdím, že k moru nepojdem vobec,každé ráno a večer tam asi pojdem, den dva si z chuti dám oddych, chcem skusit paddlebboarding, možno mna to chytne, , ale valacka nie.
Autorka, na túry do letovísk sa chodí na jar a po sezóne. Len idiot pôjde s deckom v najväčšom pekle na turistiku. Všade výstrahy pred horúčavami. Potom takýchto zadubencov zvážajú vrtuľníky. Tvoje u vody a u mora dosť napovedá, koho tie vrtuľníky najviac ratujú.
@anonym_fe0cb8 a vidíš. Mna vrtulník nikdy neviezol, ani sanitka. Asi zázrak?
No mala si hneď napísať, že máš s mužom vzťah na 💩. Ty si potrebuješ niečo dokázať pred ním, to je celé. A dieťa je rukojemník ako vždy. Absolútne sa nemusíš nikam trepať. Padleboard, vodný bike, tenis, volejbal, plávanie, šnorchlovanie... Pri vode sa dá toho so synom robiť požehnane. Ležať naozaj nemusíš. Podľa popisu má ľahšiu formu autizmus, zrejme AS, a keď dokáže zlaňovať a chodiť na vysokohorské túry, naozaj nemusíš s ním stavať v piesku bábovky. Ale tu ide o to kto z koho.
@anonym_fe0cb8 a vidíš. Mna vrtulník nikdy neviezol, ani sanitka. Asi zázrak?
No tak, netreba machrovať, aby si raz nedomachrovala.
@heleninamama a aky vyznam ma lezat na slnku, grilovat sa a potit sa? Tiez riskujes zdravie (a mozno aj trochu viac) ako pri turistike.
Autorka sa pytala, ci je problem byt pri mori a ist na turu. Nie, nie je. Niekto chodi na dovolenku DO mora, niekto chodi k moru, ale robi kadeco ine, niekto chodi do hor. Vsetko je to v poriadku a kazdy to posudzuje podla seba a svojej reality.
Predstava autorky a jej muza sa lisia. Uprimne, ja by som sla bez muza. Lebo on je cely problem u autorky... ak ma zlomenu nohu, ma sediet doma...
@guiseppinka pri mori pocitovo uplne inak zvladas horucavy ako pocas tury. Od mora vzdy fuka a ochladzuje kozu. Fyzicka aktivita sa neda porovnat a navyse na plazi mas moznost osviezit sa. V mori skal sotva.
Pozri sa raz ročne snáď môžeš tráviť čas ako ty chces.To, že tam nie je tieň atď som nevedela, ak to je tak tiež by som s dieťaťom nešla, ale inak to čo som napísala.Ty mu tiež nehovoríš, že má chodiť po meste, lebo je hriech nepoznať históriu a kultúru, ak by mal zdravú nohu.Ale áno je to kto z koho, ale niekedy sa inak nedá.Asi cítiš, že sa viac prispôsobujes a potrebuješ tráviť čas aj po svojom
@guiseppinka pri mori pocitovo uplne inak zvladas horucavy ako pocas tury. Od mora vzdy fuka a ochladzuje kozu. Fyzicka aktivita sa neda porovnat a navyse na plazi mas moznost osviezit sa. V mori skal sotva.
@senta_sofia autorka ocividne autorka vie, do coho ide... je to vsetko o preferencii... kazdy ma svoju predstavu, svoje ocakavania a preferencie. Tiez ludia nechapu horolezcov. Na co sa trepu v lade na nejaku 8000? A riskuju svoj zivot? No lebo...
@luccija Pise to len zo svojho uhla pohladu. Muz to berie tak, ze idu spolu na dovolenku k moru, tak ocakava, ze budu pri mori - spolu. Ona sa potrebuje trepat do kanonu, lebo ju more nebavi. Tak naco taka dovolenka? To ozaj ako tu niekto napisal, nech idu kazdy osve.
@senta_sofia máš pravdu ""očakáva"" a, keď nie dá jej to vyzrat a bude sa urážať, slovne útočiť
""Muz to berie tak, ze idu spolu na dovolenku k moru, tak ocakava, ze budu pri mori - spolu. Ona sa potrebuje trepat do kanonu, lebo ju more nebavi. Tak naco taka dovolenka? To ozaj ako tu niekto""
No tak, netreba machrovať, aby si raz nedomachrovala.
@anonym_fe0cb8 ale kde ja machrujem? Vystatujem sa, co vsetko som zvládla? A nie je toho málo. Snad len, že viem sa v horách pohybovat. O akom machrovani točíš? Inak, minulý rok skončil na miestnej pohotovosti manžel. Porezal sa v mori. A krvi ako po zabijacke. A to len na pláži.
Prepáč, nečítala som všetko. Ty si nejako zvyknutá behať po kopcoch v pocitovej teplote 40+ stupňov??? Ja sa len pýtam.
@senta_sofia máš pravdu ""očakáva"" a, keď nie dá jej to vyzrat a bude sa urážať, slovne útočiť
""Muz to berie tak, ze idu spolu na dovolenku k moru, tak ocakava, ze budu pri mori - spolu. Ona sa potrebuje trepat do kanonu, lebo ju more nebavi. Tak naco taka dovolenka? To ozaj ako tu niekto""
@luccija ale však taksi tam robí svoje. A opakujem, nemusím byt v horách 24 hodin denne, pol dna si odkrojím pre seba (syna) a finito. Teda osobne, pre mna je viac, ak aj partner nie je chvílu so mnou, ale spokojny (hojdal sa na vlnách, ale sám), než mat ho za zadkom a otrávený, smutný, o ničom. A nemusím tam chodit ani každý den, stačí 3x za celu dovolenku. Myslím, že usmiata žena po turistiku bude prospesnejsia než otrávená a zničena. Ano, aj lezanie na pláži moze ničit. Viď vyssie, úraz muza.
Prepáč, nečítala som všetko. Ty si nejako zvyknutá behať po kopcoch v pocitovej teplote 40+ stupňov??? Ja sa len pýtam.
@yoxinka no už som bola v pohori Biokovo v juli
Kolko bolo, neviem. Nad 30 určite. Ale mne je stále zima, uvítam to, chodím do sauny, teplo mi nevadí. Krém vysoký faktor je základ, pokrývka hlavy, vela vody, chladzovanie a podla možnosti vyjst co najskor. Aj na Rotecku v Nízkych Taurách som bola v parnu. Ale pst, nech nie su komenty, že machrujem a vrtulník už letí.
@sfet Evidentne to nie je prvykrat, co ti takto nakazuje.
Je nacase sa zatat, zober dieta rano a chod s nim na vylet. Ved nemusis skakat ako chlap nakaze, to co?
Este pochopim, keby sa nedokazal o seba postarat, to by bolo ine. Ale ked vie sam preckat den, prejst na plaz a naspat, preco by si mala robit jak on piska?
A dieta holt bude robit ako rodic uzna za vhodne, za mna je fajn mu ukazat oba sposovy, jak valanie na plazi tak aktivnu turistiku. Az bude vacsi, vyberie si samo, co ho viac bavi.
A.teda, stres pri planovani dovolenky nie je normalny, mali by ste prestat hrotit obaja.
@anonym_fe0cb8 ale kde ja machrujem? Vystatujem sa, co vsetko som zvládla? A nie je toho málo. Snad len, že viem sa v horách pohybovat. O akom machrovani točíš? Inak, minulý rok skončil na miestnej pohotovosti manžel. Porezal sa v mori. A krvi ako po zabijacke. A to len na pláži.
@sfet nie, úplne stačí, že plánuješ behať po holých kopcoch v letovisku na vrchole leta s dieťaťom. Lebo však zlanil nejakú Feratu. Asi rovnako zodpovedné ako v monzúnových dažďoch ísť splavovať. No hlavne, že dáš mužovi pocítiť, že si na koni.
@sfet Je ine chodit na hory na Slovensku, a pri 35 mozno viac horucave 5-6 hodin, oblast bez chladku a stromov. Preco si mrcha? Cele to je JA, JA a jedine JA, JA chcem toto a tak to bude, mna toto nebavi a budem robit co ma bavi aj cez mrtvoly. Tahat decko do hor v horucave je psycho. To nie su Tatry. A horucavy budu. Ak neznasas more, nechapem naco ste tam sli.
@mircalla tiež jej nerozumiem. My sme išli na túru v Primoštene, síce sme vyrazili neskoro o pol deviatej. Kým sme sa za 4 hodiny vyštverali na kopci k madone pri 36 stupnoch mala som dosť. Úplne zo mňa lialo. Najprv to bolo v pohode, skoro po rovine popri brehu a potom stúpanie do kopca. Našťastie na cestu späť sme našli skratku cez olivovníky. Sama som mala čo robiť, nie to ešte dieťa so sebou.
@luccija z toho, ako o muzovi a dietati pise, nemam pocit, ze len manzel je ten, co by daval nieco pocitovat. Tema bola, ci je ok turistikovat pri mori, tak v sezone pocas horucav nie. U nich je vsak jadro problemu uplne niekde inde. Tu vobec nejde o turistiku pri mori.
@yoxinka no už som bola v pohori Biokovo v juli
Kolko bolo, neviem. Nad 30 určite. Ale mne je stále zima, uvítam to, chodím do sauny, teplo mi nevadí. Krém vysoký faktor je základ, pokrývka hlavy, vela vody, chladzovanie a podla možnosti vyjst co najskor. Aj na Rotecku v Nízkych Taurách som bola v parnu. Ale pst, nech nie su komenty, že machrujem a vrtulník už letí.
@sfet
Ako … za mňa, túrovať uprostred leta v chorvátsku … s dieťaťom … je veeeeľmi na pováženie. A to ti hovorím ako človek, či sa v júli vytrepal na Pico del Teide, čo je najvyšší vrch Španielska a turistiku mám tiež veľmi rada. Ako …. nejaká prechádzka kdesi, alebo kuk do nejakej botanickej záhrady, kde budú stromy, alebo čosi na ten štýl, ok. Ale každý, kto chodí do Chorvátska túrovať ti povie, že choď na jar. Pokiaľ si fakt skúsený turista, máš v týchto teplotách nachodené, pobehané hory, tak si môj koment nevšímaj. Ďalšia vec, že trepať v tom teple dieťa, to mi príde kus mimo, ale zase. Pokiaľ to robíte v horúčavách pravidelne a syn je zvyknutý, ok. Pokiaľ je tvoj jediný argument, že tebe je stále zima a máš rada teplo, tak by som to veľmi zvažovala a prehodnocovala.
@heleninamama a aky vyznam ma lezat na slnku, grilovat sa a potit sa? Tiez riskujes zdravie (a mozno aj trochu viac) ako pri turistike.
Autorka sa pytala, ci je problem byt pri mori a ist na turu. Nie, nie je. Niekto chodi na dovolenku DO mora, niekto chodi k moru, ale robi kadeco ine, niekto chodi do hor. Vsetko je to v poriadku a kazdy to posudzuje podla seba a svojej reality.
Predstava autorky a jej muza sa lisia. Uprimne, ja by som sla bez muza. Lebo on je cely problem u autorky... ak ma zlomenu nohu, ma sediet doma...
@guiseppinka niet lepsej rehabilitacie pi zlomwnine ako more,plavanie..
@guiseppinka More je niečo, čo na Slovensku nemáme. Pre mňa je synonymom leta a oddychu a má aj zdravotné benefity. Kopce a turistiku máme aj doma, kvôli tomu je škoda niekam sa trepať. A navyše, na hory sa dá ísť aj mimo letnej sezóny, to more je už vtedy finančne náročnejšie. Ako som už napísala, byť v lete za pekného počasia pár dní pri mori a loziť tam po kopcoch je pre mňa šialenstvo.
@heleninamama pre teba je synonymom leta a oddychu. Pre mna tiez, ale mne staci ako pozadie. Milujem sum mora a tu jeho masivnost. Ale nepotrebujem sediet na plazi a uz vobec nie byt v nom. A predsa k nemu rada chodim.
@janinah ved nech rehabilituje, ale nech nehubuje autorke, co smie a nesmie robit...
Celé zle, jeden lepší ako druhý 😃
@sfet
Ako … za mňa, túrovať uprostred leta v chorvátsku … s dieťaťom … je veeeeľmi na pováženie. A to ti hovorím ako človek, či sa v júli vytrepal na Pico del Teide, čo je najvyšší vrch Španielska a turistiku mám tiež veľmi rada. Ako …. nejaká prechádzka kdesi, alebo kuk do nejakej botanickej záhrady, kde budú stromy, alebo čosi na ten štýl, ok. Ale každý, kto chodí do Chorvátska túrovať ti povie, že choď na jar. Pokiaľ si fakt skúsený turista, máš v týchto teplotách nachodené, pobehané hory, tak si môj koment nevšímaj. Ďalšia vec, že trepať v tom teple dieťa, to mi príde kus mimo, ale zase. Pokiaľ to robíte v horúčavách pravidelne a syn je zvyknutý, ok. Pokiaľ je tvoj jediný argument, že tebe je stále zima a máš rada teplo, tak by som to veľmi zvažovala a prehodnocovala.
@yoxinka chápem, ale pre nás je dovolenka na jar a na jesen nemožná. A to kdekolvek.
@guiseppinka Ja kombinujem more s inymi aktivitami. Poznavam okolie, ale trepat mensie dieta na turu v tomto pocasi na 5-6 hod bez moznosti tiena - to by som tomu dietatu neurobila. Nie je turistika ako turistika
@janinah ale ved nech sa rehabilituje do aleluja
To mu nik neberie. Možno mu to pomoze a bodaj by
@yoxinka chápem, ale pre nás je dovolenka na jar a na jesen nemožná. A to kdekolvek.
@sfet
Chápem … ale proste v strede leta túrovaťv chorvátsku s dieťaťom je fakt na uváženie. Pred dvoma rokmi sme boli v lete v chorvátsku mesiac. Pri mori sa dalo vydržať ako tak … máš šancu sa aspoň osviežiť, máš k dispozícii tieň kdekoľvek. Vo vnútrozemí to bolo čisté peklo. Tam sme chodili len tak navečer po dedinkách pokukať po západe slnka. Boli sme asi dvakrát v horských dedinkách pozrieť. Pratali sme sa odtiaľ čo najrýchlejšie preč, domáci zalezení nakomplet v domoch, nestretli sme ani živú dušu. Neviem si v tom teple predstaviť byť niekde na kopci. Ja ťa chápem. Ale fakt to to nemyslím v zlom, aby si to prehodnotila. Keď tak strašne potrebuješ na túru, nájdi nejakú krátku trasu kdesi, dieťa nechaj spať a vybehni. Ale rátaj s tým, že už okolo 8.00-9.00 budeš mať pocit ako na Merkúre.
Inak, ako niekto píše, že myslím na seba. Dalo mi velku námahu muza po 3x odhovorit od Egypta. Pretoze manžel má rád koraly, rád sa potápa, rád snorchluje, má rád all inclusive a kde je to dieta? Hyperaktivny autista v rezortu v juli, auguste Egypt. To som vyhlásila, že len cez moju mrtvolu. Navyse Faraonova pomsta, u takychto infekcíi syn 2x skončil na infuziach v nemocnici. A tiez nám Egypt rada, chcem vidiet niekedy Luxor, Karnak, ale je tu to dieta. Naozaj ten Egypt som mu z hlavy vyhanala velmi dlho. A minulý mesiac som teda tiez nesla až na Velký Rozsutec, Janosikove diery museli stačit.
Inak, ako niekto píše, že myslím na seba. Dalo mi velku námahu muza po 3x odhovorit od Egypta. Pretoze manžel má rád koraly, rád sa potápa, rád snorchluje, má rád all inclusive a kde je to dieta? Hyperaktivny autista v rezortu v juli, auguste Egypt. To som vyhlásila, že len cez moju mrtvolu. Navyse Faraonova pomsta, u takychto infekcíi syn 2x skončil na infuziach v nemocnici. A tiez nám Egypt rada, chcem vidiet niekedy Luxor, Karnak, ale je tu to dieta. Naozaj ten Egypt som mu z hlavy vyhanala velmi dlho. A minulý mesiac som teda tiez nesla až na Velký Rozsutec, Janosikove diery museli stačit.
@sfet Tusim si pisala stranu dve dozadu, ze sa vzdy prisposobujes. Male dieta teda uprednosti miesto snorchlovania lezenie po skalach v najvacsom hice? Nejako ti stale unika pointa, co sa ti snazia vysvetlit....ze tie hory nebudu v tom teple pre dieta nic prijemne
Skus vymysliet, ze jak by si to vedela pokombinovat spolu. Ze by ste isli so synom skoro rano (6.00) na nejaku lahsiu trasu par hodin? Kym nie je taka horucava.
Skus vymysliet, ze jak by si to vedela pokombinovat spolu. Ze by ste isli so synom skoro rano (6.00) na nejaku lahsiu trasu par hodin? Kym nie je taka horucava.
@muchotrafka298 ved o tom tu stále písem
Ale hned som matka Herodes, že tahá syna ráno o siestej von
On o tej pol siestej bude hore sám, ako ho poznám.
@sfet Tusim si pisala stranu dve dozadu, ze sa vzdy prisposobujes. Male dieta teda uprednosti miesto snorchlovania lezenie po skalach v najvacsom hice? Nejako ti stale unika pointa, co sa ti snazia vysvetlit....ze tie hory nebudu v tom teple pre dieta nic prijemne
@mircalla ale ved co vode nemoze byt nonstop a pojdeme skoro ráno a nieco lahsie.

@sfet Podľa mňa je už predstava turistiky v lete peklo. A ešte pri mori, kedysi predstavím, že by som namiesto toho mohla plávať alebo len tak ležať na slnku a oddychovať. Aký význam má štverať sa niekam po kopcoch, skalách, potiť sa tam až ťa všetko svrbí, dychčať a riskovať svoj život? Toto ja nikdy nepochopím a nik by ma to nenahovoril. Veď si človek, nie si kamzík.