icon

Existujú mimozemšťania?

16. feb 2026

Ahojte len tak pre čítanie počas kávy podľa vás existujú mimozemšťania? Natrafila som na diskusiu kde padla táto otázka a zo 100 ľudí bolo 100 kladných odpovedí. Ako áno vesmír je veľký sú isté formy života aj mimo nej (vždy som myslela že niečo na štýl baktérií archeonov) nie vyslovene vyspelé civilizácie. Vraj nie je objasnené ako boli postavené pyramídy alebo stonehenge. Zaujíma ma aj teória o paralelných svetoch kde v jednom momente súbežne existuje niekoľko dimenzii rôzne body na časovej osi odlišné priestory. Pripadne mate nejakú dobrú literatúru k tomu? Nie filmy poprosím. Čo si myslíte vy? Keď príde dieťa k vám s takou otázkou čo odpovedať? Väčšina detí sa bojí neznámeho tak rodičia automaticky povedia ze neexistujú. Aj mne to doma takto hovorili lebo som sa bála keď nás chlapci v škôlke strasili s touto témou 😃 a tak som s tým aj vyrástla veď vedecky sa oficiálne nič nepotvrdilo ako existencia inej civilizácie mimo zeme. Váš názor?

done
16. feb 2026
@jananovotna88

@done Jaslovské Bohunice sú strategická záležitosŕ Aj Rusi na Ukrajine medzi prvými obsadili Jadrové elektrárne.

@jananovotna88 V červenci roku 2019 pořídila posádka torpédoborce USS Omaha u San Diega záznam, na němž se nad mořskou hladinou vznáší podivný letoun. Ten nad mořem nevysvětlitelně manévroval a nakonec úplně zmizel. Jde o vůbec nejaktuálnější nahrávku podobného jevu. „Neumíme vysvětlit, jak manévroval. Popsat jeho trajektorii. Ani jeho tvar nebyl lehce popsatelný. Lidé od armády se stále ve vší vážnosti snaží vysvětlit, o co jde.

jananovotna88
16. feb 2026

@done môj otec si kupoval UFO magazín asi tak pred 25 rokmi, čítala som....

done
16. feb 2026
@jananovotna88

@done môj otec si kupoval UFO magazín asi tak pred 25 rokmi, čítala som....

@jananovotna88 myslim, ze mimozemstania tu boli vzdy, uz pred tisickami rokov a sleduju nas vyvoj.

hellwant
17. feb 2026
@viestta

@hellwant inteligentny zivot je len dosledkom evolucie. V kazdom prostredi moze evolucia prebehnut inac, preto aj formy zivota mozu byt ine. Kludne aj inteligentne, teda so schopnostou ucit sa. Schopnost ucit sa maju aj ine organizmy, zijuce na zemi, nielen ludia. Dokonca aj schopnost navzajom komunikovat na roznych urovniach.

@viestta Myslim inteligentny ako clovek stylom budovania civilizacie. Nemyslim zvierata- ja viem, ze delfiny, papagaje, vrany, chobotnice, simpanzy su velmi inteligentne. Niektilore pouziju jednoduche nastroje. Evolucia vie prebehnut do stadia tvora schopneho budovat, chapat a vyuzivat fyzkalne a chemicke procesy, ci rozmyslat o skumani Vesmiru, len ked ma stabilnejsie a extremne vhodne podmienky( a to tu este je stale moznost , ze sme len my😁, dôkaz nie je kvôli neuveritelnej velkosti Vesmiru) Vo vodnom svete by sme sa nepohli- ohen by si nevedela vyuzit. Na sirnych svetoch problem metalurgie extremny- iba zlato a platina z kovou by vydrzali, keramiku by mohli vyuzivat, nejake polynery( ale na plast ropu potrebujes, tak neviem) extremne kysle dažde, tam kde by napr sa dychal metan( ak by to bolo mozne) zas nedokazes robit uplne metalurgiu. Ci by vôbec dokazali zliatiny pokrocile objavit bez postupu od jednoduchych je otazne. Tiez problem s ohnom, museli by pouzivat chemicke procesy. Cize zivot asi ok, prispôsobi sa aby vznikol, ale taky aby si dokazal urobit aj priemyselnu revoluciu, ked fyzicke a chemicke zakony/procesy neprispôsobiš- su a funguju, ty si ovplyvneny ako ich vies vyuzit. My sme tiez nedokazali preskocit k solarnemu ziskavaniu elektriky, kym sa nepreslo inymi procesmi, najprv pochopenie a udrzanie ohna, potom sila zvierat , pary a potom uholne spalovanie v parnych strojoch na ziskanie elektriky atd.( sorry ak som nieco preskocil, to len tak zbezne pisem) A to vyvoj zdrzal ( okrem vlastnych procesov ako sopecna cinnost, zmeny klimy) nastastie iba 1 vyznamny pad asteroidu v sucasnom Mexiku, zaujimave, ze z hladiska vymierania je az 5 najhorsi. Permska sopecna cinnost vyhubila 90- 95%, a Zaladnenie v Ordoviku 85% zivocichov. Morske to mali horsie v tychto dvoch pripadoch. A teraz si predstavne, ze by tych prvych 5 zazili nasi predkovia v dobe odclenenia sa zo spol. predka s ludoopmi az po obdobie v case Neandertalcov a Nas. Skoncili by sme. Nie je sanca to prezit taketo nieco. Pre upresnenie, nasiel som, ze Ordovicke zaladnenie bolo cca 2 az 3 krat silnejsie a nahle, nie ako to co ludstvo zazilo- tam to bolo rozlozene na etapy, postupne sa etablovali. A vraj Permsku sop. cinnost by sme ani teraz neprezili, nulove polnohospodarstvo, dychat by sa velmi tiez nedalo.😬

hellwant
17. feb 2026
@jananovotna88

Aztéci niekedy predpokladali, že iná civilizácia neexistuje a európskych objaviteľov považovali za bohov. Z objaviteľov sa stali dobyvatelia a Aztéci na to doplatili zánikom.
Pravdepodobnosŕ že existuje život je, primitívne formy sú aj v našej slnečnej sústave. Pravdepodobne existuje aj inteligentný život, ale tak isto ako my nedosiahol technologiu na cestovanie vesmírom.
Nakoniec aj dobre, aby sme nedopadli ako Aztékovia.

@jananovotna88 Nie, ziadne nie su potvrdene. Je predpoklad ze môzu byt na mesiacoch Europa, ci napr. Enceladus. Ale nic nemaju, ziadna vzorka. Zatial nebol nikde objaveny ani zivot mikroorganizmov.

anonym_162065
17. feb 2026
@done

@jananovotna88 Nad slovenskou jadernou elektrárnou Jaslovské Bohunice se objevuje oslnivé bílé světlo. Policie burcuje armádu a do vzduchu startuje stíhačka MiG-29. Zatímco oficiální vysvětlení zní „lom světla v páře“, desítky svědků a záznamy civilních pilotů tvrdí něco jiného. Co se stalo 19. listopadu 2005 na místě, které se už léta označuje jako „UFO hotspot“? Zatímco se MiG‑29 připravoval na zásah nad Bohunicemi, došlo ve slovenském vzdušném prostoru k dalšímu hlášení. Podle audiozáznamu, který se dostal na veřejnost, pilot nákladního letadla asi 20 km východně od Žiliny oznámil dispečerovi neobvyklý, osvětlený objekt letící na východ, který označil za "raketu". Bývalý řídící letového provozu Pavel Melichárek, který se případu věnoval, doplnil, že mezi dvěma civilními linkami prolétlo něco neidentifikovatelného vysokou rychlostí. Incident v Jaslovských Bohunicích z roku 2005 je dodnes opředen řadou otazníků. Na jedné straně stojí jasně doložené skutečnosti: lidé z okolí nahlásili neobvyklý jev, policie jejich hlášení přijala, armáda vyslala stíhačku MiG-29 k prověření a v médiích se objevil audiozáznam komunikace civilních pilotů s dispečinkem, jehož pravost nikdo nezpochybnil. Ani po téměř dvaceti letech není incident nad Jaslovskými Bohunicemi objasněn. Ministerstvo obrany SR nikdy nezveřejnilo kompletní spisy k zásahu, radarové záznamy, letové deníky ani plné nahrávky radiokomunikace. Bez nich tak oficiální vysvětlení o lomu světla nelze potvrdit ani vyvrátit. Případ tak zůstává dodnes otevřenou záhadou.

@done bývame v okoli a moja kamarátka to vtedy videla. Vyzeralo to ako lietadlo, ktoré osvetľuje slnko. Vtedy jej nejako nezaplo, že to lietadlo stojí a nemôže byt nad elektrárňou.

done
17. feb 2026
@anonym_162065

@done bývame v okoli a moja kamarátka to vtedy videla. Vyzeralo to ako lietadlo, ktoré osvetľuje slnko. Vtedy jej nejako nezaplo, že to lietadlo stojí a nemôže byt nad elektrárňou.

@anonym_162065 19. listopadu 2005, deset minut před 18. hodinou a první svědek právě zahlédl nízko a přímo nad nedalekou elektrárnou jasně svítící těleso. Vypadalo, jako kdyby viselo ve vzduchu. Taky mu bylo divné, že tak hodně svítí a vůbec není slyšet. Tak nelenil a incident okamžitě ohlásil trnavské policii. Ta zkontaktovala ministerstvo národní obrany. Přesně v 18:52 odstartoval z vojenského letiště ve Sliači stíhací letoun MiG-29 slovenské armády a zamířil na západ. Záhadný objekt visící nad jadernou elektrárnou a křižující oblohu sem tam, byl zachycen na vojenských radarech. A jak známo, radarové paprsky, prostřednictvím nichž se přenášejí pozice letounů na obrazovky, se odrážejí pouze od hmotného objektu nikoliv meteorologického či přírodního jevu. A očitých svědků, kteří spatřili na obloze nejen nad Jaslovskými Bohunicemi, ale i v širším okolí Trnavy záhadná velice rychle se pohybující a manévrující světla, bylo mnohem víc než jen muž zmiňovaný v úvodu. Pozorování těchto neidentifikovatelných objektů byla hlášena inkriminovaného večera v průběhu více jak čtyř hodin téměř z celého západního Slovenska.

viestta
17. feb 2026
@hellwant

@viestta Myslim inteligentny ako clovek stylom budovania civilizacie. Nemyslim zvierata- ja viem, ze delfiny, papagaje, vrany, chobotnice, simpanzy su velmi inteligentne. Niektilore pouziju jednoduche nastroje. Evolucia vie prebehnut do stadia tvora schopneho budovat, chapat a vyuzivat fyzkalne a chemicke procesy, ci rozmyslat o skumani Vesmiru, len ked ma stabilnejsie a extremne vhodne podmienky( a to tu este je stale moznost , ze sme len my😁, dôkaz nie je kvôli neuveritelnej velkosti Vesmiru) Vo vodnom svete by sme sa nepohli- ohen by si nevedela vyuzit. Na sirnych svetoch problem metalurgie extremny- iba zlato a platina z kovou by vydrzali, keramiku by mohli vyuzivat, nejake polynery( ale na plast ropu potrebujes, tak neviem) extremne kysle dažde, tam kde by napr sa dychal metan( ak by to bolo mozne) zas nedokazes robit uplne metalurgiu. Ci by vôbec dokazali zliatiny pokrocile objavit bez postupu od jednoduchych je otazne. Tiez problem s ohnom, museli by pouzivat chemicke procesy. Cize zivot asi ok, prispôsobi sa aby vznikol, ale taky aby si dokazal urobit aj priemyselnu revoluciu, ked fyzicke a chemicke zakony/procesy neprispôsobiš- su a funguju, ty si ovplyvneny ako ich vies vyuzit. My sme tiez nedokazali preskocit k solarnemu ziskavaniu elektriky, kym sa nepreslo inymi procesmi, najprv pochopenie a udrzanie ohna, potom sila zvierat , pary a potom uholne spalovanie v parnych strojoch na ziskanie elektriky atd.( sorry ak som nieco preskocil, to len tak zbezne pisem) A to vyvoj zdrzal ( okrem vlastnych procesov ako sopecna cinnost, zmeny klimy) nastastie iba 1 vyznamny pad asteroidu v sucasnom Mexiku, zaujimave, ze z hladiska vymierania je az 5 najhorsi. Permska sopecna cinnost vyhubila 90- 95%, a Zaladnenie v Ordoviku 85% zivocichov. Morske to mali horsie v tychto dvoch pripadoch. A teraz si predstavne, ze by tych prvych 5 zazili nasi predkovia v dobe odclenenia sa zo spol. predka s ludoopmi az po obdobie v case Neandertalcov a Nas. Skoncili by sme. Nie je sanca to prezit taketo nieco. Pre upresnenie, nasiel som, ze Ordovicke zaladnenie bolo cca 2 az 3 krat silnejsie a nahle, nie ako to co ludstvo zazilo- tam to bolo rozlozene na etapy, postupne sa etablovali. A vraj Permsku sop. cinnost by sme ani teraz neprezili, nulove polnohospodarstvo, dychat by sa velmi tiez nedalo.😬

@hellwant ale vsak v pohode. Ty si mozes mysliet, ze sme jedinecni. Ja si myslim, ze nejaka forma inteligentneho zivota moze existovat aj inde, pretoze sme sice jedinecni, ale niekde inde sa mohol vyvinut zivot na uplne inych principoch. Uz len to, ze organicke zluceniny nevznikaju len na zaklade uhlikovych zlucenin, ale mozu vzniknut aj na kremikovom zaklade, dava moznost, ze niekde inde sa evolucia pobrala uplne inym smerom a mohla skoncit inteligentnymi bytostami.

anonym_c881c5
17. feb 2026
@viestta

@hellwant ale vsak v pohode. Ty si mozes mysliet, ze sme jedinecni. Ja si myslim, ze nejaka forma inteligentneho zivota moze existovat aj inde, pretoze sme sice jedinecni, ale niekde inde sa mohol vyvinut zivot na uplne inych principoch. Uz len to, ze organicke zluceniny nevznikaju len na zaklade uhlikovych zlucenin, ale mozu vzniknut aj na kremikovom zaklade, dava moznost, ze niekde inde sa evolucia pobrala uplne inym smerom a mohla skoncit inteligentnymi bytostami.

@viestta ja nechápem na evolúcii preto tu nebehajú a nežijú ľudoopy alebo iné medzi-druhové zvery
opice prežili pária sa medzi sebou, ľudia prežili tiež plodia potomstvo medzi sebou, ale ľudoop nejaká vylepšená opica tu nežije, pričom by bola lepšia a šikovnejšia ako bežná opica tak by mala prežiť do dnešnej doby

vieš spáriť koňa so somárom a narodí sa mulica/mul ale ďalej sa už nevedia rozmnožovať sú poškodené, neplodné, nevytvoríš nový druh ktorý by pokračoval v množení

každé zviera sa množí len v rámci svojho druhu
ak žili medzi-druhové zvieratá, prečo teraz nežijú a evolúcia nepokračuje?

viestta
17. feb 2026
@anonym_c881c5

@viestta ja nechápem na evolúcii preto tu nebehajú a nežijú ľudoopy alebo iné medzi-druhové zvery
opice prežili pária sa medzi sebou, ľudia prežili tiež plodia potomstvo medzi sebou, ale ľudoop nejaká vylepšená opica tu nežije, pričom by bola lepšia a šikovnejšia ako bežná opica tak by mala prežiť do dnešnej doby

vieš spáriť koňa so somárom a narodí sa mulica/mul ale ďalej sa už nevedia rozmnožovať sú poškodené, neplodné, nevytvoríš nový druh ktorý by pokračoval v množení

@anonym_c881c5 nemusis vsetkemu rozumiet, a ani vsetko chapat 😉

anonym_c881c5
17. feb 2026
@viestta

@anonym_c881c5 nemusis vsetkemu rozumiet, a ani vsetko chapat 😉

@viestta skús mi to vysvetliť, ako tomu rozumieš ty

done
17. feb 2026

... vyplývá z extrémní obtížnosti, nebo spíše nemožnosti představit si tento obrovský a úžasný vesmír... jako výsledek slepé náhody nebo nutnosti... Tento závěr byl silný v mé mysli zhruba v době, pokud si pamatuji, kdy jsem psal O původu druhů, a od té doby se velmi postupně, s mnoha výkyvy, stal slabším. Já osobně se musím spokojit s tím, že zůstanu agnostikem."
-Charles Darwin, Autobiografie (napsáno od roku 1876, publikováno v roce 1887).
Historikové zdůrazňují, že Darwin své evoluční teorie nikdy neodvolal, pouze přiznal, že jeho filozofický pohled na původ vesmíru se proměnil v pochybnosti.

aalt
17. feb 2026
@anonym_c881c5

@anonym_c881c5 lebo sme ich "vyhynuli", pripadne sme ich prekrizili a splynuli. Pri vzniku Homo sapiens boli este aj ine druhy, presne ti tvoji "ludoopy". Neandertalci, denisovania a najskor aj iny. Kedze sme fungovali presne na tych istych zivotnych podmienkach, tak to bolo kto z koho. Jednine, ze by ostali niekde uplne izolovani, kam by sme sa nedostali, co neostali. S niektorymi sme sa krizili, s inymi nie, ale kedze sme z nejakeho dovodu mali evolucnu vyhodu, tak sme boli uspesnejsi a ostali sme iba my.
Medzidruhove druhy sa bud parit mozu (aspon ciastocne a podmienka je, ze musia byt dalej plodne, napr. ako sapiens a neandertalis), alebo nie. Ak ano, tak zalezi s kym sa dalej pari potomstvo, splynie bud s jednym, alebo s druhym, alebo vznikne novy druh - ale na to musi byt izolovany. Vsetke tieto veci su dobre preskumane a overene. Nie je tam ziadna tajomno ani neznamo a podobne. Aj sa vdaka DNA da spatne dohladavat co asi tak bolo a priblizne kedy.

viestta
17. feb 2026
@anonym_c881c5

@viestta skús mi to vysvetliť, ako tomu rozumieš ty

@anonym_c881c5 aj mutacie su za roznymi druhmi. Aj dnes vznikaju rozne mutacie, napriklad rastlin, zivotaschopne, schopne odolat podmienkam preziju, slabsie mutacie nie. Aj mutacia je za evolucnym procesom

anonym_c881c5
17. feb 2026
@viestta

@anonym_c881c5 aj mutacie su za roznymi druhmi. Aj dnes vznikaju rozne mutacie, napriklad rastlin, zivotaschopne, schopne odolat podmienkam preziju, slabsie mutacie nie. Aj mutacia je za evolucnym procesom

@aalt dáva to logiku? že obyčajné opice nevyhynuli, nesplynuli, ale tie vylepšené opice tu neexistujú?

@viestta mutácie sú stále rovnaký základný druh živočícha, nevzniká nejaký medzidruh niečo medzi dvomi živočíchmi

aalt
17. feb 2026

Napr. povodni africania nemaju neandertalske (a podobne) casti DNA. To mame len my - mimoafricky.
Napr. ludia su kvoli globalizacii geneticky uz dost "obmedzeni". Akakolvek vacsia mutacia je okamzite populacne "rozpustena" a napr. ak je potrebne aby gen zdielali obaja rodicia, tak je dost nepravdepodobne, ze ju potomkovia dostanu. Napr. zmena poctu chromozomov je takmer nemozna - musela by sa udrzat v nejakej velmi izolovanej komunite a to po stotisice rokov a pravdepodobne stale by mohlo dochadzat k medzidruhovemu krizeniu. Dnesni ludia su stale geneticky "kompatibilni" s pravekymi ludmi z pred stotisicov rokov. Evolucia je beh na velmi dlhy cas.

viestta
17. feb 2026
@anonym_c881c5

@aalt dáva to logiku? že obyčajné opice nevyhynuli, nesplynuli, ale tie vylepšené opice tu neexistujú?

@viestta mutácie sú stále rovnaký základný druh živočícha, nevzniká nejaký medzidruh niečo medzi dvomi živočíchmi

@anonym_c881c5 nie nenznika medzidruh. Vznikne novy druh. Medzidruhove krizenie je sice mozne, ale medzidruhoive krizence sa dalej nemnozia. Mutacia sa moze rozmnozovat s vlastnym druhom a odovzdava svoju DNA potomstvu. Ci mas pocit, ze bol niekde stanoiveny konecny pocet druhov a tie sa zrazu, zo zasahu vyssej moci objavili a ostali v nemennej forme?

aalt
17. feb 2026
@viestta

@anonym_c881c5 nie nenznika medzidruh. Vznikne novy druh. Medzidruhove krizenie je sice mozne, ale medzidruhoive krizence sa dalej nemnozia. Mutacia sa moze rozmnozovat s vlastnym druhom a odovzdava svoju DNA potomstvu. Ci mas pocit, ze bol niekde stanoiveny konecny pocet druhov a tie sa zrazu, zo zasahu vyssej moci objavili a ostali v nemennej forme?

@viestta nie tak celkom, medzidruhove potomstvo sice byva zvycajne v rozmnozovani nejako "obmedzene", ale nemusi byt striktne dalej uplne neplodne. Zalezi na velkosti tej odlisnosti a s kym sa dalej krizi. Dokazom sme aj my ludia, kedze sme potomkovia medzidruhoveho krizenia homo sapiens a minimalne homo neandertalensis (a denisovanov aatd ...). Ale napr. aj neandertalci aj denisovania mali 23 parov chromozomov. Co napr. kon ma 32 parov, osol 31 parov. Zebra rozne druhy rozne pocty ... ale pocet parov chromozomov nehovori o kompatibilite vsetko, je to proste skor o genoch.

anonym_c881c5
17. feb 2026
@viestta

@viestta podľa evolúcie sa z jedného druhu postupne mutovaním alebo inými vplyvmi vyvinul iný druh
preto by bolo normálne, že na zemi existujú živočíchy v rôznych etapách evolúcie a vývoja
rovnako aj medzi opicou a človekom by tu mali žiť rôzne vývinové medzistupne a nič také tu nežije máš len ľudí aj keď je niekto albín stále je to len človek

napríklad máš orchideje rôzne farby aj tvary ale stále je to identifikovateľné ako orchidea

takisto by sa zvieratá párili podobné druhy medzi sebou a boli by tu rôzne medzistupne vývoja

viestta
17. feb 2026
@anonym_c881c5

@viestta podľa evolúcie sa z jedného druhu postupne mutovaním alebo inými vplyvmi vyvinul iný druh
preto by bolo normálne, že na zemi existujú živočíchy v rôznych etapách evolúcie a vývoja
rovnako aj medzi opicou a človekom by tu mali žiť rôzne vývinové medzistupne a nič také tu nežije máš len ľudí aj keď je niekto albín stále je to len človek

napríklad máš orchideje rôzne farby aj tvary ale stále je to identifikovateľné ako orchidea

takisto by sa zvieratá párili podobné druhy medzi sebou a boli by tu rôzne medzistupne vývoja

@anonym_c881c5 a co ak tie medzistupne nedokazali prezit v danych podmienkach? Evolucia je o preziti tych najschopnejsich, najprisposobivejsich. Ti najschopnejsi preziju a mozu sa dalej rozmnozovat

aalt
17. feb 2026

Rozne druhy vznikali (vznikaju) tak, ze jeden druh sa rozdeli odizoluje a vyvija uplne samostatne bez dalsieho miesania na roznych, od seba uplne izolovanych uzemiach. A po velmi dlhy cas - stotisice rokov a viac.

anonym_c881c5
17. feb 2026
@viestta

@anonym_c881c5 a co ak tie medzistupne nedokazali prezit v danych podmienkach? Evolucia je o preziti tych najschopnejsich, najprisposobivejsich. Ti najschopnejsi preziju a mozu sa dalej rozmnozovat

@viestta základná opica dokázala prežiť v rovnakých podmienkach aj človek prežil ale vylepšená inteligentnejšia opica nedokázala prežiť?
a všetky medzistupne pri ostatných zvieratách tiež nedokázali prežiť do našej doby?

napríklad kačku domácu a kačku divú spáriš, vznikne hybrid ktorý dokáže žiť
spáriš hus s kačkou, potomstvo je to neplodné alebo má poškodené zdravie, nie je vhodné na chov

zaujímavé ako veci v prírode fungujú, ešte je veľa toho čo môžeme v prírode preskúmať a objaviť aj tak nepochopíme všetko ako veci fungujú

viestta
17. feb 2026
@anonym_c881c5

@viestta základná opica dokázala prežiť v rovnakých podmienkach aj človek prežil ale vylepšená inteligentnejšia opica nedokázala prežiť?
a všetky medzistupne pri ostatných zvieratách tiež nedokázali prežiť do našej doby?

napríklad kačku domácu a kačku divú spáriš, vznikne hybrid ktorý dokáže žiť
spáriš hus s kačkou, potomstvo je to neplodné alebo má poškodené zdravie, nie je vhodné na chov

zaujímavé ako veci v prírode fungujú, ešte je veľa toho čo môžeme v prírode preskúmať a objaviť aj tak nepochopíme všetko ako veci fungujú

@anonym_c881c5 ano, rozne druhy nedokazali prezit. Je dokazane, ze na nasom uzemi zil lev sablozuby ale neprezil do dnesnych dni. Vyhynul ako druh. Je dokazane, ze tu zili aj mamuty a neprezili. Aj dinosaury. Stromove praslicky tiez vyhynuli, ostali nam len niektore druhy, ktore sa dokazali prisposobit zmenenym podmienkam. Ale napriklad ginko biloba prezilo od druhohor az do dnes, pritom mnohe druhy nahosemnnych rastlin uz davno vyhynuli.

anonym_c881c5
17. feb 2026
@viestta

@anonym_c881c5 ano, rozne druhy nedokazali prezit. Je dokazane, ze na nasom uzemi zil lev sablozuby ale neprezil do dnesnych dni. Vyhynul ako druh. Je dokazane, ze tu zili aj mamuty a neprezili. Aj dinosaury. Stromove praslicky tiez vyhynuli, ostali nam len niektore druhy, ktore sa dokazali prisposobit zmenenym podmienkam. Ale napriklad ginko biloba prezilo od druhohor az do dnes, pritom mnohe druhy nahosemnnych rastlin uz davno vyhynuli.

@viestta to všetko sú samostatné druhy ktoré vyhynuli, ale chýba mi tu ten medzi druh čo nevieš zaradiť ani tam ani tam lebo má kombinovanú DNA z dvoch rôznych druhov
keby niečo žilo na čo vedci poukážu, že toto je ten evolučný medzistupeň

aalt
17. feb 2026
@anonym_c881c5

@viestta to všetko sú samostatné druhy ktoré vyhynuli, ale chýba mi tu ten medzi druh čo nevieš zaradiť ani tam ani tam lebo má kombinovanú DNA z dvoch rôznych druhov
keby niečo žilo na čo vedci poukážu, že toto je ten evolučný medzistupeň

@anonym_c881c5 ved aj ludia su taky druh. Mame DNA homo sapiens, mame DNA homo neanderthalensis a aj inych. V afrike su ludia, co DNA neandertalcov nemaju.

done
17. feb 2026

Vědec, který provází diváky dokumentem, je lékař a vysokoškolský profesor, Dr. Jobe Martin, který byl původně zastáncem Darwinovy evoluční teorie. V roce 1971, během pedagogického působení na Baylor College of Dentistry, čelil výzvě svých studentů, aby obhájil správnost evoluční teorie. Při výzkumu, který se studenty začal realizovat, se setkával s celou řadou nesrovnalostí a omylů. Doktor Martin se časem stal věřícím křesťanem a v dokumentu svoji víru přiznává a také občas prohlásí, že vše nasvědčuje tomu, že zkoumané živé bytosti musely být stvořeny nějakou velice vyspělou inteligencí, Bohem.
voxpopuli.sk/veda-a-vyzkum/pokrok-a-jeho-podminky/dokument-neuveritelna-stvoreni-popirajici-teorii-evoluce.html
http://www.evolutionofacreationist.com/about.html

anonym_c881c5
17. feb 2026
@aalt

@anonym_c881c5 ved aj ludia su taky druh. Mame DNA homo sapiens, mame DNA homo neanderthalensis a aj inych. V afrike su ludia, co DNA neandertalcov nemaju.

@aalt sme ľudia a vieme sa množiť medzi sebou aj s Afričanmi, narodí sa mulat, ktorý sa vie ďalej rozmnožovať, ale od opice máme veľmi ďaleko
chýba tu tvor ktorý je v niektorom stupni medzi opicou a človekom

slovakboy
17. feb 2026

@anonym_autor vo viditeľnom vesmíre je 2.10 na 23 hviezd. To je také veľké číslo, že keby si každú sekundu napočítala 450 tisíc hviezd tak ich počítaš celý vek vesmíru, čo je 13,8 miliardy rokov. Spočítal som to predelením počtu hviezd počtom rokov vesmíru a počtom sekúnd za rok. Každá druha hviezda má planéty. Videl som peknú animáciu, kde kozmonaut ukázal jednu galaxiu ako veľkosť jednej cereálie čo si dávame na raňajky. Postavil sa do stredu 25m bazéna a nechal si kohútikom vodovodným sypať na hlavu tieto cereálie. 100ks za sekundu. Pýtal sa ako dlho to bude trvať kým sa vysypú všetky galaxie viditeľného vesmíru. A koľko centimetrov bude v bazéne. Trvalo to nakoniec asi 9 mesiacov a kozmonaut ostal po krk v galaxiách ponorený. Potom sa kamera vzdialila a vyšla dohora. Aby ukázala, že to nie je len jeden bazén, ale vyše 300 bazénov plných galaxiii o veľkosti cereálie. A to nevieme čo je za viditeľným vesmírom. Buď je len o trochu väčší, dva krát väčší ale môže to byť aj 250 kvadriliónov krát väčší. Nekonečno to nebude. Tak ja si myslím, že mimozemšťania existujú, a budú to miliardy planét. Vychádzam zo štatistiky a z toho, že v celom vesmíre platia rovnaké fyzikálne zákony. To je dokázané. Vek vesmíru je dokázaný. Viditeľná velkosť vesmíru je pozorovaná. Počet hviezd pozorovaný. Problem je len ten, že tento vesmir je kauzálny a rýchlosť šírenia kauzalnych príčin a následkov je limitovaný na veľmi malú rýchlosť 300.000 km/s čo je rýchlosť svetla. To je tiež vedecky dokázané a nijako sa to nedá a v hmotnom vesmíre nebude dať prekonať. Nič ani informácia nemôže ísť rýchlejšie. A preto sa k sebe nemôžeme navzájom dostať a komunikovať sa možno bude dať, ale veľmi veľmi obmedzene. S odpoveďami rádovo rokov až tisícov rokov.

hefo
17. feb 2026
@slovakboy

@anonym_autor vo viditeľnom vesmíre je 2.10 na 23 hviezd. To je také veľké číslo, že keby si každú sekundu napočítala 450 tisíc hviezd tak ich počítaš celý vek vesmíru, čo je 13,8 miliardy rokov. Spočítal som to predelením počtu hviezd počtom rokov vesmíru a počtom sekúnd za rok. Každá druha hviezda má planéty. Videl som peknú animáciu, kde kozmonaut ukázal jednu galaxiu ako veľkosť jednej cereálie čo si dávame na raňajky. Postavil sa do stredu 25m bazéna a nechal si kohútikom vodovodným sypať na hlavu tieto cereálie. 100ks za sekundu. Pýtal sa ako dlho to bude trvať kým sa vysypú všetky galaxie viditeľného vesmíru. A koľko centimetrov bude v bazéne. Trvalo to nakoniec asi 9 mesiacov a kozmonaut ostal po krk v galaxiách ponorený. Potom sa kamera vzdialila a vyšla dohora. Aby ukázala, že to nie je len jeden bazén, ale vyše 300 bazénov plných galaxiii o veľkosti cereálie. A to nevieme čo je za viditeľným vesmírom. Buď je len o trochu väčší, dva krát väčší ale môže to byť aj 250 kvadriliónov krát väčší. Nekonečno to nebude. Tak ja si myslím, že mimozemšťania existujú, a budú to miliardy planét. Vychádzam zo štatistiky a z toho, že v celom vesmíre platia rovnaké fyzikálne zákony. To je dokázané. Vek vesmíru je dokázaný. Viditeľná velkosť vesmíru je pozorovaná. Počet hviezd pozorovaný. Problem je len ten, že tento vesmir je kauzálny a rýchlosť šírenia kauzalnych príčin a následkov je limitovaný na veľmi malú rýchlosť 300.000 km/s čo je rýchlosť svetla. To je tiež vedecky dokázané a nijako sa to nedá a v hmotnom vesmíre nebude dať prekonať. Nič ani informácia nemôže ísť rýchlejšie. A preto sa k sebe nemôžeme navzájom dostať a komunikovať sa možno bude dať, ale veľmi veľmi obmedzene. S odpoveďami rádovo rokov až tisícov rokov.

@slovakboy Ja by som len trošku spochybnil to "nijako sa to nedá a v hmotnom vesmíre nebude dať prekonať", to platí len v prípade, že už neexistujú nejaké ďalšie fyzikálne zákony, ktoré zatiaľ nepoznáme. Ale osobne si tiež myslím, že šanca, aby existovali, je dosť malá.

aalt
17. feb 2026
@anonym_c881c5

@aalt sme ľudia a vieme sa množiť medzi sebou aj s Afričanmi, narodí sa mulat, ktorý sa vie ďalej rozmnožovať, ale od opice máme veľmi ďaleko
chýba tu tvor ktorý je v niektorom stupni medzi opicou a človekom

@anonym_c881c5 opice a ludia mali pred milionmi rokov spolocneho predka. Predstav si jeho tlupu a predstav si, ze ta tlupa sa rozdelila (opakovane). Kazda ta tlupa sa dalej vyvijala samostatne izolovane a vyvinul sa po sialene dlhom case z jednej clovek (rozne druhy) a z druhej opica (opat rozne druhy). Ak by sa stretli skor a mohli sa navzajom krizit, vznikol by novy druh medzidruhovym krizenim. To sa aj stalo ked sme sa stretli s neandertalcami, ale kedze ludi bolo viac a asi sme mali nejaku "vyhodu", neandertalcov sme ciastocne "prekrizili" a ciastocne vytlacili - kedze sme mali rovnake potreby a konkurovali si navzajom. Tito medzidruhovi potomkovia sa dalej krizili hlavne opat s homo sapiens - preto sme ostali my a sme taki aki sme. Ak by sme sa stretli s nimi o dost neskor - uz by sme sa krizit mozno vobec nevedeli a bolo by to len o tom kto z koho.
Proste tvor medzi opicou a clovekom nikdy neexistoval, boli len tvory medzi opicou a jej predchodcom a clovekom a jeho predchodcom. A ti naozaj existovali a nasli sme ich pozostatky.