icon

Ako zvládajú deti každodenné dochádzanie do školy z okolia Dunajskej Stredy do Bratislavy?

24. mar 2025

Dobry den,
rada by som sa opytala na skusenosti s tym ak niekto dochadza denne z okolia DS do BA a vozi do BA aj dieta/deti do skoly.

Zvykli si deti bez problemov na taketo denne dochadzanie? Maju energiu na domave ulohy? Maju deti aj nejake kruzky? Ak ano tak v BA v skole, v jej blizkosti?

Neviem si totiz predstavit take fungovanie ked ja po troch dnoch dochadzania vacsinou tretiu noc zaspim ani neviem ako a ledva sa zobudim. Zaroven si neviem predstavit o kolkej dieta pride spolu s rodicom domov a potom este pripadne venovat cas aj robeniu uloh.

Dakujem za skusenosti.

Strana
z2
liz_lemon
24. mar 2025

a preco skola v BA? v DS nie su skoly?

autor
24. mar 2025

Su ale ani jeden z nas nestiha ist do DS a potom sa otocit a ist do BA a stihnut zaciatok prscovnej doby

sandra49
24. mar 2025

Napíš kde konkrétne lebo je to dosť široký pojem..u nás tak dochádzajú a je to na houby..ak sú krúžky chodia domov o 7- pol 8..deti totálne vyflusnute..pretože ráno musia veeeelmi skoro odchádzať aby stíhali aj pracovnú dobu aj školu.. velmi veľa ľudí od nás tak chodí a nieje to med lízať..

malasandrika
24. mar 2025

Žiadne dochádzanie nie je v poriadku a už vôbec nie pre deti … krúžky, učenie, kamaráti …

barka1
24. mar 2025

Šialene. Ranne družiny neexistuju? U nás v ČR funguju od 6.00. Na poobede by som našla studentku, ktora by dieta vyzdvihla a bola s nim hodinu-dve. Ako tretiak - štvrtak už bude schopne chodit do školy ráno samo.

autor
24. mar 2025

@sandra49 michal na ostrove

pribinak
24. mar 2025

Ľutujem tie deti, hodíny presedia v aute, zvlkane hore-dole
Proste hľadala by som možnosť ako vyriešiť školu škôlku krúžky tam kde bývate

sandra49
24. mar 2025

Šamorin nepripadá do úvahy? Dunajská vôbec nieje po ceste...nad tým by som ani nepremyslala..jedine zmeniť prácu, nájsť si niečo v DS alebo v Šamoríne. Koľko minút vám trvá ráno cesta do prace a koľko poobede?

autor
24. mar 2025

@sandra49 Dunajsku ani neriesim, nad Samorinom som neuvazovala, neviem ako by sme stihali este vbehnut do Samorina. Mne rano trva cesta asi 47 min, poobede je to o nieco viac, mozno 50-55.

sandra49
24. mar 2025

To je hrozne veľa 😩 od nás dochádzajú 30-40 minút a je to riadny zahul aj pre deti aj pre rodičov.. nebola by u vás možná zmena práce? Aspoň jedného z vás?

e1h
24. mar 2025

Michal na Ostrove má perfektnú geografickú polohu ohľadom rýchleho pripojenia na R7, takže riešiť Dunajskú Stredu v prípade vozenia detí autom nedáva zmysel. Dunajská Streda je zaujímavá, ak už deti budú samostatné čo sa týka dochádzania aj premiestňovania sa na krúžky. Dovtedy by som sa určite zameral na Bratislavu, prípadne Šamorín, ktorý je cestou do Bratislavy
Nepísané pravidlo je, že najviac praktické je mať dieťa v škole blízko k svojmu zamestnaniu, lebo po práci sa ľahšie stíha pre dieťa, resp. aj keď je iba v aute, ale dieťa trávi viac času s rodičmi. Mňa mama nosila (pešo alebo s MHD) do škôlky aj školy medzi prvými a odchádzal som medzi poslednými.
Do 10 rokov kým som nechodil sám, nevedel som čo je to byť doma poobede a dnes to považujem za zmarený čas, lebo kým moji rovesníci boli doma, hrali sa, alebo boli niekde vonku na ihrisku, ja som kysol v družine a keď už som bol medzi poslednými, tak to bola hrozná nuda. Ku všetkému som kvôli skorému vstávaniu už cestou domov v trolejbuse často zaspával. Žiaľ, moja mama nemala vtedy inú možnosť.

zabka79
24. mar 2025

My chodime 11km jedna cesta uz 8 rokov(skolka skola) , a povedala som si ze tento rok bude posledny...doprava sa hodne zhorsila a uz budeme bez druziny, potrebujeme aby dieta chodilo na peso alebo malo spoj. Uz by som to takto nechcela, a tie nervy za volantom nestoja za to

autor
24. mar 2025

@sandra49 pred nejakym casom som skusala zmenu ale nedopadlo to, mam korporatne zazemie, cize taky fragment z procesu a tazsie sa mi hlada nove miesto, ale plany su uz rozne lebo mna samotnu dospelu ubija cestovanie hov len tri dni. A nechcem aby zivot bol len o vozeni do/zo skoly a nula bodov kruzok, nic lebo nestihame.

sandra49
24. mar 2025

Ja ta úplne plne chápem. Presne pre toto sme sa s mužom zariadili tak, aby sme neprežili naše životy na ceste do ba a spat a naše dieťa tiež.. museli sme urobiť veľa ustupkov, obmedzení a nebolo to vôbec ľahké a dieťa nebude navštevovať super bratislavsku skolu a top drahé krúžky.. ale my sme takto spokojní..porozmýšľajte s mužom, určite prídete na pre vás vhodné riešenie😊

autor
24. mar 2025

@sandra49 ❤️ nemam najmensi problem s tym, ze by nechodila do skoly v BA, ale tiez to musi nejako casovo vychadzat a nie iba aby sme sa pachtili a nahanali dokola. Mam pocit, ze ustupky, prisposobovanie sa a snaha nieco riesit bola iba z mojej strany, ale to uz je ina kapitola

guudy
25. mar 2025

Autorka, poznam niekolko rodin, ktore to nakoniec vzdali s vozenim a prestahovali sa do Ba. Poznam aj take, kde sa mama uplne prisposobila svojmu dietatu a vozi ho aj v 17 r. Dieta ma kazdy den po skole vecer kruzky, mama ostava v praci do vecera, pripadne si nieco vybavi.
Od druheho stupna potom deti cestuju aspon zo skoly same.

Pred cca 20 r sme zvazovali, ci ostat v Ba, alebo ist mimo. Ostali sme v Ba a nelutujeme. Deti neboli na nas tak zavisle. Byvame vo velmi kludnej casti s dobrou dostupnostou do centra aj na obchvat.

rayla
25. mar 2025

Skúste si jeden deň prebehnúť cez ten Šamorín, či by vám škola tam nevyhovovala viac.. ono záleží aj od toho, kde v BA pracujete a kde je škola.. teraz sú nenormálne zápchy všade.. diaľnica, uzavretý most v biskupiciach.. snáď sa to trochu zlepší, keď to dorobia

kikuskar5
25. mar 2025

Zavisi aj od pracovnej doby. Ja sice pracujem zvacsa z domu, lebo sme smenovi pracovnici, ale chodim aj do BA do kancelarie, predtym autom, ale zmena adresy mi to nedovoluje organizacne, chodim vlakom/busom. Deti sa naucili od druheho rocnika rano chodit z Michala busom a chodia do Lehnic, od tretieho rocnika chodia aj autobusom domov. Prvy rocnik som odviezla deti na 7mu do skoly, ked sa otvara a stihala ist do BA, ked som chodila este autom, ale pracovala som cca na konci R7, cize ten cas bol z Lehnic naspat cez Michal a R7 cca 40 min, nez som auto zaparkovala. Teraz som v praci zvacsa bez prestavky a tak idem na rovnaky bus ako oni domov, ze sa v Lehniciach stretavame a domov prideme spolu. A rano ked idem do BA, tak uz odchadzam skor z domu na vlak, oni su nachystani, len sa v spravny cas oblecu, zamknu dom a idu na bus sami. Teraz su v 3tom a 4tom rocniku. Zo zaciatku by som mozno riesila niekoho na pripadnu vypomoc, pokial sa to neda nejako takto sklbit s pracovnou dobou a nez sa naucia do skoly chodit deti sami. Ale teda ja osobne si neviem predstavit dochadzanie do BA tam a spat aj s detmi pravidelne, niekedy maju dost aj takto, ked rano musia kvoli mne vstavat skor, aby som mala istotu, ze sa nachystaju a naspat kvoli mne chodia az okolo pol piatej domov zo skoly, plus kruzky a podobne.

autor
25. mar 2025

@kikuskar5 my sme z Kolonie, tak tam si uplne neviem predstavit ako by aj potom neskor chodila busom, tusim ide od nas z krizovatky rano nejaky jeden, ale nie som si ista. Tiez viem, ze minuly rok co nastupovali deti zo skolky do skoly tak ich nevzali do prvej triedy do Lehnic, ale do Velkej Paky, nemam este zistene ako funguje druzinka ak je nejaka v skole, ale mam pocit, ze to casovo nestihame a mam teraz slabsie obdobie, ze sama som unavena z cestovania, mam pocit ze nic ine nerobim len sedim v aute. A este aj ked by som chcela nejaky kruzok pre malu, tak asi najvacsia moznost je v DS, co je zas uplne na inu stranu, ale este mam v plne pozistovat ake su moznosti pri skole v Lehniciach alebo v Pake.

rayla
25. mar 2025

Inak, vám tam chodí vlak, nie?

kikuskar5
25. mar 2025

Tak z kolonie je to veru troska tazsie, ze by to bolo na dlhsiu prechadzku, alebo este stihnut odviezt na ten autobus. Fu, toto ma vlastne nenapadlo, ze uz je velky problem aj s prijatim, hej, tento rok to bude este vacsi masaker, lebo len z Lehnickej skolky sa pomaly naplnia dve triedy. Uz u mojho mladsieho keby nemal surodenca, tak by nehrozilo, ale teraz uz ani surodenec vraj nepomoze podla postupnosti. Druzina rano nie je, skola otvara od 7mej a po obede je druzina do 16:30. Kruzky veru najlepsie moznosti v DS v okoli, u nas zrovna ta DS je od ruky v rezime, ze by sme nic nestihali, deti mi chodili do Samorina na plavanie, vecerny cas od 17 a od 18tej, tanecna je v Lehniciach, hadzana, futbal. Tak ked su deti tam v skole, tak aj kruzky si vybrali tam nastastie a su spokojni a plavanie sme nakoniec zrusili, ked uz dosiahli co chceli.
Verim, ze najdete schodne riesenie vsetkeho, je to velmi tazke tu vsetko sklbit s pracou v BA, dochadzanim a este uz aj v podstate s riesenim skoly ako takej, kedze je to vsade preplnene. Drzim palce ✊️

autor
25. mar 2025

@rayla vlak chodi, ale ako pisem, sme Kolonia, co je asi 2 km od dediny.

autor
25. mar 2025

@kikuskar5 ❤️ uvidime ako to vsetko dopadne. Beriem to tak, ze proste prvy stupen Lehnice fakt 0 bodov, potom asi na druhy stupen ich tam uz musia zobrat, lebo myslim, ze Paka ma iba 1.-4. rocnik. Keby som mala viac HO tak mi hlava az tak nesrotuje, ale dlhsie sa snazim v ramci nasho korporatu alebo aj mimo, len zatial neuspesne. Uvidime. Moc dakujem za skusenosti, aspon trosku pomohlo.

rayla
25. mar 2025

To je podľa mňa super. Ako ďaleko ste v BA od stanice? Ráno odparkujes na parkovisku auto a vlakom do BA. Žiadne zápchy, ste tam za chvíľku..Prečítaš si noviny, zopakujeme s deckami učivo.. len či sa nemusíte trepať potom cez celé mesto.. to je zas o inom potom

autor
25. mar 2025

@rayla za idealneho stavu, ale vlak ide tusim 7:30 ktory by som toereticky stihala, ide hodku, ak sa nic nezmenilo, robim v digitale takze to je dalsich 15 min za idealneho stavu. Ide ale o to ze skola s najvacsou pravdepodobnostou bude v Pake, tam je vlak, cize by som sa mohla vozit dieta tak do skoly v Pake nasadnut na vlak, ak by to casovo vychadzalo, ale vecer by musel brat malu otec ak teda je aj v pake druzina aspon do 16:30.

rayla
26. mar 2025

To by sa tiež dalo. Ten vlak je fajn..

soraya25
26. mar 2025

Ja som dochadzala od 3 triedy ZŠ z Bratislavy do rakúska autom na vlak potom na školský autobus. Chodila som každý týždeň na doučovanie zo SJ aby som mohla robiť zároveň rozdielové skúšky na slovenskej škole na tenis a aj na jazdenie a nepamätám si že by som bola vyflusnuta.

autor
26. mar 2025

@soraya25 kazdy mame nejaku skusenost, nastavenie a vnimanie. Pamatam si ako som dochadzala busom na strednu, chodila na sukromne hodiny jazyka a jedine co si pamatam bolo ze som bud cakala na bus, bezala na bus a ze som bola vyflusnuta.
Tiez si pamatam ako bezdenta som dochadzala do BA kombinaciou busu a vlaku, vzedy este HO nebol mozny a teda rovnako som byvala vyflusnuta.

kikuskar5
26. mar 2025

ano, v Pake by mala byt 4rocka, pokial viem. Tazko povedat, ci musia prijat na druhy stupen, napriklad teraz som zvedava, ze ci sa poprijimaju okolite stvorrocne skoly, lebo sa budu rozdelovat tri triedy do dvoch, co vela miest na prijatie inych ziakov neostane na druhy stupen podla maximalneho poctu ziakov, co moze byt v triede zo zakona, ked z troch tried spravia dve. Ale dalsie rocniky su uz po dvoch triedach a tri by sa nemali vraj uz otvarat skrz priestorovych kapacit.
Uplne chapem, je to velmi zapeklita situacia, ale verim, ze sa to nejako vyriesi a bude spokojnost s riesenim, ze vsetko dobre dopadne 🙂

tulipanicek
26. mar 2025

A u vás nie je skola? Ja by som ju riešila tam. A našla nejakú milu slečnu študentku ktorá by ich poobede vyzdvihla v rozumnom čase. Zobrala domov, urobila úlohy, zobrala na ihrisko kým prídete

Strana
z2