Zdravotná starostlivosť na dovolenke - Chorvátsko a Grécko
Ahojte, nesmejte sa, prosim, prvykrat sa s detmi chystame k moru. Chorvatsko abo grecko. Kvoli ich chorobnosti. Normalne tam funguje sanitka, pohotovost, lekar, nemocnica? Kdekolvek v tychto krajinach sa dostaneme k lekarovi? Som vystrasena, ci neochoreju aj tam. 🙈😩😔
A ako si predstavujes, ze by to v tom Grecku alebo Chorvatsku malo vyzerat so zdravotnou starostlivostou? Ze tam nemaju nemocnice, sanitky .... ????
este aj Egypt je na tom lepsie ako Slovensko... Grecko a Chorvátsko je absolútne fajn...nepanikár
V Chorvátsku som schytala nejaký zápal do oka, nedokázala som ho vo svetle ani otvoriť. Malé mestečko, hned za rohom bola nemocnica s pohotovosťou, za 10 min.som odchádzala vyšetrená, s atb. Nemocnica si preplatenie len cez európsky preukaz poistenca vyriešila s poisťovňou sama.
V pohode. My sme zažili na úplne prvej dovolenke s prvým synom chorobu. Dostal horúčku, kašeľ, hrdlo..on bol alergik a veľmi často chorí a hlavne v lete. Lieky základné sme mali, ale on bol prvé dni taký chorí, možno aj s klímy, zmena vzduchu,prostredia. Nikdy nezabudnem na to dusno,vysoká vlhkosť, mali dne čo robiť my dospelý sa aklimatizovať. Ale nešli sme k lekárovi. Hľadali sme hneď lekáreň a kupili sirupy,lieky a pomaly mu prešlo. A ešte si užil aj more dosýta aj výlety. Bolo fantasticky. Ale tie stresy si pamätám dodnes. Prvá dovolenka v cudzej krajine a ani angličtina nebola nejako svetová. Ale rukami nohami sme yo zvládli.A raz zase v Grécku mal mladší črevnú virózu.On mal vždy problém zjesť akýkoľvek liek. No bolo to hrozné, ale zvládki sme to z liekmi z domu a za dva dni bol fit. Našťastie nikdy sme nemuseli volať sanitku🙏🙏Aj keď pri tej črevnej viróze mal jeden deň také kŕče, bolesti brucha, zvracal,že sme plakali spolu s ním.Až potom priznal,že si chlipol vody v bazéne. Lebo jedli sme rovnaké jedlo.
Ale za tie roky čo chodíme je to ok.
Neprivolávaj si zbytočne. Neboj sa bude vám dobre.
Zakladom je zdravotne poistenie - my si vzdy davame komercne aj v ramci EU. Ak sa daco vyskytne, volame na infolinku, kde nas naviguju dalej - napr. manzel raz v Grecku dostal zapal stredneho ucha z potapania. Z poistovne kazali volat taxik, mal povedane, kam presne ma ist. prisiel do nemocnice, na oddeleni vraj milion ludi v cakarni, ale ledva si sadol a uz vysla sestricka volala ho dnu po mene. Cesta spat opat atxikom, v lekarni vyzdvihol lieky. VSetko bolo na priamu platbu, ale doma poslal ucty do poistovne a vsetko preplatili, aj ten taxik.
Kamoska mala skusenost v Turecku v case prasacej chripky - po nu a dceru prisla hypermoderna sanitka s posadkou v skafandroch 😂 Odviezli ich do super modernej nemocnice, lekar, ked zistil, ze nerozumeju po anglicky, zavolal ineho, co s nimi hovoril po nemecky. Starostlivost vraj top.
Myslim, ze sa obavas uplne zbytocne, ved nejdes do Bangladesa.
Treba si uvedomiť že takmer kamkoľvek ideš na dovolenku...či je to Chorvátsko, Turecko atď tak sa jedná o vyspelejšie krajiny ako sme my, čiže sa ti dostane ešte lepšia starostlivosť ako u nás. Raz v Chorvátsku mala dcéra úraz hneď v prvý deň ako sme prišli. Najbližšia nemocnica bola 10min cesty, na vyšetrenie a menší zákrok sme čakali si 5minut. Potom sme museli každy druhý deň chodit na čistenie rany...nikdy sme nečakali viac ako 10minut. Nemocnica bola čistá, krásna, lekári hovorili plynule po anglicky a jediné čo sme tam ukázali bola kartička poistenca...cize žiadne papiere, poplatky, nič. Porovnaj si to so slovenskom.
Dostali sme sa do doby že sa skôr boj ak deti ochorejú doma.
Samozrejme že sa dostaneš
Nieee, Chorvátsko a Grécko sú ozaj rozvojové štáty a ľudia tam žijú ako v praveku. Tam nemocnice neexistujú 🤦♀️
Hlavne si nezabudni vybavit cestovne poistenie ktore bude hradit naklady za akutnu zdravotnu starostlivost. A kym ho vyplatis dosledne precitaj zmluvu a podmienky. Keby nieco, tak kazda komercna poistovna ma asistencnu sluzbu na telefone 24 hodin denne, tak tam najprv zavolaj co mas robit ked sa nieco stane.
Vsetko tam funguje normalne, len nezabudni na cestovne poistenie!
baby, zasa nesmejte sa, relevantna otazka ...
kolegyna - minuly rok si maly v HR zlomil ruku, boli v rezorte, doktor ich nasmeroval do nemocnice, v najblizsom meste, ruku dali do dlahy, DV dokonca dokoncili (nebolo to velke, len "prasklina", v pohode to odkomunikovali, maleho mebolelo .... keby boli komplikacie, sadnu rano do auta a vecer su doma na pohotovosti)
nezabudni na poistenie.
Ja sa smejem, ty kokso, nieee nikde inde nemajú doktorov ani nemocnice, pokiaľ viem, žijú ešte v jaskyniach
Este na klasicke choroby existuje take cosi ako "cestovna lekarnicka" - takze pobalit urcite lieky z domu nie je nikdy na skodu. Co do nej pre deti a dospelych najdes milion prispevkov aj tu na mk, ale aj na nete.
Este na klasicke choroby existuje take cosi ako "cestovna lekarnicka" - takze pobalit urcite lieky z domu nie je nikdy na skodu. Co do nej pre deti a dospelych najdes milion prispevkov aj tu na mk, ale aj na nete.
@vevesh to je samozrejmest. Napr raz sa syn vyhadzal z antibiotik, cely ocervenel.. ci nam tam daju pomoc aj v takomto pripade😁🙈
Ja sa smejem, ty kokso, nieee nikde inde nemajú doktorov ani nemocnice, pokiaľ viem, žijú ešte v jaskyniach
@martul roky som nikde nebola mimo sk, cz, hu, at. Som rada, ze som ta pobavila.
Jasné, pobavila, ale veď si prečítaj ešte raz čo si napísala. Ideš do Chorvátska alebo grécka, nie má opustený ostrov v stredozemnom mori, prečo ti napadlo, že by tam nemala normálne fungovať nemocnica alebo lekár?
No, tak ja obavám rozumiem. Dcére v HR šili koleno, hnusne spadla a nešlo o to, že by nebolo zdravotnícke zariadenie, ale neboli tam lekári, lebo boli so sanitkami na pevnine🙂 bol to ostrov Rab. Že dobehnú najskôr o 2h a dcéra s krvácajúcim kolenom. Nakoniec jej to zašil zdravotný brat. Taký dovolenkový prístup mali, pohoda, no problemo🙂
Ale možno šlo o ojedinelú situáciu, neviem,
A preco by nedali? Ja nechapem, ako keby si sla do puste mimo civilizaciu a sama beduinovat ci vystup na opustenu horu, tak pochopim. Ale vsak vsade, uz aj v afrike, mas pri turistoch lekara a v relativnej blizkosti nemocnicu, toboz v europskych mestach, kde ti zvacsa staci aj eu-karticka poistenca na osetrenie. Paradoxne, vzdy sme mali pri cestovani najvacsie problemy na sk, lebo nemali rodne cislo a bez toho na sk nevedia osetrit a ani vydat liek v lekarni🙄 a ze eu karticka, pche, my take neuznavame (lebo sa im nechce komunikovat so zahranicnou poistovnou)..🙄🙄🙄🙄🙄
A preco by nedali? Ja nechapem, ako keby si sla do puste mimo civilizaciu a sama beduinovat ci vystup na opustenu horu, tak pochopim. Ale vsak vsade, uz aj v afrike, mas pri turistoch lekara a v relativnej blizkosti nemocnicu, toboz v europskych mestach, kde ti zvacsa staci aj eu-karticka poistenca na osetrenie. Paradoxne, vzdy sme mali pri cestovani najvacsie problemy na sk, lebo nemali rodne cislo a bez toho na sk nevedia osetrit a ani vydat liek v lekarni🙄 a ze eu karticka, pche, my take neuznavame (lebo sa im nechce komunikovat so zahranicnou poistovnou)..🙄🙄🙄🙄🙄
@vevesh áno, im stačí EU kartička, mám to čerstvo odskúšané, otec v decembri hnusne spadol v IT na lyžovačke, bol operovaný a hospitalizovaný v naj klinike v IT a chceli len tu EÚ kartičku. Zase, keď už bol prevezený na SK, na to poistenie potrebné bolo, na samotný prevoz.
@vevesh v zahranici bezne zdravotne sestry zosivaju rany a predpisuju antibiotika,vsak maju na to vysokoskolske vzdelanie,prax a rozne atestacie..To len na Slovensku robia sekretarky a vratnicky u Pana Doktora.
mas pocit, ze alergie maju len sloenske deti? Vsade v Europe je zdraotna starostlivost dostupna ako u nas, urovenaspon taka ako u nas, ak nie lepsia. Len ked nemas cestovne poistenie s poistenim liecebnych nakladov zaplatis si setko sama. Pri poistke je to rozne, preto treba kontaktovat asistencnu sluzbu, ktora ta nasmeruje
@vevesh áno, im stačí EU kartička, mám to čerstvo odskúšané, otec v decembri hnusne spadol v IT na lyžovačke, bol operovaný a hospitalizovaný v naj klinike v IT a chceli len tu EÚ kartičku. Zase, keď už bol prevezený na SK, na to poistenie potrebné bolo, na samotný prevoz.
@slniecko5 ja viem, doteraz nikde som nemala problemy s eu kartickou iba na sk🫣🫣🫣 ja si neviem predstavit, co tam robia s turistami, co sa zranili v tatrach....🤐
mas pocit, ze alergie maju len sloenske deti? Vsade v Europe je zdraotna starostlivost dostupna ako u nas, urovenaspon taka ako u nas, ak nie lepsia. Len ked nemas cestovne poistenie s poistenim liecebnych nakladov zaplatis si setko sama. Pri poistke je to rozne, preto treba kontaktovat asistencnu sluzbu, ktora ta nasmeruje
@viestta nesuhlasim, ak prides v chorvatsku ci grecku, osetrenie ti urobia na karticku, ak je to akutny stav. Platis sama, iba ak ide o nadstandard (ktory doplacaju aj miestni).
@slniecko5 ja viem, doteraz nikde som nemala problemy s eu kartickou iba na sk🫣🫣🫣 ja si neviem predstavit, co tam robia s turistami, co sa zranili v tatrach....🤐
Na mallorke som dostala riasu do ucha, po 3 dnoch ma uz tak bolelo hrdlo, ze som nevedela ani prehltat. Sli sme na recepciu, ze kde je dr, mali sme pockat v izne, do par minut dosla doktorka, spravila vyplach, dala lieky. Platila som to v hotovosti, potom mi to poistovna preplacala. Do hr som sla s layngitidou (u nas som bola u dr, takze lieky som mala). Tam sa mi zhorsilo hrdlo, isla som do miestneho zdravotnickeho centra, osetrili ma (tiez priama platba v hodnote vtedy 5e, rok 2018) a dostala som nejake sirupy.
@vevesh ja chodievam bezne s nasimi deckami na svk k dr (najcastejsie k segrinej pediatricke, ta nas uz pozna) ale podarilo sa aj na pohotovost viackrat. Nemali sme problemy ani tam, akurat ma v zime nasral dr, lebo on si kukal lyziarske strediska webky a vonku kopec ludi...
@viestta nesuhlasim, ak prides v chorvatsku ci grecku, osetrenie ti urobia na karticku, ak je to akutny stav. Platis sama, iba ak ide o nadstandard (ktory doplacaju aj miestni).
@vevesh za europsku kartu poistenca ti bezplatne poskytnu len taku nevyhnutnu starostlivost, ktora je v danej krajine bezplatne poskytovana. Vsetky ukony nad ramec tam platnej nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti su za odplatu. A rozsah bezplatne poskytovanej nevyhnutnej starostlivosti sa krajinu od krajiny lisi. Treba si precitat podmienky poskytovanie zdravotnej starostlivosti na europsku kartu poistenia a nespoliehat sa na preplacanie ukonov z titulu europskeho zdravotneho poistenia.
Na mallorke som dostala riasu do ucha, po 3 dnoch ma uz tak bolelo hrdlo, ze som nevedela ani prehltat. Sli sme na recepciu, ze kde je dr, mali sme pockat v izne, do par minut dosla doktorka, spravila vyplach, dala lieky. Platila som to v hotovosti, potom mi to poistovna preplacala. Do hr som sla s layngitidou (u nas som bola u dr, takze lieky som mala). Tam sa mi zhorsilo hrdlo, isla som do miestneho zdravotnickeho centra, osetrili ma (tiez priama platba v hodnote vtedy 5e, rok 2018) a dostala som nejake sirupy.
@vevesh ja chodievam bezne s nasimi deckami na svk k dr (najcastejsie k segrinej pediatricke, ta nas uz pozna) ale podarilo sa aj na pohotovost viackrat. Nemali sme problemy ani tam, akurat ma v zime nasral dr, lebo on si kukal lyziarske strediska webky a vonku kopec ludi...
@viestta to viem, nikde som este neplatila, kedze nechodim na pohotovst s malickostami, ale vzdy v akutnom stave. Ale na sk pravidelne skusaju, ze zaplatte si to sami, my to riesit s poistovnou nebudeme, oni vam to preplatia...wtf🙄🙄 akoze ano, ale naco zatazovat pacienta, ked su oni pohodlni.
@guiseppinka yesss, ja som mala tiez take stastie na doktorku, cakam ako trubka na pohotovosti, nikde ani nohy, cakam dve hodiny a potom vyjde lekarka, ze "dnes nestihame, mame toho vela" a na telefone pokec a spol.otvoreny a jediny zaujem bol, ako sa dostat z sk do nemecka ako lekarka🫣🫣🫣
No take Grecko konkretne Chalkidiki je uplny grc a urgent ako v 1988 u nas..o otrasnom personale pomlcim .. skusenost s urgentom mam este s Bulharska a to bolo na vyssej urovni este ako u nas, HR zavisi od toho ze kde si, ci pevnina alebo ostrov..
@viestta to viem, nikde som este neplatila, kedze nechodim na pohotovst s malickostami, ale vzdy v akutnom stave. Ale na sk pravidelne skusaju, ze zaplatte si to sami, my to riesit s poistovnou nebudeme, oni vam to preplatia...wtf🙄🙄 akoze ano, ale naco zatazovat pacienta, ked su oni pohodlni.
@guiseppinka yesss, ja som mala tiez take stastie na doktorku, cakam ako trubka na pohotovosti, nikde ani nohy, cakam dve hodiny a potom vyjde lekarka, ze "dnes nestihame, mame toho vela" a na telefone pokec a spol.otvoreny a jediny zaujem bol, ako sa dostat z sk do nemecka ako lekarka🫣🫣🫣
@vevesh my sme boli v CR u pediatra. Doktor nam od dveri povedal, ze nas zoberie ale jemu sa nechce papierovat, takze to budeme mat zadarmo. Boli sme na ortopiedii v nemocnici, tam sme zaplatili, dostali fakturu, ktoru nam po navrate domov poistovna preplatila.

Áno, aj inde v Európe ako na Slovensku , aj ale aj inde vo svete fungujú lekári, nemocnice sanitky.
A budeš prekvapená že aj lepšie ako u nás. Nezabudni na poistenie
Akože srandujes, že?