icon

Spiritualita a viera: Vaše názory a skúsenosti

17. sep 2026

Ahojte. Ak máte náladu skúste napísať svoje vnímanie akejkoľvek viery na svete a spirituality. Dosť často nad tým premýšľam a niekedy mi veci nedávajú zmysel. Kresťania veria v spasenie duše, nebo a peklo. Že zlo bude potrestané. Ja sa dosť hnevám, lebo zlo konajú ľudia aj v tomto živote a svete a majú sa dobre. Indovia veria v karmu, že sa človek reinkarnuje a v budúcom živote si vyskúšajú presne tie lekcie, ktoré boli v minulom živote nesprávne, aby pochopili. Taoisti a budhisti veria, že konať len dobro, širiť všadeobjímajúcu lásku a bude sa mať aj človek dobre. No na svete a medzi ľuďmi horšie a horšie. New age hovorí o vizualizácii a sile vesmíru, pozitivite, myšlienky, že treba začať od seba. Nefunguje. Keď mi raz stále niekto atakuje môj život, je jedno, či sa modlím, meditujem, odpúšťam, posielam lásku a liečivú energiu, nepomáha. Niekto proste koná zlo, lebo ho to asi bavì. Nedokážem potom pochopiť žiadnu vieru a nádej na lepšie časy.
Ešte ma zaujíma váš názor na dušu, iné svety, možno vyššiu inteligenciu a klinickú smrť. Mnohí čo zažili opisujú krásne prostredie a emócie, zmenili svoj mindset v bežnom živote. Skutočne tam boli, alebo je to len milosrdnosť mozgu, na ktorý mechanizmus ešte veda neprišla? Potešia ma vaše príspevky a prosím bez osočovania a urážania. Ďakujem.

Strana
z2
anonym_4bd39c
17. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_4bd39c tak ja ti neviem, ak ti pri slušnej prosbe povie, že si p....a je v poriadku vyčesávať mačky na čisté prádlo a prášiť z lopatky, alebo koberca....to asi nie je normálne a je to zlý človek. Jedine, že by mala IQ 20 tak jej to môže pripadať normálne. Ináč si to neviem vysvetliť

@anonym_autor nemusis vsetko chapat. Ona moze mat inu verziu, ktoru nepoznam

anonym_e5ae12
17. sep 2026
@anonym_4bd39c

@anonym_e5ae12 lenze rozdiel je, ze neveriaci nicomu slepo neveri bez dokazov. Veriaci veri aj bez dokazov

@anonym_4bd39c nie vsetko potrebuje hmatatelny dokaz. Ale to je uz vec duchovna, nie materializmu. Ja som v pohode s tym, ze nie kazdy to vie pochopit, je to v poriadku. A tym nechcem povedat, ze veriaci su nieco viac alebo viac duchovne vyvinuti. Kazdy mame svoju cestu a tak je to v poriadku. 🙂

anonym_4bd39c
17. sep 2026
@anonym_e5ae12

@anonym_4bd39c nie vsetko potrebuje hmatatelny dokaz. Ale to je uz vec duchovna, nie materializmu. Ja som v pohode s tym, ze nie kazdy to vie pochopit, je to v poriadku. A tym nechcem povedat, ze veriaci su nieco viac alebo viac duchovne vyvinuti. Kazdy mame svoju cestu a tak je to v poriadku. 🙂

@anonym_e5ae12 Ved prave toto mi na tom pride absurdne. Ze staci povedat „je to duchovne, na to netreba dokaz“ a tym sa vlastne obide cela otazka, preco by tomu mal clovek verit. Ked niekto tvrdi, ze nieco existuje, pride mi uplne normalne chciet vediet, na zaklade coho tomu mam verit. Inak potom mozem rovnako verit prakticky comukolvek, co si len vymyslim a to nie je spravne 🙂

wolf_
17. sep 2026
@anonym_autor

@wolf_ v poriadku, rozumiem. Niekedy je však veľmi ťažké prijať skutky a činy v tvojom okolì. Áno poviem si, nezmením susedu, ale mne to zasahuje do života a musim prať nanovo. Ja idem do lesa, alebo mesta a pokazí to ten pekný pohľad a radosť z niečoho nového. Veď je to prostredie, ľudia, ktoré ma obklopuje v ktorom žijem . Niekedy je ťažko len tak ísť ďalej a myknúť plecom.

@anonym_autor jasné, že to nie je jednoduché. Svet, prostredie aj ľudia okolo nás nám zasahujú do života, to sa nedá ani vymodliť ani vymeditovať. Lenže fakt je skrátka ten, že ľudí ani svet zmeniť nedokážeme. A keď mi suseda zašpiní opratú bielizeň, tak buď sa môžem nad to v pokoji "povzniesť" (príp. si to s ňou ísť vykomunikovať, ak je to osoba, s ktorou to ide.. alebo si tam namontovať striešku, sušiť doma na sušiaku čokoľvek <- podniknúť kroky, také aby smerovali k môjmu pokoju) alebo si môžem tým nechať znechutiť celý deň. Keď sa idem prejsť do prírody a vidím tam ten neporiadok buď sa môžem nad to "povzniesť" (príp. to iniciatívne poupratovať - a nabudúce tam zas vidieť odpadky 🙃) alebo si tým nechať znechutiť celú prechádzku.
Jasné, že aj mňa veci štvú... bola by som tu do rána keby mám vymenovať čo všetko ma hlavne na ľuďoch štve... len ja to beriem tak, že JA si vyberám do čoho investujem svoju energiu, svoje myšlienky, svoju pozornosť. A aj keď sa mi stane, že to začnem v sebe vytočene, sklamane, ... rozoberať (lebo jasné, stáva sa) tak sa snažím to vedome stopnúť.. pretože mi tí ľudia nestoja za to, aby mi pokazili deň. Aspoň toto je taká nejaká moja "filozofia" 🙂

anonym_e5ae12
17. sep 2026
@anonym_4bd39c

@anonym_e5ae12 Ved prave toto mi na tom pride absurdne. Ze staci povedat „je to duchovne, na to netreba dokaz“ a tym sa vlastne obide cela otazka, preco by tomu mal clovek verit. Ked niekto tvrdi, ze nieco existuje, pride mi uplne normalne chciet vediet, na zaklade coho tomu mam verit. Inak potom mozem rovnako verit prakticky comukolvek, co si len vymyslim a to nie je spravne 🙂

@anonym_4bd39c ved v poriadku ja ti to neberiem. Ja som tiez clovek (a vacsina z nas v tejto dobe je), ktory potrebuje mat vsetko logicky vysvetlene, ohmatane, aj vyssie som pisala, ze si tiez sama kladiem naozaj tazke otazky. Ja neviem, co bolo pred velkym treskom, nieco byt muselo, vesmir nemohol vzniknut z nicoho. Lebo z nicoho nemoze vzniknut nieco. Nikdy ani sa nekonecny cas. Cize v podstate idem na to logicky a hladam vysvetlenia. Ale odmietam sa stotoznit s tym, ze vsetko je iba nahoda, ze matematika a fyzika akou je stvoreny vesmir a svet je iba dielo nahody, lebo je to tak neuveritelne komplikovany matematicky a fyzicky system, ze jednoducho pre mna to nemoze byt dielom nahody. Lebo ak ano, potom nema zmysel byt dobrym clovekom, ani vobec byt clovekom, na co? Aky je rozdiel medzi zivotom a nezivotom? Ked sme len bezvyznamna nahodna hmota, ktora si na par rokov uvedomuje samu seba, kladie si tieto otazky, a potom iba tak zhasne, zhnije. Na co by nam potom bolo vedomie, svedomie, to vsetko, co vieme precitit- lasku, smutok, radost, strach? Ked sa to vsetko poslednym vydychom pominie a nastane nicota? To zase nedavam otazky tebe, len priblizujem svoje zmyslanie.

anonym_4bd39c
17. sep 2026
@anonym_e5ae12

@anonym_4bd39c ved v poriadku ja ti to neberiem. Ja som tiez clovek (a vacsina z nas v tejto dobe je), ktory potrebuje mat vsetko logicky vysvetlene, ohmatane, aj vyssie som pisala, ze si tiez sama kladiem naozaj tazke otazky. Ja neviem, co bolo pred velkym treskom, nieco byt muselo, vesmir nemohol vzniknut z nicoho. Lebo z nicoho nemoze vzniknut nieco. Nikdy ani sa nekonecny cas. Cize v podstate idem na to logicky a hladam vysvetlenia. Ale odmietam sa stotoznit s tym, ze vsetko je iba nahoda, ze matematika a fyzika akou je stvoreny vesmir a svet je iba dielo nahody, lebo je to tak neuveritelne komplikovany matematicky a fyzicky system, ze jednoducho pre mna to nemoze byt dielom nahody. Lebo ak ano, potom nema zmysel byt dobrym clovekom, ani vobec byt clovekom, na co? Aky je rozdiel medzi zivotom a nezivotom? Ked sme len bezvyznamna nahodna hmota, ktora si na par rokov uvedomuje samu seba, kladie si tieto otazky, a potom iba tak zhasne, zhnije. Na co by nam potom bolo vedomie, svedomie, to vsetko, co vieme precitit- lasku, smutok, radost, strach? Ked sa to vsetko poslednym vydychom pominie a nastane nicota? To zase nedavam otazky tebe, len priblizujem svoje zmyslanie.

@anonym_e5ae12 Rozumiem, ako nad tym premyslas, a prave v tom vidim ten rozdiel medzi nami. Mne nevadi povedat „neviem, co bolo pred Velkym treskom“ alebo „neviem, preco vobec existuje vesmir“. To, ze na nieco zatial nemame odpoved, ale podla mna automaticky neznamena, ze tou odpovedou je Boh. Lebo potom len nahradime jedno nezname druhym neznamym.
A s tou nahodou to tiez nevnimam tak, ze vsetko je „iba nahoda“. To, ze vesmir funguje podla neuveritelne zlozitych zakonov, este samo o sebe neznamena, ze za nimi musi byt vedoma bytost. Mozeme jednoducho priznat, ze zatial nevieme, preco su zakony vesmiru prave take, ake su.
A ani to, ze by po smrti nebolo nic, podla mna neznamena, ze zivot nema zmysel. Prave naopak. To, ze mame obmedzeny cas, moze byt dovodom, preco na zivote, vztahoch, laske a tom, ako sa spravame k ostatnym, zalezi. Nemyslim si, ze na to potrebujeme predstavu Boha alebo zivota po smrti.

anonym_e5ae12
17. sep 2026
@anonym_4bd39c

@anonym_e5ae12 Rozumiem, ako nad tym premyslas, a prave v tom vidim ten rozdiel medzi nami. Mne nevadi povedat „neviem, co bolo pred Velkym treskom“ alebo „neviem, preco vobec existuje vesmir“. To, ze na nieco zatial nemame odpoved, ale podla mna automaticky neznamena, ze tou odpovedou je Boh. Lebo potom len nahradime jedno nezname druhym neznamym.
A s tou nahodou to tiez nevnimam tak, ze vsetko je „iba nahoda“. To, ze vesmir funguje podla neuveritelne zlozitych zakonov, este samo o sebe neznamena, ze za nimi musi byt vedoma bytost. Mozeme jednoducho priznat, ze zatial nevieme, preco su zakony vesmiru prave take, ake su.
A ani to, ze by po smrti nebolo nic, podla mna neznamena, ze zivot nema zmysel. Prave naopak. To, ze mame obmedzeny cas, moze byt dovodom, preco na zivote, vztahoch, laske a tom, ako sa spravame k ostatnym, zalezi. Nemyslim si, ze na to potrebujeme predstavu Boha alebo zivota po smrti.

@anonym_4bd39c beriem tvoj nazor samozrejme, tak nejako podobne mi to vysvetlila aj umela inteligencia 🙂. Samozrejme, ze zivot ma zmysel, aj keby Boh neexistoval, ak ho ty nepotrebujes, super, ale ak ho aj niekto ako vysvetlenie potrebuje, je to super. Nie je to to preto jednoduchy clovek, alebo hlupy, je len iny. Ak niekto veri v Boha, nie je hlupejsi ako ti, ktori neveria. Ja to respektujem, mam ale pocit, ze mnohi neveriaci maju veriacich za idiotov, pritom takisto nevedia, z coho vznikol vesmir a svet, existencia Boha sa nedokazala ale ani nevyvratila - takze sme vsetci na jednej lodi a mame rovnako silny argument obidve strany. V tejto diskusii svojimi prispevkami vyzyvam hlavne na respekt medzi oboma skupinami. 🙂

anonym_4bd39c
17. sep 2026
@anonym_e5ae12

@anonym_4bd39c beriem tvoj nazor samozrejme, tak nejako podobne mi to vysvetlila aj umela inteligencia 🙂. Samozrejme, ze zivot ma zmysel, aj keby Boh neexistoval, ak ho ty nepotrebujes, super, ale ak ho aj niekto ako vysvetlenie potrebuje, je to super. Nie je to to preto jednoduchy clovek, alebo hlupy, je len iny. Ak niekto veri v Boha, nie je hlupejsi ako ti, ktori neveria. Ja to respektujem, mam ale pocit, ze mnohi neveriaci maju veriacich za idiotov, pritom takisto nevedia, z coho vznikol vesmir a svet, existencia Boha sa nedokazala ale ani nevyvratila - takze sme vsetci na jednej lodi a mame rovnako silny argument obidve strany. V tejto diskusii svojimi prispevkami vyzyvam hlavne na respekt medzi oboma skupinami. 🙂

@anonym_e5ae12 Prave s tym, ze sme „na jednej lodi“ a mame rovnako silny argument, nesuhlasim. Nie je to uplne symetricka situacia. Ked niekto tvrdi, ze Boh existuje, dokazne bremeno je na nom, nie na cloveku, ktory tomu neveri. Neveriaci predsa netvrdi „viem, ze Boh neexistuje“, ale „nevidim dostatok dovodov verit, ze existuje“.
A to, ze zatial nevieme vysvetlit, ako vznikol vesmir alebo co bolo pred Velkym treskom, podla mna nie je argument pre existenciu Boha. Spravna odpoved na nieco, co nevieme, moze byt jednoducho „nevieme“. Nie je podla mna fer tu medzeru vo vedomostiach vyplnit Bohom a potom tvrdit, ze obe strany maju rovnako silny argument. Jedna strana hovori „neviem“, druha tvrdi „viem, ze to bol Boh“ – a prave ta druha strana by mala ukazat, preco tomu mame verit.

autor
17. sep 2026
@anonym_e5ae12

@anonym_autor z toho co pises, si velmi citliva osoba. Kolko mas rokov? Nemozes sa tym nechat tak pohltit. Ano je to smutne, ale je to tak. Ludia su aki su a ty ich nezmenis, ani svojim prikladom ani nicim. Ludia sa mozu zmenit jedine zo svojho vlastneho presvedcenia.

@anonym_e5ae12 áno som veľmi senzitívna a mám 28 rokov. Ľudia sú fakt zlí, poznám málo normálnych. Pravda je, že ľudia sa nezmenia ani dobrým príkladom ani pekným slovom

autor
17. sep 2026
@anonym_332ad6

Neverím na žiadne nábožnestvo, avšak verím, že existuje intuícia a niečo vyššie, keďže sa mi stali úplne nevysvetliteľné veci.

@anonym_332ad6 ak môžeš, napíšeš viac? Čo ťa presvedčilo? Samozrejme ak nechceš napísať, rešpektujem.

anonym_332ad6
17. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_332ad6 ak môžeš, napíšeš viac? Čo ťa presvedčilo? Samozrejme ak nechceš napísať, rešpektujem.

@anonym_autor udalostí bolo veľa, aj knihu by som mohla napísať, najviac mi v hlave utkvelo, keď sa bol somnou rozlúčiť môj veľmi blízky kamarát 1. V sne, pár mesiacov pred udalosťou, to sme sa na tom ešte smiali 2. V realite, keď umrel. Podrobnosti nejdem rozpisovať, ale pri druhej udalosti som nebola sama, takže to nebol môj výplod fantázie 🙂 a ani ničím vysvetliteľné racio.

Strana
z2