Autom do Grécka

alenpolak
24. máj 2013

ahojte, rada by som vas poziadala o rady. Celkom ma zaujalo ist autom do Grecka, napr. na Korfu. Mate nejake skusenosti s cestou, ubytkom? Kazda dobra rada dobra. Chodime uz vela rokov do Chorvatska, tak to chce troska zmenu. Dakujem pekne za prispevky.

bubuliatkova
28. jan 2015

Ahojky, my chceme ísť do GR po prvý krát autom. Trasa Šahy-Sarti. Už máme vyhliadnutý a rezervovaný apartmán (štúdio). Ideme 5.7. večer a vraciame sa 15.7.2015. Kto sa k nám pridá?

egiginka
28. jan 2015

fuuu... nam stacilo raz autom do grecka:(.... v lete tadial ide kopa Turcov z Nemecka domov, stradne dlho sa caka na hraniciach..... My sme tam isli 26 hodin naspat 23 ( Bratislava-:Chalkidiky)...... vobec to za to nestalo:(:(... a chudak vodic:(((.. soferoval moj tato,,.. tak ked sme dosli do grecka z toho ochorel:(

drzim palce, ze najdete partakov a peknu dovolenku prajem 🙂
@bubuliatkova

bubuliatkova
28. jan 2015

Práve preto nejdeme cez víkend, vtedy je na hraniciach nával.@egiginka

juliar
1. feb 2015

Presne tak.... ak idete autom, treba sa vyhnut vikendom! (Tak isto ako do Chorvatska, ci Talinska.)
Vacina cestoviek ma terminy od soboty do soboty, takze cesotu tam su piatky a soboty uplne plne a cestou spet hlavne soboty a nedele. A najlepsie ist aspon dvaja soferi na prestriedanie ak je to mozne. S manzelom sme sa striedali, takze to bolo uplne v pohode. Hlavne aby decka boli v pohode 😀 Nase vacsinu cesty prespali a doobeda sme im pustili rozpravky na tablete, spievali sme si a hrali ustne hry. Cesta nam celkom rychlo usla. 😵

ajka_1983
6. feb 2015

@bubuliatkova ahoj, v sarti je krasne a ked budete mat auto, nudit sa nebudete. My sme tam boli pred 2 rokmi a bola to najkrajsia dovolenka 🙂 Rozmyslame, ze pojdeme tento rok znova do sarti, mame male dieta, bude mat v juni rok, tak uvazujeme z kazdej strany 🙂 mozno ho nechame starym rodicom, lebo zatial si neviem predstavit cestu s nim tak daleko. Ak sa mozem opytat, kolko vas vyjde noc v studiu a kde ste si rezervovali? My sme boli prelom august/sept. a vyslo nas to 30€/noc, takze super. Bolo to jednu ulicku od plaze 🙂

bubuliatkova
6. feb 2015

@ajka_1983
V Sarti sme boli teraz (2014),ale s Hechterom už v živote viac nepôjdem. Aby sa v buse nedalo používať WC a stáli sme 6 hodín a nepustili nás von...to vážne!!!!! Preto ideme autom, štúdio som si rezervovala cez net cez sithoniagreece.com. Bude stáť 40€/noc pre tri osoby, je 40m od mora, ak to tam pozná niekto, v blízkosti futb.ihriska. Môžem ísť len v júli-auguste, inokedy nedostanem dovolenku.
Naša dcérka má 8 rokov.

anit05
6. feb 2015

ahojte cestovatelia, tak tento rok aj my skúsime Grécko autom, ideme vo štvrtok 23.7 a späť tiež vo štvrtok 6.8., kedže ideme 1x cenné rady pre cestou lúskam na stránke recko-autem.cz. Ubytko som našla cez stránku halkidiki.com, je to štúdiov Sarti ďalej od mora, ale príjemné okolie, záhrada, za 40 EUR/ noc 2+2. Tak nám prajem krásnu dovolenku 🙂

marta116
17. máj 2015

Ahojte, my sme sa tiež vybrali do Grécka autom. V Sarti sme boli 2x. Je to úžasné miesto. Ak idete na blind, odporúčam príchod na pondelok ráno, vtedy sa im menia turnusy. Ťažšie je to s ubytovaním okolo 15.8. pretože tam majú nejaké slávnosti. Odporúčam apartmánový dom Corrali, hneď na hlavnej ceste alebo Achileas. Sú hneď vedľa seba.
Ak sa rozhodnete pre Sarti, určite si nenechajte ujsť Orange beach. Je to tá najkrásnejšia - dá sa povedať zátoka. Treba tam ísť hneď skoro ráno, inak sa vám tam neujde miesto na pláži. Kryštáľovo čisté more, nádherné balvany a z balvanov vytesané krásne postavy, od morskej panny ... Je to asi 5 km od Sarti, dá sa tam v pohode parkovať. Je tam aj bufet s jedlom a bar. Fakt si Orange beach nenechajte ujsť.

tinka1003
17. máj 2015

Caute kocky, akurat planujeme dovolenku a uvazujeme, ze by sme isli autom do grecka. Uz sme boli autom dvakrat, prvykrat na Korfu este ako bezdetny, druhykrat na Thassose s takmer dvojrocnym syncekom a zvladli sme to uplne paradne. Syncek najlepsie, ten si cestu uzival a vacsinu prespal. Teraz mame druhe dietatko, ktore bude mat v lete rok, tak uz to viac prehodnocujeme. Mate nejaky tip na destinaciu? Uvazujeme nad chalkidiki, strednym prstom, akurat nam vraveli, ze sa vraj vobec nevyrovna ostrovom. Nerada by som bola po tak dlhej ceste sklamana. Viete nieco doporucit?

horana
18. máj 2015

@tinka1003 Sithonia (stredny prst Chalkidik) praveze vobec nie je horsia v porovnani s ostrovmi, mame prejdenych dost ostrovov aj pevniny a tak mozem porovnavat. Hlavnu vyhodu Sithonie vidim v lahkej dostupnosti, je to blizko, da sa aj autom ci busom. A potom samozrejme esteticke kriteria. Malokde sa najde ostrov kde na tak malej ploche, v tak malom dosahu najde clovek tolko krasnych plazi.
Povedzme ze sa niekto ubytuje napr. v Sarti. Je tam niekolko kilometrov dlha plaz, pieskova, ktora je vyhodna v tom ze sa da vybrat: bud sa ide na severny koniec kde je prudsi vstup vo vody a uziva sa ako vlny vyhadzuju za piesok a ako to cloveka zgula naspat, alebo juzny koniec kde je naopak snad aj 100m plytkej vody. Piesok je vsade jemny na stavanie hradov ci zahrabavanie tela donho, voda priezracna:
http://www.recko.name/FotoGalerie/739/33721.jpg
Taktiez sa da vybrat ci chce clovek taku cast plaze ktora je bez vybavenia, alebo take so slnecnikmi, kde za konzumaciu, napr. staci si dat frape - grecku naslahanu kavu s ladom za 1,5 - 2 E podla typu, ktoru odporucam a uz moze mat rodina slnecnik s dvomi lehatkami na cely den v cene. Su casti tejto plaze kde sa daju rozne vodne sporty, okrem slapadiel, napr. tahanie na vodnom banane ci nafukovacom kresle ktore taha lod za sebou - vhodne aj pre deti, dobry zazitok. Sarti je vyhodna aj v tom ze niektore taverny v hlavnej casti su tak blizko vody, ze dospeli mozu sediet a jest a dovidia na decka na plazi sa jasiace. Sarti ma obchodak Carrefour, aj male miestne pekarnicky, ktore maju ozaj kvalitny sortimet miestnych cerstvych vyrobkov na slano aj sladko, len treba kupit rano cestou na plaz, poobede sa uz moc nedopeka vacsinou a je uzsi vyber. Rano je z coho vyberat a su to fakt chutne veci.
Ale netreba sa fixovat len na samotne Sarti, skoda by bola neobehnut aj plaze v dosahu najdalej do 20min autom na sever alebo na juh od neho sa tiahnuce.
Uz len najblizsia na sever, znama Orange beach, ma hlavnu cast so slnecnikmi pieskom a vedlajsiu ktoru tvoria mini plazicky medzi oblymi balvamni, voda je dlho plytka na nej, tyrkysova, do niektorych skal su vytesane sochy
http://mocochocodotcom.files.wordpress.com/2012...
http://static.panoramio.com/photos/large/403823...
je prada ze dobre mietso na nej sa uchycuje rano, je najznamejsia
Dalsie zaujimave ktore sa daju obstriedat su Artenistis beach:
http://i582.photobucket.com/albums/ss268/bokins...
http://www.visitsithonia.gr/img/sithonia-beache...
plaz ma na jednom konci zaujimave skaly, po ktorych sa da vyliezt do vyklenkov kde je prirodzeny tien a je odtial super vyhlad na celu plaz. Pri skalach je sice voda hlbsia, ale odporucam snorchel alebo aspon okuliare vo vody, vidno do neuveritelnych hlbok a vsade cisto, priezracno
Dalej Karidi beach Vourvorou, ktora je taky plytky bazenik - zalivcek s cisto pieskovym dnom a stojatou vodou pre male deticky ako stvorena, aj tam odporucam snorchel a okuliare, su tam pekne rybky:
http://visitsithonia.com/wp-content/uploads/201...
https://40.media.tumblr.com/e1ff752a829f1d898b2...
http://www.gr-beaches.com/img/karidi/KARIDI 387...
v tejto oblasti este torhcu na sever je predajna Lidl hned pri hlavnej ceste da sa tam dobre nakupit, lacno, veci co u nas + ich grecke vychytavky
Co stoji za zmienku je aj Kalamitsi beach, naproti ktorej je maly ostrovcek, na ktory sa da doplavat:
http://sundayresort.gr/wp-content/gallery/halki...
a po cesicke po jeho upati vyjst na vrchol, kde je grecka vlajka, maly chramik a nadherny vyhlad na more
http://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/4187/22156_x...
http://sithoniagreece.com/wp-content/uploads/20...
Na plazi je vybavenie ako inde, za konzumaciu slnecnik. Za zmienku stoji ze ked si date tu frape v cene ako inde, zadarmo k nej donesu aj flasu neperlivej mineralky v plechovom kybli plnom ladu, ktory ju potom isty cas ochladzuje. Deti sa s ladom vyhraju 🙂
Dalsia pekna je Kriaritsi beach, ma hlavnu cast a potom cez plochate balvany na juznom konci sa da preliez na vedlajsiu:
http://static.panoramio.com/photos/large/702579... hlavna
http://www.gr8stock.com/members/fullframe.php?i... vedlajsia
spomenut sa da este napr. Platanitsi beach
http://i.ytimg.com/vi/uJlNfO6ufr4/maxresdefault...
http://sithoniagreece.com/wp-content/uploads/20...
uz toto je 7 plazi, ktore su kazda sama o sebe super, uz len tyzden keby clovek chodil kazdy den na inu, tak ma super dojem, a to som ani nevymenovala vsetky, len tie kde sa nam najviac pacilo, ale je ich tam aj viac roznych.

horana
18. máj 2015

@tinka1003 Tu juznu cast Kriaritsi mi to nenalinkovalo dobre, skusim este raz:
http://www.sarti.gr/site/images/uploads/vergos_...

Pokial by ste chceli ale len ostrov, a zvladli ste Corfu a ta vzdialenost vam nevadi, tak potom dajte Lefkadu, to je TOP ostrov, hlavne zapadne pobrezie jeho. Je trochu juznejsie pod Corfu, ale zato netreba trajekt, ide sa po moste nan, takze casovo to vyjde mozno dokonca o chlp menej z SK nez na Corfu. Na Lefkade je najtyrkysovejsia voda snad z celeho Grecka, nakolko tam je biele vapencove podlozie ktore sa droli na mikro kusocky a vo vode spolu so slnkom to vytvara uplne neskutocny tyrkysovy odtien, ktory ospevoval uz staroveky basnik Homer ako to najkrajsie. Lefkadska plaz Porto Katsiki je dokonca casto v prvej desiatke najkrasjich plazi na svete vobec.
Takze ked vidis na nete fotky ako tieto, tak to vobec nie je prifarbovane ani upravovane v nejakych grafickych programoch, tak to tam skutocne realne vyzera:
http://www.cycladia.com/uploaded/01home_slidesh...
http://www.greektouristguides.gr/images/greek-h...
http://i.ytimg.com/vi/UV78r5wFg5U/maxresdefault...

tinka1003
18. máj 2015

@horana dakujem krasne za perfektnu odpoved 🙂. Ocenujem, ze si si s tym dala namahu, myslim, ze to pomoze nielen mne, ale mnohym, ktore nakuknu do temy 😉. Musim povedat, ze si ma aj celkom navnadila. Plaze vyzeraju vyborne. Nie sme turisli, ktori prelezia celu dovolenku na jednom mieste, urcite by sme ich pobehali. To je aj jeden z dovodov, preco radi cestujeme autom. Jednak nabalime vsetko co potrebujeme, vratane odrazadiel a inych velmi potrebnych veci pre decka 😀, ale mozme si jazdit kam chceme a kedy chceme.
Mala by som este par otazociek konkretne na Sarti. Z fotiek hotelov a zo satelitnych map som vypozorovala, ze hned nad plazou je cesta, co mi dost vadi. Ako si ju vnimala? Nebola rusna? Neprekazala? A vedela by si doporucit ubytovanie? Pripadne aspon v ktorej casti, ci severnejsie, alebo skor dole. Mame male deti, cize by sme preferovali pokojnejsie prostredie. Okrem vodnych atrakcii, ktore si spominala tam najdeme nejake detske ihrisko? Alebo nieco kde by sa decka pobavili. Syncek bude mat 4 roky, kamosov ma 7.
Moji svagrovci miluju a kazdorocne navstevuju Grecko a Lefkadu ohodnotili ako top destinaciu, vraj je tam naaadherne, plaze kde boli skoro sami, tyrkysova voda...raj 😵. Ale zas vraj su zle dostupne, s detmi nam tam neodporucali ist, takze Lefkada bude asi az o par rockov ked budu starsi 😀. Predsa, nasa kocka bude mat v lete este len rocik.
A este ma napadlo...my sme boli v grecku vzdy koncom augusta, teraz by sme ale radi isli uz v polovicke juna. Nevies, ci je v tomto obdobi voda dostatocne vyhriata? Dakujeeeem 😉

horana
18. máj 2015

@tinka1003 Boli sme uz v Sarti viackrat, cesta nevadi, lebo ta hlavna co ide pozdlz poloostrova je vysoko nad domami, nie je z nej hluk, nevidno ju ani nepocut z beznych ubytovani ani z plaze, a ta cesta co je priamo v letovisku, neviem nam nevadila, tam ide len par aut + autobusov tam ubytovanych a zasobovanie, tam tiez nie je nejaky extra ruch, aj tak to vsetko ide krokom, lebo su tam stanky a treba ich obchadzat, takze ak aj nieco ide tak znacne slimacim tempom. Teda v Novej casti Sarti su chodniky pri ceste, takze tam nie je problem, v Starej casti su len uzke ulicky a tam to auto ide tak pomaly ze uhnut sa stiha. A samozrejme pozdlz celej plaze je promenada kam auta nemozu.
Kde je lepsie byvat tazko povedat, my sme vzdy hladali co je akutualne za vyhodnu cenu cez net, oni tie apt. su vsetky viacmenej na jedno kopyto, takze to ani nemam nejak ulozene tie konkretne lebo vzdy inde sme sli a vsade bolo OK. Byvali sme aj v starej casti a vozili sa autom na opacny koniec na plaz do plytkej vody aj naopak a tazko povedat co je lepsie, kazde ma svoje. Nova cast je plytsia ale taka viac pusta, len ubytka na plani, pieskove duny s trsmi travy a plaz, starsia ma pekne vyhlady z utesov...ale nikde nebol take ze ruch, diskosky tam myslim ani nie su a bezne taverny skor pri mori, takze neviem, mozno este niekto napise ale podla mna tam hluk nie je..
Ihrisko tam je, ked stojite na hlavnom namesti ktore je presne v strede, taka "tocna" a deli vlastne to stredisko na Staru a Novu cast, tak z neho ku plazi a dolava a tam ho nemozte minut. Nasla som v rychlosti len jeden obr. na nete:
http://i.ytimg.com/vi/lQxqB5xUjpg/hqdefault.jpg
je tam z neho vidno tak polovica, dalej je tam este dalsia smyklavka a iny kolotocik. Cez den su vsetky prvky velmi rozpalene, lebo na ne prazi, ale rano a navecer sa da.
Dalej za ihriskom uz zacinaju taverny, viacere maju jedalnicek aj v cestine alebo slovencine a da sa tam stretnut aj slovenka/ceska obsluha.
Nase decka bavili aj samotne prechadzky pozdlz plaze, na konci starej casti je vyhliadka odkial pekne vidno posvatnu horu Athos a zapad slnka, su tam lavicky, ludia tam chodia fotit, a dole akoby maly pristavik s betonovym molom kde su jezkovia (na plazach inak vobec nie su, len tam). A v totmo pristaviku ich deti chytali do kupenych sietok a vytahovali z vody a potom odpalovali ako golfove lopticky ruckou sietky spat do mora, to ich dost bavilo. 😅
A este vecer po zotmeni niektore taverny mali take laserove osvetlenie po plazi behali svetla a luce a decka to nahanali 🙂
Co sa tyka teploty vody, boli sme 2x vzdy koncom juna, posledny junovy tyzden a voda sa v pohode uz dala aj pre deti.
Inak keby ste sa rozhodli a nakoniec chceli ist a mate GPS navigator, mozem poslat konkretne suradnice co manzel ukladal do nasho GPS ako polohy parkovani pri jednotlivych peknych plazach, najlahsie uz len potom navolit a ono to cloveka samo donaviguje.

A fakt ze ta Lefkada je asi pre starsie trochu deti, tuto napr. to Vourvorou to je uplne aj pre malinke deticky ako stvorene.

rainbow1
18. máj 2015

@horana super si ma navnadila 😵 , my sa chystáme do Sarti 20. júla, sic cestovkou autobusom, takže veľa možností na cestovanie okolo asi nebude, ale nám to nejako nevadí, tešíme sa moc 😵

andrea78
18. máj 2015

@horana ahoj, zaujalo ma, že máte v navigácii uložené dobré parkovacie státie pri jednotl. plážach, mohla by som poprosiť o ne aj ja (do IP)? Ideme do Sarti , tvoje príspevky sú jednoducho perfektné,už som bola na cestu pripravená a nabudená v zime, teraz som mala útlm, ale po dnešku si ma super naladila, ďakujem za ne 🙂 😵

horana
18. máj 2015

@andrea78 Dam to v priebehu par dni dokopy a poslem. 🙂

@rainbow1 Inak cestovky vacsinou ponukaju fakultativne vylety aspon na Orange beach, pocula som ze niektore to dokonca maju v cene ako bonus - darcek na mieste, tusim Hechter to ma tak, ale aj ked nie, su to lacne veci, nakolko je to blizko tak 10-15 min cesta iba zo Sarti, bus dovezie doobeda a odvezie poobede, to sa oplati, treba sa popytat.
A v Sarti su aj pozicovne aut, jedna je tam taka (vyhrabem kontakt) kde je zena greckeho majitela slovenka. Treba pozriet do vykladu a vliezt tam ked je tam zena alebo keby aj chlap, spytat sa na jeho zenu - slovenku. Ona je tam najcastejsie. A ona da slovakom super zlavy na pozicanie, staci na par dni si pozicat a pobehat aspon par tych plazi, aj keby aspon na den a hodit si doobeda napr. Kalamitsi a poobede Vourvorou, uz to je zazitok. Ta pani rada pokeca o tom co nove na Slovensku a skratka je velmi rada ked moze na chvilu po slovensky hovorit. Nam rozpravala ako sa tam pred rokmi vydala a dlho si zvykala na grecke zimy, ze nie je tak uplne lahke tam zit, ze sa jej stale cnie casto a pod.

rainbow1
18. máj 2015

@horana ďakujem za tip 🙂 ; ideme s Hechterom, máme Orange beach v cene 😉 , určite tam pôjdeme 😉 , my sme boli v Grécku zatial na Thasosse 2x (Chrissi Amoudia) - krása a na Parálii (tam už nie, to je čistá masovka 😀 ), určite nejdeme do Grécka naposledy, milujem jeho celkovú atmosféru 🙂

horana
18. máj 2015

@rainbow1 Super, a nechcete aj to auto skusit pozicat aspon na kratko, ozaj sa to oplati, nie je to zas tak drahe za to co sa tam da este vidiet. 😉

Thassos je krasny! 😵 Veru aj celkovo Grecko je uplne navykove pre mna, skusali sme aj prestriedat, Spanielsko a pod...a aj ked inde su tiez krasne plaze ba dokonca aj viac cistoty ako v Grecku akoby vacsi luxus, zas ma nieco take naopakovatelne, taku atmosku, ze vzdy ked ju necitim, tak sa chcem zas len do Grecka vracat. 😎

Inak z greckej pevniny co sa mi pacilo tak prave to okolie Sarti, ktore samo o sebe je v sezone dost plne, ale stale pekne a ze kusok od neho su take polo divoke ale uplne ze bomba plaze,..... a potom este oblast Parga, aj tam chodia aj busove zajazdy, a vlastnej jej okolie a okolite ostrovceky, kde sa daju robit fakultose: Paxos a Antipaxos a tie modre laguny co su tam, a da sa odtial aj na Lefakdu aspon pozriet, je to este tak v dosahu auta na otocku/den. A tiez v priamom okoli Pargy plaze ako sarakiniko a pod. krasa 😵

anit05
18. máj 2015

dievčatá sledujem vaše príspevky a pomyselne strihám meter do odchodu na Sarti 🙂,ideme autom a tiež by som poprosila o súradnice na parkovacie státie pri plážach. Prajem nám krásnu dovolenku.

maata12
22. máj 2015

Ahojte! Aj my sa chystame v lete autom do Grecka do Pefkohori. Chceme vyrazit rano, do vecera cestovat a potom niekde prespat. Predpokladam za za nejakych 10-12 hodin dorazime do Macedonska. Myslite, ze tam zozenieme nejake ubytko na noc? Rano by sme v pohodicke vyrazili a na obed sme v cieli ;)

bubuliatkova
23. máj 2015

Aktualizujem. 😉

Niekto 5.7. večer smer GR?

Smer Šahy - Sarti. 😵

adrika73
27. máj 2015

my sa chystame koncom jula do destinacie Neo Marmaras. Bol tam uz niekto, zaujima ake su tam pláže. Ideme do penzionu avra

tinka1003
27. máj 2015

Ach jaj, uz niekolko dni hladam ubytko v Sarti a nikde nemaju volno ☹.

bubuliatkova
27. máj 2015

@tinka1003 Ja som ho rezervovala ešte v októbri...skúšala si tu: sithoniagreece.com ?

tinka1003
27. máj 2015

@bubuliatkova ano, ano, uz to mam popozerane, ale dakujem. My sme sa rozhodli na poslednu chvilu pre Grecko, chceme ist uz onedlho, v polke juna. V Sarti som nic okrem drahych hotelov nenasla, tak teraz pozerame Vourvourou. Bola tam niekto? Nepaci sa mi, ze tam nie je vyhlad na sire more, ale zas na druhej strane by tam mala byt teplejsia voda a menej veterno. Tak uvidime, zas asi pri tom stravim noc 🙄 😀

gapvik
28. máj 2015

@bubuliatkova ahoj.. smer sarti.. dame spolocnu cestu? 🙂

bubuliatkova
28. máj 2015

@gapvik aj dátum sedí? 😉

tutinka121
28. máj 2015

Zdravím Vás,

v Grécku pracujem ako delegátka už niekoľko rokov. Kopec klientov chodieva na dovolenky autom aj do Grécka, aj keď sa to zdá dlhšie. Dnes máte už všade diaľnice a mala som aj rekordmanov, ktorí dali SVK - GR na pevnine nedaleko Thessaloniki za 12 hodín... 🙂 Čo sa však ubytovania týka, ja odporúčam zajednať si niečo vopred. Často sa stáva, že sú kapacity kompletne preplnené a budete musieť chodiť so strediska do strediska a uspokojiť sa s čím príde. Samozrejme, záleží na termíne 🙂
Mimochodom, ak sa chystáte autom, moji šoféri už opäť preferujú cestu cez Bulharsko ( istý čas sa chodievalo cez Macedónsko 🙂) Prvý bus mi príde o týždeň 🙂 Ak máte nejaké otázky, kľudne mi napíšte správu a ja Vám to pozisťujem 🙂

tutinka121
28. máj 2015

@gapvik V Sarti pracujem 🙂

tutinka121
28. máj 2015

@tinka1003 Vourvorou je podľa mňa tichšia dovolenka ( záleží od toho, čo zháňate) 🙂, ale ak budete autom, budeme mať chvíľku do akýchkoľvek väčších stredísk 🙂