Ako ovplyvňuje posun času spánok a pohodu?
Pociťujete posun času? Ja chodím nevyspata, hlava ma boli, unavená, chyba mi ta hodina, uz týždeň a stále som si nezvykla, nedá sa mi dlhšie spať ráno, vstávam o 5 ako predtým neviem načo sa to posúva stale
Nie. Nepociťujem. Vnímam to len v ten jeden deň. Ale ja mám režim, spánok aj tak dosť rozbitý, tak to môže byť aj tým 😁
Za mna by tie posuny mohli zrusit. Vecer neviem zaspat, rano som otapena...a trva mi dlho, kym sa dam "dokopy"...a na jesen zase opacnym smerom 🙄
Absolútne nepociťujem, nikdy. Možno trochu to, že spím prvý deň o hodinu menej, ale to je tak isto akoby som vstala o hodinu skôr kedykoľvek inokedy a potom idem opäť spať ako bežne. Úprimne som nikdy nepochopila prečo má niekto problém
Pre mňa by mohli posúvať čas aj každý druhý mesiac. Nemám žiadny problém. Dokonca aj naša autistka - pomerne ťažký stav, po 2 dňoch úplne v pohode.
Omnoho horšie znáša spln mesiaca.
@alofinka ja tento posun velmi zle znasam, trva mi vzdy 2-3 tyzdne, kym si zvyknem. Asi aj preto, ze vstavam do prace pred 5, co je total proti mojmu biorytmu. Teraz mi hadam trochu pomozu sviatky a par volnych dni. Inak mi byva zle, rano vysoky tep, dvihanie zaludka, krutenie hlavy. Neviem, ci to je vekom alebo skorym vstavanim… ked som vstavala o 7, nevadilo mi to. Ale to som zas bola o 25r mladsia 😅
Nepocitujem absolutne ziadnu zmenu. Dokonca som v sobotu sla spat neskoro, v nedelu skoro vstavala a soferovala x km...
ja to znasam zle...rano je uz este zas tma,cize men to trva tak 2 tyzdne kym si zvyknem...normlane viem cas odhadnut bez hodin, po posune mam s tymto problem, kedze je to skok.
Nepociťujem, práveže sa teraz cítim lepšie.
Zmena má svoj význam, dúfam, že ju nezrušia
Ten posun treba, inak by slnko v lete vyšlo ráno o pol štvrtej. To zas netreba mne. A zapadalo by príliš skoro.
Vplýva to aj na mňa, ale dá sa s tým vyrovnať.
Nepociťujem, práveže sa teraz cítim lepšie.
Zmena má svoj význam, dúfam, že ju nezrušia
@anonym_c35b18 aký význam má tá zmena prosím ťa?
@anonym_c35b18 aký význam má tá zmena prosím ťa?
@scila Bez zmeny by v lete svitalo o tretej ráno, večer by bola skoro tma. Takto si vieme užiť viac svetla
Už pred zmenou času som sa samovolne budila skôr, vstávam bežne o 5:00. Som spokojná a užívam si dlhšie svetlo večer.
@scila Bez zmeny by v lete svitalo o tretej ráno, večer by bola skoro tma. Takto si vieme užiť viac svetla
@anonym_c35b18 tak čas sa začal posúvať kvôli úspore elektrickej energie a úspora je minimálna nehovoriac o tom, že kopa firiem má nepretržitú prevádzku takže úspora 0,0.
Takí sme všetci v robote vždy na jar rozbití po tom posune, že hodinu svetla máme v paži.
dost mi to vadí , lebo sa v podstate budim inak , ideál je na šiestu ked je zimny ten mi vyhovuje
a už som vyskušala absolutne všetky vychytavky, nepomohlo, proste dva tyždne mesiac rozhadzane všetko
mne osobne jedno aky čas daju ale nech to nemenia , po čase sa dám dohromady vždy
Dalo by sa vyhovieť obom skupinám aj kto chce využiť viac letného svetla na denné aktivity aj komu vadí skokový posun času a má rozhádzaný biorytmus.
6 mesiacov v roku posunúť čas dopredu o 10-15 minút a 6 mesiacov o 10-15 minút dozadu, napríklad vždy 1. v mesiaci a 10-15 minút je malý posun aby to rozhodilo biorytmus. Prípadne iné intervaly.
Veci pripojené na internet si sami nastavia čas, ostatné by mohli brať čas z GPS alebo cez https://sk.wikipedia.org/wiki/DCF77 prípadne by zmeny času mali uložené vo svojom programe. Posun času by bol prirodzenejší.
Kedysi ľudia vstávali a prispôsobili činnosti podľa východu Slnka a to sa prirodzene postupne mení počas ročných období.
Podla mna naklady na posun casu a problemy mnozstva ludi s tym spojene 2x rocne prevysuju akekolvek (tazko preukazatelne) uspory. Ale zrusit to bude tazke, lebo polovica ludi (a statov) bude trvat na astronomickom a druha polovica na letnom case.
U nás, pri deťoch si všímam, že do týždňa si to už nevšímame ale jemne posunieme čas spánku.. taký pol hodinový rozdiel.
Nic nepocitujem a strasne sa tesim, ze dnes bolo svetlo este aj o 19. Zimny cas cely rok by bol pre mna za trest :(
Podla mna naklady na posun casu a problemy mnozstva ludi s tym spojene 2x rocne prevysuju akekolvek (tazko preukazatelne) uspory. Ale zrusit to bude tazke, lebo polovica ludi (a statov) bude trvat na astronomickom a druha polovica na letnom case.
@madeincssr ved preto sa to aj nezrusilo. Chceli to v EU zjednotit, ale vychadzali im bizardne situacie, ze prechadzas z bodu A cez bod B a je o hodinu viac a do bodu C menej a v bode D zase viac... Lebo kazda krajina si chcela ponexhat iny. Akekolvek zasobovanie a medzistatna doprava by bola v uplnom chaose, nemozes na kazdych hraniciach prepinat hodiny
@madeincssr a si este predstav lietadla keby prelietali cez krajiny a menili cas tam a spat. Podla mna by realne hrozili pre to kolizie, hoci vsade su radary a vsetko je automatizovane, ale aj tak tam stale mas ten ludsky faktor, ktory nakoniec povoli/nepovoli prelet ci pristatie ci rolovanie na drahu...

Ja to nejak nepocitujem, najneskor v stredu po zmene casu som skonsolidovana